:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС ни натиска за скок на акцизи и данъци

България може да наложи вето в Съвета на ЕС, ако събере смелост да се опълчи
Дизелът ще поскъпне с 20% и ще изпревари цената на бензина, данъците за коли ще скочат и корпоративният данък ще се "хармонизира" със средния в Европа, ако влязат в сила гласуваните вчера в Европарламента две резолюции за нови директиви на ЕС, предложени от Европейската комисия. И по двете България официално се противопостави, но гласовете на нейните евродепутати бяха твърде малко, за да променят резултата при вота.

Евродепутатът Ивайло Калфин (БСП) призова правителството на Бойко Борисов да се възползва от правото си на вето в Съвета на ЕС и да спре влизането в сила на директивата за горивата, която в момента има незадължителен характер. Според него "повишаването на цените на горивата вследствие на допълнителното облагане ще се усети най-силно в енергийно зависими държави със слаба икономика като България. То би довело до допълнително свиване на производството и до още по-голямо отдалечаване на българите от европейския стандарт на живот". По тази директива нашата страна изрази несъгласие заедно с Испания, защото вижда нарушение на принципа за субсидиарност, т.е. на правото на държавите да определят данъчните си политики.

Европейският парламент прие изравняване на ставките на всички видове горива до 2025 г., което ще доведе до чувствително поскъпване на дизеловото гориво, ползващо се с данъчни отстъпки заради по-добра енергийна ефективност. След преходния период изчисляването на акциза ще се основава на два компонента - енергийно съдържание и количество въглероден двуокис при изгаряне. Комисията настоява за всеки тон СО2 да се начисляват по 20 евро такса, което би означавало 20 млрд. евро допълнителни приходи годишно в държавните бюджети на целия ЕС. Постепенно ще отпаднат облекченията и за пропан-бутана и метана, използвани масово като горива за таксиметровия и масовия градски транспорт, защото и те отделят СО2. Обмисля се по-нататък да бъде обложен с акциз и токът, използван за зареждане на електрически и хибридни автомобили, тъй като производството на електричество също невинаги е "екологосъобразно". Освен това Европарламентът гласува "данъците за покупка и регистрация на леки автомобили и годишният данък за притежание на лек автомобил да се хармонизират и да се определят единствено според емисиите на CO2 на превозните средства".

Проектодирективата за общи данъчни основи за корпоративните данъци срещна съпротивата на още повече държави заради нарушаване на принципа за субсидиарност. Освен България срещу нея се обявиха Великобритания, Ирландия, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Холандия и Швеция. Затова тя има по-малко шансове да бъде одобрена от Съвета на ЕС и да влезе в сила, макар че събра голямо мнозинство в Европарламента - 452 срещу 172 гласа при 36 въздържали се. Идеята е основата на корпоративния данък да се изчислява във всички държави по една формула: 45% върху активите, 45% върху разходите за труд и 10% върху продажбите. Освен това се предвижда транснационалните компании да плащат данъците си в страната, където са регистрирани, включително и за своите дъщерни дружества в други държави. След това ще се извършва разпределение по държави в зависимост от дела на дружествата. По този начин например "ЧЕЗ-България" ще внася данъците си в Прага, а нашата държава ще чака да й бъдат преведени оттам. Ще има 5-годишен преходен период, през който централизирането на данъците в държавата на фирмата майка няма да е задължително. След това е възможно правилото да бъде въведено за всички фирми, включително и за малките и средните предприятия, опериращи в повече от една държава.

В момента корпоративният данък в България е най-ниският в ЕС - 10%. Промяната само на основата му няма да го повиши, но в резолюцията бе посочено, че след пробния 5-годишен период може да се помисли и за хармонизиране на ставките. Не бе прието предложение още отсега да се определи минимална ставка от 25%. Идеята е да се премахне данъчната конкуренция, която едни депутати определят като данъчен дъмпинг, а други смятат за икономически стимул. Най-горещи привърженици на хармонизацията на данъците в ЕС бяха евродепутатите от левицата, които обаче не получиха подкрепа от българските си колеги. Ивайло Калфин обясни отклоняването си от партийната дисциплина по следния начин: "Данъците в България са ниски, но се облага всичко, така че разширяване на данъчната основа практически е невъзможно. Ниските данъци у нас по принцип могат да привлекат многонационални компании, които да предпочетат да изнесат основната си облагаема дейност, включително активи и работни места, у нас. Аз се противопоставям на доклада на Европейския парламент по проектодирективата, тъй като в него в последния момент бяха внесени поправки за обсъждане на хармонизиране на ставките и за данъчната конкуренция. Те са правомощие на страните членки, а не на ЕС".

101
7881
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
101
 Видими 
19 Април 2012 20:28
производството на електричество също невинаги е "екологосъобразно"

Токът е "екологосъобразен" в Швеция. У нас 42% от него се правят от най-нискокачествените въглища в Европа.
А дизелът трябва да стане 3.50 - 4.30 лева. Българинът е човек, който възприема хубавите неща само чрез джоба си.
19 Април 2012 20:30
Абе ЕС нали ни натискаше и за скок на р.з., кво стана?
19 Април 2012 20:56
Акцизът и данъците ще скочат, минималната работна заплата няма да мръдне, светлото бъдеще ще си стои зад хоризонта...
------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

19 Април 2012 21:11
След изнасянето на печалбите, сега следва и изнасянето на данъците от чуждите инвеститори. Хвала на комисионерите и компрадорите, дето превъзнасят мандрата за чуждите инвеститори.
-
А иначе не виждам да има българин, който да не е за това България да наложи вето над тези безумия. Ама след като си спряхме АЕЦ-а, то всякакви предателства можем да очакваме от Борисов.
19 Април 2012 21:26
Да много добро бъдеще ни чака, няма що и после що бягали децата навън.
19 Април 2012 21:30
Не е далеч времето, когато Германия, Франция и някои други страни ще въведат строги визови ограничения за гражданите на страните-членки на Европейския съюз...
19 Април 2012 21:36
Бе гледам аз, гледам... насреща се задава "Светлото Бъдъще", таквоз..
Исках само да го питам "К'во ста'а Пич", пък то взе че ме отнесе кат' куцо пиле домат!
Ба го и "Светлото", нек' си носи доматите...
19 Април 2012 21:44
ако влязат в сила гласуваните вчера в Европарламента

Ma те влизали с КОНСЕНСУС!
19 Април 2012 21:50
Не си и съмнявам че Бат Бойко ще заеме колянно-лакътна поза.
19 Април 2012 21:51
Не си и съмнявам че Бат Бойко ще заеме колянно-лакътна поза.


"Партер" термин от борбътъ
19 Април 2012 21:56
Хармонизация му е майката ...Ясни сигнали и силни знаци от Брюксел."Yes, "Yes"....Докога , бе майка му стара, тази куневизация ? Няма ли най-накрая един БГ политик да се изрепчи и каже в Брюксел : "Ей, пичове, да - партнери сме, има договор, който сме подписали в партер, но се стремим да бъдем лоялни. ЕС ? ОК ! Ама, моя народ не може да издържи на тази фискална политика , на бастисване в името на "хармонизацията" на конкурентни БГ сектори.Дайте да видим как ще живеят тези българи, нека има дерогация в този и този текст - Договора за присъединяване ни го позволява при тежка икономическа ситуация ". А то, все надупени, все чакат кой посланик какво щял да каже или кой чиновник в Брюксел какъв доклад щял да напише.После другите народи живеели по-добре....Ама, я го вижте един Вацлав Клаус, един Орбан, Роберт Фицо, че и едни бомбета , които до вчера им се смеехме , че карат колелета - днес си отстояват интересите. За гърците да не говорим....Все повече се съмнявам , че ако има референдум относно членството в ЕС,мнозинството от българите като нищо може да гласуват с хладилника си. Въпреки безгръбначните пасита и зомбирания матриал.
19 Април 2012 22:05
„Освен това се предвижда транснационалните компании да плащат данъците си в страната, където са регистрирани, включително и за своите дъщерни дружества в други държави. След това ще се извършва разпределение по държави в зависимост от дела на дружествата”

Това е политически протекционизъм за вече развитите икономики.Така е,когато съюзът е политически,а не икономически.Чиновническото разпределение трябва някой да го следи,но отново ще блеснат партийните ни „експерти” и един Господ знае какви майтапи ще си правят с нас при това постразпределение.Нашите гайди от „политическата класа” отдавна разпродадоха на безценица държавата и тук се оформи някаква „нова политикономика” на независещ от нас пазарен принцип - клонове на чужди банки,чужди концесионери,чужди дъщерни фирмени клонове.В наши ръце са само нововъведените наши мощни високотехнологични производства. Добре,че си стоят чиновниците от добрата стара БСК,която ще продължи да очертава прогнозите за бъдещото икономическо развитие.Доходите ще останат ниски за да продължи подходящия избор на напиращите инвеститори.

„Ниските данъци у нас по принцип могат да привлекат многонационални компании, които да предпочетат да изнесат основната си облагаема дейност, включително активи и работни места, у нас.”

Натискат ни да вдигаме данъците,а Калфин бълнува по принцип.Останалото в мъдрата му мисъл е „може би,едва ли не,но ако”.





19 Април 2012 22:08
Ясни сигнали и силни знаци от Брюксел."Yes, "Yes"...

Да бе, след като госпожа Yes бе принудена с половин уста да подкрепи спирането на АЕЦ "Белене" и обричането ни на скъп ток, то кога ще я чуем по тези "ясни сигнали и силни знаци от Брюксел", които ни обричат на състояние в което и африканците от Руанда не се намират ? Нали се бара нещо "алтернатива", говореща от името на гражданите ?
19 Април 2012 22:21
Значи, енергията от АЕЦ е екологосъобразна, защото тези централи не отделят СО2 .
19 Април 2012 22:29
Значи, енергията от АЕЦ е екологосъобразна, защото тези централи не отделят СО2 .

Точно така !
-
Отделно, че това с СО2 е една огромна глупост, незасягаща реално климатичните промени, в която няма нищо друго освен далавера измислена от някои за да печелят пари буквално от въздуха.
19 Април 2012 22:36
Отделно, че това с СО2 е една огромна глупост, незасягаща реално климатичните промени, в която няма нищо друго освен далавера измислена от някои за да печелят пари буквално от въздуха.


А кака ти Кунева-Пръмова твърдеше, че газът е силно токсичен. И 5-6 умници-партийци около нея не загряваха, че издишват силно токсични газове в него момент.
19 Април 2012 22:41
А кака ти Кунева-Пръмова твърдеше, че газът е силно токсичен.

Сериозно ли Кунева е твърдяла такова нещо за въглеродният двуокис (по модерно му карбон диоксид) ?
-
Че отровата всъщност е кислорода.
19 Април 2012 23:05
Дано други държави наложат вето, че не виждам как Боко или външният му министър ще посмеят да се озъбят на шефовете си в Брюксел.
То Пръмова беше мадам Yes, ама тези след Yes-а иззуват гащи и се надупват.
19 Април 2012 23:58
При Живков се живееше зле! Ликуй, народе, радвай се на слободата!...
20 Април 2012 00:22
ей ви ес нали се натискахте?сега и да ревете е късно.
20 Април 2012 01:50
Давай, Боце....
Щом червените праЖки пищят - на прав път си. Понеже си отличник, сложи най-големите данъци в ЕС.
После пратИ Дянков да обясни как всъщност са най-малките, кажи два лафа по телевизията и готово!
20 Април 2012 02:38
Такси и данъци. Чиновниците ще въртят, ще сучат, все ще гледат те да ти въртят парите. Само да им се оставиш. Нали от това живеят.
20 Април 2012 05:49
Не знам що сте против данъците да се плащат от компаниите майки и после да се връщат в държавите,където имат дъщерни дружества.Вие не се ли сещате,че сега дъщерните дружества се изкарват на загуба,а компаниите майки на печалба и че се търсят всякакви врътки и вратички,за да не се плащат данъци въобще?!Точно,защото капитала се мести и ползва подобни екстри,държавите са на тоз хал!Не се ли питате как Лукойл в Бг работи на загуба,а другата му компания печели?То е просто:примерно продава суровината на високи цени и печалбата остава в другата компания и като дойде ред да се обложи печалбата на българската,то тя вече е на ръба на фалита.Отделно има и друга врътка.Компанията майка дава заем на дъщерната с висока лихва.После парите изтичат обратно барабар с печалбата.За последната година бая "заеми" са изтекли от Бг и инвестициите са излезли на минус,да не говорим дали въобще са платили някакви данъци!Чухте как ЕРП-тата плащат на консултанти,дето са на заплата в компаниите майки и така източват нашите дружества.Това едва ли може да стане,ако се провери цялото счетоводство,злоупотребата ще лъсне веднага!
Тези инати,дето ги продаваме на ЕС са само заради шепа наши олигарси и заради интересите на чужди компании,които не плащат никакви данъци.Но пак инвеститори не са се юрнали,тук идват само мошеници!А от друга страна облагат МРЗ с данък,въпреки че е под жизнения минимум.Така че пак се замислете какво прави правителството на олигархията и в чий интерес го прави!
20 Април 2012 05:51
Какво точно не харесвате на високите данъци . До сега както се видя от ниски файда йок.
20 Април 2012 06:36
Брайти,
"мантра" и "мандра " са различни неща.
20 Април 2012 07:34
ЕС ни натиска за скок на акцизи и данъци - така е трябва да сме Европейци с европейски цени.
Свършва ефтинията.
20 Април 2012 07:52
Според него "повишаването на цените на горивата вследствие на допълнителното облагане ще се усети най-силно в енергийно зависими държави със слаба икономика като България.
E па това е целта на заниманието, да станем съвсем неконкурентноспособни. Това си е капитализма - силния извива ръцете на слабия. На времето при СИВ ни натискаха да произвеждаме повече, сега обратното - само да произвеждаме за капиталистите на Запад, не за народа.
Усещам как ще дойде някой по-умен политик ще тури кепенците към ЕС. Бразилия, Русия, Китай, Индия са икономиките, които могат да ни изтеглят нагоре.
20 Април 2012 07:55
Какво точно не харесвате на високите данъци . До сега както се видя от ниски файда йок.
Високи данъци трябва да има, виж Скандинавските страни, където данъците са много високи, са най-добре.
Обаче нашите така наречени капиталисти са съде умрели, като им сложат и високи данъци и цялата ни частна икономика, пък и държавната, която е сложена на частни релси - ще погинат.
20 Април 2012 08:08
Защо все още не са въвели "ергенският данък"? Педикюристите ще напълнят хазната
20 Април 2012 08:31
Куневизация ли ? ахахах Че кво ви е виновен ЕС, задето на БГ политици е по-удобно да държат заплати и пенсии мизерни ?! А Тиквата даже ги замрази преди 3 г още и ей на, всичкото материал е доволен, щом няма протести.
20 Април 2012 08:42
И още. Докато данъци, акцизи и т.н. са работа на държавното управление, то заплатите и пенсиите, които ни се плащат, са наша лична работа. За която ако не се погрижим, няма кой друг да се сети. Народът трябва да си поиска доходите, които му се полагат ! Ми нека си вдигат данъците бе ! Но дайте да си поискаме 1000 лв минимална заплата ! И не ме интересува откъде ще ги вадят, Боко ако иска от джоба си да ги плаща, тва си е негова работа и да не е ставал Министър-Председател !

Но народ трябва да е единен и като един да излезе на улиците. Докато не си поискаме, ще ни мачкат. Особено тия мутри.
20 Април 2012 09:05
Аз само тихо да попитам, за к,ъв х** ни е този Европейски съюз? Нещо напоследък не усещам ползата от членството ни в него!
20 Април 2012 09:07
Хора, братя Българи, да излезем на улиците и да поискаме 1000 лв минимална заплата !!! Ако Боко не иска да ги осигури, искаме ОСТАВКА !

Докога ще търпим замразени пенсии и заплати ?!!! Така ли ще я караме и нататък, примирени, но оскотели ?!!! 3 години от мандата със ЗАМРАЗЕНИ пенсии и заплати , това къде го има ??!! Като си некадърен Министър-Председател - ОСТАВКА !

3 години търпяхме със замразени пенсии и заплати. Стига толкоз примирение ! Достатъчно компромисни бяхме, време е да си поискаме онова което ни се полага, но от нас се ограбва!!!
20 Април 2012 09:31
Междудържавните съюзи,в т.ч. и Европейският, създават добри предпоставки за развитието на всяка страна,това е безпорно!Но,дали тези предпоставки ще станат реалност или не,зависи от националното управление на тази страна.Когато една държава се ръководи от некадърници,които служат на личната си изгода,а не на държавата,никакъв съюз не може да й помогне!Та дори и самият УОРЛИК!
20 Април 2012 10:00
Докато данъци, акцизи и т.н. са работа на държавното управление, то заплатите и пенсиите, които ни се плащат, са наша лична работа. За която ако не се погрижим, няма кой друг да се сети. Народът трябва да си поиска доходите, които му се полагат ! Ми нека си вдигат данъците бе ! Но дайте да си поискаме 1000 лв минимална заплата !

Започнал си да се ориентираш как стават тези неща. Като начало можеш още днес да отидеш при шефа си и да му поискаш смело, ясно и категорично 1000лв заплата - "или ми даваш 1000лв, или напускам!"
20 Април 2012 10:04
аха. Само че, при минимална заплата 270 лв няма кой да ми даде 1000. Нали се сещаш ?
20 Април 2012 10:07
Така е,когато съюзът е политически,а не икономически.
Да и от 20 години политическото и бюрократичното начало в този съюз все повече вземат връх, без да се очертава отклоняване от тази тенденция. Целта е ЕС все повече да се федерализира и да заприлича на САЩ, като работата в тази насока е все по-активна.
20 Април 2012 10:08
annetaz
„Това едва ли може да стане,ако се провери цялото счетоводство,злоупотребата ще лъсне веднага!”

Злоупотребата ще лъсне,но без полза за местната данъчна администрация.

„Не знам що сте против данъците да се плащат от компаниите майки и после да се връщат в държавите,където имат дъщерни дружества.”

Лукойл не е удачен пример защото „майката” няма общо с ЕС.Реално „връщането” на данъци е теоретичен случай и ще става за сметка на държавите,където са регистрирани дъщерни фирми.Тази промяна в данъчната политика на ЕС няма да е в полза на слабите икономики,особено на най-слабата където са регистрирали дъщерни фирми някои мощни компании от развити икономики.Те все пак нещо работят и разкриват работни места.Ако се приеме окончателно новата схема,цялата дейност по данъчния контрол ще отиде при компаниите-майки в техните държави без участие на данъчната администрация по регистрация.Така врътките по отношение на дъщерните им фирми ще става по-лесно – защото контролът към тях от местната данъчна администрация практически ще изчезне.Печалбите и без това се изнасят.С такова „хармонизиране” на данъци и данъчна политика, на слабите икономики съвсем ще им изчезнат акордите.Местната данъчна администрация ще чака „разпределение”, контролирано от чиновници в ЕС.България ще стане чакалня за данъци от разпределение?! Остава ни да контролираме данъците на мощните български компании регистрирали дъщерни дружества в страните от ЕС.




20 Април 2012 10:10
Остава ни да контролираме данъците на мощните български компании регистрирали дъщерни дружества в страните от ЕС.
Можеш ли да изброш поне 5 такива.
20 Април 2012 10:12
Само че, при минимална заплата 270 лв няма кой да ми даде 1000. Нали се сещаш ?

Ми не, не се сещам. Заплатата се определя от търсенето и предлагането на пазара на труда. Минималната заплата има отношение само за случаите, в които определената от търсенето и предлагането заплата би била под прага. Най-ниската заплата на младежите, които работят в екипа ми, е доста над 1000лв и определянето и няма нищо общо с минималната заплата.
20 Април 2012 10:15
На пръв поглед е така. Но само на пръв поглед. Заплата от 1000 лв при минимална 270 няма кой да плаща. Просто няма кой.
20 Април 2012 10:16
Вие не се ли сещате,че сега дъщерните дружества се изкарват на загуба,а компаниите майки на печалба и че се търсят всякакви врътки и вратички,за да не се плащат данъци въобще?!

Сещаме се точно за обратното и очевидно и ЕК се сеща за същото. Много често при многонационални компании чрез напълно законни вътрешногрупови сделки печалбата се пренасочва към поделенията в държавите с най-ниска данъчна ставка и се облага там. Искат да премахнат точно тази практика.
20 Април 2012 10:17
Манрико, приятелю! Забравяш златното правило: С радиоточка и с Център НЕ СЕ спори, безполезно е!
20 Април 2012 10:21
Малко е странно лявото обществено мнение (очевидно преобладаващо във форума) да е против високите данъчни ставки и акцизи.
А може би ляво мислене Made in Bulgaria означава "Дай сега, ако може да не платим" или добре познатото "Имал си бол пари, платил си...Голяма работа, те малко ли ни скубят!"
20 Април 2012 10:23
С радиоточка и с Център НЕ СЕ спори, безполезно е!

УМНО ! И се оттегляш бързо. Манрико и той - аха аха да се измъкне. Но е важно да не бягаш презглава, че може да се спънеш.
20 Април 2012 10:23
Много често при многонационални компании чрез напълно законни вътрешногрупови сделки печалбата се пренасочва към поделенията в държавите с най-ниска данъчна ставка и се облага там. Искат да премахнат точно тази практика.
Само че не съм забелязал през последните 3-4 години към България да се е насочил поток от капитали, тъкмо напротив. Големите корпорации и банки на запад, в т.ч. и частните, (засега) изпълняват джентълменска договорка с правителствата си да изпомпват финансов ресурс към центъра, за да се потуши социалното напрежение в страните им. Именно на това се дължи отливът на инвесиции от България и ниският данък очевидно не е в състоняие да ги задържи.
20 Април 2012 10:28
Rakita
„Можеш ли да изброш поне 5 такива.”

Не мога,нито една!
20 Април 2012 10:28
Не сме били конкурентни ли? Гъзльовците от ЕС умират от страх техните собствени компании да не изнесат бизнеса си при нас.-Айде да си "хармонизираме" данъците с техните,та да станат колкото техните,ама не щат да се съгласят да си "хармонизираме" доходите,а-за обратното сме в криза и не ни се разрешава,ама за данъците не сме в криза?Е,бах ти лицемерите,е'бах ти ЕС,тия излязоха по-големи лайна от комунистическия СИВ бе!!!Шампанското дето ляха в Народното събрание on line като обявиха,че ни били приели в ЕС,сега ни излиза през г..за!Ама хак да ни е!Браво на унгарското правителство,което преди няколко месеца заяви право в лицемерните им муцуни на тези-"това,това и това което искате от нас е против интереса на народа ни,няма да го изпълним и ако трябва ще излезем от ЕС!".
20 Април 2012 10:31
Въх
И де се плащат тея данъци от пичалбите
Изключая банковия сектор и застраховането, но там има особености които го предопределят.
Първо всички транзакции се следят и то не само у нас,
второ това са силно мобилни "инвестиции" ....
и т.н.
А да без да проверявам мисля че и при гаранитария "зелен" пазар на "енергии" вероятно плащат нещичко
20 Април 2012 10:32
Какво да се измъквам бе, Центъре? Твърдиш, че нямало кой да плаща заплати над 1000лв, вероятно и ти самият получаваш доста под 1000лв, за да ти се струват далечна цел. Аз ти казвам, че много хора получават заплати и изобщо доходи над 1000лв, ако се сметнат и доходите извън заплатите, и доходите на сиво и черно - предполагам, повече от половината работещи българи. Ти ми казваш "те такова животно (заплати) нема". Какво има да спорим?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД