:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Туристическият данък противоречи на Конституцията

Очаква се 20% ръст на руснаците, избрали да почиват в родните курорти
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Икономическият министър Делян Добрев (вляво) и колегата му от регионалното министерство Лиляна Павлова (вдясно) представиха вчера пет нови договора за маркетинг, чрез който страната ни ще привлича туристи. Те са за сумата от 20.5 млн. лв., които идват от ОП "Регионално развитие". Над 2 млн. лв. ще бъдат отпуснати за проучвания и анализи на ефективността на националния маркетинг, над 3 млн. лв. ще отидат за насърчаване на вътрешния туризъм, около 6.2 млн. лв. ще се похарчат за рекламиране на България по Euronews, Eurosport, National Geographic, Discovery. 7 милиона лева са заделени за кампании в Русия, Германия, Украйна, Румъния, Полша, Швеция. За участие на страната ни на специализирани борси и изложения ще се похарчат около 1,5 милиона лева.
Въведеният преди година туристически данък, който замени таксата, плащана от собствениците на хотели и къщи за гости, е обявен за противоконституционен. Това става ясно от решение на Конституционния съд, взето на 5 април.

Новият налог, който е в сила от 1 януари 2011 г., се изчислява на база минимум 30% заетост на легловата база, независимо дали тя е била постигната през годината. Туристическата такса пък се начисляваше върху нощувките, които хотелиерите декларират пред администрациите. Целта на преминаването от такса в данък беше да се увеличи събираемостта на тези средства и оплакванията на общините, че хотелиерите крият нощувки и ги ощетяват с милиони. Хотелиерите пък предупреждаваха, че промяната ще доведе до там, че в по-бедните общини, където се предполага и че туризмът не е чак толкова развит, ще се плащат прекалено високи налози. Тъй като въпросният данък е общински, законът предоставя правото на общините да определят размера му. Според справка за миналата година средният данък на легло в курортно селище като Несебър е 20 ст., а за не особено известен като туристическа дестинация град като Добрич е 1 лв.

При приемането на туристическия данък народни представители от БСП го определиха като удар върху средните и дребни хотелиери. Именно те заедно с ДПС сезираха Конституционния съд. Според тях е противоконституционно да се налага данък според броя на леглата, независимо от действителните нощувки. Освен това се смесват елементи на подоходни и имуществени данъци, което също е недопустимо. Конституционният съд приема по-голямата част от аргументите на депутатите.

След решението на КС парламентът трябва отново да промени закона и или да върне стария начин на облагане, или да въведе нов. Дотогава общините няма да имат право да събират пари от хотелиерите.



----------------

Надежди

----------------

Над 3 млрд. лв. могат да бъдат приходите за страната от туризъм при успешен сезон, прогнозира зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. За миналата година приходите бяха малко над 2.6 млрд. евро. Той очаква и 20% ръст на руските туристи у нас. Тази година руската авиационна служба разреши от 1 юни до 1 септември всички руски чартърни компании да летят към България, което доведе до намаляване на цената на пакета за руски граждани. На среща с шефовете на туроператора ТУИ - Русия, стана ясно, че този прозорец също е малък и те имат желание да увеличат сезона с месеците май и септември. Шефовете на фирмата съобщиха, че те са първият туроператор от Русия, който ще работи със собствени самолети към България. Русия е четвъртата страна по брой на туристи в България с 455 000 души за миналата година. На първо място е Румъния, следвана от Гърция и Германия.



5
1833
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
10 Април 2012 02:49
По-добър символ на БГ туризма от доматите поникнали в богатия на естествен тор плаж на Влас не може да има.
10 Април 2012 10:43
Шо бе, Влас беше едно хубаво морско селце(по спомени от 1987)-що да няма домати.
Туристическият данък противоречи на Конституцията
- ми то и задължителния бакшиш-също
10 Април 2012 12:08
Туристическият данък противоречи на Конституцията

Значи тоя данък противоречи на Конституцията, а да се събират здравни данъци от хора без доходи не противоречи?!???
10 Април 2012 15:39
Над 3 млрд. лв. могат да бъдат приходите за страната от туризъм при успешен сезон.....

А колко ще са разходите?
10 Април 2012 21:04
Разбира се, че противоречи, ама защо чак сега се сетихте. Тези хора имат интелект на руски дворянин, който пише закони за крепостните си. Днес му кеф така, утре иначе. Но и тогава дори е имало контрол от Батюшка. А сега и батюшка и глутницата действат в съзвучие. Как може въобще да се произнасят на глас такива неща. Ама то цялата мара втасала, затуй е така. Вижте как върви социалната картина - увеличаване на мизерията сред огромната част от народа и вкостеняване на мозъците на богатото малцинство плюс упарвляващите, които са му администрацията.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД