:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата дава втори шанс на ГОРУБСО-Мадан

Снимка: БГНЕС
Зам.-министърът на икономиката Делян Добрев е пратил предизвестие за прекратяване на концесията на ГОРУБСО, но се надява да не се наложи разваляне на договора.
Въпреки заканите на кабинета, че ще прекрати концесията на ГОРУБСО-Мадан, държавата все пак ще даде втори шанс на фирмата на Валентин Захариев. Заместник-министърът на икономиката Делян Добрев заяви, че 30-дневното предизвестие вече тече, но допусна, че процедурата може да бъде спряна, ако концесионерът изплати заплатите и осигуровките на работниците си.

Ръководството на ГОРУБСО-Мадан бе обещало да погаси в понеделник 700 хил. лв. от задълженията за заплати, които надхвърлят 1.1 млн. лв. От Главната инспекция по труда са констатирали системното нарушаване на условията по изпълнение на концесионния договор, което не е отстранено в указания срок. Това е причината ведомството на Трайчо Трайков да стартира процедурата по разваляне на контракта за добив от находищата "Крушев дол" и "Петровица". Крайното решение обаче трябва да бъде взето от Министерския съвет.

"Дори когато един човек няма пари, може да спази думата си. Очевидно собственикът не умее да води коректен диалог. Не получихме нито график за заплатите, нито бяха платени частично в понеделник, както се договорихме. Държавата ще търси друг изход за мината. В тази индустрия се печели добре, не само когато се експлоатират подземни богатства и труда на хората, а и когато има добър мениджмънт", обяви ден по-рано икономическият министър Трайчо Трайков.

Според Делян Добрев желаещи да поемат концесията със сигурност ще се намерят, а това е един от малкото случаи, в който дори самите работници настояват за разтрогване на договора, който е от 1999 г. и е сключен за срок от 35 години. Самият акт на прекратяване може да бъде обжалван, а това допълнително би проточило процедурата. "Ние трябва да стартираме нов търг, което отнема време, и има опасност хората да останат без работа, така че по-добрият вариант би бил концесионерът да плати в този срок", обясни зам.-министърът. Дни по-рано обаче от ГОРУБСО-Мадан оправдаха забавените с месеци заплати със сериозните си финансови проблеми. От икономическото министерство пресметнаха, че задълженията на дружеството към държавата надхвърлят 7 млн. лева.



НА СВЕЩИ

Продължава ограничението на електрозахранването за "Горубсо Мадан" АД заради проблеми с плащането на сметките, съобщиха от ЕВН България. Една седмица след като компанията преустанови частично захранването с ток за съоръжения, минното дружество все още не е изплатило своите задължения за консумирана електроенергия. Сега там 2 часа има ток, 4 - няма.











10
1121
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
14 Март 2012 20:23
Тоз ВалЗахариев , е същият . Кучето го видяло на фотовонтид ...
14 Март 2012 22:13
Дори когато един човек няма пари, може да спази думата си.


Освен да си направи сепуко - друг начин не се сещам .... Тоя Трайчо е велик - винаги знае неща дет ние простосмрътните не се и сещаме за тях дори ....
15 Март 2012 07:26
15 Март 2012 10:05
Що да плащат когато кодекса на труда им позволява да плащат 60%. Всички така правят.
15 Март 2012 11:02
После ще го караме я в чувал от Австрия

На тоя откъде са му парите и що обеднелите и озъбени от немотия из тоя форум вият срещу мерките за конфискуване на незаконното богатство?
Ми то си е много законно - не плащаш на работниците ,прибираш париците им, купуваш си въртолет, откъде са парите - ми от заплатите на работниците, държавата официално ти го е позволила.
15 Март 2012 11:53
Държавата пише концесионният договор ,а няма механизъм с който да наложи санкция и да развали концесията дори при явно неизпълнение на договора
(нищо че повечето концесионни договори ,печалбата и повече от нищожна ).
Ясно е че концесионните договори са написани от служители тип "Калинки",който неосъзнават собствените си потребности камо ли държавните.
Българският политически "елит" първо и най-важно не е осъзнал системата на държавното управление ,а липсата на правна култура е направо крещяща,за пример Председаталя на НС г-жа(Ц.Цачева) какъв изказ ,какво излъчване ,каква Ентелегентност,следва продължение с Искра Фидосова ,доаена на бългаското право...и още други знаини и незнайни Калинки на българският преход(Упадък)......
15 Март 2012 12:36
т служители тип "Калинки",който неосъзнават собствените си потребности камо ли държавните.

Море те собствените си потребности много добре си ги осъзнават.
15 Март 2012 13:46
Имам предвид Човешки потребности (съзряване на душата) ,ценности като отговорност към обществото ,народа ,а не за животинските (корем,полови и нуждата само за род) т.е. потребности присъщи на социалните животни родени от прехода(упадъка) на българската народност.
15 Март 2012 13:47
По въпроса за душата говори с Интела, он много добре ги разбира тия работи и само за тех приказва.
15 Март 2012 14:08
Каили,
По въпроса за душата ,всеки Сам си търси пътя
Интела може да ти покаже вратата ,
но човек сам минава през нея
Онези социални животни (гореспоменатите)просто не са достигнали до това ниво
те живеят само за себе си .....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД