:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Икономиката се крепи на емигрантски пари и еврофондове

Чуждите инвестиции се стопиха наполовина. Български фирми върнали 0.5 млрд. евро заеми в Германия и Англия
Чуждите инвестиции продължават да намаляват драстично, а икономиката ни все повече се крепи на усвояването на еврофондовете и на парите, които работещите в чужбина пращат на близките си или влагат в имоти, коли и бизнес в родината. Такава картина оформят статистиките на БНБ, НСИ и правителството.

За 11-те месеца на миналата година преките чуждестранни инвестиции у нас са едва 740 млн. евро - почти двойно по-малко в сравнение с януари-ноември 2010 г., сочат данните на БНБ, огласени вчера. 1/7 от тази сума се дължи на приватизацията на холдинга "Булгартабак". Прогнозата на кабинета, че през 2011 г. ще успее да привлече 1.9 млрд. евро задгранични капитали, очевидно е била съвсем несъстоятелна.

Средствата, които се полагат на България като член на ЕС, все повече засенчват чуждите инвестиции въпреки засечките с усвояването. Според последните данни на БНБ т.нар. текущи трансфери, към които се причисляват приходите от еврофондове и емигрантските пари, са достигнали 1.6 млрд. евро.

Преките чужди инвестиции са толкова малко, че вече са на път да останат и зад средствата, които емигрантите пращат в България. По данни на БНБ към края на октомври у нас са влезли 680 млн. евро емигрантски пари, а за цялата 2011 г. се очаква сумата да надмине 760 млн. евро - близо до резултата за 2010 г. При това тази статистика не обхваща неофициалните трансфери - необявените пари, които гастарбайтерите изпращат "на ръка" по приятели и познати в родината.

Според икономиста Красен Станчев трансферите на емигрантите към България са съществена част от икономиката - те движат около 10% от пазара на недвижими имоти и динамиката на жилищното строителство. "Тези преводи са равни на около 80% от всички трансфери от централния бюджет към НОИ и около 60% от разходите на бюджета за образование", изчисли неотдавна експертът.

Според бизнеса и икономистите обаче нищо не може да замени чуждестранните инвестиции като двигател за икономиката и за доходите. Според шефа на БСК Божидар Данев правителството смята, че ударното усвояване на еврофондовете ще спаси България от кризата, но тези средства са недостатъчни, а и голям процент от тях не създават нови работни места и модерна икономика. "Правителството се хвали, че България е остров на финансова стабилност и данъчен рай, но инвеститорите очевидно търсят и други "екстри". Докато политиците не вземат реални решения за подобряване на бизнес средата, няма да има и увеличение на инвестициите", смята Данев.

Българската агенция за инвестиции тази година започва световно турне за привличане на вниманието на чужди компании към България, което ще обхване Германия, Франция, Австрия, Русия, САЩ, Китай, Япония, Катар, ОАЕ и др. Роуд шоуто ще продължи и през 2013 г. Само с реклама обаче не става, необходими са и реформи.

От години анкети сред бизнеса показват кои са слабостите на страната ни - корупция, диктатура на чиновника с огромни такси и дълъг списък с лицензи и разрешителни, недостиг на подготвени работници, дефекти в правораздаването, чести законодателни промени и като цяло - непредвидимост. А напоследък лично българският премиер си позволява да дели инвеститорите на добри и лоши, наши и чужди, желани и нежелани, което определено не е политика на гостоприемство. Всичко това обяснява защо капиталите, които търсят добри пристанища в кризата, подминават България.



ПОСОКИ

Доколкото ги има, най-много преки чужди инвестиции (ПЧИ) - 327.3 млн. евро, са влезли у нас от Австрия. На второ място е Холандия с принос от 313.1 млн. евро, а трета е Русия със 168.1 млн. евро, показват данните на БНБ.

На фона на общия срив прави впечатление, че инвестициите на чужденци в български имоти растат. За 11-те месеца на 2011 г. те са 224.5 млн. евро - с 20 милиона повече в сравнение с предната година, и представляват над 1/3 от всички вложения. По данни на НСИ основни инвеститори в апартаменти, имоти и офиси у нас напоследък са руснаците.

Сумата на чуждите инвестиции щеше да е по-впечатляваща, ако не беше тенденцията на изтичане на капитали, наблюдавана трайно през последните месеци. Понятието ПЧИ включва както инвестиции в дялове и акции и реинвестиране на печалбата, така и "друг капитал" - основно кредити от чужбина за фирми у нас. Именно по втората линия стотици милиони евро са напуснали страната миналата година. За 11-те месеца на 2011 г. български компании са погасили близо 0.5 млрд. евро задължения само към партньори и "майки" в Германия и Великобритания.

106
8818
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
106
 Видими 
16 Януари 2012 19:51
Според икономиста Красен Станчев


Четох до тук
16 Януари 2012 19:52
То не, че преди да удари кризата, чуждите инвестиции бяха нещо читаво. Станаха на бетон.
16 Януари 2012 19:54
Има нещо такова . Иначе , за какво да е дума , че и за Тенденция към устойчиво развитие .Уф , песът ми припомни , че като чуя за австрийски хинвестиции винаги трябва да имам предвид , Турция . Как да им повярвам , Господи , след като историческото ми се е сторило , просто в инстинкт ..
16 Януари 2012 20:08
...Според бизнеса и икономистите обаче нищо не може да замени чуждестранните инвестиции като двигател за икономиката и за доходите...

Aз пък четох дотук.
Пожелвам на т.нар. "бизнес" и т.нар' "икономисти" в територийката да се задавят с още хиляди знайни и незнайни офшорни "инвестотори" и прочее най-обикновени чуждестранни крадци. И не се научиха за 22 години, че именно т.нар. БЪЛГАРСКИ "бизнес" трябва да се превърне от мутрафонски групоровки за далаверки - в източник на работни места и доходи. а не чуждестранни "спасители" да ни оправят. Ама трябва малце акъл и не толкоз мерак за крадене.
Нищо - нье бойте се - емигрантите ще пращаме парЕ още най-много едно поколение. След което "бизнеса" ще се има да се дави единствено в собствените си екстременти. Съдейки по възможностите на бизнеса и властта да произвеждат такива субстанции - ще има даже и за износ...
16 Януари 2012 20:12
Да - това с "икономиста" Красен Станчев наруши и моето задълбочаване в статията... Иначе - еврофондове и емигрантски пари вместо производство е напълно логичен завършек на поетия път на развитие. Не щяхме соц производството на компютри и машини и вместо да го развиваме, го закрихме и ударихме на просия от новия голям брат.
16 Януари 2012 20:23
Иначе , Кептън, ...
16 Януари 2012 20:36
Според икономиста Красен Станчев

Четох до тук


Тъй като сте в България, би трябвало да се позаинтересувате и от останалите 99% икономисти и ако и те ви демонстрират същия резултат ще се наложи да преаранжирате вашето мнение.

Надявам се, че четете и годишните отчети и на други институции за постъпленията от българските емигранти, имигрирали на запад и сте чували не само за банкови преводи (акаунт ту акаунт), но и за Мъни Грам, Уестърн Юниън, като парите внасяни кеш в България може и да не бъдат отчетени - все пак не са в рубли или юани.
16 Януари 2012 20:37
България е остров на финансова стабилност и данъчен рай, но инвеститорите очевидно търсят и други "екстри".
Освен за политически проститутки за други екстри не се сещам да можем да предложим. За финансовите не смея да говоря, че са леко крадливи (Оня шеф на гръцка банка у нас върнали двата милиарда или още го "гарантират"?).
Българската агенция за инвестиции тази година започва световно турне
С подгряваща група "Алфа тур" и "Темлиер"-а от Банско! Защото "Само с реклама обаче не става", ще се дава кеш на "наши" хора да го игрят я инвеститор, я прост турист за бездарните или поне "Калинка" в икономиката, че все бръмбъри, красни, ганьовски, са се навъдели за икономисти.
инвестициите на чужденци в български имоти растат
Я, ужас! Имотите почнали да работят вместо нас и да създават добавена стойност . Да не би да им се търгуват "въглеродните квоти", опс тухли май исках да кажа? Тъй де, съдържанието на въглероден диоксид в тухлата е паднало заради изветрянето, особено политическото , и ... инвестицията дала плод със търгуеми въглеродни квоти.
16 Януари 2012 20:39
Икономиката се крепи на емигрантски пари и еврофондове

.... и производство на амфетамини ... и износ на проститутки ....
16 Януари 2012 20:46
И не се научиха за 22 години, че именно т.нар. БЪЛГАРСКИ "бизнес" трябва да се превърне от мутрафонски групоровки за далаверки - в източник на работни места и доходи. а не чуждестранни "спасители" да ни оправят.


Проблемът е в средата.

Ако средата беше читава, щеше да има и български и чуждестранни инвестиции/читави бизнесмени. И обратното. В тукашната среда вирее мутрафонският бизнес, и е напълно явно, че средата се поддържа такава на най-високо ниво.
16 Януари 2012 20:47
S_Yavorova
16 Яну 2012 20:36
Мнения: 49
От: Bulgaria
Скрий: Име, IP


С. Яворовна(така се обръщам защото никът ви ми напомня за С.Я.Лаворовна от Гейтуей на Фредерик Пол), позволете все пак да имам лично мнение за лицето Кр. Станчев Вие познавате ли го?
16 Януари 2012 20:49
Икономиката се крепи


Каква икономика? Къде е била забелязана?
16 Януари 2012 20:57
Без ефективна съдебна система никаква икономика не вирее.
16 Януари 2012 20:59
би трябвало да се позаинтересувате и от останалите 99% икономисти
Как да разберем кои са икономисти като всички "фърлят боб" (и думи, ама с тях гонят келепир за себе си) и ни едно предсказание не се е сбъднало? Опс прогноза май му викаха за да прикрият или по-точно натъртят, че имат купена икономическа диплома. И като се позаинтересуваме от останалите 99% гадатели - какво? Да им увеличим социалните помощи (там едни 700 млрд. долара кат за велики просяци банки - "акаунт ту акаунт" ) или изобщо да им ги спрем?
Ако парите можеха да движат икономиката, печатарите, истинските, с печатниците да са най-богатите хора. Иначе другите се видя какво свършиха от 2008-ма насам - въпреки трилионната зелена шума рецесията не е помръднала в/от САЩ.
16 Януари 2012 20:59
Доколкото ги има, най-много преки чужди инвестиции (ПЧИ) - 327.3 млн. евро, са влезли у нас от Австрия.

Светва ли ви лампичката защо точно от Австрия и кави са тези "чужди" инвестиции?
16 Януари 2012 21:33
Светва ли ви лампичката защо точно от Австрия и кави са тези "чужди" инвестиции?


Някакво доказателство в подкрепа на така нежно загатнатата теория има ли?
Или коментарът е бил само за да се разтовари напрежението натрупано през деня?
16 Януари 2012 21:37
При официален БВП от 37-38 млрд евро, европейските и гастарбайтерските пари от 1.6 млрд евро са около 4%. Останалите 96% са от нещо друго което на "крепи" икономиката.
Така се получава, когато текстовете се съставят от "журналисти" единствено по цитати на "икономисти".
А Австрия е най-голям инвеститор, защото ЕВН е австрийска компания и е вложила по-голямата част от сумата (срещу държавно гарантирани продажби), останалото е от приватизацията на Булгартабак.
16 Януари 2012 21:37
При БВП от близо 40 милиарда евро, 1, 6 милиарда трансфери са съществен дял, но не чак толкова съществен, че да "крепи" икономиката. А за чуждите инвестиции сме говорили много пъти. Купуването на земя и имоти изобщо вкарва пари, но иначе не е чак толкова ценно. Заеми от чужди банки за местно кредитиране пък не са никаква особена ценност - с финансовата си стабилност нямаме особен проблем да привличаме колкото ни трябва финансов ресурс. Ценните инвестиции - които носят със себе си технологии, мениджмънт и пазари - все тъй не идват в големи количества. Няма и да идват - освен финансова стабилност и ниски данъци, които ги има, и инфраструктура, която се изгражда, на тях им трябва и качествена работна ръка и ефективна съдебна система - а това не става от днес за утре.
16 Януари 2012 21:48
Страната на манерките се крепяла на парите на емигрантите ! Що така , бе мимета (манерки) некадърни ? Цалувайте ръка , черпаклии бездарни , цалувайте ...
16 Януари 2012 22:03
Абе баби много, ма дятето бере душа.
Процесът стана необратим, па вие си лайте кой добър инвеститор, кой злогледа баба.
16 Януари 2012 22:24
С. Яворовна(така се обръщам защото никът ви ми напомня за С.Я.Лаворовна от Гейтуей на Фредерик Пол), позволете все пак да имам лично мнение за лицето Кр. Станчев Вие познавате ли го?


О, не го познавам и не искам да го познавам, но си помислих, че поставяте под съмнение сумите изпратени в България от българските емигранти.

СЕГА разбирам.
16 Януари 2012 22:31
Срещала съм и български икономисти, които трудно можеха да четат (на български) в приятелски разговор със стюардеса под Рокъфелър Сентър, където зимата става пързалка, а през лятото - хавайски бар.

Човекът се похвали на чист български, от който аз и мъжът ми вдяваме, че си е купил дипломата и пита за мераклии в САЩ, дали евентуално не се интересуват да си купят срещу скромно заплащане.

Та такива са май нашите икономисти. Виж, онези от Мулти поне не си бяха купили дипломите, но страдаха от умствено-интелктуална недостатъчност и т.н.
16 Януари 2012 22:57
Бил смятал данеф н'ам кво си.
16 Януари 2012 22:58
Някакво доказателство в подкрепа на така нежно загатнатата теория има ли?

Е, значи си се сетил! Което беше и целта на загатването.
16 Януари 2012 23:20
Цалувайте ръка , черпаклии бездарни , цалувайте ...
То и наркотиците дават "трансфери" за над 2 млрд. долара. Още поне толкова от контрабанда и "трафик" на хора. И там ли да "цалуваме" ръце!? От "цалуване" на ръце и повече задници на един или друг "голям брат" сме се докарали да нямаме ни производство, ни образование, ни култура.

Виж, онези от Мулти поне не си бяха купили дипломите
Те не бяха икономисти. Бяха бизнесмени! По-точно "национално-отговорни честни частници", досущ кат американски банкери . Чак Белият дом ги приема с почести, кат инвеститори, дори дарители на бедни американски президенти. Сигурно черпаклията Клинтън също да е "цалувал" ръце. Ако не за парите, поне за подводниците, нарязани за скраб.
16 Януари 2012 23:29
Икономиката се крепи на емигрантски пари и еврофондове
... т.е нямаме икономика! Натисни тук
17 Януари 2012 00:04
Май по-добре си бяхме без "чуждите инвеститори".
Да си продадеш апартамента на чужденец за почти без пари само защото се нуждае от освежаване, да останеш да живееш в него при висок месечен наем и да отчетеш сделката като инвестиция. Егати логиката!
Да ама когато става дума лично за тях, не само не продават, а купуват и то по 6 апартамента и по 30 имота.
17 Януари 2012 00:12
Голямите пари по принцип са от инвестиране на част от печалбите на фирмите, но това в България не се случва, даже обратното, печалбите са един от начините за изтичане на капитали от България. Национално предателство беше, че се продадоха българските фирми за по един лев на чужди собственици. Смешно е и да се твърди, че икономиката ни се крепяла на емигрантски пари - те са пренебрежимо малко, а е тъжно и да се надяваме да се крепим на еврофондовете.
17 Януари 2012 00:17
В крайна сметка целта на "чуждите инвеститори" е да върнат парите, включително емигрантските, там от където са дошли.
17 Януари 2012 02:16
А паспортите кога ще ни го вземат?
17 Януари 2012 04:54
Че то за емигрантите беше ясно!При тази безработица и ниски заплати има ли как да се оцелее, ако не пращат пари?!Но за еврофондовете не съм съгласна!Това не са техни пари, а наши и не ни връщат и една трета от тях!За жалост това са парите на работещите от данъци, които държавата прибира, после праща в Брюксел и след това харчи за магистрали и мегаломанските си проекти без да пита хората.Така не се крепи икономика!Икономиката е развитие, инвестиции в бъдещи проекти, които носят печалба в дългосрочен план и работни места.Каква икономика е да строиш магистрали като плащаш на чужди фирми или пък 20 души да направят градинка в центъра на някой град?!Строителството е сферата с най-много злоупотреби и корупция и за това се залага на нея.От там приятелските фирми си пълнят гушата, от там им дават и комисионни, че са спечелили.Миналата година са фалирали 2400 фирми официално, а поне 10 пъти повече са в технически фалит.Само от туризма и емигрантите влизат някакви свежи пари, но и тях ги харчим по чуждите търговски вериги, плащаме ток и мобилни телефони на чуждите компании и в крайна сметка за хазната и за нас не остава нищо.За съжаление повечето ни икономисти са платени консултанти на "инвеститори" и те никога няма да направят реален анализ на ползата от тяхното присъствие в страната.Нито пък онези от тях, дето работят по европроектите ще ни кажат истината за тази яма без дъно!За да открием истината, за да имаме реална представа, трябва да поканите някой счетоводител на българска фирма, той няма да ни излъже!
17 Януари 2012 05:26
A Bulgarian in the USA
2012-01-17 02:16:42
А паспортите кога ще ни го вземат?

Ако и това стане, прибирам си хората тук(за сега те не искат), и доларите за Бг - бай, бай!
Май имаше такива идеи от някои парламентаристи.......
17 Януари 2012 05:36
Няма да стане... Стратегия 2020 (и други щуротии от Бочко и Първанов) няма как да станат. Няма да дойдат инвеститорите които трябва. Трябва...ама, да не казвам какво, че ще бъда нахапан.
17 Януари 2012 05:50
Между правителството преди 89 г. и сегашните т.н. демократични, разбирай васални, има само една основна разлика. Тази разлика прави безпредметна всякаква дискусия, а тя е, че цели 50 години държавата (народът) непрекъснато инвестира в материалната и духовна сфера, в социални придобивки и в непрекъснато укрепване на нацията.
Вече цели 20 години Българските правителства ПРОДАВАТ и ПОДАРЯВАТ. Затова вече няма источник на пари, няма пари не само за собствени инвестиции, няма пари за поддържане на армия, за здравеопазване , за образование, за култура , за държавната машина. Чуждестранните инвестиции, за които реват с пълно гърло политическите ни продажници, чрез продадените медии, създават ниско платени работни места, при смешно малки данъци и изнасят цялата си печалба навън, което прави и чуждият банков сектор. И ако няма пари и ако ставаме все по- бедни и по-окаяни, това е резултат от ПРЕСТЪПНИТЕ ДЕЙСТВИЯ на всички правителства, в това число и сегашното. Няма по- ярко доказателство за антинационалните действия на всички политически формации, на всичките ни “ демократични“ правителства от признанието, че България се крепи на парите на нископлатените гастърбайтери, на парите от проститутките ни в Европа, които се нареждат на трето място след тези от Украина и Румъния. Вечен позор за всички национални предатели, на които ние безропотно позволяваме да ни съсипват и прогонват от Отечеството.
17 Януари 2012 06:36
"При БВП от близо 40 милиарда евро, 1, 6 милиарда трансфери са съществен дял, но не чак толкова съществен, че да "крепи" икономиката."
..........................................................................
Манерко,
правил ли разлика между бруто и нето?
17 Януари 2012 07:34
При БВП от близо 40 милиарда евро, 1, 6 милиарда трансфери са съществен дял, но не чак толкова съществен, че да "крепи" икономиката.

Да. При положение, че останалите 38 милиарда не са кухи врътки вътре в територията. Но реалните продукти в тоя балон са малко. Малко производство и огромно количество услуги и услуги на услугите. А петролеца е внос и се плаща с истински пари, не с мъгла от брутен продукт под налягане. И стоманата в бетона също. И чесъна отдавна е китайски. А ние сме модерни, произвеждаме услуги.
И си спомням други дискусии тук във форума, и тезата колко вредни били тия емигрантски и моряшки пари, създавали инфлация, а застроителите били полезни, щото градяли бъдеще и привличали инвестиции.
17 Януари 2012 07:51
При БВП от близо 40 милиарда евро, 1, 6 милиарда трансфери са съществен дял, но не чак толкова съществен, че да "крепи" икономиката.

Ами да ви ги спрем бе, тарикат!
При толкова милиарди, получени от наркотрафик и търговия с хора, тези 1.6 млрд наистина ви се виждат малко. А и "готовите" пари лесно се отписват.
17 Януари 2012 08:08
Само две вметки:
1. При отчитане броя на безработните трябва да се прибави и броят на работещите по принуда в чужбина.
2. При евентуалното спиране на емигрантските пари, когато започнат да умират бащите и майките от глад и студ, ще лъсне истинското положение в "демократична" България.
--------------------------
Да не забравяме, че "демокрацията" като форма на управление е измислена по време на робовладелството.
17 Януари 2012 08:18
Инвестиции трябва да има от всякъде, но основно ние трябва да си инвестираме. Обаче ей това не може да стане при българският капитализъм. Това не е станало и преди 1944г. Моят дядо е решил да прави фабрика в Асеново. Разбира се е взел кредит от банка "Бяло Море" на големият банкер Буров. Купил машините и идва кризата 1929г. и всички машини са му взели барабар с парите, които е спечелил преди това и земите на пра дядоми. Тогава почти всички предприемачи са завършили така. Другият ми дядо - търговец, търгувал с Германия (бои, платове) е взел кредит и ипотекирал къщата, също фалирал, тогава масово са фалирали. Та баща ми едва е спасил къщата, като работел чиновник в Популярна банка (след 1944г. ДСК). Тази картина да ви е позната. Това е капитализъМЪ за страни като България. Е Буров е забогатял по време на кризата, особено като продал ибувките на войниците (които на фронта са били по партенки на фронта през 1-та световна война).
Аз видях през 60-те години как се инвестираше - завод след завод се пускаше в Нефтохима. Вървете да го видите колко е голям - влака има 3 гари по протежението му. Така се построи и в Ямбол и в Видин и в Девня и къде ли не. Стигна се до селата. От всеки от нас се вземаше по малко и се събираше за да се инвестира. След 1989г. всичко се попи;я. Сега нищо не произвеждаме и чакаме емигрантските пари на господжа Яворова.
17 Януари 2012 08:49
Чудно че чак сега взе да ми просветва какво значи емигрантски пари - все си мислех че във вестника трябва да пише за нещо друго, не това което виждам като ида на работа - ама като то си било просто и ясно.
17 Януари 2012 09:04
annetaz 04:54:02
Спартак 05:50:40
17 Януари 2012 09:26
***
17 Януари 2012 10:04
Абе кво става тука, истински късмет е да ми се зареди сайта ! Некви проблеми има, оправете ги моля.
17 Януари 2012 10:41
„Според шефа на БСК Божидар Данев правителството смята, че ударното усвояване на еврофондовете ще спаси България от кризата, но тези средства са недостатъчни, а и голям процент от тях не създават нови работни места и модерна икономика.”

И какво създават тогава тези еврофондове? В България върви най-вече шоуто. Модерна икономика нямаме, но си имаме БСК, която изчислява някакъв икономически растеж – неясно къде и как.Но не „изчислява” къде отиват тези еврофондове. Може да нямаме модерна икономика, но си имаме модерни анализатори, като Красен Станчев /Сороски/ за „чуждустранните” инвестиции от гастарбайтери, обслужващи други икономики.Банковата ни система е чуждестранна, но пък е стабилна – страшните лихви по кредити, които дават „дъщерните” клонове за бизнес плашат предприемачите и те не предприемат нищо.Те вероятно ще са готови да плащат огромните лихви, но пък нямат и проекти - одобряват се проекти за модерна икономика.Как да направиш модерен проект, като няма модерна база, където да се приложи.А предприемачите се притесняват и от липсата на растеж на доходите – сериозните и можещите работещи стават все по-недоволни и негрижовни. Политиката обаче е за евтина работна ръка с цел привличане на инвестиции.А инвестиции и растеж има когато има модерна икономика.Такава концепция обаче няма.Това е и причината да намаляват чуждестранните инвестиции въпреки евтината работна ръка.Също така, хубаво е да се работи за инфраструктура, но инфраструктура без структура е като копче без балтон. Страхотна въртележка, която може да се определи с илюстрацията на Параграф 22 – пълна лудница.Действат само перачите, но те не се интересуват от модерна икономика, старата ги храни корпоративно и монополно, отдавна са си „напечелили” парите за офиси, къщи, скъпи коли, яхти и самолети.
SHOW MUST GO ON.
17 Януари 2012 10:49
В.Каменов

Не може да има силна икономика с такива ниски и мизерни доходи в страна от Европа. Чудя се това как не се разбира. Уж имаме икономисти, а те се оказват едни клакьори.
17 Януари 2012 10:54
***
17 Януари 2012 10:56
Личните впечатления май са най-силни и най-достоверни. Предпочитам на очите си да вярвам, а не на всичко което чувам. Щото в тази държава доста се приказва, а най-вече глупости на търкалета. Но пък има кой да им вярва. С всичко е така. Например, когато спра да виждам бременни жени по улиците, значи раждаемостта е намаляла. Нямам нужда да чакам някой да го казва.
17 Януари 2012 11:00
Преди стотина години терминът "развити страни" не се е употребявал. Говорело се е и се е пишело за "просветени" и "непросветени" страни. Само до преди две десетилетия България беше средно развита, но "просветена страна", което й даваше шансове да стане "развита". Сега е определено "непросветена".
И за къде сме се запътили с тоя човешки матр'ял?
17 Януари 2012 11:13
Статията е вярна, макар и не за първа страница.
Чуждите инвестиции са в период на застой, надявам се временен.
За щастие парите от ЕС се усвояват, макар и не на 100%.
Те, както и тези от емигрантите се явяват голям + за Държавата и е глупаво да се отрича това.
17 Януари 2012 11:14
Аха. Щото някой клакьор го е казал.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД