:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Спасеният евреин Рафаел Камхи изобличава

Спомените и документите на забравения поборник ще развалят комфорта на мнозина
"Аз, войводата Скендер Бей" на Рафаел Моше Камхи закъсня с няколко седмици (изд. "Синева" и "Шалом"). Шансът на книгата да стане шумен акцент беше в еврейскоспаситеската олелия.

Рафаел Камхи е спасен евреин. Живее в Солун, когато през 1943 г. почва депортирането на 56 000 солунски евреи. За него и за брат му се сещат видни македонореволюционери. Застъпват се пред българското правителство, то пък пред немските власти в Егея, и носителят на жълта звезда N41367 се озовава в София. Тук остава до 1949 г. Умира в Тел Авив (1970) точно на 100 години.

Камхи е от Битоля. Фамилията му е от най-богатите в турската империя. В революционната организация е от 1894 г. По едни и други причини той и брат му Ментеш са в центъра и на Илинденското въстание, и на всички възлови събития в организацията през следващите десетилетия.

В тази книга са събрани спомените на Р. Камхи и документи за живота му, основно писма. Тя ще развали комфорта на всички, засегнати в нея. Камхи отваря стари македонски рани: кой наредил убийството на еди-кого си, кой излъгал за друго. Имената, които неговото перо обръща, сега носят градове и площади. Камхи ще огорчи сънародниците си с напомнянето, че в холокоста еврейството не е единствено жертва. Вкиселяването на монархическите възторзи се предполага от само-себе си.

Рафаел е спасен, защото бил наш шпионин. Спасен е в окупирания от германците Солун. Не е спасено семейството му, понеже не били наши шпиони. Не е спасен брат му, понеже бил в окупирания от българска войска град Битоля. Уговорките за възможности и невъзможности пред такива факти имат гротесков аромат...

Историята е като брашнян чувал. При всяко изтръскване се сипе още и още прах - хранителен за едни и отровен за други.
3119
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД