Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Курортите - общини? Идея вечна и неосъществима
Добави мнение   Мнения:5 1
естет
29 Авг 2003 00:03
Мнения: 2,263
От: Bulgaria
Напълно нормално е една еврейка, понастоящем управленска Тиква, да има подобни щения. Престъпните подбуди за един такъв замисъл едва ли стряскат някого. Единствено факта, че това е един пълен идиотизъм, може би ще реши "проблема", както го наричат обезумелите от слагачество и простотия БГ журналя.
Ако еврейската управленска Тиква имаше наистина някакви честни и безкористни подбуди към развитието на БГ курорти - тя би предложила определени поправки в Закона за местното самоуправление и местната администрация.
Всъщност, тази ухилена Тиква дали е чувала изобщо за този закон?
Днес, другата еврейска Тиква и председател на комунистическата партия БСП се изцепи, че Партийката му щяла да предложи и приложи купища промени при УПРАВЛЕНИЕТО на БГ общини. И то, говедото, не признава цитирания закон.
Абе, евреи, к'во да ги коментира Човек.
Не че са по-зле от управленските представители на другите националности или на останалите БГ Тикви на чужда плата
paragraph39
29 Авг 2003 00:21
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
“Слънчев бряг” АД в сезона на приватизационните "мъгли"
…………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………


“СЛЪНЧЕВ БРЯГ” ТРЯБВА ПЪРВО ДА БЪДЕ ЛИКВИДИРАН, А ПОСЛЕ ОБЩИНИРАН

…………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………….
Правителството пусна в обръщение в медийното пространство някаква своя бърза идея: за някакво отделяне в някаква самостоятелна общинско-кметско-квартална административна единица на уж вече приватизираните големи български туристически комплекси. Идеята- ако е такава и тази, която и каквато е казана, е стара колкото Демокрацията в България. С толкова години остаряха и живеещите постоянно в тези туристически комплекси български граждани, и надеждите им да се самоуправляват. Нови са само управляващите България в момента- с всички последици от това…
“Случаят “Слънчев бряг” АД “ е блестяща илюстрация за това: до къде и до какво водят разнопосочните интереси при приватизацията в туризма.
…………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………

От юридическа гледна точка, “Слънчев бряг” АД в момента е точно толкова приватизиран, колкото и при правителството на Жан Виденов в края на 1996 год.- само 25 % ! Извършените от правителството на Иван Костов масови продажби на хотели и ресторанти с нищо не са променили съотношението 25% към 75 % в полза на държавния дял в капитала на акционерното дружество. Просто, с тези продажби само бе преобразувано един вид имущество на дружеството /недвижима собственост-хотели, ресторанти и др./ в друг вид собственост-пари, които са постъпили и са си останали /би трябвало?!/ в касата на предприятието. В този смисъл, по- вярно би било да се говори за своего рода “ликвидация”- чрез продажба на материални активи, но не и за приватизация! За да е налице приватизация, трябва частта на държавата в капитала на дружеството да е намаляла след тези продажби. Но те не е намаляла, както е очевидно. Интересното в случая с тази “ликвидация”-“приватизация” е, че тя не е по смисъла на измененията след 1997 г. в закона / “приватизация чрез продажба на обособени части”/ и, че не е предхождана от големи дългове на дружеството и натиск на кредитори! Не е и резултат на някаква програма за модернизация- т.е. парите от продажбите да бъдат вложени в обновяване на материалните активи , необходими на дружеството за изпълнение на предмета му на дейност и осигуряване на печалби от тази и такава дейност!
Впрочем, къде са парите от разпродажбата на недвижимото имущество на Акционерно дружество “Слънчев бряг” ? Дали наистина лежат все още в банковата му сметка? Или вече са изразходвани за “благоустрояването” и хигиенизирането на алейките и тревните площи в комплекса ? Или, може би, са отишли за издръжка на т.нар. “туристическа полиция” ? При все, че тези дейности по-прилягат да бъдат извършвани, а и заплащани, от общинската каса на Община Несебър, а не от акционерното дружество с преобладаващо държавно участие. Всъщност, очевидно е, че след НЕприватизацията “Слънчев бряг” АД се е превърнало в едно локално БКС! При това , толкова “локално”, колкото това е удобно на новите частни собственици в комплекса и на ръководството на Община Несебър. Едните пестят собствени пари, а другите разполагат на воля с чуждите!
Сегашната олелия около идеята да се отделят големите туристически комплекси от общината-майка не предвещава нищо добро за обикновения данъкоплатец, ако преди това не се извърши и юридическо ликвидиране на акционерните дружества /преди всичко на “Слънчев бряг” АД/. С ЛИКВИДИРАНЕТО им, по-голямата част от постъпилите пари от разпродажбите на хотели и ресторанти ще трябва да влезе в бюджета на държавата- като нейн ликвидационен дял. Става въпрос за стотици милиони долари! Стига да не са отдавна и “прилежно” изхарчени за щедро предлаганите и извършвани от досегашните ТУРИСТИЧЕСКИ акционерни дружества “БКС-услуги”, за издръжката на администрацията им, за реклама на туристическия им продукт/на какъв ли и защо ли?!/, командировки на шефовете и т.н. И едва след като се изчистят, до стотинка, сметките, нека тогава се помисли и за ОБЩИНИРАНЕТО на бившите туристически комплекси! И непремено да се попитат живеещите в тях, какво те предпочитат: отделно населено място ли да бъдат, кметство ли, квартал ли ? Или “нещо като нищо”- както, изглежда, е заложено в новата идея на новите управляващи?! КАЗАХ!




nanyac
29 Авг 2003 01:39
Мнения: 6,614
От: Bulgaria
Албена да се отдели от Балчик? Сигурно си има причини и то смислени. Но такива също има и в ползза на идеята да се отдели и Кранево. Ами не е лошо всеки да си е кмет на собствената вила някой ден. Само тъщата да не му спретне някой таен преврат по изборите.
Ами утре като им щъкнат разни други сепаративни мисли из главите на хората? Мога ли да си направя офшорна зона на лозето на дядото и да продавам акцизни стоки?
inska
30 Авг 2003 19:45
Мнения: 41
От: Bulgaria
Ама наистина ли държавното предприятие "Слънчев бряг" АД, което няма вече собствени нито хотели, нито ресторанти, нито свои туристи, вече няколко години харчи милилиони долари за реклама на комплекс"Слъчев бряг", за тревните му площи и алеите и др. ? И в името на какво го прави? Нали там вече всичко е частно, а държавното предприятие вече няма нищо общо с туристите на частните хотелиeри и ресторантьори?! Това наистина е трошене на държавна пара в полза на частните собственици, които са там заради печалба от туризма!
Параграф39, може ли малко повече информация по въпроса.

Редактирано от - INSKA на 30/8/2003 г/ 19:46:32

paragraph39
30 Авг 2003 23:23
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
INSKA,
Това, което мога да потвърдя със сигурност е, че след м. декември 1996 г. , когато държавата намали дела си в капитала на "Слънчев бряг" АД от 100% на 75 %, до днес никаква промяна не е настъпила в това съотношение! А в момента няма нито един ресторант или хотел в комплекса, който да е собственост на "Слънчев бряг" АД. Дружеството не предлага и не извършва туристически услуги и дейност, а само поддържа "инфраструктурата" на комплекса- със свои средства и за своя сметка!!! И никой не дава обяснение защо това трябва да го прави дружеството, а не тези, които докарват и обслужват туристи и ПЕЧЕЛЯТ , включително и заради това, че има поддържана инфраструктура на комплекса. Освен това, дружеството прави и рекламата на комплекса- за стотици хиляди и милиони левове- също със свои пари и за своя сметка?! При условие, че не извършва то самото туристическа дейност- значи, харчи тези пари за реклама, която обслужва нуждите на други?! Пак при условие, че за нуждите на държавната реклама на туризма в България има специален фонд към Министерството на икономиката и ведомството на г-н Д. Хаджиниколов!!!
Впрочем, от където и както да се погледне, от това, че "Слънчев бряг" АД вече повече от 7 одини не е ликвидирано, печелят само новите собственици на обектите в комплекс "Слънчеврбряг", както и Община Несебър. А държавата само ГУБИ !!!
Бъди жив/а/ и здрав/а/ !
Добави мнение   Мнения:5 1