Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Вместо интеграция тече вторична сегрегация на ромските деца
Отиди на страница:
  Мнения:38 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
хикса
13 Май 2018 19:06
Мнения: 4,981
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Механизмът е следният: в момента, в който ромите в дадено училище стигнат 25-30%, родителите на българчетата започват да изтеглят децата си от него. Така учебно заведение, което дори не се намира в ромски квартал, изведнъж се превръща във вторично сегрегирано школо.


Трябва и в малите да се внесат българи, по разпределение и да ранат ромите. Иначе нема да пребориме сегрегацията.
Архангел
13 Май 2018 19:32
Мнения: 1,868
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
И защо родителте си отварят работа да местят децата си?
Щом няма никакви негативи от циганчета в класда надхвърлят 20-25%?
KaraKoliu
13 Май 2018 20:03
Мнения: 2,109
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Ами кво да правим, когато на много места българчетата не достигат, за да разредят циганчетата достатъчно, за да се броят училищата за десегрегирани. Предполагам, че и в Самоков е такава ситуацията.Ще се наложи Деян Колев да измисли друг метод за десегрегация- хем да са само циганчета в училището, хем да не се смятат за сегрегирани.
маргаритка2
13 Май 2018 20:11
Мнения: 21,245
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Да, наблягат на декретите, ама така трудно ще стане. Засега.
Кире
13 Май 2018 20:17
Мнения: 4,901
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Казвайте по-директно нещата. Фондация "Амалипе" е близка до ГЕРБ мафиотска формация, управлявана от семейството Деян Колев/ Теодора Крумова. Деян Колев е състудент на Томислав Дончев и като такъв назначен да управлява ромските фондове в страна, заедно с другото изтъкнато циганско семейство Ганчо Илиемв/ Милена Илиева.

Интеграция никога няма да има, докато смятаме, че това е цигански въпрос, а не български. Не бива няколко цигански клана да решават вместо всички нас.

Не е ли интересно, че точно тия + неква джендър формация правят мониторинг на българското образование с финансиране от ЕС? По кви критерии са избрани тия, кой ги назначи да мониторират държавата? В. СЕГА, що не се интересувате от тия неща?

http://amalipe.com/files/publications/rcm-civil-society-monitoring-report-1-bulgaria-2017.pdf

А има ли нещо общо с тъпата образователна конференция за цигани, която ще се проведе утре от 10,00 часа в х-л "Рамада". Идете, чуйте как Вълчев, депутати от образователната комисия в парламента, кметицата на Габрово, както и няколко началника от ЕК ще импровизират на тема образование на циганчета. И ще разберете какво финансира фондация "Фридрих Егберт".

mehudi
13 Май 2018 21:08
Мнения: 695
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
да, така е. в софия, в централно у-ще, което обаче има много удобна връзка с "хаджи димитър", "левски г" и тн, броят на ромите в началните класове бързо нарасна и съответно училището стана доста непривлекателно за етническите българи. родители, които харесваха училището преди 2-3 години, сега местят децата си от там - "станаха много циганите". та те така.
Утринен зов
13 Май 2018 22:35
Мнения: 1,522
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Проблемът няма бързо решение. Доколкото процентът на циганчетата нараства и обяснимото нежелание на българите да си пращат децата в класове, където 30 % и нагоре са цигани. Според някои теории щом някъде малцинствата станат над 20 % количествените натрупвания се превръщат в качествени изменения - явно родителите интуитивно го усещат.
От друга страна пък така губим искащите да се образоват циганчета, които като брой също нарастват... Колко много са поразиите на голямата емиграция и ниската българска раждаемост.
4o4ko_4
14 Май 2018 00:30
Мнения: 1,864
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Според някои теории щом някъде малцинствата станат над 20 % количествените натрупвания се превръщат в качествени изменения

Кой го казва, къде?
Според мен при много по-малък процент започва вредното влияние, ако подтиква към лесно живуркане - с неучене, липса на самоконтрол, липса на уважение към другите - асоциалност, наглост и пр.
На какво циганчетата учат българчетата?
Bradatko
14 Май 2018 01:27
Мнения: 4,208
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
На какво циганчетата учат българчетата?

Точно на срещуположния ъгъл на "Факултето" се намира 123-то СОУ, от което пък ни разделя от блока една ограда.
От вкъщи наблюдавам от години кои идват да се учат в него.
Децата ми (преди 15-ина г.) също учеха до 8 клас в 123-то.
В класа имаха по едно-две циганета. До 8 клас не достигна нито едно от тези, поне в класовете на децата ми.
И те не можеха да влияят на останалите, тъй като бяха малцинство. Не им минаваха номерата, пък и тогава демокрацията още не беше толкова напреднала и имаше ред.
Сега има и гимназисти, предимно цигани.
Родителите си махат децата, защото стадното чувство е доста силно при циганите и когато са повече от 3-4, се заформя група, която се конфронтира с българчетата и се създава атмосфера, в която те се чувстват комфортно, защото в такава живеят. Няма да обяснявам каква атмосфера... И друго не знаят, т.е. това за тях е нормално.
Отделно от това - дрога се продава под блока. От автомобили. Няма да казвам продавачите от какъв етнос са...
Дори и това да се игнорира, предвид големия брой, определено по-ниско интелигентен състав в класовете, нивото на образованието спада и независмо, че по този начин оценките се вдигат, това влияе на по-нататъшното образование. Което е проблем само за нашите деца. За циганите не е изобщо. Там перспективата е съвсем друга и в повечето случаи изобщо не е свързана със знание или образование.
Всъщност, така е навсякъде. Бих искал да видя как бял американец доброволно ще запише детето си в училище в Южен Бронкс, примерно.
И как ще се намеси някакъв комитет, агенция, или държавата за да им внушава някои "правилни" действия.
hienitka
14 Май 2018 01:40
Мнения: 6
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Видяла съм на практика как "ромите" целенасочено пречат на българите да се обучават и как ги тормозят за положения труд. Който разправя, че циганите могат да се приобщят говори пълни глупости. Кръвта вода не става. Просто разни хора и разни фондации изкарват едни пари , разделят и владеят.
Begemot
14 Май 2018 08:07
Мнения: 4,399
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Това е част от по-голям проблем, за който политкоректното говорене не дава и дума да се издума. Българите са расово дискриминирани в собствената си страна, поставени са в икономически по-неизгодна позиция по расов признак, именно защото са българи - конкретно:
по отношение на данъци, които циганите не плащат масово;
по отношение на социални и детски помощи, които са конструирани да облагодетелствуват именно едно определено малцинство;
по отношение на здравни осигуровки, които ромите масово не плащат, но ползуват здравеопазването;
по отношение на ток, вода, застрояване, комунални разходи - за които ромите не са и чували.
поотношение на извъндържавните организации и НПО, каквито за ромите има над 100, за българите не знам да има и т.н.
Да не говорим, че държавата си затваря очите за масови нарушения на закона, като най лекото е каруци по пътищата (?!) с пиийнали мургави каруцари и се стигне до 12 годишни булки, които раждат в държавните болници и никой не се интересува кой им прави деца на тази възраст, както и нищо не се говори за продажбата на малолетни булки в малцинството - това в 21 век, в страна от ЕС. Ама електорат, нали, хем най - динамичния, бързо растящ и мобилен - където трябва ги заселваме.
Не знам нещо да се прави и по повод на бързата ислямизация на ромското население с помощта на огромно външни и най вече вахабитски финансови инжекции.
Как да се очаква от ромите да се интегрират, когато те разбират, че са по добре така, както са? Как се очаква да възпитават или интегрират децата си, когато за голяма част от тях те ( децата) са начин за получаване на пари от държавата, автоматично и без никакви условия. Защо никъде не съм видял данни за демографията на ромското население, сравнено с тази на българското или турското?
Survivors
14 Май 2018 10:05
Мнения: 3,251
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
инвестицията в децата с най-големи образователни потребности са ключови за успеха на една образователна система.


Това наистина е ключов въпрос.

Но не както го представя авторката.

Кои са децата с най-големи образователни потребности? Високоинтелигентните? Жадните за знания? Или умствено посредствените? Тези, дето и насила не можеш да ги накараш да прочетат една книга?

Колко инвестира държавата ни в способните деца и колко в изоставащите? Кой родител получава помощ за това, че детето му е умно и трудолюбиво и иска да ходи на (скъпо платени днес) кръжоци или уроци по математика, музика, химия, литература.......

Няма държава, която да просперира, като инвестира само в маргиналните си граждани.
Survivors
14 Май 2018 10:06
Мнения: 3,251
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
tatyana, точно за това и аз току-що...
samuil
14 Май 2018 10:07
Мнения: 1,906
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Пикачу 14 Май 2018 09:40 Рецептата е много проста, с всички средства на принуда и заплахи, децата трябва да се вкарат в училището. Да не се обръща внимание на .. ...
Уффф .. представям си, що за място ще е т. нар . "училище" в което са вкарани ромчета " с всички средства на принуда и заплахи".
Не бих оставил жена си, майка си, или сестра си да са учителки в такова "училище" .. по-добре продавачки в мола!
С всякакви средства бих махнал детето си по-далеч..
В такова "училище" през часовете "Шушана" ще е на макс от телефоните .. ще има шеги и закачки, може би дрога , сводничество и разни весели случки ..

Който иска-да ходи там учител!
Може би - доброволци от НПОтата?
Survivors
14 Май 2018 10:42
Мнения: 3,251
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Трябва да има задължително образование дори по-високо от 7-ми клас. Но наистина да ходят и да учат всички и да си издържат успешно изпитите (и матурите). Който не го прави - има закон и той да се спазва.

Ако циганчето е умно и трудолюбиво - да получава допълнителна помощ - като всички останали умни и трудолюбиви. Ако родителите или други го спират - законът да го защитава - има закони и те трябва да се спазват.
А не, както знам конкретни случаи, например - момиченцето (циганче) умно, добра по математика, иска да учи, родителите го пращат на училище, и някакви го отвличат след училище, изнасилват го по ромски традиции и родителите кандисват да го оженят за изнасилвача. На никого нищо не му правят, прокуратурата е политкоректна.
  Мнения:38 Страница 1 от 2 1 2 Следваща