Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Професорските титли ще се отнемат при доказано плагиатство
Отиди на страница:
  Мнения:38 Предишна Страница 2 от 2 1 2
бавно загряващ
08 Мар 2018 10:36
Мнения: 1,111
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Плагиатството не е единствената беда. Сегашният ред за присъждане на степени и звания позволява това да става незаслужено и в други случаи (които вероятно са даже по-чести). Напълно е възможно представените трудове при дадена процедура да не са били преписани от другаде, но да не съдържат достатъчен научен принос или даже да са в основата си погрешни, а въпреки това процедурата да е завършила успешно за автора им. За съжаление поправянето на пораженията вече е много трудно, защото хората с незаслужено получени степени и звания вече са част от научната общност и участват във вземането на решения. Даже и при преценките дали в даден случай има плагиатство техните мнения могат да попречат на обективността.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: бавно загряващ
hamel
08 Мар 2018 11:30
Мнения: 65,002
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Не чувам да се говори за нароилите се професори и доценти до сега, ловейки риба в мътни води ?!
Виж последния абзац.
Pearl_Earring
08 Мар 2018 12:18
Мнения: 3
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Прав е бавно загряващият, че най-големият проблем са текстовете без принос, по несъществени теми, лишени от цел и от аргументи. Но все от някъде трябва да се започне, ще ми се да вярвам, че случващото се е стъпка в правилната посока. Ако се отсеят поне откровените преписвачи, ще е добре. Макар че в моята специалност дори студентите рядко си го позволяват.
hamel
08 Мар 2018 12:21
Мнения: 65,002
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Pearl_Earring
MichaelL
08 Мар 2018 15:13
Мнения: 1,765
От: 0
Скрий: Име,IP
"Добро ли сме зло ли правили,
потомството нази ще съди !"
Марко Тотев търпял, търпял , па извикал : - Някои тук много разчитат да ги съди потомството , а не съвременниците !


MichaelL
08 Мар 2018 15:27
Мнения: 1,765
От: 0
Скрий: Име,IP
Макар че в моята специалност дори студентите рядко си го позволяват.


Един мой близък беше разказал следния фрапиращ случай.

Предава студент курсова работа на декана - статия, написана от самия декан. Едно към едно, само подписана от студента. Когато преподавателят го попитал, онзи се извинил с това, че взел статията от интернет и там не било отбелязано името на автора.

Плагиатството обикновено се прави по по-хитри начини, като просто се преразказват чужди идеи или се крадат само части. Има и такива, които записват казаното от други и после го публикуват под свое име - като доклад, статия, глава от книга. Тогава е по-трудно да се хване или докаже, но пак има начини и има какво да се направи.

Хубаво е, че според новия закон няма давност.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: MichaelL
j_boyadjiev
08 Мар 2018 17:33
Мнения: 324
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Всеки трябва са отговаря за действията си и колкото по високо е в йерархията на науката-толкова по-видима е неговата дейност. Това е мисия на учен и преподавател и морала е важна част от авторитета, който гради.
Apolitichen
08 Мар 2018 19:31
Мнения: 9,718
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
wreckage
07 Март 2018 20:45

как протича отнемането на титлата:

Фсички професори, доценти и тем подобни се строяват на плаца


Тц, не четеш! Първо е "революционно" - "Промените бяха окачествени като революционни от зам. просветния министър Петър Николов";
Второ е "етично" - "към министъра на образованието се създава комисия по академична етика" Даже няма да има нужда от тефтерче (на Филип Златанов). Може само с листчета да се води революцията;
Трето е "иде ми - дойде ми" - ще бори Процедурата ( "ще разглежда сигнали относно нарушения при провежданите процедури" ) с "установяване на недостоверни данни, плагиатство или друго нарушение". Сиреч, ако името на кандидата е достоверно, не е заимствал от творенията на членовете на комисията/научния съвет и си е платил данъците си (друго нарушение), отма се изстрелва за това, за което е кандидатствал.
Последно, резултатите ще са като на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество - огромни разходи за издръжка на Комисията и 90% отменени решения от Съда. Ако се процедира с листчета, ефективността на Съда срещу Комисията може да достигне и 120%. Или казано на новогор, Комисията по етика ще има висока отрицателна ефективност и ще си заслужи 13-та, 14-та и 15-та заплати.
Apolitichen
08 Мар 2018 19:39
Мнения: 9,718
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
hamel
07 Март 2018 20:36
Отдавна трябваше


Бидейки "прост гражданин" ака Сула, не разбрах това плагиатство като как ще се бори, когато ВУЗ-ове и институтите нямат абонаменти за научни списания? Тоя, дето ще го играе съдник, освен на "листчета" има ли на нещо друго, на което да се позове? Ако се стигне до съд, разпечатки от интернет не вършат работа (проблем с датирането). А "сурат тефтерите" често се губят от вещите лица и техните (по)следователи.
Apolitichen
08 Мар 2018 19:44
Мнения: 9,718
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
просто се преразказват чужди идеи


Не знаех, че и за фантастика се раздават степени и титли. Нямаше ли изискване за учените да представят научни резултати, било от експеримент, или теория? Щото, ако е само голи идеи и философстване, то целия форум сме за академици.
MichaelL
08 Мар 2018 21:08
Мнения: 1,765
От: 0
Скрий: Име,IP
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: MichaelL
hamel
08 Мар 2018 21:13
Мнения: 65,002
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Тоя, дето ще го играе съдник, освен на "листчета" има ли на нещо друго, на което да се позове?
Има начини. Има платформи, които проверяват текстовете. Освен това, какъвто е случаят във Варна, "двете старчета" представиха материали на комисията оглавявана от акад. Кендеров. Не е трудно.
hamel
08 Мар 2018 21:19
Мнения: 65,002
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Нямаше ли изискване за учените да представят научни резултати, било от експеримент, или теория?
Така беше по стария закон. Сега се набляга на образователната компонента на Образователната и научна степен степен "Доктор". А и т.нар. "хабилитации", не са хабилитации, а заемане на длъжност. Има разлики. Е, аз съм от старите, "ваковците".
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: hamel
MichaelL
08 Мар 2018 22:13
Мнения: 1,765
От: 0
Скрий: Име,IP
Apolitichen
08 Мар 2018 19:44


Да се доизясня, че пак може да не разбереш - в случая говорех за плагиатството по принцип.

Виждал съм повече от веднъж статии с вградени в тях абзаци от статии на други хора, тук-там с някое попроменено изречение за цвят. Виждал съм и другите споменати примери. Знам също така и за един, който, за да се спаси от обвинения в плагиатство, не се посвени да залее с помия автора пред хора и пред институции, като по този начин се опита да съсипе него и семейството му.

Плагиатството е огромно петно, както върху морала, така и върху репутацията на човека. Винаги обаче има какво да се направи, особено ако се потърси добър съвет.
  Мнения:38 Предишна Страница 2 от 2 1 2