Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
АЕЦ "Белене" може да бъде рестартирана до месеци
Отиди на страница:
  Мнения:71 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4
mi6osp.
04 Мар 2018 10:38
Мнения: 5,405
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Тъмно пиво
04 Мар 2018 08:24

Тъпо.Това, което си написал, не дава отговор на въпроса: как, без да има международен договор, сме осъдени от специализиран международен съд, който се произнася само при спорове, касаещи нарушения на международен договор? Че и сме си платили присъденото, вместо Борисов да каже: "ЕПМ, няма да плащам, защото няма договор!!!".
cucumber
04 Мар 2018 15:57
Мнения: 182
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Не може, щото има умствени проблеми..
navara
04 Мар 2018 17:58
Мнения: 861
От: Switzerland
Скрий: Име,IP
Не съм икономист и не съм се ровил из темата енергетика. Но за тези пари за които се говори, не е ли по рентабилно да се купят вятърни турбини и да се инвестира в един завод за слънчеви панели? Като гледам нивото на политическия елит, липсата на професионалисти в атомната енергетика, ми се струва малко опасно да се прави АЕЦ в България.
mi6osp.
04 Мар 2018 20:09
Мнения: 5,405
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Но за тези пари за които се говори, не е ли по рентабилно да се купят вятърни турбини и да се инвестира в един завод за слънчеви панели?

Хич не е по-рентабилно.
1.При континенталния климат на България, за да получаваме с вятърни турбини енергия като от АЕЦ, трябва непрекъснато всички да духаме здраво срещу турбините.
2.Досега никой не е построил завод за слънчеви панели у нас , защото това е технология, която бързо се променя и продуктът, който преди година е бил връх, след година е вече неконкурентоспособен и труднопродаваем. Такъв завод без предприятия, осигуряващи разнообразни суровини и без научноразвойна база, която да разработва технологии и да внедрява нови продукти, е инвестиция на загуба. Условията за такива заводи ги има в Китай. Условия имаше у нас при соца, бяхме заляли Гърция с германиеви панели. Но нямаше банани.Сега има банани, но няма заводи и институти.
3. Когато няма вятър или слънце, няма и енергия. Когато енергията е повече, трудно се акумулира.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: mi6osp.
jasentcho
04 Мар 2018 22:28
Мнения: 17
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Ядрените електроцентрали наред с предимствата си, имат един основен недостатък - предразполагат към големи кражби и злоупотреби, предвид дългия срок на строеж.
Не знам колко от четящите знаят от коя година е проекта. Ще ви кажа - от 31 декември 1981 година. Досега всеки може да сметне колко години са и нямаме произведен нито един киловатчас електроенергия. Ей сега ако започне "дострояването", до 10 години със сигурност пак няма да е завършено и пак няма да има и един киловатчас електроенергия. Ще са дадени доста милиарди (15-20 ?), може и повече. Ще има и нови технологии. Ама то и досега ги има. И един слънчев панел да си сложиш, и една перка да имаш, нещо ще идва. От АЕЦ "Белене" какво дойде? Загуби, караници между потенциалните крадци и нищо реално произведено. Отделно се разединява народа и се създава изкуствено напрежение.
Бетона, излят преди 30 години вече няма да е подходящ за ядрена установка. Няма да бъде одобрен и цялостния проект в този му вид. Това нещо няма как да заработи, поне като АЕЦ. Иначе може да е газова електроцентрала, преработващ завод, производствен център, но АЕЦ - не.
mi6osp.
05 Мар 2018 07:23
Мнения: 5,405
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
onzi
04 Мар 2018 22:36


Пропуснал съм този факт. Но развитието на нещата е по т.2 горе. - някой бизнесмен е направил грешна сметка и е засадил дърво без корен.
donBazilio
05 Мар 2018 08:35
Мнения: 242
От: Central African Republic
Скрий: Име,IP
Опитът не ни ли е научил вече, че "сериозен инвестиционен интерес" означава примерно Х да купи от У на цена като за скрап старата му кола, дето стои и ръждясва, щото У няма пари за бензин, да я пребоядиса в жълто и да вози същия У за левче на километър?
robertrodriges
05 Мар 2018 12:18
Мнения: 31
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Sine_metu

А ти случайно да си забелязал, че новите производства вече не гълтат ток като едновремешните заводи по руска технология? И освен това на кого ще продаваш тази никак не евтина електроенергия, по мнението на енергийни експерт, като наоколо се напълни с АЕЦ-ове? Къде ще изхвърляш отработеното гориво? На ушанките ли ще плащаш? Ела на Кумчо Вълчо във устата! Знам,че ще ревнете задружно защото тук преобладават фенове на червените шапчици ама никой натам не емигрира, а както по-горе писах, дори на тъй наречените "соц ." лидери дечицата се радват на имоти в омразната Европа и USA. А там тенденциите са за преминаване на ВЕИ и затваряне на ядрените мощности. Значи може. Друг е въпроса, че ние не можем. Защото едни "бизнесмени" си оплетоха кошницата покрай вятърната и слънчевата енергия, а други овчици ( Р.Овч.) и проруското ядрено лоби пиха студената вода. А пък Боко ако възобнови строежа на АЕЦ Белене си подписва смъртната присъда като политик. А идните поколения ще плащат, то е ясно.
  Мнения:71 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4