Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Трети март е междата между робското вчера и свободното днес
Отиди на страница:
  Мнения:82 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »
Billy-Joe Winchester
01 Мар 2018 20:27
Мнения: 2,145
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Надявам се, че уважаемата редакция не е махнала хубавата рубрика "Икономика", за да я замени с патриотични тюрлюгювечи като този.
hamel
01 Мар 2018 20:47
Мнения: 62,939
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Хареса ми
бавно загряващ
01 Мар 2018 20:59
Мнения: 1,084
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
откровени глупости
Какво имате предвид? Не забелязах такива (може би не съм чел внимателно).
doomchant
01 Мар 2018 23:24
Мнения: 5,576
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Асол01 Март 2018 20:37
Г-н Илчев, имате чудесни попадения в тази дописка, защо Ви трябваше да акцентирате върху откровени глупости?
....
По-лесно е да се намери кусур на Освободителя...


Не виждам да се търсят кусури.
Последното изречение в статията е ирония насочена към седесариата.

Това не го бях срещал, а ми се струва много добро:
През 1878 г. двама търговци от Казанлъшко направиха почти идентични записи в търговските си бележници. Единият записа в графа печалби: "Тая година спичелих само Освобожденiе от турскiя Тиранизам"Angel Kandiloto
01 Мар 2018 23:25
Мнения: 3,724
От: Burkina Faso
Скрий: Име,IP
Воюват, воюват и след това Македония пак под турско .
Butch
02 Мар 2018 08:41
Мнения: 6,387
От: United States
Скрий: Име,IP
Асол
01 Мар 2018 23:50
pirx71
02 Мар 2018 08:43
Мнения: 631
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Има попадения, емоционално написано.

Така и Трети март стана жертва на скудоумни подозрения - не била тази дата истинското начало на българската държавност. Прерано дошло Освобождението, вайкат се едни. Прекъснато било спокойното развитие на българите в гостоприемната утроба на Османската империя.

На други пък се зловидят козните на руската дипломация на Балканите. Едно робство сме заменили с друго. Но безстрастната история отмерва на блюдата си намеренията, но и резултатите. Та каквито и да са били намеренията на Санкт Петербург - а обективните историци отдавна знаят, че те са мешавина от алчност, от отстъпление пред общественото мнение, от идеализирана славянска солидарност, та и просто пускане по течението - резултатът е един - свободна България.


за това
бавно загряващ
02 Мар 2018 10:18
Мнения: 1,084
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Наистина така, както е споменато името на Стамболов, има повод за критика. Вместо „празникът се отбелязва и при Стамболов“ по-добре би било „празникът се отбелязва дори и при Стамболов“.
Baskerville
02 Мар 2018 12:46
Мнения: 2,004
От: Spain
Скрий: Име,IP
Унило сивееща белота на тежките облаци, затиснали през ноември и декември 1877 г. Западна България
"Панахида". Василий
Верещагин.
venstar
02 Мар 2018 14:55
Мнения: 1,901
От: Germany
Скрий: Име,IP
Представянето на албума ми се стори много удачно. Да, необходимо е да се слезне на земята за да се оцени цената, платена от всичкиучастващи и засегнати. Затова призовавах в навечерието на стогодишнината от Блаканската война да не наблягаме на това как сме спечелили еди коя си битка или сме смазали врага еди къде си, а да си спомним за хората, за изгорените къщи, прокудените семейства, черните забрадки. Да се направи информационен фонд. Едно такова отбелязване можеше да се направи от всички балкански държави заедно. Но не би.

В тази си дописка уважаемият проф. Илчев прави отклонение в непривична за него посока - критикува тези, които критикуват розовата представа за войната и подчинената роля, която е определена за България. В предаването на История.BG от този понеделник се говореше именно за тази война. Единодушно бе мнението, че войната не се води за освобождението на България. Войната се води за интересите на Русия, а България и българите са само инструмент в постигането на руските имперски цели. Русия има мераци за контрол над Проливите. В този момент тя няма никакъв шанс да постигне такъв контрол. В тази война Русия желае да (си) вземе Южна Бесарабия и да създаде една приятелска държава близо до Проливите, като аванпост за следващата руско-турска война. Русия е принудена да започне тази война точно тогава, макар че не е готова за нея, само зада спаси реномето си на фактор на Балканите и Европа. Румъния, Сърбия и Гърция получават независимостта си благодарение на серията руско-турски войни, но там няма толкова паметници и култ към Освободителката. Да, в Гърция и Сърбия има сантименти към Русия, но те са утвърждавани многократно през последните 200 години, през които Русия винаги е подкрепяла тези две страни. В повечето случаи, за сметка на България.

Русия не цели освобождаването на българите, защото съвсем съзнателно оставя Македония и Беломорието извън границите на българската държава (Сан-стефанските граници не се броят, защото те са началната точка за последващите пазарлъци между Русия и другите европейски сили). Има изказвания на руски дипломати, които показват, че Русия не е заинтересована от силна, голяма и стабилна България, защото тогава последната би повела независима политика. Толкова за ореолите по отношение на освободителката.

В резултат на Балканската война се създава Албания. Някой да е чувал, дали албанците се отнасят към участниците на Балканския съюз със същото почитание, което Русия очаква от нас? Да има паметници на българските, сръбските или гръцки освободители? Как е представено това освобождение в албанските учебниците?

Куба бива изтръгната от испанска власт посредством американо-испанската война. Дали кубинците се отнасят към САЩ така коренопреклонно, както някои хора у нас? Да не би защото САЩ след това почти ги заробиха (както Русия искаше да направи с нас)?
tatyana1
02 Мар 2018 15:23
Мнения: 4,392
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Искам само да кажа на venstar, че за разлика от другите посочени от него освободени държави България, ако не беше Освобождението от Русия, щеше със сигурност да дочака "освобождение" подобно на арменското. Всички знаем за него: имало е компактно арменско население, от което са избити 1,5млн, а останалите са прогонени. Т е територията е тотално освободена от арменци и сега там няма никакви.
  Мнения:82 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »