Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Трети март е междата между робското вчера и свободното днес
Отиди на страница:
  Мнения:82 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »
Асол
01 Мар 2018 20:37
Мнения: 47,145
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Г-н Илчев, имате чудесни попадения в тази дописка, защо Ви трябваше да акцентирате върху откровени глупости? Защо? Доколкото си спомням, Вашият профил не е в областта на дипломацията по онуй време и най-вече на Балканите. Защо? Защо не написахте историческата истина само в числа? Може би защото, щеше да се види точно как сме си "отвоювали Свободата". По-лесно е да се намери кусур на Освободителя...съвсем по ганювски. Портретът на Алеко щеше да е съвсем на място под текста...да Ви напомня на Вас някои работи, пък и на нас
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Асол
hamel
01 Мар 2018 20:47
Мнения: 65,270
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Хареса ми
бавно загряващ
01 Мар 2018 20:59
Мнения: 1,112
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
откровени глупости
Какво имате предвид? Не забелязах такива (може би не съм чел внимателно).
doomchant
01 Мар 2018 23:24
Мнения: 5,606
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Асол01 Март 2018 20:37
Г-н Илчев, имате чудесни попадения в тази дописка, защо Ви трябваше да акцентирате върху откровени глупости?
....
По-лесно е да се намери кусур на Освободителя...


Не виждам да се търсят кусури.
Последното изречение в статията е ирония насочена към седесариата.

Това не го бях срещал, а ми се струва много добро:
През 1878 г. двама търговци от Казанлъшко направиха почти идентични записи в търговските си бележници. Единият записа в графа печалби: "Тая година спичелих само Освобожденiе от турскiя Тиранизам"Angel Kandiloto
01 Мар 2018 23:25
Мнения: 3,814
От: Burkina Faso
Скрий: Име,IP
Воюват, воюват и след това Македония пак под турско .
Асол
01 Мар 2018 23:50
Мнения: 47,145
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Какво имате предвид


Стамболов! Намесата на това име в пред и след Освобождението на България е обидно. Да си го честват тези, които си го харесват, включително и това кво точно е довлякъл на ползу роду - но това име не е имало и няма нищо общо със Свободата на България и с 3-ти март! Тоя е отсъствал от България по това време, зает в бизнес отношения на друго място. Последното не си го измислям, а е исторически факт! Този и въстание е трябвало да вдига малко преди това и е успял твръде смело да се покрие. За интелекта е обидно това име да се пробутва в аспект, извън личната далавера. Последната, също исторически доказана...от сивито му
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Асол
Асол
02 Мар 2018 00:07
Мнения: 47,145
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

georgwolf
02 Мар 2018 00:02


Но, като истински храбрец и демократ - успял да се разправи с част от българското опълчение пост фактум. Те били предатели, според този, който докато те са се биели на Шипка - той си е редил алъш вериш по сръбско. Нищо ново под слънцето - страхливците винаги са най-паче държавници и патреоте
pirx71
02 Мар 2018 08:43
Мнения: 686
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Има попадения, емоционално написано.

Така и Трети март стана жертва на скудоумни подозрения - не била тази дата истинското начало на българската държавност. Прерано дошло Освобождението, вайкат се едни. Прекъснато било спокойното развитие на българите в гостоприемната утроба на Османската империя.

На други пък се зловидят козните на руската дипломация на Балканите. Едно робство сме заменили с друго. Но безстрастната история отмерва на блюдата си намеренията, но и резултатите. Та каквито и да са били намеренията на Санкт Петербург - а обективните историци отдавна знаят, че те са мешавина от алчност, от отстъпление пред общественото мнение, от идеализирана славянска солидарност, та и просто пускане по течението - резултатът е един - свободна България.


за това
бавно загряващ
02 Мар 2018 10:18
Мнения: 1,112
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Наистина така, както е споменато името на Стамболов, има повод за критика. Вместо „празникът се отбелязва и при Стамболов“ по-добре би било „празникът се отбелязва дори и при Стамболов“.
ИлияНиколов
02 Мар 2018 11:35
Мнения: 4,158
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
И аз харесах написаното.
Не знам дали не е по-точно да се нарече "есе", но както и да е.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ИлияНиколов
Baskerville
02 Мар 2018 12:46
Мнения: 2,050
От: Spain
Скрий: Име,IP
Унило сивееща белота на тежките облаци, затиснали през ноември и декември 1877 г. Западна България
"Панахида". Василий
Верещагин.
venstar
02 Мар 2018 14:55
Мнения: 1,942
От: Germany
Скрий: Име,IP
Представянето на албума ми се стори много удачно. Да, необходимо е да се слезне на земята за да се оцени цената, платена от всичкиучастващи и засегнати. Затова призовавах в навечерието на стогодишнината от Блаканската война да не наблягаме на това как сме спечелили еди коя си битка или сме смазали врага еди къде си, а да си спомним за хората, за изгорените къщи, прокудените семейства, черните забрадки. Да се направи информационен фонд. Едно такова отбелязване можеше да се направи от всички балкански държави заедно. Но не би.

В тази си дописка уважаемият проф. Илчев прави отклонение в непривична за него посока - критикува тези, които критикуват розовата представа за войната и подчинената роля, която е определена за България. В предаването на История.BG от този понеделник се говореше именно за тази война. Единодушно бе мнението, че войната не се води за освобождението на България. Войната се води за интересите на Русия, а България и българите са само инструмент в постигането на руските имперски цели. Русия има мераци за контрол над Проливите. В този момент тя няма никакъв шанс да постигне такъв контрол. В тази война Русия желае да (си) вземе Южна Бесарабия и да създаде една приятелска държава близо до Проливите, като аванпост за следващата руско-турска война. Русия е принудена да започне тази война точно тогава, макар че не е готова за нея, само зада спаси реномето си на фактор на Балканите и Европа. Румъния, Сърбия и Гърция получават независимостта си благодарение на серията руско-турски войни, но там няма толкова паметници и култ към Освободителката. Да, в Гърция и Сърбия има сантименти към Русия, но те са утвърждавани многократно през последните 200 години, през които Русия винаги е подкрепяла тези две страни. В повечето случаи, за сметка на България.

Русия не цели освобождаването на българите, защото съвсем съзнателно оставя Македония и Беломорието извън границите на българската държава (Сан-стефанските граници не се броят, защото те са началната точка за последващите пазарлъци между Русия и другите европейски сили). Има изказвания на руски дипломати, които показват, че Русия не е заинтересована от силна, голяма и стабилна България, защото тогава последната би повела независима политика. Толкова за ореолите по отношение на освободителката.

В резултат на Балканската война се създава Албания. Някой да е чувал, дали албанците се отнасят към участниците на Балканския съюз със същото почитание, което Русия очаква от нас? Да има паметници на българските, сръбските или гръцки освободители? Как е представено това освобождение в албанските учебниците?

Куба бива изтръгната от испанска власт посредством американо-испанската война. Дали кубинците се отнасят към САЩ така коренопреклонно, както някои хора у нас? Да не би защото САЩ след това почти ги заробиха (както Русия искаше да направи с нас)?
ИлияНиколов
02 Мар 2018 15:37
Мнения: 4,158
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Venstar, руснаците няма как да осовободят Македония тогава, защото ще влязат в стълкновение с Британската империя; все пак те стоят зад гръцките интереси, а гърците са считали Македония за своя територия, независимо, че там са живеели българи.
  Мнения:82 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »