Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
БСП изтри скандален текст за Народния съд от своя позиция
Отиди на страница:
  Мнения:127 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »
Cixi
14 Фев 2018 10:42
Мнения: 152
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Нямаме сериозни политици и това е. Преди да кажат нещо да го обмислят. А след като го кажат, да го отстояват.
Сократ-май
14 Фев 2018 10:43
Мнения: 30,677
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
След случилото се Нинова била много ядосана
Пансионер
14 Фев 2018 10:44
Мнения: 214
От: Bangladesh
Скрий: Име,IP
Това е отчетът, който главният "народен обвинител“ по така наречения "народен" съд Георги Петров дава на Централния комитет на Българската работническа партия (комунисти) на 3 юли 1945 година:
Вярно е, че смъртните присъди изглеждат сравнително малко и незадоволително, но нека да надникнем в съдържанието на тези 2873 смъртни присъди и да избегнем повърхностното обсъждане на тези данни.

И наистина, кои лица разстреляхме?

Ами това са:

тримата регенти, между които един княз от Сакскобургготската династия, която е донесла толкова злини на Родината и народа ни;

поставихме на подсъдимата скамейка духа на "О боже почиващия Цар Борис III“, за да го развенчаем като "народен цар“ и за да го изтъкнем като главен виновник за страданията на нашия народ;

разстреляхме всички министри на три фашистки кабинета – два на Богдан Филов и този на Добри Божилов, и половината министри на кабинета на Иван Багрянов – всичко 33-ма министри, между които трима министър-председатели;

разстреляхме почти цялата престъпна дворцова камарила;

67 души народни представители от фашисткото XXV общо народно събрание.

Но само това ли?

Не, ний разстреляхме тоже целия висши военен съвет,

целия генерален щаб- около 47 души генерали, полковници и др.

… разстреляхме целия апарат на кървавата фашистка полиция, всички директори на полицията,

всички Областни и Околийски полицейски началници, коменданти и Околийски управители, всички групови полицейски началници и цялата политическа полиция в страната, с малки изключения, разстреляхме всички малки и големи офицери, които не можаха да се укрият на фронта, и всички озлобени врагове по места, бандити и предатели и пр., и пр.

Имаме едно почти пълно кастриране на върховете на кървавия фашистки апарат в нашата страна.

Прочие, примерът, който даде нашият Народен съд, остава и ще остане ненадминат в международен мащаб, ще остане да блести като една скъпоценна корона в историята на нашия героичен народ.

Безспорно този резултат се дължи най-вече на нашата славна Партия, която пое тази акция почти изцяло в свои ръце и даде една здрава организация на това голямо народно дело.Става вече ясно, че и в международен мащаб нашият Народен съд ще остане ненадминат…

И наистина, вече месеци, близо година откак в Румъния бе смъкната фашистката власт, а Народният съд там остава само на книга – резултати никакви!

В Унгария – така изстрадала и разорена от агресията на кървавия фашизъм, Народният съд там издава такива меки присъди, че може смело да се нарече един чисто противонароден, пораженски съд.

Във Франция бяха осъдени съвсем малко политически престъпници и знаем как вяло бе проведена акцията на Народния съд, че може да се квалифицира като една гавра над революционния френски народ.

В Германия – главната централа на кървавия фашизъм и хитлеризъм, се вече приготовлява от Съюзниците не един истински международен съд, а по-скоро един възмутителен фарс…

В Италия – всеопрощението на Съюзниците – отдавна са покрили чудовищните престъпления на фашистките престъпници.

Пък нека не се боим да се спрем и на братска Югославия. Вече от дълги месеци заседава там Народният съд, а резултатите са почти незабележителни.

И така, акцията на Народния съд наред върви извънредно вяло и в никакъв случай не обещава резултатите от нашия Народен съд."ДРУГАРИ, Преди всичко, благодаря на Ц.К. на Партията, за голямото доверие, което ми указа, като ми повери тежкия и с историческа отговорност мандат на Главен Народен обвинител при Народния съд. Този мандат аз поех с пълното съзнание за тежката отговорност пред Партията и българския народ. Дали съм се отчел за това голямо доверие – не знам! Това ще кажат Партията и народа. Но имам смелостта да декларирам, че аз положих всички усилия, поставих в действие всичките си физически и духовни сили, с които разполагах – за да изнеса с достойнство тежкия мандат и да заслужа доверието на Партията.“

Бравос на БКП!
basketkase
14 Фев 2018 10:49
Мнения: 1,524
От: Aruba
Скрий: Име,IP
Който не се е поучил от Народния съд ще го преживее отново. 2013 ще ви се стори разходка в парка.

А КорНи много умее да се надупва. С такива гювенджийски номера няма да спечели избори. НЯМА. Щото вече си имаме такива гювендии-диктатори в лицето на Боко, който в взет на ръчно-телефонно управление. Тя била последна инстанция в БСП. Айде холан.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: basketkase
Пансионер
14 Фев 2018 10:50
Мнения: 214
От: Bangladesh
Скрий: Име,IP
На 20 декември 1944 г. започват да провеждат заседания Първи и Втори върховни състави на Народния съд. Единият съди регентите, министър-председателите, министрите и царските съветници; другият съди депутатите от ХХV Обикновено народно събрание. А ден по-рано Спиридонов /псевдоним на Трайчо Костов/ изпраща на Дед /псевдоним на Георги Димитров/ в Москва следната шифрована радиограма, веднага последвана от втора, за разяснение.
“19.ХІІ. Утре почва Народният съд. Тодор /регентът Тодор Павлов – З.Д./ предлага министрите от Филовия и Божиловия кабинет да бъдат осъдени на смърт, Багрянов и компания /ама че изразяване! – З.Д./ - до живот, а от Муравиевия кабинет някои да бъдат евентуално даже оправдани. Ние още не сме решили окончателно, но сме склонни да бъдем по-строги. Багрянов, Драганов, Станишев, Сталийски и ген. Руси Русев – на смърт, останалите от тоя кабинет – на 15 години. Не ни се иска да освобождаваме когото и да било от Муравиевия кабинет, ОСВЕН АКО РЕШИМ, ЧЕ ГИЧЕВ НАПР. БИ НИ БИЛ НУЖЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ ГЕМЕТО.../И разяснява чрез втората радиограма/ Все повече укрепва мисълта, че ще трябва ЧРЕЗ ГИЧЕВ ДА ДЪРЖИМ ГЕМЕТО винаги в шах. От това той най-много се страхува. Място за двама вождове в Земеделския съюз няма. Споразумението помежду им едва ли е възможно, защото Гемето мъчно ще се съгласи да свири втора цигулка. Ако това е така, тогава трябва да оправдаем Гичева или най-много условно да го осъдим, за да го пуснем, когато стане нужда. А заедно с Гичев трябва да оправдаем и други от Муравиевия кабинет. Съобщи срочно своето мнение, защото ТРЯБВА ДА ДАДЕМ ВЕЧЕ ЛИНИЯ НА СЪДА, който днес започва работа.” / АРХИВ Централен партиен. /Архив на Георги Димитров/; ф. 146, оп. 2/ Дори да не беше останал нито един друг документ, с който се разкриват истинските определители на присъдите, режисьорите-палачи по процесите на Народния съд, пак щеше да бъде от ясно по-ясно – ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ НАРОДЕН СЪД НИТО Е НАРОДЕН, НИТО Е СЪД! Какво значи всичко това, Господи? Събрали се комунистите в Политбюро, а с тях и регентът Тодор Павлов, събрали се и като в харамийска кръчма нареждат присъда след присъда – кой да бъде убит, кой до живот да гние по занданите, кой на 15 години затвор да пратят, а кой да пуснат, защото можел да им притрябва за долни политически машинации. Дед може и водка да си е пийвал, докато чете и пише радиограми на Спиридонов. Това е толкова отвратителен текст, че ми идваше да скъсам хартията, когато го четях. Трайчо Костов /Спиридонов/ след време ще разбере идиотизма си на собствен гръб, но сега това и през ум не му минава, та съди ли, съди... А Дед /Георги Димитров/ отговаря от самата белокаменна Москва, от цитаделата на хуманизма и прогреса: “СПИРИДОНОВУ. Според мен НИКОЙ НЕ СЛЕДВА ДА БЪДЕ ОПРАВДАН! Всички те носят отговорност и следва да получат наказание. Разбира се, размерът на наказанието трябва да се определи в съответствие със степента на отговорност. /И светкавично Дед определя, като божествен съдия, тази степен – З.Д./ . ПРИМЕРНО ЗА МИНИСТРИТЕ ОТ ПЪРВИТЕ ДВА КАБИНЕТА И ЗА ТЕЗИ ОТ ТРЕТИЯ КАБИНЕТ, които непосредствено отговарят за палаческите действия против народа, за ограбването на страната – ВИСШ РАЗМЕР НА НАКАЗАНИЕ. За останалите от третия и четвъртия кабинет – доживотен затвор и от 15 г. до 1 г. Много е важно щото всичко това да бъде по съответния начин съгласувано с най-важните партньори и също така достатъчно обосновано в съдебната присъда. Дед.” /
АРХИВ Централен партиен. /Архив на Георги Димитров/; ф. 146, оп. 2/
vrana
14 Фев 2018 10:50
Мнения: 439
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Груба политическа грешка на Корни.
Hateras
14 Фев 2018 10:53
Мнения: 1,692
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
циникЪтхедонист
14 Фев 2018 11:06
Мнения: 1,381
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Пансионер

Гео Милев, Никола Вапцаров...
Там където убиват поети...
Нали си знаеш...
Ку-Ку
14 Фев 2018 11:08
Мнения: 4,095
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
И като не е имало фашизъм, за какво ни бомбардираха англоамериканците? А като партизаните били терористи, за какво разстреляха майор Томпсън?


Бомбардирали са ни, защото сме били във война (ние им я обявяваме първи). И друг път се е случвало "англоамериканците" да бомбардират не фашисти.

Не мисля, че "терористи" е най-точното определение на партизаните, появили се след 22.06.1941. По-точно е диверсанти. Майор Томпсън също е бил такъв и затова е ликвидиран. Вие какво предлагате да направят властите в една държава, ако по време на война на територията ѝ се появят въоръжени групи на враждебна сила? Да ги приветстват с музика и да ги почерпят с торта? Че властите в съветска България и в мирно време трепеха наред за всяка форма и дори съмнение за въоръжена съпротива.
jarl_Ragnar
14 Фев 2018 11:09
Мнения: 1,273
От: Finland
Скрий: Име,IP
Мдам, добре, че преди 1945-та не е имало убийства и екзекуции без съд и присъда, преследване, интерниране, лагери... много, много не обичаме да говорим за това, щото сме били "демокрация", ама от малко кофти тип, с политически убийства и премахване на неудобни журналисти, поети, интелектуалци... за тях извинение от кого? Или няма нужда, щото има давност за палачите?

Двойните стандарти само ще удължат агонията да се делим. Или има общи чествания на всички жертви или всичко е мижи да те лажим...
onzi
14 Фев 2018 11:12
Мнения: 9,004
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
ти за кого точно жалиш, бе?
тримата регенти, между които един княз от Сакскобургготската династия, която е донесла толкова злини на Родината и народа ни;

поставихме на подсъдимата скамейка духа на "О боже почиващия Цар Борис III“, за да го развенчаем като "народен цар“ и за да го изтъкнем като главен виновник за страданията на нашия народ;

разстреляхме всички министри на три фашистки кабинета – два на Богдан Филов и този на Добри Божилов, и половината министри на кабинета на Иван Багрянов – всичко 33-ма министри, между които трима министър-председатели;

разстреляхме почти цялата престъпна дворцова камарила;

67 души народни представители от фашисткото XXV общо народно събрание.

Но само това ли?

Не, ний разстреляхме тоже целия висши военен съвет,

целия генерален щаб- около 47 души генерали, полковници и др.

… разстреляхме целия апарат на кървавата фашистка полиция, всички директори на полицията,

всички Областни и Околийски полицейски началници, коменданти и Околийски управители, всички групови полицейски началници и цялата политическа полиция в страната, с малки изключения, разстреляхме всички малки и големи офицери, които не можаха да се укрият на фронта, и всички озлобени врагове по места, бандити и предатели и пр., и пр.
даже малко са разстреляли - само 67 депутата. колко са гласували за война с англия и щатите?

абсолютно всички цитирани са били пряко отговорни за въвличането на мамковината на страната на хитлеристка германия, както и за преследването и убиването на комунисти.
дренски
14 Фев 2018 11:12
Мнения: 162
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Тестът не е скандален.Историята прави необходимото. А сегашното БСП скандално се отрича от миналото си заради политически маневри.Илюстрация как сегашната политика е стара като най-старата к...венска професия.
  Мнения:127 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »