Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Самолетната катастрофа в Русия заради човешка грешка
Отиди на страница:
  Мнения:25 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
saw
14 Фев 2018 08:08
Мнения: 839
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Преди години имаше катастрофа на самолет със същите "симптоми" и причината беше банално, че не беше свалено защитното покривало от едната тръба на пито, която измерва въздушната скорост. След този случай всички с защитни покривала на самолетни компоненти трябва да има една голяма яркочервена висяща лента с надпис REMOVE BEFORE FLIGHT.

Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: saw
Емзеперикс
14 Фев 2018 08:14
Мнения: 2,139
От: Vanuatu
Скрий: Име,IP
Пак се оказа лед. Но не върху крилата а в дупката на тръбата на Пито. Мислят че губят скорост и пикират с 800 км/час под 30° към земята. Да си бяха подали ръката през прозореца щяха да разберат скороста
Ега ти автоматиката щом отоплението на питото се включва ръчно когато самолета набере скорост, за да не се нагрее прекалено и въздуха да го охлажда.
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Емзеперикс
ce987
14 Фев 2018 08:28
Мнения: 94
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Сигурно това ще е, какво друго.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ce987
ПГеоргиев
14 Фев 2018 08:42
Мнения: 1,823
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Тръбата на Пито има електрически нагреватели при всички самолети и вертолети.
При температура под 5° С и голяма влага отоплението се включва задължително.
Питото не се пръска с противооблединителна течност, защото по корпуса има малки отвори за статическото налягане, които ако се запушат, скоростомерът и висотомерът показват грешни показания.
Ако са пропуснали да включат отоплението, инструменталната скорост е грешна, но се показва и пътна скорост, според FMS (Flight Management System). При сложни условия се вярва само на приборите.
Liubo50
14 Фев 2018 08:45
Мнения: 226
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Този уред -пито, смятам,че е ненадежден. Преди години имаше подобен случай. Тогава оси бяха си направили гнездо в него и бяха го запушили.
Емзеперикс
14 Фев 2018 08:50
Мнения: 2,139
От: Vanuatu
Скрий: Име,IP
И А-330 на Аеробус от Бразилия за Европа падна в Атлантика от 10000 метра заради питото.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Емзеперикс
Емзеперикс
14 Фев 2018 09:03
Мнения: 2,139
От: Vanuatu
Скрий: Име,IP
По реакцията на самолета при движение на кормилата пак биха разбрали индиректно скороста.
Емзеперикс
14 Фев 2018 09:28
Мнения: 2,139
От: Vanuatu
Скрий: Име,IP
Комисията казва /а и от видеото се вижда/ че не е горял във въздуха.

https://ria.ru/incidents/20180211/1514426717.html?utm_source=smi2obmen&utm_medium=banner&utm_campaign=rian_partners
Kinks
14 Фев 2018 09:51
Мнения: 524
От: American Samoa
Скрий: Име,IP
Passengers Killed on Crashed Russian Plane Include CFO of Rosatom/UraniumOne and Russian Source for Christopher Steele's "Dossier" against Trump
http://strogosekretno.com/index.php?p=newsroom&nid=7692

As most the world knows by now, a plane crashed in Russia this morning a few minutes after takeoff, killing everyone aboard.
As Russian authorities released passenger names on the official Death list, several of those now-deceased names raised immediate "red flags" because they appear to be directly connected to the Hillary Clinton / Barack Obama UraniumOne Conspiracy and to the (fake) "Russian Dossier" used to smear President Trump.
Емзеперикс
14 Фев 2018 10:09
Мнения: 2,139
От: Vanuatu
Скрий: Име,IP
На поялниците температурата се регулира автоматично а на питото ръчно-вкл. или изкл.
saw
14 Фев 2018 10:39
Мнения: 839
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Аз не разбирам нищо от пилотиране на самолети, за това питам: Пилотите не могат ли да видят къде летят и да преценят горе-долу с каква скорост, та са се разбили толкова бързо?


А Глонасс/GPS приемник и бодрова инерциална система нямат ли?

Показанията им не зависят от никакъв лед.


Във въздуха е много трудно да прецениш скоростта си, а дори да е възможно не е задължително да е достатъчно, тъй като най-много да определиш скоростта си спрямо земята, а теб те интересува скоростта на въздуха срещу теб както и неговата плътност, което определя големината на подемната сила върху крилете.. Ерго скоростта на вятъра срещу теб ти осигурява по-голяма въздушна скорост и по-голяма подемна сила, но намалява скоростта спрямо земята, респективно попътния вятър също променя тези параметри. Тръбата на Пито, на практика измерва въздушното налягане в нея с което се измерва скоростта на въздуха срещу самолета. Това също зависи от плътността на въздуха, респективно височината на самолета и температурата на въздуха. Факторите влияещи са много и не може да се ориентираш "на око". Навигационната система може да ти даде само скоростта ти спрямо земята също, но не и информация за всички останали фактори..
Ако някой се интересува може да потърси Indicated Airspeed (IAS) или Calibrated airspeed (CAS) в гугъл.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: saw
ПГеоргиев
14 Фев 2018 11:11
Мнения: 1,823
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Колеги, едно по едно.
Питото има само електрически обогрев, който се включва още на земята, преди излитането и е достатъчен против обледенение. Като говоря за обогрев имам предвид над 60-70° . Не може да се пипа с ръка. Но ако се включи преди излитане! Ако светне лампа " Обледенение" във въздуха вече ще е късно. Знаете при 10 м.с. вятър как се променя усещането за студ. А при 400 км.ч. и голяма влага ледът се натрупва за отрицателно време. Лично съм го изпитвал.
След излитане самолетът е влязъл в облаци. Затова пилотите са включили "автопилота", който е оригинално FD-flight director. В облаци е забранено да се гледа навън, защото много лесно се губи пространствена ориентировка. Няма отправна точка, по която да определиш положение, скорост, посока. Пилотът има чувство, че самолетът е наклонен на една страна и тръгва да парира крена. И става мазало. Така вероятно е станало и с пилотите. Изключили са FD,минали са на ръчно управление и са загубилимориентировка. Затова и ударът в земята е с голям крен.
Затова има една приказка:"не вярвай на очите си, вярвай на приборите- авиохоризонт, баровисотомер и радиовисотомер, пътна и приборна скорост, вариометър(за вертикалната скорост).
За съжаление инструкциите за експлоатация на самолетите са " написани с кръв".

letec55
14 Фев 2018 11:12
Мнения: 10,685
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Стават такива работи... Реакциите на екипажа в такава ситуация се отработват на ежегодните тренажорни подготовки. Сигурен съм, че в препоръките на МАК ще има и в този посока. Данните от скоростомера определят и работата на системата за управление на двигателите. В записващото полетните данни устройство трябва да има и за режима на двигателите. В предишните полети били включвали отоплението на Пито, но не става ясно кога са го включвали. В набор самолетът има нужда от цялата енергия на моторите. (това зависи и от типа на самолета и от конкруктивните решения на отоплителната система - не познавам това анче ) Като възникне такъв проблем двигателите се държат в полетен режим ( респ. се поддържа скорост ) по каквото е на разположение - оборотомер, температура на изгорелите газове. Ако автоматиката е отчела по-високата скорост и е върнала ръчките, а скоростта е паднала без това да е видно на скоростомерите, то предпоставката е налице. Ако са тръгнали да пускат механизации, за да овладеят полета, може и да са го сринали. Особено в цайтнота, в който са се оказали веднага след излитането.
И у нас е имало такива случаи. Един пилот бе уволнен, защото точно в такава ситуация е действал неправилно и без малко да срине самолета. Други пък се стреснаха повече и набиха ръчките напред, държаха моторите на максимал повечко време и сдухаха единия за ремонт. В друг такъв случай даже и никой не е усетил, защото пилотите са действали точно както трябва. Летели са по показанията за оборотите, като са набрали височина и скорост са включили отоплението и всичко си е дошло на място.
И пилотите са хора, грешат. Но със сигурност е имало и други съпътстващи обстоятелства. Всяка катострофа е в резултат на преплитащи се обстоятелства, никога причината не е само една. А и доста въпроси все още остават без отговор, трябва да се изчакат докладите на разследващите.
Мир на душите на всички загинали!
  Мнения:25 Страница 1 от 2 1 2 Следваща