Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Като през стъкло на мутренско „Ауди”
  Мнения:15 1
Boev
08 Фев 2018 19:59
Мнения: 2,486
От: United States
Скрий: Име,IP
Халал да им е и парламента, и властта, и всичко.
Само да не забравят, че после идват онези с брадвите и тоягите.
Винаги идват.
аман бе
08 Фев 2018 20:42
Мнения: 1,691
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
"...Само да не забравят, че после идват онези с брадвите и тоягите.
Винаги идват."
И? Отново ще бъде "унищожен цветът на българската нация"?
Perdekiriz_2
08 Фев 2018 20:53
Мнения: 149
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Г-н Донков,
Вие сте го написали разбираемо:
... Свикнали да гласуват със стомаха си, сега стоят разкрачени или дори изправени на задни лапи като кучето на Павлов: ще светне лампичката и слюнчените жлези ще заработят, тогава и ще гласуват. ...


От памти века политиката е поле / начин / мечта за препитание на "политиците". (Малкото изключения не се вземат пред вид.) Промяната на тази парадигма в "Да си отговорен за благосъстоянието на избирателите ти" е далеч от уменията на "политиците", пък и ще отнеме доста време. Надявам се и доста глави... ЗаСЕГА тази нелицеприятна тенденция набира критична маса...
wvw
08 Фев 2018 21:07
Мнения: 858
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
ПлесNick
08 Февруари 2018 20:01

Г-н Донков, аз също много Ви уважавам и Ви чета всичките дописки! За мен е празник като дойде петък и отворя сайта на Сега, за да прочета какво Наблюдател ми предлага... Но това което сте написали по горе ме втрещи, както и колегата форумец. Невъзможно е при сегашната ситуация в България да се избере за депутат ( а и за другите изборни длъжности), човек от народа!!! Разберете го, ако не сте го разбрали! Без партийна подкрепа е доказано от избирателната ни практика, е невъзможно да се избере някой си... Партиите редят листите. Критериите са ни ясни-суджуци и т.н. Кеде го видяхте човека от народа? И как да пробие? Шансовете са му никакви! За да пробие му трябва партиина подкрепа. Мисля,че няма какво повече да кажа, нещата са пределно ясни!
Васуки
09 Фев 2018 00:17
Мнения: 3,598
От: India
Скрий: Име,IP
автора
profesionalist
09 Фев 2018 02:45
Мнения: 648
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
За да пробие човек от народа требва да е милиардер като г-н Дончо.НО в кенефа бг ако си милиардер да не те е....луд да ставаш политик за копеики като сидеров.
Petrarka
09 Фев 2018 10:08
Мнения: 47
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Както винаги, Калин Донков е на: Непосилна (за мнозина вече, уви) човешка висота, в тази наша разнебитена родина, превърната в непоносима зверска кочина за чистия, честен, способен и нравствен човек...
BuboLechka
09 Фев 2018 10:41
Мнения: 4,377
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
И не е ли самият този избор онова, което с горчивина наричаме "българска съдба"?

Каква съдба, каква карма? Иво Христов е краен и казва директно, че не сме общество, а общност. Тъжно, нали?

Нито прелита сянка на съмнение, на съжаление за пропилени шансове и години.

В очакване на това чудото да се случи, почнахме да вярваме на врачки и баячки. Първо ни обещаваха, че жена от чужбина ще ни изведе, а после се въртеше в публичното пространство, че натиск отвън ще ни обедини като нация. Още чакаме тази кауза, която да ни направи единни.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: BuboLechka
Д-р Тормозчиян
09 Фев 2018 11:52
Мнения: 7,981
От: Botswana
Скрий: Име,IP
Печалната и мрачна тайна на българския ХХ век неразгадана се надвесва отново: защо един народ, без да е лишен от разумни, честни, образовани, смислени, справедливи и морални мъже и жени, самоубийствено избира такива хора да решават съдбата му?


Това не е никаква тайна. Загадката на българския ХХ век всъщност е разгадана още в началото на ХІХ век. От Софроний, епископ Врачански, един от най-умните мъже, раждани някога по българските земи.
Та в своето "Житие и...." той изповядва:

Ала като знаях мало да чету, другия свещенници ненавидяха ме, почто они вси на то време бяха орачи и от безумная младост моя не хочах да им ся покорявам, като бяха тако прости и неучени. А они мя наваждаха на архиерея и колико мя крати аргосва, и ненавидеше мя. И имаше архиерей протосингеля, грека неученнаго и некнижнаго — он мя много ненавидеше. Понеже то ест вещ природна: учен человек ученнаго люби и прост — простаго, и пиян — пияннаго.


Не знам дали последното изречение е негов оригинален афоризъм, или го е взел от християнската книжнина. Във всеки случай звучи като извлечено от неговия собствен горчив житейски опит. По-важното в случая е, че то обяснява много неща в българския обществен живот. Включително и така формулираната от г-н Донков загадка.

Съвсем естествено е (вещ природна) простата и неука маса, простолюдието да избира прости и неуки хора за свои народни представители. Тях то люби, и то именно защото са като него. А мрази "разумни, честни, образовани, смислени, справедливи и морални мъже и жени", защото не са като него, различни са - "прост человек ученнаго не люби". И това обяснява много неща не само в българския ХХ век, а в световния ХХ век. Или поне от 20-те години на ХХ в. насам. Оттогава масата започва да проявява все по-стръвно желание тя да управлява чрез свои организации и представители. Това явление е проницателно анализирано още от Ортега-и-Гасет в знаменитата му книга "Бунтът на масите":

„Характерното на момента е, че обикновеният човек, като знае, че е обикновен, се осмелява да утвърждава правото на обикновеност и да го налага навсякъде. Както се казва в Северна Америка, да си различен е неприлично. Масата премазва всичко, което е различно, знаменито, индивидуално, квалифицирано и отбрано. Онзи, който не е като всички, рискува да бъде унищожен. А е ясно, че това „всички”, не е „всички”. Обикновено в миналото под „всички” се разбираше сложното единство от маса и отличаващи се, специални малцинства. Сега всички е само масата. Това е ужасното явление на нашето време, описано, без да прикривам бруталния му външен вид.


"Сега всички е само масата" обяснява "защо един народ, без да е лишен от разумни, честни, образовани, смислени, справедливи и морални мъже и жени, самоубийствено избира такива хора да решават съдбата му?" Тази категория хора във всеки народ е отличаващо се, специално малцинство. А простолюдието в България, което съставлява поне 80 % от българския народ, мрази, осмива и отхвърля всякакви специални малцинства. Дори когато става въпрос за нумизматите, които наскоро кротко чакаха пред БНБ, за да се сдобият с една юбилейна монета за своята колекция.
Дорис
09 Фев 2018 13:34
Мнения: 28,643
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Д-р Тормозчиян
09 Фев 2018 11:52


JKMM
13 Фев 2018 01:53
Мнения: 690
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
И става така, че истината отдавна не е в парламента. Все по-често истината и разумът идват от улицата, от екрана, от разпокъсаните агитки на свободната мисъл.

Печалната и мрачна тайна на българския ХХ век неразгадана се надвесва отново: защо един народ, без да е лишен от разумни, честни, образовани, смислени, справедливи и морални мъже и жени, самоубийствено избира такива хора да решават съдбата му? И не е ли самият този избор онова, което с горчивина наричаме "българска съдба"? Онази съдба, срещу която не се уморяваме да роптаем...
Не е, г-н Донков.
Стиглиц написа една очевидна истина - че сегашната политическа система не действа на принципа "един човек - един глас", а на принципа "един долар - един глас". С други думи избраниците, включително българските, реално са избор на други хора, а не на народа. (Ярък пример за възможностите на политическия маркетинг е избирането на Елцин вместо Зюганов на президентските избори в Русия през 1996 г. https://tinyurl.com/ycb5q74m )
А ако погледнем назад в историята ще видим, че Фердинанд - важна причина за българската трагедия през 20 век - дори формално не е избран от народа, който тогава беше наречен "прусаците на Балканите".
Доколкото сега българският народ проявява мнението си на избори, то напоследък е основно чрез негласуване, както правят около 50% от избирателите. А какво да кажем за избираните след 1989 г. - БСП и производни, СДС и производни, ДПС, Жорж Ганчев, Симеон II (НДСВ и производни), ГЕРБ, патриоти, Воля... Кой щеше да ни спаси, а не беше избран в Парламента през тези 28 години? И почти всички избрани в един или друг момент бяха част и от изпълнителната власт...
Така че, моля, стига вече сме стоварвали тази вина на гърба на българския народ - тя не е негова!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: JKMM
  Мнения:15 1