Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Кога родители и учители ще разберат, че са заедно на барикадата?
  Мнения:14 1
Nikolai Haitov
07 Фев 2018 00:53
Мнения: 1,021
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Чудесна статия! Такова лицемерие се вихри... Как се усмиряват 30 - ТРИДЕСЕТ ДЕЦА?!? Да, изпускането на нерви и грубоста не са приемливи, но кой от нас излезе на улицата за да подкрепи учителите? Срещу каква сума се разписват всеки месец? 15 минути на произволна детска площадка са достатъчни за да се види състоянието на днешните деца и тяхното възпитание. Нищо не оправдава гневните изблици и обидите, но нека някой от нас опита само за ден да гледа 30 деца. Учителите са може би май-онеправданата професионална прослойка у нас. От там трябва да се тръгне. Имаме крещяща нижда от вероучение. Ние си мислим, че децата някакси ще придобият ценностната система в която криво ляво сме били възпитани. ГРЕШКА. Нищо не става от само себе си. Преди цялото общество, средствата за информация и забавление подържаха някакво морално ниво. Сега нивото е ютуб. За малките душички това е норма. Пример за подражание и цел в живота. Те не са виновни. Ние сме виновните. Те нямат понятие от елементарни неща. Добро-зло, правилно-грешно всичко е мъгла. Да се обърнем към изконните български традиции - Православие,Семейство , Родолюбие, Любов към знанието. Това е ключа. Оставихме корена си да изсъхне. Вероучението поставя основата на добрия човек.
Perdekiriz_2
07 Фев 2018 08:26
Мнения: 149
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
За статията и авторката -

"Нема лоши деца. Има лоши родители!" -
Кире
07 Фев 2018 08:44
Мнения: 4,422
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Вероучението поставя основата на добрия човек.


Изучавайки вероучение, аз страшно много обикнах безбожието. Така се получи вероятно, защото учителят, който ни предаваше тоя предмет, така нехристиянски ни биеше, че и днес, когато слушам в черквата проповед за християнското милосърдие, аз се обръщам на всички страни от страх да не би да ме цапароса митрополитът с жезъла си или дяконът с кадилницата. Тоя факт е още едно доказателство, че впечатленията от ранната младост оставят дълбоки следи в душата на човека.
Патагонец
07 Фев 2018 09:33
Мнения: 12,771
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Да се отварят нови детски градини? Разбира се! Но тук започват обяснения от рода на: "каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари". Сравнително по-достъпно е (и за по-малко пари става дума), ако всяка група над 20 и дори над 15 деца си има и втора учителка или поне помощник-възпитател. И не по-малко важното. Оставете учителите на децата!

При тези символични такси в детските градини и заплащането на учителките ще е ниско и групите ще са препълнени.
Правете сметка колко трябва да е таксата за малки групи на децата и прилични заплати на учителките.
В частните детски градини, където държавата не плаща нищо групи до 15 деца, а в яслите - 10.
В яслите са две възпитателки на група.
Samnenie
07 Фев 2018 12:24
Мнения: 386
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Нушич
Дежурния
07 Фев 2018 12:25
Мнения: 5,339
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Поредното безцелно мрънкане изпълнено с патос и предъвкване на шаблонни неща.
"Бумащината" - сигурно има купища глупости които се пишат по прищявки на чиновници, но реалният разговор започва не с изрази от сорта на "море от документи", "учителите са зомбирани " и прочие. Ясното и точното е - на месец трябва да попълня хх страници, да направя хх записа, да изпиша хх думи за което ми трябва толкова и толкова време. От всичките мрънканици никога не се е появявало точно такова нещо, за да видим има или няма основание за такива твърдения. Ако има - какво може да се направи, не само да се споделят субективни усещания. Става въпрос за хора с висше образование, не за хамали с основно от които не е редно да се чакат такива работи.
При 37 деца в група има очевидно нарушение на действащата нормативна уредба. Децата могат да са до 22 съгласно действащите нормативни документи. Преди мрънкане по медии и фесбук групи, имало ли е сигнали за това нарушение? Или си кротуваме, но за резултатите от траенето обвиняваме с твърдо насочен пръст?
Кратка справка за училище където се подвизават автори на мрънканици. Един учител на около и под 7 ученика (колко по-малко да са ???). Средна заплата - номинално колкото средната в България, с отчитане на разликите от средния платен отпуск - около 20% по-високи от средното за страната. Колко още се иска??
Резултатите - при външното оценяване в 7 клас, по Български език средният резултат по нормалните критерии (50% от теста) е около (малко под) 3.00 по шестобалната система, а по математика - някъде около 2.50. Какъв е смисълът от съществуването на такива училища с такива учители? Ако всичко ще трябва да прави семейството, тези учители да ходят да пасат крави или да садят картофи, просто няма нужда от тях. И без това, техните възпитаници с такива знания няма да могат да изработват много и да отделят по много за образование и заплати на учители, за здравеопазване, за пенсии...
bat izo
07 Фев 2018 14:18
Мнения: 1,357
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Основният проблем са родителите. Аз бях доста дисциплиниран в училище, но основният ми страх беше възможното домашно наказание, а не публичното в училище. Това продължи докъм началото на гимназията и разпада на обществото (или налагането на новите извратени ценности) в началото на 90-те. Та в този дух не бива да се очаква кой знае какво от безплатното държавно образование. Каквито данъци си плащате, такава услуга ще получавате по новому казано. Не вменявайте на държавата с новата й роля единствено на "нощна стража" нищо повече от това да бъде "нощна стража" и на "генийчетата" ви. Преди 30г. държавата даваше, но и взимаше - като реши, че й трябват шлосери ги произвеждаше без значение какъв талант на валдхорната ще бъде погубен. Я пренесете това в настоящето и спрете да мрънкате срещу образователната система! като не ви харесва - пътища много.
Дежурния
07 Фев 2018 14:32
Мнения: 5,339
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Каквито данъци си плащате, такава услуга ще получавате по новому казано.

За образование "плащаме данъци" около 4 милиарда лева. Изключително далеч сме от това да получаваме "услуга" за 4 милиарда лева. Спрямо изкараното, разходите за 1 учещ са вече относително по-високи от Финландия например, за разлика от резултатите. Крайно време е за драстични мерки, а не за приказки.
Nafarr
07 Фев 2018 16:22
Мнения: 2,657
От: 0
Скрий: Име,IP
Преди последните общински избори в квартала ремонтираха детска площадка, на която сложиха невисока дъсчена ограда.
Седмица по-късно малчуганите изкъртиха дъските ПОД ПОГЛЕДА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ.

Какво би могла да направи държавата за майка, която след като е нахранила детето си, оставя бурканчето под пейката, заедно с мръсните памперси?

А за майка, която люпи семки над количката на бебето си?

Изобщо не става дума за майка, която пуши над количката, "на открито".enlil
07 Фев 2018 21:34
Мнения: 371
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
След като народът така ударно оскотява, как очаквате младите генерации да се очовечват?!
Пзнавам няколко майки, чийто деца са с т. нар. "специфични потебности", но които, по неразбираеми за мен причини, с дяволска упоритост тикаха между останалите деца, без такива потребности. И за нищо на света не можеха да приемат очевидния факт, че всички роблеми в детската градина са пряка последица от състоянието на наследниците им. Преместиха рожбите си в частни детски градини и сега се изтрепват да се хвалят колко са доволни от обслужването. Родителите, които съвсем съзнателно и целенасочено култивират в децата си патологична агресивност и тираничност, са още повече...
BuboLechka
07 Фев 2018 23:52
Мнения: 4,060
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Родителите, които съвсем съзнателно и целенасочено култивират в децата си патологична агресивност и тираничност, са още повече...

За съжаление и аз не мога да се преборя с този проблем, а става въпрос за религиозни хора. Заради тях не обичам проповедите. Така е много важно каква роля ще изиграе и вероучението.

Резултатите - при външното оценяване в 7 клас, по Български език средният резултат по нормалните критерии (50% от теста) е около (малко под) 3.00 по шестобалната система, а по математика - някъде около 2.50.

Тази година ще са и по-лоши. Имам поглед и то от елитна гимназия. Замествах 2 месеца миналата година и тази същите деца не мога да ги позная в 7 клас.
Nikolai Haitov
08 Фев 2018 03:59
Мнения: 1,021
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Кире, поклон, точен изстрел, закова го. И все пак, Нушич ни разсмива с премеждията си в училище , но тогава е било лесно - децата не са били заливани с помия и извращения.Сега са напълно са изгубени. Това трябва да ни е ясно. Всяка вечер новините докладват истории смразяващи кръвта. Деца убиват за удоволствие?!? Насилието, секса, издевателствата са вече норма. Ако не дръпнем ръчната спирачка падаме в пропаста.

Буболечка, прощавайте , положих известни усилия да разкодирам написаното от вас но съм в когнитивен дисонанс :
"Родителите, които съвсем съзнателно и целенасочено култивират в децата си патологична агресивност и тираничност, са още повече...

За съжаление и аз не мога да се преборя с този проблем, а става въпрос за религиозни хора. Заради тях не обичам проповедите. Така е много важно каква роля ще изиграе и вероучението"
Ако не става дума за някаква грешка при писане, то единствения смисъл който се извежда от написаното е че религиозните родители (православни?) " съзнателно и целенасочено култивират в децата си патологична агресивност и тираничност " в следствие на което вие сте развила непоносимост към проповедите (?!?) и поставяте въпроса каква роля ще изиграе вероучението.
Православието е самият български дух. Христос е въплътилата се любов. Всеки който познава, даже и бегло, Божието слово знае това. Евангелските истории възпитават в детето добродетели, чието познаване става гръбнак на бъдещата личност. И даже да залитне или да бъде облъчвано със злост и поквара, то ще знае, че това е пътя към разрушение и смърт. От къде мислите Левски е черпил сила, мъдрост, смелост? От Божието Слово! Кой е дал сили на това младо момче да събуди от кома българския народ? Христос.
Nigel
09 Фев 2018 16:06
Мнения: 83
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Преди време пак ставаше дума в една дискусия за едновремешното уважение към учителите и за сегашното отношение към тях и преобладаващото мнение беше "ама вие тогава сте се страхували от репресивната държава, затова сте се престрували че ги уважавате". Иска ми се да вярвам че повечето от участниците са били родени след 1989-та - нормално е човек до една възраст мисли че светът е започнал от него.
В моя случай бях доста спокоен тийнеиджър, пък и отличник и се ползвах с добро отношение и от учителите, и от по-голямата част от съучениците си. Обаче веднъж в 7 клас отговорих нещо сравнително невъзпитано на една от учителките. От нейна страна нямаше негативна реакция, но когато в къщи разбраха за случката майка ми директно ме хвана за ръка, завлече ме в училище и ме накара да се извиня. Изобщо нямаше обсъждане дали съм бил прав или не - "ти не можеш да обиждаш Учител" и толкова. Още тогава страшно мразех да се извинявам и тази дребна и надявам се незапомнена от учителката случка ми изгради за цял живот стремежа да не правя неща, за които после трябва да се извинявам.
Сега имам позната учителка, която постоянно разказва как в тяхното елитно софийско училище при практически всяка нейна среща с родители всеки неин опит да ги накара да обърнат внимание на постъпки на децата си среща като минимум негативна реакция. Добре че няма ученици от известния етнос, та поне до насилие още не се е стигало. Според нея изключително рядко се срещат родители, които да допускат възможността любимото им чедо да не е право във всяка ситуация.
Та затова ми е трудно да си представя "Кога родители и учители ще разберат, че са заедно на барикадата"
OffBG
10 Фев 2018 00:59
Мнения: 7
От: Papua New Guinea
Скрий: Име,IP
Във всеки форум се явява дежурният дебил, който, в конкретния случай, просто не знае, че възпитанието започва у дома, в семейството. Липсват ли ти първите седем години, ни даскал, нито професор могат да ти ги възстановят, Дежурен!
  Мнения:14 1