Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Бруталността на "възродителния процес" деформира прехода след 1989 г.
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:95 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща
Firmin
04 Яну 2018 12:55
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Не са ли осъдени Балканите на етнически противостояния?


Не са. Има местни общности, които устойчиво се придържат към друг модел. Ама си иска ... интелигентността, в най-широк смисъл, за тая работа. С простотия и простащина не става.
Forza NATO
04 Яну 2018 13:03
Мнения: 11,582
От: Bulgaria

Никакъв ищах за ничие разобличаване и размазване нямам - само за по-голяма пълнота и коректност на информацията.

Въпрос на уважение към аудиторията.
checho
04 Яну 2018 13:10
Мнения: 1,050
От: Bulgaria
Това изследване път към ДПС ли е за автора.Щото технологията за членство и покровителство от ДПС е пределно ясна.
Forza NATO
04 Яну 2018 13:20
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
Firmin

Има местни общности, които устойчиво се придържат към друг модел. Ама си иска ... интелигентността, в най-широк смисъл, за тая работа. С простотия и простащина не става.

Не бъди толкова категоричен.
В голяма част от случаите, проблемите между общностите на Балканите възникват именно поради "интелигентността" и, по-точно, поради носителите й, които, осъзнавайки я - на фона на простотията на другата общност, решават да се възползват от разликите в своя полза.
Примери колкото искаш, при това с различни участници.

Понякога споделената простотия е най-добрата спойка на общностите.

Да, би било чудесно, ако всеки има и талант, и възпитание на Гьоте, а последният милиционер да ридае слънчево над Тютчев, ама на Балканите, а и в човешкия свят въобще, това рядко се получава.
Затова и лозунгите в стил "Надо трактор" не стават за рецепти.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Forza NATO
Simplicissima
04 Яну 2018 13:22
Мнения: 1,566
От: Bulgaria
Не са ли осъдени Балканите на етнически противостояния?
Не са. Има местни общности, които устойчиво се придържат към друг модел. Ама си иска ... интелигентността, в най-широк смисъл, за тая работа. С простотия и простащина не става.
Хех, това за местните общности е общо място, т.е. тривиа. Обаче не сте прав -- баш от интелигентността идат белите "възродителни", "грантаджийски" и от един момент нататък -- и въоръжени.
Както казват братята турци: Всички беди идват от учените
JollyRoger
04 Яну 2018 13:23
Мнения: 12,108
От: Belize
По грантове на единица "академична глава" Кръстев и Аврамов ги конкурираше само Шентов. И да - никой от тях не е "прост". Двете основни работилници за закони, платформи и програми за "прехода". Без тях Ясновидеца от Драгалевци и Симо нямаше да се оправят.
Сега дълбаят академизма - единият глобално ("След Европа", другият - локално-исторически (виж по-горе).
Simplicissima
04 Яну 2018 13:30
Мнения: 1,566
От: Bulgaria
Forza

Шако
03 Яну 2018 22:42


Angel Kandiloto
03 Яну 2018 23:03


Gringo
04 Яну 2018 13:54
Мнения: 533
От: Bulgaria
.
Simplicissima
04 Януари 2018 12:50
Премного съм любопитна, дали уважаемият автор е стигнал в изследване на корените на "възродителния" процес до... освобождението на България през 1878?
.
.
Един по-имотен човек само беше останал в Сенебир - Халил ходжа. Когато и неговата къща - пространен бял конак с чардак и с два големи бряста отпред, същите тия две далечни дървета, които гледаше сега дядо Щерю, - когато и тоя имот мина в ръцете на сенебирските братя, тогава шепата турци, които още се крепяха в Сенебир, се откъртиха и потеглиха за Анадола.
Родени бяха в тая земя и мъчно им беше да се разделят с нея. Напиха се, макар че никога през живота си не бяха пили вино, играха хоро, пяха, плакаха, прегръщаха и приятели, и довчерашни врагове. Най-после тръгнаха и почти всички селяни, между тях и дядо Щерю, излязоха да ги изпратят до къра. Канили се бяха да тръгнат в зори, а ето грееше вече месечина. Чисто беше небето, равнината се разстилаше нашироко, загърната с бяла мъгла, и там, дето беше селото, между белите стени на къщите с черни, угаснали прозорци, издигаха се двата тъмни бряста, сякаш две души, два призрака от миналото, които стояха един до друг и гледаха след ония, които си отиваха.
Тия две дървета погледна Халил ходжа, погледна своята къща зад тях и когато вече се прощаваха, когато мъжете пееха най-лудо, а жените плачеха, той каза на дяда Щеря:
- Прощавай, Щерю чорбаджи. Отиваме си. Ще ида далеч, чак до морето. Ако и там срещна зло, както тука, ще ида още по-нататък, ще ида отвъд морето. Моя имот го взеха двамата братя. Нека. Не ще кажа да не им е халал. Но слушай какво ще ти река: виждаш ли двата бряста, двете дървета? Тях баща ми ги е садил с ръката си, когато аз и моя брат сме се родили. Те са наречени на нас, наш късмет са - знаеш ги, нали, зелени, весели са, няма суха клечка между листата им. А занапред? - Не знам. Не вярвам туй, което бог е дал на едного, да го вземе назад и да го даде другиму. Не вярвам, помни ми думите, Щерю чорбаджи.
.
Apolitichen
04 Яну 2018 14:01
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
В изследването си тръгнах от търсенето на възможни икономически причини за "възродителния процес", но зад него не се намериха никакви "рационални" подбуди. Занимавал съм се с икономиката и на други етнически конфликти в България. В антигръцкото движение от началото на XX век или в антисемитските закони през Втората световна война например са съвсем ясно различими икономически домогвания. Към турците няма нищо подобно - те не са предизвиквали икономическа завист.

Тази параноя тръгва от идеологически и политически мотиви в условията на Студена война, насложили се върху традиционните предразсъдъци и недоверие към българските турци.


Уж г-н Румен Аврамов е умен мъж, пък така да изпущи историята:
През 1937 г. кабинетът на Кьосеиванов иска да реши докрай турския проблем, като изсели всички български мюсюлмани зад южната граница. Турция обаче ограничава приема и проваля идеята.


Тук ще вметна, че на Техеранската конференция, декември 1943 г., тъй боготвореният от грантаджиите Уинстън Чърчил е настоявал турската армия да влезе на територията на България.
На 8 август 1944 г. видният български политик, англофил и масон Стойчо Мошанов (1892-1975), председател на Народното събрание (1938-1939), е изпратен от правителството на Багрянов с дипломатическа мисия в Истанбул и Кайро през август 1944 г., за да сключи примирие със САЩ и Англия.
В Кайро Мошанов разбира, че главна цел на англичаните и американците е чрез договора за примирие от отечеството ни, третирано като верен сателит на хитлерова Германия, да се откъснат немалки територии и да се подарят на Гърция.

Как Червената армия опазва България цяла
Сиреч преди подписване на мирния договор (Парижкия мирен договор), България е в силно разкрачено положение с опции за окупации от Сърбия, Гърция, Турция и последен вариант Съветската армия. На всичко отгоре цари разногласие сред Съюзниците. В същото разкрачено положение са и големите етнически групи в България.

България 20 век: Алманах,edited by Филип Панайотов:

След 9 септември 1944 г. започва политика на разместване на турското население от южните райони към североизточните, както и на изселването му в Турция. През 1949 г. тръгва вълна от изселници. До 30 септември 1951 г. страната напускат 156 410 души. След тази дата Турция спира да приема изселници, под предлог че сред тях има цигани.
В България остават 500 000 турци.
След 1956 г. слимването на български и турски училища, както и ограничаването на религиозната дейност на ходжите отново водят до вълна към южната граница. Само за периода 1963-1964 г. са подадени 383 358 декларации за заминаване в Турция. През 1964 г. Тодор Живков предлага на Турция да приеме всички български турци които желаят да емигрират. Турция не отговаря две години на предложението. През 1969 г. се стига до компромис: спогодба за изселване само на роднини на вече емигрирали.
Спогодбата е без срок и по нея се изселват за 10 години 114420 души. През 1978 г. се приема, че сопгодбата си е изпълнила целта, и тя е отменена. През 1982 г. Живков и колегата му Кенан Еврен констатират: "Предишните споразумения за масови изселвания са приключили".
През 1980 г. Стоян Михайлов внася доклад до политбюро, в който развива тезата, че изселванията не са желателни и че преименуването на турците с български имена ще доведе до обратни резултати.
Въпреки това на 19 юни 1984 г. политбюро взема решение "За понататъшно сплотяване и приобщаване на българските турци към делото на социализма, към политиката на БКП"

Последното изречение, специално за г-н Аврамов и партнери, може да се преведе на новогор и така: "За понататъшна интеграция и споделяне на европейскте ценности" Европейската комисия тресна нова директива.
Да припомня и (гео)политическата ситуация тогава:
През 1980 г. - Ирак напада Иран. Войната продължава до 1988 г.; В Полша възниква независимия профсъюз Солидарностл
През 1981 г. - Роналд Рейгън е избран за президент на САЩ; Край на кризата със заложниците в Иран; Израелските ВВС унищожават ядрен реактор край Багдад; Гърция е приета в Европейската икономическа общност; В Полша е обявено военно положение.
През 1982 г. - Аржентинско-британска война за Фолклендските острови; Израел напада Ливан; Испания става член на НАТО.
През 1983 г. - Американският президент Роналд Рейгън обявява СССР за "Империя на злото" и стартира програмата "Звездни войни"; Американски части нахлуват на остров Гренада; Франция прави тест с неутронна бомба.

Питам нежните, небрутални преходници: Ако Вие бяхте управляващи през 1979 г. (инфлационен процес след 20 годишната програма на Десетия конгрес 1970 г.) до 1987 г. (началото на "предаването" опс перестройката), какви управленски решения бихте взели, ако страната Ви е изправена пред война? НАТО се разраства, Варшавския договор (в лицето на Полша) дава фира, а в съседна Турция управлява военната хунта на Кенан Еврен (от 12 септември 1980 г. - Съветът разширява военното положение, разпуска парламента на страната и правителството, суспендира конситуцията и забранява всички политически партии и синдикални организации. Те се позовават на кемалистката традиция на държавния секуларизъм и единството на нацията).

И не разбирам тоя правен идиотизъм (на Аврамов, Баце -за приватизацията и компания -реститутки) - как ще се търси "справедливост" в миналото, когато не е имало правна норма инкриминираща дадено действие. Например, кхан Аспарух как ще бъде съден - като жесток диктатор-инвайдър, затрил (западната) цивилизация (Източен Рим)? Или като далновиден владетел, намерил начин да утвърди държава за народа си?
И много моля идиотите да не раздават правосъдие за миналото преди да са осъдили (и посочили правната норма), най-малко, Исус Христос! Тоя пък на друга "божествена цивилизация" посегнал, пророк да й се явява.
Firmin
04 Яну 2018 14:08
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Да, би било чудесно, ако всеки има и талант, и възпитание на Гьоте, а последният милиционер да ридае слънчево над Тютчев, ама на Балканите, а и в човешкия свят въобще, това рядко се получава.


Имам подозрението, че дядовците ми едва ли и до края си знаеха кой е Гьоте или пък Тютчев. но пък чудесно се разбираха със съгражданите и съседите си, уважавани и обичани от тях - били те гърци, турци, арменци, евреи, цигани и, разбира се, българи. Животът, ако те е накарал да проявиш първо интерес, после внимание, разбиране, уважение и доверие към друговереца и инородеца, ти е дал ценен урок. Ако, при това си имал и примера на тези преди теб, по модерному - ролевия им модел, то си направо късметлия. Защото плодовете не закъсняват и ти също ставаш обичан и уважаван човек в общността си. С надеждата да го предадеш и на децата си.
Федаин
04 Яну 2018 14:23
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
чудесно се разбираха със съгражданите и съседите си, уважавани и обичани от тях - били те гърци, турци, арменци, евреи, цигани и, разбира се, българи. Животът, ако те е накарал да проявиш първо интерес, после внимание, разбиране, уважение и доверие към друговереца и инородеца

Колко трогателно лъжливо! Само си пропуснал да напишеш как лъвовете пасяли заедно с агънцата, а от чешмите те чао мляко и мед... Сбъркал си жанра, аудиторията и възрастовата група. Дай нещо по-истинско.
Kalichin
04 Яну 2018 14:28
Мнения: 2,020
От: Czech Republic
Упражнения - шльоковици за възродителния процес , писани след 10-ти от жълтите павета в София - бол.
В крайна сметка някои от тях имат за цел да вменяват непрекъсната вина на българския народ , разчистват днес икономическите полета за обръчите от фирми и правят безпроблемната работа на петата колона на турския МИТ в България .
Но когато си живял в смесените райони в онези времена , а и днес , а не започвайки деня с кафе и коняк в Съюза на писателите , в Института по история на БКП или след 10-ти в гранотово гнезденце - нещата са други.
И става въпрос не само за запалената или буквално строшена техника в МТС-тата в онези времена и целенонасочен провал на селскостопанските кампании , за десетките дни давани безвъзмездно бригади за прибиране на реколтата, за безсъннните нощи , докато дириш тайниците с оръжие на неоосманистите , разследваш терористичнта им дейност, за опити за превръщането на мюфтийствата в центрове на подривна дейност , за заплахите по места за живота не само на българи, но и на обикновени отрудени и почтени български мюсюлмани , които не се поддаваха на политиката на Тургут Йозал .
България я готвеха ! А оня михлюз Горбатия , дори хокаше Тодор за действията, свързани със запазване на идентитета и суверенитета на страната ни. Че дори и за заглушаването от РУМНО на ислямистката радиопропаганда по границата ни .
Много наши подмамени "екскурзианти" се върнаха в БГ . Др.Румен Аврамов що ги не пита" защо" ?
И защо именно те днес са най-активни против никнещите като гъби забрадени и шлиферьсани в районите около Балкана и Родопите ?

gluhar4e
04 Яну 2018 15:01
Мнения: 2,246
От: Greece
„България я готвеха„
Готвеха я, но не успяха да я изгорят и удавят в кръв. Ей това ги боли най-много либералите. И затова всяка година леят крокодилски сълзи за изпуснатите мъзможности.
А какъв преход щяха да направят само!
Уууу ум да ти зайде!
Но не би.
Пикачу
04 Яну 2018 15:02
Мнения: 8,152
От: South Africa
Уважаемият икономист, Румен Аврамов, едва ли не е в течение на атентатите в гара Буново, случаят с атентаторите на Черноморието и пр.
Може би за удобство се е изписал като икономист, защото не върви да се наречеш историк, а да се правиш , че не знаеш за горните кървави атентати провокирани от Турското разузнаване МИТ /поне , ако съдя по бялата му брада, Аврамов икономистът е съвременник !/.
Но това е общ похват на всички жигосващи Възродителния процес - да поставят каруцата пред коня.
А етнически прочиствания е имало и има във всички наши съседни страни и най-кървави и нелицеприятни са те в Турция и Сърбия, а гръцките не им отстъпват по префидност и жестокост.
До ден днешен не съм чул някой турски, сръбски, или гръцки политик да си е посипал главата с пепел. Ние сме май единствените, които направихме това, а те го счетоха за слабост и до сега ни ползват за боксова круша, когато си нямат други спаринг-партньори за своя либерализъм !
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Пикачу
sim4o
04 Яну 2018 15:16
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
gluhar4e
04 Яну 2018 15:01 „България я готвеха„
Готвеха я, но не успяха да я изгорят и удавят в кръв. Ей това ги боли най-много либералите. И затова всяка година леят крокодилски сълзи за изпуснатите мъзможности.
А какъв преход щяха да направят само!
Уууу ум да ти зайде!
Но не би.
Многократно писахме и коментирахме ..
sim4o 25 Дек 2015 20:12... в Босна, да не би да имаше масово мюсулманско движение?
Въздушните удари в рамките на хуманитарна мисия , и доброволците - интернационалисти от други страни на терен - това решава проблемите!

Ето и за помаците.. цитат - за да не са голословни твърденията ми .. ето за опитите да има такава партия.. помним, помним....
... " sim4o 24 Ное 2013 19:06 В брой 42 на в. "Демокрация" бе публикувано кратко съобщение, че в страната се разпространява подписка по инициатива на Демократическата партия на труда, оглавявана от Камен Буров, за подписване Рамковата конвенция за малцинствата с признаване на "помаците" като отделно малцинство. Споменава се и това, че ако двете условия не бъдели изпълнени, щяло да се стигне до международен скандал.
В случая журналистите бяха раздухали несбъднатите мечти на лицето Камен Буров, което не може да твърди, че дори в родното си село Жълтуша, Ардинско, е поддържано от болшинството свои съселяни.
Но да спрем с "научните" напъни на отделни фанатизирани самодейци с антибългарски настроения и да видим на чий гръб се опитва да се опира г-н Буров. В рубриката "По света и у нас" на БНТ, излъчена на 5.05.1993 г., бе споменато, че тогавашният кмет на с. Жълтуша, Ардинско, Камен Буров се е срещал с американския посланик у нас Хю Кенет Хил за признаване на "помашки" етнос в България...... "

.. "Преди тях опит да създаде помашка партия направи и небезизвестният бивш кмет на ардинското с. Жълтуша Камен Буров. В зората на демокрацията след обучение в САЩ той се завръща с твърдото убеждение, че е помак и трябва да се бори за утвърждаване на "помашко" малцинство в България
..

Та за какво е нужна много голяма партия - ей я "Демокрация" - брой 42 ... ей ги разните там радетели .. спокойно могат да раздухат всякакъв въпрос - срещу мааалко грантове!

Поздрави


Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: sim4o
sim4o
04 Яну 2018 15:20
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
Официален сайт на Българския хелзинкски комитет:
По редица причини опитът тези хора да намерят себе си в началото на деветдесетте,когато Камен Буров се опита да говори за създаването на помашка партия"


"Опитът на тези хора да намерят себе си"..

Хубаво казано, не ли?
Споменаваните от посланник Боулън хора се "опитват да намерят себе си" с неконституционна организация .. в движението на Боян Саръев – "Свети Йоан Предтеча" , или ако развеят българското национално знаме - те въобще не намират себе си, нали?

БХК
Firmin
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sim4o
sim4o
04 Яну 2018 15:25
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
Mitnicharъ 04 Яну 2018 09:49 Ей, тва милюцунерите от 80-те на миналия век сте държеливо племе, евала!!!



http://www.expert-bdd.com/statiq.php?id=66 - 70k - Мария Секулова /СУ - ИФ/ Дружба "Родина" и възродителното движение в Родопите
1937-1947 г. 17.15 - 17.30. Дора Калчева /СУ - ИФ/ Българи и турци в България. ...

http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg/article.php?op=Print&si ... - "културно-просветната дружба “Родина”, мюсюлмански духовник и общественик,
публицист, автор на телеграма до Парижката мирна конференция, с която заявява, ..."

http://www.velingrad.com/modules.php?name=News&file=categories&op=
Firmin
04 Яну 2018 15:30
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Колко трогателно лъжливо!


О, не. Не е лъжливо. Ще ти се да е, ама не е. Ще ти се с чужда лошотия да си оправдаеш пред себе си своята. Разбираемо. Но ... Не, мерси. Не ми се налага.
Дорис
04 Яну 2018 16:40
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Гьоте и Тютчев не ми бяха нужни за ориентиране в българо-турските взаимоотношения. Бях погълнала Иван Вазовската "Една Одисея из Делиормана" доста след "Под игото", когато излезе поредното томче. Не я учехме в училище, не се учи и сега. А жалко. Политическа, битийна и чисто Човешка повест, истинска ценност, едва ли позната на Евроатлантика.

Става и за прекрасен филм с елементи на ийстърн. /Има яка гонитба./ Никога не е късно. Ааа, имало тв версия, от 1983 г.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Дорис
jordani
04 Яну 2018 17:06
Мнения: 84
От: Bulgaria
|*
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
Добави мнение   Мнения:95 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща