Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Обичаме Русия но сме против Кремъл
Отиди на страница:
  Мнения:612 « Предишна Страница 27 от 31 25 26 27 28 29 Следваща »
GreenEyes
08 Фев 2018 23:58
Мнения: 4,538
От: 0
Скрий: Име,IP
Я да видим какво пишат специалистите за "законността на референдумите" от 1946 година и 2014 година:

Според заключението на Венецианската комисия от м.март 2014 г. "Конституцията на Украйна, както и другите конституции на държавите от Съвета на Европа, предвижда цялостност на страната и не позволява да се провеждат каквито и да било местни референдуми за отделяне от Украйна." От гледна точка на правните норми на самата държава, в която се е провел референдумът, допитването е противоконституционно. Освен това, при провеждането му, не са спазени редица международни стандарти на упражняването на народния вот, които са институционализирани в редица международни документи.

Ако направим аналогия с един друг "референдум", а именно този от м.септември 1946 г., проведен в България, с който България се обявява за република и се слага край на монархическата форма на управление, то веднага се набива на очи общото между кримския и българския случай. А това е, че и единият, и другият референдум противоречат на правния ред. Референдумът в България е проведен в пълно противоречие с действащата тогава Търновска конституция. Според основния закон на България от онова време, промяна в действащата конституция може да се извърши само от Велико народно събрание. През 1946 г. такова Велико народно събрание в България не е било свикано, а ако е било свикано, това е трябвало да стане с царски указ.

Безспорно е, че преминаването от монархическа към републиканска форма на държавно управление е преди всичко промяна в конституционния ред, т.е. изисква се промяна на конституцията. С други думи - този въпрос, поставен през 1946 г., не може да се реши чрез референдум. Тогавашната власт в България не е извършила конституционносъобразните действия във връзка с промяната на държавното управление, а е предпочела да тръгне по значително по-лесния, но противоправен път. Този път обаче е погрешен, както от гледна точка на общодемократичните стандарти, така най-вече от гледна точка на легитимните стандарти. Следователно, самото дефиниране и фактическото функциониране на България като република е нелегитимно и юридически невалидно.

Известно е, че всички действащи правни норми в една държава образуват една нормативна система, една нормативна йерархия. По силата на това, всяка правна норма се подчинява на по-горната норма. Ако едно действие е извършено в нарушение на дадена норма, то е противонормно и не може да предизвика положителен правен резултат, т.е. не може да бъде валидно от правно гледище. Референдуми може и трябва да се провеждат, защото те са естествен и най-силен израз на народния суверенитет, но те трябва задължително да бъдат провеждани съобразно правните норми. В противен случай те са най-общо казано незаконни.


Натисни тук
Сибила
09 Фев 2018 01:04
Мнения: 15,613
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
67, защо толкова си хабих клавиатурата за теб?
Единствено за това се отнасяше:

Референдумът за сведение, както ти отбеляза, бил той и после по какъвто и да било начин оформен, но проведен в разрез и противоречие на действащата в момента конституция , касаеща промени в държавното устройство или промяна на границите,

Е НЕЗАКОНЕН.

Не е никакъв аргумент в защита на каквато и да била теза.

Вземи малко помисли , макар и да не ти се спи и да ти се приказва.

Аре

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Сибила
GreenEyes
09 Фев 2018 02:57
Мнения: 4,538
От: 0
Скрий: Име,IP
И ето мнението на един високо уважаван от мен български историк (Бог да го прости) за референдума от 1946 година:

"Г-н Цветков, какво събитие, според историческата наука, е референдумът от 1946 г., чийто юбилей БСП взе решение да бъде тържествено честван?

- Референдумът през 1946 г. е един от моментите на ликвидиране на българската държавност, тъй като общоизвестно е (поне историците го знаят), че обикновено онези сили, които са посягали на монархията у нас, посягат и на българската държавност. През 1886 г. група офицери, директно вдъхновени от руските дипломатически агенти, извършват преврат за детронацията на Александър Батенберг. Крайната цел е княз на България да стане руският цар Александър Трети. През 1934 година се извършва нов преврат. Идейните вдъхновители на преврата от политическия кръг "Звено" тръгват да ограничават конституционните правомощия на царя с цел накрая да бъде отстранена монархията, за да може България да стане част от Югославия.

Непосредствено след т.нар. референдум през 1946 г., който нито е законен, нито е проведен в нормални условия, започват интензивни преговори между сталинския емисар в България Георги Димитров и югославския комунистически вожд Тито за унищожаването на България, като бъде превърната в югославска провинция. Спасява ни единствено конфликтът между Тито и Сталин, но пък знаем, че след него генералната линия на БКП, чийто приемник е БСП, беше България да стане 16-ата съветска република.

Значи няма какво да бъде празнувано, така ли?


- Ще празнуват хора, които за сетен път доказват, че нямат българско самосъзнание, макар сега да говорят "Заедно за България". БКП през 1923 г. се превръща в клон от агентурата на съветската държава с цел да се осъществи походът за световно господство на руския болшевизъм. И съвсем естествено е Сталин да се опре на тях, след като завладява страната през септември 1944 г. Така че техните приемници празнуват едно от събитията, бележещи чудовищния опит да бъдем унищожени като държава и народ.

Какви са конкретните исторически последствия от референдума, който установява формата на управление на страната?

- Конкретните последствия са, че с него се отстраняват последните правни пречки, както е според първоначалния план, България да стане част от Югославия. А от своя страна тази югославско-българска федерация трябвало да бъде присъединена според по-късните планове на Кремъл към Украинската съветска социалистическа република. Именно тези домогвания на Сталин са в основата на конфликта му с Тито, тъй като Тито пък има други амбиции. Той не е емисар на Сталин, какъвто е Георги Димитров, има си своите собствени сили за сигурност, собствени въоръжени сили и естествено иска да си направи собствена миниимперия на Балканите.

Но все пак не се е стигнало чак дотам България да загуби своята идентичност?

- По чиста случайност. Не го дължим на БКП.

През седмицата историчката Искра Баева, член на ИБ на БСП, коментира, че може да се постави под съмнение единствено законността, юридическата чистота на проведения референдум, но не и резултатът от него. Какъв е вашият коментар?

- Не става дума за нищо друго освен за крещящо погазване на Търновската конституция. Според член 141, ал.2 царят свиква Великото народно събрание, за да обсъжда въпроси за отстъпване и разменяне на част от територията. "За да измени или прегледа Конституцията, решението на този предмет изисква вишегласието на две третини на сите членове на събранието". Значи, за да се промени конституцията, оттук и формата на управление, Великото народно събрание се свиква от държавния глава - княза (или царя, каквато е промяната след 1908 г.). Разбира се, тогава държавният глава (цар Симеон Втори) е малолетен, предполага се, че регентството би могло да свика Великото народно събрание, за да се гласува промяна на формата на управление. Което е драстична промяна на конституцията, и то в една доста широко тълкуване на нещата.

Другият важен член е 167 - "Предложение за изменение или преглеждане на конституцията". Става по същия начин, който е при издаването на законите - с мнозинство от две трети. "И речените в горния член 167 предложения се считат приети, ако за тях подадат глас повече от две третини от всичките членове на Народното събрание." Тук имаме много точен текст, в който се предвижда да има промяна на конституцията и този текст изобщо не предвижда референдум. Такава форма изобщо не се предвижда в Търновската конституция. И неслучайно се иска и това квалифицирано мнозинство. Между другото според тези членове от Търновската конституция - 167, 168 и 169 най-напред две трети от обикновеното Народно събрание трябва да гласуват, че са съгласни да се предложи на Великото народно събрание да се промени конституцията, в случая - формата на управление. Едва тогава трябва да се проведат избори за Велико народно събрание и ако две трети от членовете му гласуват в полза на предложените промени на конституцията, тези промени влизат в сила."


Натисни тук


Редактирано: 1 път. Последна промяна от: GreenEyes
letec55
09 Фев 2018 09:54
Мнения: 10,632
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
промени в държавното устройство или промяна на границите, Е НЕЗАКОНЕН.
Ми хайде обявете актовете си за раждане и дипломите си за незаконни... Още ли не сте го направили? Що така? Ако едно държавно устройство е незаконно, то значи и държавата е незаконна, респ. нейните актове са незаконни.
  Мнения:612 « Предишна Страница 27 от 31 25 26 27 28 29 Следваща »