Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Брюксел поиска да се отнеме правото на глас на Полша в ЕС
Отиди на страница:
  Мнения:26 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
HBK
20 Дек 2017 23:06
Мнения: 2,888
От: United States
Скрий: Име,IP
Центробежните сили в ЕС са труднопреодолими.
Както казва великият George Friedman – Европа е шамаросвана от двете страни; от Запад е Брекзит, от Изток е нежеланието на бившите социалистически страни да синхронизират политическите си системи и правосъдие с това на Стара (Западна) Европа.

Европа е континент съставен от национални държави. Мечтата на всички големи Европейски политици е Съединени Европейски Щати, СЕЩ. Разбира се, по примера на САЩ. Противоречията, обаче, между националните държави съставящи континента Европа са дълбоки и трудно преодолими.
Дори страните основателки на ЕС са твърде различни по политическото си устройство. Великобритания нямаше Върховен съд до 2009 година и все още няма писмена конституция. За по-голямата част от 20-тото столетие радиото и телевизията в страната бяха държавни; платени и контролирани от държавата. Франция забраняваше със закон всяка критика на действащия си Президент. Германия забрани със закон всяко политическо движение, което наподобява национал-социализма на Хитлер. И въпреки всичко, никой не подлагаше на съмнение демократичната тъкан на тези големи Европейски държави. Те бяха и са демократични, което не е идентично с либерални. Либералната демокрация позволява практически всичко с изключение на едно – посегателство върху правото на самоопределение чрез свободни избори.

И тук именно се появи основното идеологично противоречие в ЕС – между правото за самоопределение на страните-членки и стремежа за синхронизация (или хармонизация) на политическите структури, съдебната система и морални ценности.

След това последва нов шок – приемът на нови членки, особенно тези от Източния блок. Тези страни бяха не само различни от старото Европейско ядро, но бяха и значимо различни помежду си. Полша беше първата Европейска страна премазана от нацизма и все още носеше в Историята си белегът от това; Унгария и Чехословакия бяха премазани от СССР и също носят белези от това. Бившите съветски сателити (както и бившите съветски републики) се утешават със илюзията, че са били пощадени, а някои дори освободени от Червената армия. В някои страни паметниците на тази армия все още съществуват и се радват на почитта на намаляващ процент от населението. Последиците от 30-годишната Студена война и свързаната с нея пропаганда са все още налице.

първолета
21 Дек 2017 07:39
Мнения: 36
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
А на мен ми е чудно:
1. Защо никой не пише под статията за какъв закон на партията "Право и справедливост" (парламентът да назначава съдиите във Върховния съд; членовете на Националния съвет на магистратурата, аналог на нашия Висш Съдебен Съвет, да бъдат избирани от парламента; министърът на правосъдието да назначава председателите на общите съдилища(!!!) - "право и справедливост", А??! Чрез избирана единствено от парламента и назначавана съдебна власт??!
2. Защо поляциТЕ? Законът е гласуван с 293 гласа, против са 192, а въздържали се - 23. В новините съобщават и за десетки хиляди протестиращи, които аджеба сигурно не са поляци?!! Или е по-удобно да се акцентира върху национализмите, отколкото да се види очевадното нарушение на принципа на разделение на властите под прикритието за "ефективност" на съдебната система?!
3. За какъв диктат от страна на Брюксел се говори, след като държавата Полша е подписала всички европейски договори и на първо място онзи от Маастрихт, който утвърждава трите стълба на ЕС - европейска икономическа общност, обща външна политика и политика на сигурност, право и вътрешен ред. Плюс това - ЕК е изпратила 25 писма до полското правителство по тази тема, да не говорим за поканите за разговор, които полският президент отказва. Подписваш договор и не го спазваш, а санкцията е "диктат", така ли?!
Странни разсъждения за претендиращи, че искат да живеят в правова държава...
Д-р Тормозчиян
21 Дек 2017 11:39
Мнения: 8,005
От: Botswana
Скрий: Име,IP
Решението трябва да бъде взето единодушно от страните, членки на ЕС.

... и Унгария ще наложи вето.


И двете твърдения са неверни, прочетете го най-сетне тоз Лисабонски договор!

Унгария не може да наложи никакво вето в случая, тъй като решенията за прилагане на чл. 7 се вземат с квалифицирано мнозинство от държавите членки.
Bacho Кольо
21 Дек 2017 11:46
Мнения: 24,589
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
На кого му пука , че Брюксел ще отнеме правото на глас на Полша?!? На мен ми е през оная работа, като гледам , на поляците - също.
На кого му пука дали Унгария може или иска да налага вето?!?
На мен ми е през оная работа, като гледам , на унгарците - също.
Bacho Кольо
21 Дек 2017 16:01
Мнения: 24,589
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Брюксел това, Брюксел онова. Така си говорим във форума. Но да се публикува такова заглавие е несериозно.
Ами Кремъл това, Кремъл онова?!?
  Мнения:26 Страница 1 от 2 1 2 Следваща