Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Брюксел поиска да се отнеме правото на глас на Полша в ЕС
Отиди на страница:
  Мнения:26 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
HBK
20 Дек 2017 23:06
Мнения: 2,791
От: United States
Скрий: Име,IP
Центробежните сили в ЕС са труднопреодолими.
Както казва великият George Friedman – Европа е шамаросвана от двете страни; от Запад е Брекзит, от Изток е нежеланието на бившите социалистически страни да синхронизират политическите си системи и правосъдие с това на Стара (Западна) Европа.

Европа е континент съставен от национални държави. Мечтата на всички големи Европейски политици е Съединени Европейски Щати, СЕЩ. Разбира се, по примера на САЩ. Противоречията, обаче, между националните държави съставящи континента Европа са дълбоки и трудно преодолими.
Дори страните основателки на ЕС са твърде различни по политическото си устройство. Великобритания нямаше Върховен съд до 2009 година и все още няма писмена конституция. За по-голямата част от 20-тото столетие радиото и телевизията в страната бяха държавни; платени и контролирани от държавата. Франция забраняваше със закон всяка критика на действащия си Президент. Германия забрани със закон всяко политическо движение, което наподобява национал-социализма на Хитлер. И въпреки всичко, никой не подлагаше на съмнение демократичната тъкан на тези големи Европейски държави. Те бяха и са демократични, което не е идентично с либерални. Либералната демокрация позволява практически всичко с изключение на едно – посегателство върху правото на самоопределение чрез свободни избори.

И тук именно се появи основното идеологично противоречие в ЕС – между правото за самоопределение на страните-членки и стремежа за синхронизация (или хармонизация) на политическите структури, съдебната система и морални ценности.

След това последва нов шок – приемът на нови членки, особенно тези от Източния блок. Тези страни бяха не само различни от старото Европейско ядро, но бяха и значимо различни помежду си. Полша беше първата Европейска страна премазана от нацизма и все още носеше в Историята си белегът от това; Унгария и Чехословакия бяха премазани от СССР и също носят белези от това. Бившите съветски сателити (както и бившите съветски републики) се утешават със илюзията, че са били пощадени, а някои дори освободени от Червената армия. В някои страни паметниците на тази армия все още съществуват и се радват на почитта на намаляващ процент от населението. Последиците от 30-годишната Студена война и свързаната с нея пропаганда са все още налице.

първолета
21 Дек 2017 07:39
Мнения: 18
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
А на мен ми е чудно:
1. Защо никой не пише под статията за какъв закон на партията "Право и справедливост" (парламентът да назначава съдиите във Върховния съд; членовете на Националния съвет на магистратурата, аналог на нашия Висш Съдебен Съвет, да бъдат избирани от парламента; министърът на правосъдието да назначава председателите на общите съдилища(!!!) - "право и справедливост", А??! Чрез избирана единствено от парламента и назначавана съдебна власт??!
2. Защо поляциТЕ? Законът е гласуван с 293 гласа, против са 192, а въздържали се - 23. В новините съобщават и за десетки хиляди протестиращи, които аджеба сигурно не са поляци?!! Или е по-удобно да се акцентира върху национализмите, отколкото да се види очевадното нарушение на принципа на разделение на властите под прикритието за "ефективност" на съдебната система?!
3. За какъв диктат от страна на Брюксел се говори, след като държавата Полша е подписала всички европейски договори и на първо място онзи от Маастрихт, който утвърждава трите стълба на ЕС - европейска икономическа общност, обща външна политика и политика на сигурност, право и вътрешен ред. Плюс това - ЕК е изпратила 25 писма до полското правителство по тази тема, да не говорим за поканите за разговор, които полският президент отказва. Подписваш договор и не го спазваш, а санкцията е "диктат", така ли?!
Странни разсъждения за претендиращи, че искат да живеят в правова държава...
Zelnik
21 Дек 2017 10:17
Мнения: 729
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Предприетите от Европейската комисия действия срещу Полша заради съдебната реформа нарушават суверенитета на Полша и Унгария ще наложи вето.

Не ги е срам унгарците.
А ние ще сме заедно с "партньорите".
Нали сме интегрирани.
wreckage
21 Дек 2017 10:46
Мнения: 29,029
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Много ми е чудно, какво ще стане, ако поляците откажат да се пречупят пред диктата на Брюксел, а решат да се борят.

кви поляци и как точно ще се борят?
Първо, селско-папищашката партия не е "поляците".
Фторо, когато си флезъл ф некъф клуб или организация, защото си преценил, че това ти отърва, по дефолт си се съгласил да спазваш правилата на този клуб. Ако почнеш да ги нарушаваш, следват забелешки, предупреждения и некви санкции. Което не би трябвало да е неква изненада, фсички клубове си имат правила за членовете.
Zelnik
21 Дек 2017 10:47
Мнения: 729
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Не избирани от народите, а назначени от корупционните лобита чиновници в Брюксел, ще могат да диктуват политиките на страните[/b].

Ами не е ли така у нас ?
Само питам де.
Д-р Тормозчиян
21 Дек 2017 11:39
Мнения: 7,192
От: Botswana
Скрий: Име,IP
Решението трябва да бъде взето единодушно от страните, членки на ЕС.

... и Унгария ще наложи вето.


И двете твърдения са неверни, прочетете го най-сетне тоз Лисабонски договор!

Унгария не може да наложи никакво вето в случая, тъй като решенията за прилагане на чл. 7 се вземат с квалифицирано мнозинство от държавите членки.
Bacho Кольо
21 Дек 2017 11:46
Мнения: 23,306
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
На кого му пука , че Брюксел ще отнеме правото на глас на Полша?!? На мен ми е през оная работа, като гледам , на поляците - също.
На кого му пука дали Унгария може или иска да налага вето?!?
На мен ми е през оная работа, като гледам , на унгарците - също.
wreckage
21 Дек 2017 13:38
Мнения: 29,029
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
ЕС все още не е дори конфедерация, а икономически, малко политически, и никак военен съюз между отделни суверенни държави.

Каква точно организация е или не е ЕС и дали ни харесва, е moot point.

ЕС е организация и членовете ѝ напълно доброволно са се съгласили да спазват изискванията за членство. Ако някой член, да го наречем Полша, реши да наблега на религиозни идиотии, расизъм и/или нацизъм, очевидно е напълно свободен да дерзае ф тези посоки. Ако обаче реши да отсвири върховенството на закона и разделението на властите, тогава организацията, ф която членът членува, почва да го рендосва, щото тези два принципа ѝ се падат основополагащи.
dissidentbg
21 Дек 2017 16:00
Мнения: 9,342
От: United Kingdom
Скрий: Име,IP
Брюксел това, Брюксел онова. Така си говорим във форума. Но да се публикува такова заглавие е несериозно. Конкретно някой от парламента го е поискал. За да се осъществи ще е нужно всяка държава членка да гласува ЗА. А това няма никога да стане.
Bacho Кольо
21 Дек 2017 16:01
Мнения: 23,306
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Брюксел това, Брюксел онова. Така си говорим във форума. Но да се публикува такова заглавие е несериозно.
Ами Кремъл това, Кремъл онова?!?
wreckage
21 Дек 2017 16:51
Мнения: 29,029
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
wreckage, и тезите ти, като правописа ти - неверни.

тезата ми съфпада с тази на организацията, на която Полша е член.
sim4o
21 Дек 2017 18:22
Мнения: 7,517
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Д-р Тормозчиян
21 Дек 2017 11:39
Унгария ще наложи вето.


И двете твърдения са неверни, прочетете го най-сетне тоз Лисабонски договор!

Унгария не може да наложи никакво вето в случая, тъй като решенията за прилагане на чл. 7 .
Ей аз какво чета:

Унгарско вето на решението на ЕС за Полша

17:09 | 20 декември 2017 Предприетите действия от Европейската комисия срещу Полша заради съдебната реформа нарушават полския суверенитет и Унгария ще наложи вето.
Това заяви унгарският вицепремиер Жолт Шемен, цитиран от Ройтерс и БТА.
Ройтерс ей го какво вика .. ???

Що тъй правят тез хора?
sim4o
21 Дек 2017 18:24
Мнения: 7,517
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

wreckage
21 Дек 2017 16:51

тезата ми съфпада с тази на организацията, на която Полша е член.
Моята теза съвпада с тази на Унгария .. член на ЕС и НАТО ..
wreckage
21 Дек 2017 18:26
Мнения: 29,029
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
ъхъ. Унгария ще тури вето, колкото го тури на предишното плесване на Полша по китката.
И после ще им трябва микроскоп, за да гледат къф бюджет им е врътнал другарят Йотингер за следващата рамка.
wreckage
21 Дек 2017 18:29
Мнения: 29,029
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Моята теза съвпада с тази на Унгария .. член на ЕС и НАТО ..

твоята теза, симчо, ме вълнува точно никак. Ако исках да се запозная с нея, щех да се обърна към изворите ѝ - трудовете на А.Хитлер, художник.
  Мнения:26 Страница 1 от 2 1 2 Следваща