Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Social News
Отиди на страница:
  Мнения:129 « Предишна Страница 6 от 7 4 5 6 7 Следваща
Engels
20 Дек 2017 16:16
Мнения: 8,611
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
"Действително успяхме да закърпим около 4% ръст на БВП, който се счита за добър и така изглежда на пръв поглед. Критерият за това дали едни темпове са високи, или ниски е както абсолютен, така и относителен по отношение на други страни", посочи икономистът и допълни, че в сравнение с държавите от нашето общо семейство - Европейския съюз (ЕС), "ние сме направили четири малки стъпки, а Европа е направила 2%, но два европейски процента.”
По думите му с тези 2% Европа е прибавила към своя БВП "два пъти повече, отколкото ние сме прибавили с нашите четири малки стъпки".

"Тези 4% затвърждават нашето положение на опашката на Европа, но и не само това - ние пропадаме все по-дълбоко и по-дълбоко. Ако се вземе БВП, който се произвежда у нас на човек от населението, и го сравним със средноевропейското равнище, разликата е катастрофална и смущаваща. Тази година българинът ще има около 7 хил. евро на човек от населението, а Европа – 30 хил. евро. Тези 4% върху нашите 7 хил. евро правят малко повече от 300 евро".
Engels
20 Дек 2017 16:23
Мнения: 8,611
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Значи ни трябват 8% ръст само за да не изоставаме от ЕС.
И доста над 8% за да започнем да се доближаваме към тях.
Мисия невъзможна.

Engels
08 Яну 2018 13:43
Мнения: 8,611
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Григор Сарийски: Голяма част от резервите на българската икономика са изчерпани
Притеснително е, че голяма част от резервите на българската икономика са изчерпани. Това каза доц. Григор Сарийски от БАН в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. Според него лихвите са понижени до рекордно ниско равнище.

„Оттук насетне, ако трябва да има стимулиране на паричното предлагане, разбира се, то не е самостоятелно, тъй като сме в режим на валутен борд, но ако Европа реши да увеличи още малко обема на количествените улеснения, българските банки нямат много широко поле за маневри“, обясни той.

Ако трябва да направим кратко обобщение на икономическата 2017 г. за България, въпреки че при всяко обобщение се рискува да се изпусне нещо важно, можем да кажем, че се движехме по силен наклон с попътен вятър, каза още Сарийски.

"Годината бе хубава и това става ясно от резултатите. Доказателство са устойчивите темпове на заплатите. БВП към третото тримесечие нарасна с 3,9%. Износът се увеличава с двуцифрени темпове - около 11%-12%, показват данните към месец септември. Вече имаме и положителни темпове за кредитите“, посочи още експертът.
По думите му изминалата година е била положителна за повечето сектори в икономиката на България. Според него факторите за растежа са инерционните модели в икономиката, които не започват от скоро, а по-скоро преди няколко години.

„Не бих искал да пропусна сектора на недвижимите имоти, когато говорим за икономика. Там през последните 2 години имаме устойчиви темпове на растеж. Търговията с имоти нараства с около 6% през този период, но строителството се засили едва през последните 3 месеца на 2017 г.“, обясни икономистът.

Сарийски е категоричен, че Европейският съюз (ЕС) трябва да вземе мерки, за да оцелее, защото конфликтът между страните от Централна Европа и страните от Западна Европа става все по-явен.

„Този конфликт съвсем не е безпочвен и във все по-голяма степен ще получава своята обосновка“, заяви той.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
Engels
09 Яну 2018 13:46
Мнения: 8,611
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
В момента в най-голямата икономика в Европа се наблюдава истински бум на фона на най-добрите макроикономически данни в цялата еврозона за последните двадесет години благодарение на засилването на търсенето в световен мащаб, обобщава агенция Ройтерс.
Германският търговски излишък се увеличава до 23,7 млрд. евро през ноември. За сравнение, година по-рано е бил 22 млрд. евро. Докато износът нараства с 8,2% за година до 116,5 млрд. евро, то вносът отчита скок от 8,3% до 92,8 млрд. евро.

През ноември износът към ЕС нараства с 8% до 67,9 млрд. евро, а продажбите извън съюза растат с 8,4% до 48,5 млрд. евро.

В същото време инфлацията в региона остава ниска и под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2% отчасти заради бавния ръст на заплатите. Именно с тази тема Германия ще бъде в центъра на вниманието през седмицата, тъй като синдикатът IG Metall ще се срещне с работодатели за преговори за увеличаване на заплатите с 6% и по-голяма гъвкавост на работното време за 3,9 млн. металурзи и инженери в страната.
Engels
09 Яну 2018 14:05
Мнения: 8,611
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
30 570 българи са емигрирали за миналата година. Всеки втори емигрант (53,5%) е на възраст 20 – 39 г. Най-младите емигранти (под 20 години) са 14.3%, а тези на 60 и повече навършени години – 8,7% от всички емигранти. Най-предпочитани дестинации са Германия (21,7%), Обединеното кралство (15,5%) и Испания (12.1%). У нас пък са дошли да живеят 21 200 чужденци. Всеки трети е между 20 и 39 г. Най-висок е делът на имигрантите от Турция (22,5%), Русия (15,3%) и Украйна (7,4%).
Engels
13 Яну 2018 23:19
Мнения: 8,611
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Китайските работници напускат Силициевата долина, за да се върнат у дома
Преди няколко години Уан И живее американската мечта. Той завършва Princeton, получава работа в Google и си купува просторен апартамент в Силициевата долина.

Но един ден през 2011 г. той сяда със съпругата си на кухненската маса и ѝ казва, че иска да се върне обратно в Китай. Отегчен е от работата си като продуктов мениджър в Google и има желание да стартира собствен бизнес в родната си страна. И все пак не е лесно да я убеди да изостави лъскава Калифорния за изпълнения със смог Шанхай, пише Bloomberg

"Тъкмо бяхме разбрали, че тя е бременна“, коментира 37-годишният Уан, спомняйки си часовете, които прекарва, обикаляйки нервно из апартамента. „Беше много трудно няколко седмици преди да вземем решението си, но в крайна сметка тя склони“.

Рискът се отплаща: неговото популярно приложение за учене на английски език Luilishuo, или LingoChamp, набира 100 млн. долара през юли, което го поставя в списъка на успелите в Силициевата долина, които са се върнали у дома заради обещанието за по-светло бъдеще. Решението му е емблематично и е част от безпрецедентна тенденция, която може да има солидни последици за гиганти като Facebook и Google.

Обучените в САЩ китайски таланти се превръщат в ключова сила, движеща глобалната експанзия на китайските фирми. Същевременно те дават тласък на усилията на азиатската страна да стане доминираща в следващото поколение технологии като изкуствения интелект и машинното самообучение.

Въпреки че някога завършилите колеж преследваха престижни работни места в чужбина и гражданство в други страни, днес мнозина се насочват към кариерните възможности у дома, където рисковият капитал в момента е в изобилие, а правителство инвестира значително в проучвания в иновативни области.

“Все повече и повече таланти се връщат, защото Китай наистина набира инерция в областта на иновациите“, коментира Кън Ци, който се занимава с търсене на таланти за Spencer Stuart. “Това е само началото“.

Китайците, които са учили и работили в чужбина, а след това са се върнали у дома вече са толкова дълго вкъщи, че има специален термин за тях - „морски костенурки“. Докато някога работа в американски технологичен гигант означаваше почти несравним статус, китайските компании като Tencent в момента са също толкова престижни.

Alibaba Group Holding беше катализатор на тази промяна. Гигантът в сферата на електронната търговия имаше най-голямото първично публично предлагане за 2014 г. В момента Alibaba и Tencent се нареждат сред 10-те най-високо оценявани компании в света заедно с добре познати играчи като Amazon.com и Facebook.

Не всички избират да напуснат Силициевата долина. От над 850 хил. инженери, занимаващи се с изкуствен интелект в САЩ, 7,9% са китайци, сочи доклад от 2017 г. на LinkedIn. Това включва и редица етнически китайци, които нямат силни връзки с континенталната част на Китай, нито пък имат интерес да работят в страната. И все пак има повече такива китайски инженери в САЩ, отколкото в Китай, макар че те съставляват едва 1,6% от американското население.

Китайското интернет пространство се радва на добри времена, като заплатите понякога надхвърлят тези в САЩ. Стартъп, наел инженер на изкуствен интелект, му е платил в брой и в акции около 30 млн. долара за четири години.

За инженерите, които не са готови да се разделят с американския комфорт, китайските компании имат други предложения. Alibaba, Tencent, Didi Chuxing и Baidu са сред тези, които са изградили или разширяват съществуващите им вече лаборатории в Силициевата долина.

Кариерните възможности у дома са смятани за по-големи. Въпреки че китайските инженери са добре представени в Силициевата долина, има усещането, че са нужни по-малки усилия за постигане на успех в Китай.

"Все повече и повече китайски инженери, които са работили в Силициевата долина за дълъг период от време накрая откриват далеч по-привлекателни кариерни предложения в бързо развиващите се китайски компании“, твърди Ханс Тун, управляващ партньор в GGV, който организира събития за привличане на таланти. „В Google, LinkedIn, Uber и Airbnb е пълно с китайски инженери, които са опитват да разберат „дали да остана, или да се върна обратно“.
Engels
18 Яну 2018 02:14
Мнения: 8,611
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Рискът от политическа или икономическа конфронтация между световните сили, включително и под формата на военен конфликт, е нараснал драстично. Това става ясно от проучване на Световния икономически форум (СИФ) преди годишната среща в швейцарския курорт Давос, съобщава Ройтерс.
Според доклада основните рискове за 2018 г. включват и климатични заплахи като екстремни температури и лошо време, икономическо неравенство и кибератаки.
Изследването е проведено сред близо 1000 експерти от държавния, бизнес и неправителствен сектор и е показало, че 93% от тях очакват влошаване на политическата или икономическа конфронтация между световните сили през тази година. Според 40% този риск ще нарасне драстично.
Но въпреки драстичния ръст на притесненията от геополитическо естество, околната среда е на първо място сред тревогите на експертите на фона на екстремните метеорологични явления през последните години.
В същото време заради глобалния растеж притесненията за икономиката са намалели значително. Но въпреки това докладът описва неравенството в доходите като „разяждащ проблем“ в много държави, предупреждавайки за възможно усложнение заради нарастването на дълговете, малките спестявания и незадоволителното пенсионно законодателство.
„Разширяващото се икономическо възстановяване ни дава възможност, която не можем да си позволим да пропилеем“, заяви основателят на СИФ Клаус Шваб.
Engels
18 Яну 2018 19:32
Мнения: 8,611
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
2/3 от страната - "икономическа пустиня" с неголям брой оазиси
В България има 20 икономически центъра, които привличат капитали и хора и концентрират 86% от произведената продукция
„Икономическото райониране на страната разкрива няколко изключително любопитни наблюдения. На първо място -това е териториалното покритие на центровете. Малко над една трета от територията на България е покрита от икономически центрове, като в тях се произвеждат 86% от продукцията на страната (по последни данни от 2015 г.). С други думи - две трети от държавата е, образно казано, икономическа пустиня с неголям брой оазиси, в които се генерират останалите 14% от продукцията на стопанството“.
Процесът на концентрация на икономическа активност в центровете продължава в последните години, показват наблюденията.
Докато през 2011 г. в 20-те икономически центрове е била отчетена 85% произведената продукция в страната, в рамките на пет години този дял нараства с 1 процентен пункт. Факторите, които влияят за привличането на капитал и хора към тях са подходящата инфраструктура, големината на пазара, синергиите на съществуващия бизнес, социалната среда, които вероятно ще подхранват тенденцията на концентрация на икономиката на страната.
Проучването показва, че 81% от инвестициите в страната до края на 2015 г. са се насочили към икономическите центрове. В тях работят 75%, или три четвърти от наетите в икономиката през 2015 г. В същото време в центровете живеят 62% от населението на страната през 2016 г., което означава, че над една трета от хората в България живеят извън икономически най-активните и перспективни територии на страната.
През 2015 година по официални данни произведената в София продукция е била 43%. Тенденцията е всяка следваща година този дял да се увеличава средно с около 1%. Така вероятно до края на 2018 година столицата ще има 46% дял в създавания в България БВП.
Центърът около Пловдив, който е вторият най-голям в страната, обхваща 12 общини и в него се генерира близо една десета от производството в страната.
През 2015 г. продукцията на център "Пловдив" е била с 39% повече спрямо 2011 г., което е вторият най-висок ръст за периода след 40-процентното нарастване за далеч по-малкия център около Русе.
Страната ни е една от интересните дестинации за производство на компоненти за автомобилната индустрия, а в обозримо бъдеще, живот и здраве, и за производство на автомобили.– Автомобилната индустрия първа ще влезе в Индустрия 4.0 и това на практика се случва.
Изпълнителният директор на Аутомотив Клъстер България обяви, че от заявените нови проекти, чието реализиране ще започне през тази година, че само през следващите две-три години ще се генерират над 10 хиляди работни места.
Северозападна България е регион, в които ресурсите от производство и работна сила се изчерпват бързо и обезлюдяването и миграцията са най-силни. В Югозападна България концентрацията на икономика е в само в Благоевград, но с постояването на „Струма“ се очаква развитие на бизнеса.
Налага се изводът, че Южна България като цяло се развива по-добре икономически от Северна България.
Engels
19 Яну 2018 17:15
Мнения: 8,611
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Към момента държавите членки могат да прилагат на своята територия намалена ставка с минимален размер 5% върху две отделни категории продукти. Редица страни прилагат и специални дерогации за други намалени ставки.

Освен стандартната ставка на ДДС, която е най-малко 15%, държавите членки ще могат вече да предвидят:

две отделни намалени ставки в размер между 5% и стандартната ставка, избрана от държавата членка;
едно освобождаване от ДДС (или т.нар. „нулева ставка”;
една намалена ставка в размер между 0% и намалените ставки.
Настоящият сложен списък със стоки и услуги, към които могат да се прилагат намалените ставки, ще бъде премахнат и заменен с нов списък с продукти (като оръжия, алкохолни напитки, хазарт и тютюн), към които винаги ще се прилага стандартната ставка от 15% или повече.

За да защитят публичните приходи, държавите членки ще трябва също да гарантират, че среднопретеглената ставка на ДДС възлиза на поне 12%.

Новият режим означава също, че всички стоки, които към момента се ползват от ставки, различни от стандартната, могат да продължат да го правят.
Engels
19 Яну 2018 18:50
Мнения: 8,611
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Автономните автомобили няма да завладеят бранша в следващите 20 години, дори по чисто физиологични причини. В момента хората не са в състояние да седнат на задната седалка на автомобила си и да гледат в смартфона в реално време как колата сама ги транспортира.

Engels
23 Яну 2018 21:31
Мнения: 8,611
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Бивши от Facebook: Виновни сме, унищожаваме обществото
Социалните медии неусетно разрушават обществото ни, предупредиха двама бивши шефове на най-голямата от всички социални мрежи – Facebook. Бившият президент Шон Паркър и бившият вицепрезидент по потребителския растеж Чамат Палихапития публично обявиха, че Facebook „разкъсва на парчета социалната тъкан на нашето общество”. Те разкриха още, че мрежата е специално проектирана да се възползва от уязвимостите на човешката психика.
На мнозина от нас е познато това усещане – „ще се включа за малко в [тук можем да напишем коя да е социална платформа], само за минута, просто да видя какво става” – и след това осъзнаваме, че часове по-късно продължаваме да превъртаме постовете, лайкваме или се вбесяваме от някой „форумен трол”. Накъде води това?

Социалните мрежи като шоколад и секс

Неотдавна проведено проучване на учени от Харвард показва, че социалните медии дават на човека същото удоволствие като хубавата храна и шоколада, парите и секса. Facebook, Instagram, Pinterest и други мрежи правят едно и също с мозъка на хората.
Чрез серия от експерименти изследователите от Харвардския университет са установили, че актът на разкриване на информация за себе си активира онази част от мозъка, която е свързана с усещането за удоволствие. Това е същата наслада, която получаваме от яденето на вкусна храна, добиването на пари или дори правенето на секс. За мозъка разкриването на информация за себе си в социалните мрежи се явява „преживяване, което носи удовлетворение”.
В експериментите си изследователите от Харвард поискали от доброволците да отговорят на серия от въпроси за себе си и за други хора. През това време доброволците били наблюдавани чрез ядрено-магнитен резонанс. Изследователите установили, че областите на мозъка, свързани с чувството за удовлетворение, биват силно активирани, когато хората говорят за себе си, и много по-малко ангажирани, когато се говори за другиго.
По този начин социалните медии носят удоволствие. До такава степен, че някои от изследваните са посочили в проучването, че биха се простили с малко пари (няколко цента), за да могат да говорят за себе си.
Във вторичен експеримент от поредицата учените установили, че когато хората споделят нещо с близки, налице е по-голяма активност в областта на мозъка, свързана с удовлетворението. А това носи чувството за „награда”.

Допаминово самоунищожение

По време на конференция миналата година бившият президент на Facebook Шон Паркър заяви, че социалната мрежа „е създадена умишлено така, че да поглъща възможно най-много време и внимание”. Използвайки манипулативна психология, платформата е структурирана по такъв начин, че дава „малка доза допамин” с всеки лайк и всяко споделяне. Това, от своя страна, насърчава хората да допринасят за публикуването на все повече съдържание и все повече взаимодействие.
„Това е затворен кръг с участието на цикъл на „социално валидиране”. Създателите [на Facebook] разбират това и съзнателно го направихме така”, каза Паркър. Категоричен е, че това няма нищо общо с американските проблеми и „руските реклами” – това е глобален проблем.
„Краткосрочният допаминов кръг на обратната връзка, който създадохме, разрушава начина, по който обществото работи: няма граждански дискурс, няма никакво сътрудничество, налице е погрешно информиране”, категоричен е бившият вицепрезидент по потребителския растеж във Facebook Чамат Палихапития. В реч пред студенти от висшето бизнес училище в Станфордския университет той казва, че изпитва огромна вина за ролята, която е изиграл в разработването на тези инструменти, които „разцепват обществото”.
„Ние сме в наистина лошо положение сега. Разрушават се базовите основи на това как хората се държат един към друг и помежду си”, казва Палихапития. Той самият е решил вече да не използва тези инструменти. „Не го правя от години. Създадох огромно напрежение спрямо приятелите си. Огромни напрежения в моите социални кръгове”.

Култура на нетърпеливост

Наред с всичко друго социалните мрежи създават нервност у хората. „Платформите на социалните медии насърчават потребителите да бъдат изключително нетърпеливи”, казва Палихапития. Механизмите в тези „медии” поощряват очакването за „незабавно удовлетворение”.
Те също така създават илюзорно „самоусещане за съвършенство” чрез краткосрочните сигнали: сърца, харесвания, палци. Това неволно се бърка с истинските ценности. „А вместо това получават фалшива, крехка популярност, която е краткосрочна”, добавя бившият шеф.
След подобна проява човек остава с чувство за празнота, която изпитва желание да запълни. Това го стимулира да прави същото отново и отново. Така се оказва въвлечен в порочен кръг на гонене на краткосрочната слава. Всичко това вече е превзело близо 2 милиарда души по света.

Програмиране и пари

Хората биват неволно „програмирани” как да се държат чрез уязвимостите на своята психология, разкрива още Палихапития. Той казва, че не позволява на децата си да използват „този боклук”. Препоръчва на всички да запазят здравия разум и да се „разделят решително” с подобни платформи.
„Не го осъзнавате, но вие бивате програмирани. Сега трябва да решите доколко имате готовност да се откажете от това, доколко можете да жертвате своята интелектуална независимост”.
Подобно програмиране е подкрепено със значителни ресурси. В неговите механизми се инвестират пари и то много. Културата на рисковия капитал, на която е подчинена „Силициевата долина”, насърчава инвеститорите да влагат средства в подобни „гадни, безполезни, идиотични компании”.
Роден в Шри Ланка и израснал в семейство на бедни имигранти в Канада, Палихапития отчита, че парите са мощно средство – за въздействие върху хората, за промяна. Затова е решил да се оттегли от Facebook и да съсредоточи усилията си в нова дейност, която има за задача да търси справяне с „истинските проблеми” на нашето време – екологичните въпроси и човешките болести.
  Мнения:129 « Предишна Страница 6 от 7 4 5 6 7 Следваща