Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Social News
Отиди на страница:
  Мнения:120 Предишна Страница 2 от 6 1 2 3 4 Следваща »
Majorov
26 Окт 2017 22:24
Мнения: 9,523
От: Slovakia
Скрий: Име,IP
ДОЛУ РАСИЗМА !

Engels
27 Окт 2017 21:36
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
За първи път азиатските милиардери надминават по брой американските
Богатството на световните милиардери се увеличава отново през 2016 г. благодарение в голяма степен на възстановяването на цените на суровините. Растежът е концентриран основно в няколко големи индустрии, пише MarketWatch.
Общото богатство на милиардерите в света нараства със 17% през 2016 г. до 6 трлн. долара, което компенсира спада от 5% през 2015 г., според проучване, публикувано в четвъртък от UBS и PwC. Броят на милиардерите нараства в световен мащаб с 10% до 1 542 души, като броят на азиатските милиардери надхвърля този в САЩ за първи път.
Ръст е отчетен при производителите на основни ресурси - с 31% през 2016 г., индустриите - с 28%, технологиите – с 23% и недвижимите имоти - със 17%.
„По-специално възстановяването на цените на суровините - Bloomberg Commodity Index нарасна с 11% през 2016 г., помогна да се увеличат милиардерите в минната, стоманодобивната и нефтената промишленост", казва се в доклада.
Индексът е в застой от началото на годината, но силното представяне на световните борси означава, че милиардерите вероятно няма да се разделят с богатството си.
Водени от китайски предприемачи, азиатските милиардери се увеличават със 117 до 637 души през 2016 г., докато само с 25 души се увеличават свръхбогатите в САЩ до общо 563 души. Това означава, че през 2016 г. в Азия почти всеки ден се е появявал нов милиардер, а общото им богатство се повишава с 1,5 трлн. до 2 трлн. долара.
Ръстът се дължи на нарастващите цени на китайските недвижими имоти, разходите за инфраструктура, разширяващата се средна класа и плаващите цени на суровините. Броят на милиардерите в Европа остава почти без промяна, показва още проучването.
Но дори и Азия да има повече милиардери, САЩ все още са с най-голямата концентрация на богатство в света, което се увеличава с 15% до 2,8 трлн. долара.
Според проучването обаче с това темпо общото благосъстояние на азиатските милиардери ще изпревари САЩ в следващите четири години.
Engels
27 Окт 2017 21:43
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Предизвикателствата на Китай към Запада
Страната става все по-уверена, че може да комбинира строг политически контрол с продължителен бърз икономически растеж и технологични иновации
Конгресът на Китайската комунистическа партия в Пекин е истински крайъгълен камък. Докато Си Дзинпин навлиза във втория си мандат, предизвикателството на Китай към Запада става все по-очевидно. Има все по-силна увереност сред официалните лица в Пекин, граничеща с арогантност, че Китай е във възход, а Западът - ами запада. Китайското предизвикателство към Запада е на три фронта: идеологическо, икономическо и геополитическо, коментира анализаторът по международна политика на Financial Times Гидиън Рахман.

От гледна точка на идеите лидерите на Комунистическата партия все повече се стремят да отхвърлят западния либерализъм. Президентът Си Дзинпин и колегите му твърдят, че еднопартийното управление работи добре за Китай – и би трябвало да продължи така и в бъдеще.

Дълго може да се обсъжда идеята, че „Китайският модел“ може да бъде прокаран в останалата част на света – като алтернатива на разпространението на демокрацията от САЩ. Точно както финансовата криза от 2008 г. удари надеждността на западните икономически идеи в Китай, по същия начин победата на Доналд Тръмп и разцепването на ЕС улесниха китайските лидери в пренебрегването на западните политически практики.

Мнозина китайски интелектуалци все още гледат към Запада като към модел на политическа свобода. Но както един либерален академик казва миналата седмица: „Истински проблем за нас е, вътре в Китай, че Западът изглежда толкова слаб“.
Вместо да се придвижи напред към демокрация, Китай все повече ограничава политическата свобода – с репресии срещу дисиденти и защитници на човешките права, по-стриктен контрол върху медиите и официални кампании срещу западното влияние и идеи. Американските интернет групи – Google, Facebook и Twitter – остават забранени в Китай, блокирани от „Великата защитна стена“.

Преди на Запад бе общоприета мъдрост, че Китай ще платят тежка икономическа цена за ограничаването на свободата на изразяване и че тази цена ще расте, докато Китай се опитва да се придвижи от производството с ниски разходи към икономика на знанието.

Но Китай става все по-уверена, че може да комбинира строг политически контрол с продължителен бърз икономически растеж и технологични иновации. Икономиката се разраства с 6,9% годишно – забележително за икономика със средни доходи, която в момента е или на първо, или на второ място по големина в света в зависимост от изчисленията.
По-важното от суровите данни за растежа е успехът на Китай в новата икономика и в най-съвременните технологии. Китайците посочват, и то със заслужена гордост, факта, че икономиката изпреварва САЩ и Европа в технологиите за мобилни плащания. Китай постигна по-бърз напредък към „безкешово общество“ от повечето развити икономики на Запад. Нещо обикновено е за китайските потребители да плащат за малки неща, като храна от улични будки, с мобилните си телефони. Alipay и WeChat Pay – най-използваните системи за мобилни плащания, са се превърнали в символи на китайските иновации. И държавният, и частният сектор са убедени, че предстоят множество пробиви през следващото десетилетие в редица сфери, включително роботика, дрони, зелени технологии и изкуствен интелект.

Нарастващата сложност на китайската икономика ще оспори допускането на Запада, че американските и европейските компании могат да продължат доминират във високотехнологичната икономика, оставяйки Китай да се фокусира върху по-долния край на веригата на стойността. Превръщането на Китай в основен износител на капитал означава още, че тези компании неизбежно ще засилят присъствието си като собственици на физически и интелектуални активи на Запад.

Глобалните инвестиции на Китай имат и стратегически последици, които ще оспорят господството на международната политическа система. Няколко последователни американски правителства разгърнаха военноморските си сили, за да сдържат амбициите на Пекин към океаните на изток от Китай, който обаче се фокусира все повече върху земите на запад. Изключително прокламираната инициатива „Нов път на коприната“ е отчасти опит за развитие на нови пазари за Китай из Евразия – с инфраструктурни връзки из Централна и Източна Азия към Европа и Африка. Двайсет китайски града сега са свързани с Европа чрез директни железопътни линии, а обемът товар, изпратен по този начин, се е увеличил пет пъти от 2013 г. насам.

Развиващият се интерес на Китай към Евразия има значителни стратегически последици. Индийското правителство се тревожи, че Китай го заобикаля с инфраструктурни проекти, които имат ясни военни последици, например пристанищата, които Китай изгради в Пакистан и Шри Ланка. Железопътните и морски връзки на страната ще ѝ помогнат да си гарантира и енергийни доставки от Близкия изток.

Крайната амбиция на „Новия път на коприната“ е да превърне евразийска земя в икономически и стратегически регион, който ще се конкурира – и в крайна сметка ще задмине – евроатлантическия регион. Външни наблюдатели, които са се изкушавали да отхвърлят тази амбиция, може би трябва да се замислят, че Китай вече е най-големият търговски партньор на Германия.

Въпреки цялата пищност на речта на Си Дзинпин от миналата седмица, публичната реторика на китайския лидер все още е сравнително скромна и внимателна. Но макар че президентът Тръмп все още не си е намерил съперник в бомбастичната си реторика, основната визия на американския лидер за страната му сега изглежда малка и назадничава в сравнение с грандиозните амбиции на президента Си Дзинпин за Китай.
Engels
01 Ное 2017 05:46
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Щастието се купува с пари
Да, правилно прочете. Щастието се купува с пари. Бедността може да не е порок, но определено няма нищо общо с щастието. Защото, кажи ми, как можеш да бъдеш едновременно беден и щастлив, без да бъдеш лицемер? Живеем в един материален свят, където хубавите неща струват пари. Ако нямаш пари, няма да имаш хубави дрехи, хубава кола, хубава половинка, хубаво жилище и най-вече: добро здраве. Защото здравето също се купува с пари. Ако не ми вярваш, значи наистина си щастлив. Явно през последните десет години не ти се е налагало да ходиш на лекар.

Естествено, може да си абсолютен аскет, крайно религиозен човек и въздържател, който бяга от светската суматоха и от суетата на парите по различни причини: творчески, религиозни, сектантски и т..н., но определено не можеш да бъдеш щастлив, ако си болен, а за лечение на болестите също трябват пари. Много пари.

Така че, щастието се купува с пари.

Аз вярвам, че все пак има някакви граници, обаче.

Вярвам, че първото милионче може да направи всеки бедняк щастлив. Ако изведнъж се извисиш от мизерията до лукса, ти се превръщаш в прасе – едно самодоволно и щастливо прасе. Ставаш златен проводник за по-качествени храни, по-качествен алкохол, по-качествени наркотици и по-качествен секс. Превръщаш се в златен хранопровод, който редовно освобождаваш в златния си кенеф. С нарастването на сумата в банковата ти сметка, обаче, ти ще ставаш все по-голямо прасе, без задължително да ставаш все по-щастлив. Едва ли десет милиона могат да те направят десет пъти по-щастлив от първия милион, който те е измъкнал от мизерията.

Мога да ти дам много примери.

Но ще ти дам само един, любимия ми. Защото ценя твоето време.

В едно интервю със Стивън Кинг прочетох, че парите наистина са го направили щастлив. Само веднъж. Става дума за първия по-сериозен хонорар, който е получил за романа „Кери”. Защото тогава е живял в каравана, бил е алкохолик и децата му са нямали какво да ядат. Днес е мултимилионер и световно признат автор на бестселъри, но страда от прогресивно заболяване, което води до слепота, лекува се от наркотичната си зависимост и се възстановява след тежка катастрофа. Може да си позволи всичко това, защото е богат. Ако нямаше кинти, вече щеше да е мъртъв. Или напълно сляп. Но едва ли щеше да е по-щастлив.

Щастието наистина се купува с пари. С много пари. С първите много пари. С първия милион, фигуративно казано. Оттам нататък, всичко друго е работа на счетоводители, юристи и банкери – просто някакви цифрички, които те правят още по-богат и по-алчен, но не и по-щастлив.

Обобщавайки: парите ти осигуряват здравословен начин на живот, а здравето е щастие, следователно щастието се купува с пари. Да не забравяме и една друга екстра. С пари можеш да си купиш свободно време. Това е луксът на 21 век: да се разхождаш бос по поляната в гората, докато всички други са натикани в тесните си офисчета и бачкат. За пари. За много или малко пари, които никога няма да ги направят по-щастливи, освен ако не намерят ВРЕМЕ да ги изхарчат.

Сигурно това е причината във въпросното проучване на „Галъп” американците да са хем най-богати, хем да не определят себе си като най-щастливи. Там наистина можеш да изкарваш много пари, да бъдеш well compensated, както се казва, но за целта трябва да продадеш себе си, а в това влиза целия комплект: личното ти време, свободата ти, правото ти на избор, възможностите да пътуваш. За някои това е оферта. Всеки има право на избор.

Тихомир Димитров
Engels
01 Ное 2017 05:47
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Жените са материалистки. Простете им, не зависи от тях!
За да има умник като мене, който раздава безплатни акъли по жицата и, което е още по важно: за да има умник като тебе, който ги чете, трябва да има Програма за възпроизводство.

Тя е толкова добре синхронизирана, че цял живот определя почти всичките ни дела и постъпки.

Не мислете, че мъжете, които купуват Porshe го правят, защото разбират от коли. Хората, които наистина разбират от коли ще ви кажат, че е по-разумно същата сума да я инвестираш в недвижимо, отколкото в движимо имущество. Дори по време на криза имотите не поевтиняват с 25% всяка година. Но хората, които купуват жилища, не го правят само, за да имат покрив над главата си. Те също се подчиняват на Програмата за възпроизводство.

Тя мачка всеки от нас. Цял живот. Аз нямам друг избор, освен да й се възхищавам.

Традиционните разминавяния между мъжете и жените идват от различния начин, по който ги мачка Програмата.

При мъжете тя е включена постоянно: целта ти е да завреш пръчката някъде и на колкото повече места я завреш, толкова по-добре! Така е сигурно, че ще изпълниш Програмата. Което обяснява чувството за задоволство и личен просперитет на „търсения“ мъж. Ако пък не си завирал пръчката отдавна, основателно е да имаш самочувствието на излишен, крив, безполезен екземпляр, защото ти, за разлика от другите спесимени, няма да пейстнеш гените си и няма да станеш вечен като тях.

Работата при жените е малко по-различна. Те са супер интересни и забавни същества, докато не станат на 25. После цялата тежест на Програмата, която равномерно мачка мъжете през 80 годишния им живот, се стоварва върху крехките им главици наведнъж. И жените започват да правят глупости: сключват брак с 80 годишни мъже (спомни си как влияе Програмата върху мъжете), забременяват от първия срещнат или казват „да” на някой комплексар, който ги изтърсва като бръшнян чувал. На определена възраст Програмата може да те застави да вярваш, че си влюбена в изрода.

Природата е гениална. Нещо, което не се отнася за мен, като мъж, нито пък за теб – като жена.

Дълго време не харесвах женския материализъм, но най-сетне кандисах и реших да го приема за даденост, тъй като разбрах, че да му се противиш е все едно да не харесваш изгрева на слънцето от Изток. Той ще продължи да се случва още 1 милард години и без твоето съгласие.

Защо материализмът трябва да е точно женски? Не ме разбирайте погрешно, мъжете също са материалисти. Когато става дума за женска плът. Но жените се интересуват само, единствено и предимно от паричното измерение на материята.

Жените са толкова елементарни в преследването на преходната материална сигурност, колкото елементарни са мъжете в преследването на преходната им красота. Кой беше казал, че „да се ожениш за красива жена е все едно да купиш нива заради цъфналите пролетни цветя”?

Но стремежът и на двата пола е разбираем. Подсъзнателно красивата жена изглежда здрава и ще роди здраво поколение, а силният (разбирай – богатият) мъж има по-голяма вероятност да осигури комфортно гнездо, където яйцето ще бъде снесено и мътено в безопасност.

Ето защо богатите мъже винаги ще имат повече и по-красииви жени, а зауханите ентелигенти и мазните бодибилдъри ще чукат дясната си ръка, докато не научат как се изкарват пари, защото Програмата изобщо няма интерес към чувството им за хумор, към вродения им интелект или към външния им вид. Знаете, че добре сложените, бедни мъже са само дилдо на два крака, но не и постоянен партньор, нали така? Няма нужда да ви убеждавам, че е така.

Жените са материалистки. Простете им, не зависи от тях! Простете и на мен, защото не им вярвам, когато казват, че чувстовто за хумор, добрият външен вид, маниерите и хигиената са важни. Нищо не е по-важно от зелените гущери.

Това са нещата от живота. Може да не се съгласиш, но така или иначе слънцето утре пак ще изгрее от Изток, а ти нищичко не можеш да направиш по въпроса…

Сигурен съм, че хиляди частни случаи опровергават тезата ми, но хора, разберете: мъжете със скромни възможниости и недотам красивите жени са принудени да правят компромиси. Тях Програмата също ги мачка. Онези, които могат да избират, винаги ще предпочетат the best money can buy. Посочете ми една носителка на награда за красота, омъжена за бедняк и обещавам, че ще си посипя пепел на главата.


Тихомир Димитров
Engels
02 Ное 2017 00:42
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Население Африки увеличится вдвое к 2050 году
Население Черного континента возрастет в два раза к 2050 году и в четыре - к 2100 году. При этом население планеты увеличится к 2050 году с нынешних 7,5 миллиарда до 10 миллиардов человек.
По оценке ученых, число людей на Черном континенте с уровня в 1,2 миллиарда человек в 2017 году возрастет до 2,5 миллиарда в 2050 году и "может увеличиться в четыре раза к 2100, достигнув 4,4 миллиарда", даже "несмотря на эпидемию СПИДа".
Самый низкий показатель рождаемости сейчас на Тайване и в Южной Корее - 1,2, тогда как в Нигере он находится на отметке в 7,3 рождения на женщину. В Африке в последние 15 лет наблюдается и резкое снижение детской смертности, а понижение коэффициента рождаемости происходит там более медленными темпами, чем в других регионах мира.
Engels
03 Ное 2017 20:27
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Един на всеки четирима европейци е икономически неактивен
Един на всеки четирима европейци в трудоспособна възраст не работи и не търси работа, показва анализ на Eurofound, посветен на заетостта в ЕС. Европейската агенция отбелязва спад на безработицата в много страни от общността, но и отчита също, че част от трудовата сила остава икономически неактивна.
В страни като България, Гърция, Унгария и Италия тези хора живеят сами и рискът от бедност и социално изключване е завишен.
През последните години европейците в тази категория намаляват непрекъснато - през 2002 година например 31,4% от гражданите на общността нито работеха, нито търсеха работа, показват още данните от анализа. Сега ЕС дори е под нивата отпреди кризата през 2007 година, когато 29,7% от хората в трудоспособна възраст бяха извън трудовия пазар.
Engels
03 Ное 2017 20:35
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Не достигат кадри за аутсорсинг индустрията
Основният проблем пред бъдещия ръст на аутсорсинг индустрията у нас остава липсата на кадри, коментира Стефан Бумов, доскорошен председател на Българската аутсорсинг асоциация, в интервю за Bloomberg TV.
Освен, че недостигът се задълбочава, вече се наблюдават и нови нюанси. Тенденции като използване на публичния облак, интернет на нещата, роботизацията, автоматизацията на процесите навлизат все повече, променяйки изискванията към човешкия капитал в сектора, посочи Бумов.
Според него, не всички фирми на българския пазар са готови за внедряване на новите технологии от гледна точка на зрялост на бизнеса и квалификация на кадрите в него. Заетите особено в ИТ сферата трябва да преминат по-високо ниво на обучение, което да отговаря на все по-бързо навлизащите нови технологии.
С навлизането на новите технологии като рoботизация, автоматизация и изкуствен интелект, човекът няма да изгуби своята роля. Точно обратното, пазарът ще има нужда от още повече висококвалифицирани специалисти, смята мениджърът.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
Engels
05 Ное 2017 22:54
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
kаily това направо кърти плочки.


Engels
06 Ное 2017 03:49
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Президентът на ЕЦБ Марио Драги обеща преди пет години, че ще направи “всичко, което е необходимо”, за да спаси еврото. Дотук за това бяха необходими над 2 трлн. евро. С толкова се е увеличил балансът на централната банка. На 26 октомври ЕЦБ обяви, че изкупуването на облигации ще продължи до септември 2018 г., но количеството ще бъде намалено наполовина до 30 млрд. евро месечно след януари. Институцията наблегна и на факта, че ще реинвестира постъпленията от дълга с настъпващ падеж в продължителен период от време.

Европейските централни банкери бяха сред най-твърдите по отношение на кампанията си за сваляне на лихвите по кредитирането. Те въведоха дори отрицателни лихви, които оставиха инвеститорите, които избраха да вкарват парите си в правителствени облигации, с по-малко, отколкото преди начинанието си. За разлика от Фед, която ограничи изкупуваните активи до държавни и ипотечни облигации, ЕЦБ купува и корпоративен дълг. Правейки това, тя подпомогна компаниите в Европа, на които иначе случай можеше им да се наложи да съкращават разходите си.

Тази агресивност никога не се е харесвала на германските представители, които предпочитат традиционно по-строг контрол, за да бъде запазено ниско равнището на инфлацията. Мандатът на Драги изтича през октомври 2019 г. Евентуален германски кандидат би имал предимство за позицията, като се има предвид, че най-голямата европейска икономика никога не е имала свой представител начело на ЕЦБ.
Патагонец
06 Ное 2017 10:22
Мнения: 12,478
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Тихомир Димитров

Предполагам, че това момче много, ама много страда от липсата на пари.

Звучи така все едно гаждето му го е напуснало да се омъжи за 50 годишен богат, плешив чичка с коремче и къща с басейн в баровски квартал с прислуга, който й е купил нова кола и плаща всички разходи по фитнес, козметик, масажист, фризьор и пазаруване по моловете. Плюс екскурзии в чужбина и почивки на екзотични места.
Engels
06 Ное 2017 12:57
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Предполагам, че това момче много, ама много страда от липсата на пари.

Обикновено е така.
Липсата на пари е голям стимул за писателите.

Летните специалитети се сблъскват със зимните буламачи.

Тънките дрехи с дебелите.

Към които привикваме.

Отново.

Горещото се сблъсква със студеното.

За пореден път.

Сладкото със соленото.

Месец на крайности.

Ту утрото ще те изненада, ту – внезапната нощ.

Няма как да се облечеш „правилно”.

Потиш се като свиня или зъзнеш като заек.

Ноември месец се забавлява…

Забавляват се и всичките ти приятели скорпиони.

Никога за твоя сметка, повярвай ми, никога.

Те няма да ти подадат ръка, ако виждат, че следващото стъпало можеш да го изкачиш и сам. После ще те носят на гръб до върха, ако трябва, но няма да ти подадат ръка в момента, в който от теб се изисква да проявиш характер.

За родените през месец ноември това е равносилно на престъпление.

Ще благодариш цял живот, че имаш Приятели, родени през Ноември.

Той винаги има интересен привкус…

На тиня и припек.

На разложение и трепет.

На студ и динамика.

На дисциплина и бунт.

Едновременно.

Честит ви месец ноември!

Тихомир Димитров

https://asktisho.wordpress.com


Вечер, като няма други хищници, се преструва на дзвер

Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Engels
Патагонец
06 Ное 2017 13:31
Мнения: 12,478
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Това в кръга на шегата, но материализмът няма пол. Тъй като все още живеем в свят, доминиран от мъжете, те по принцип имат повече възможности да удволетворят желанието си за притежаване на пари и власт, защото при мъжете парите са свързани неразривно с властта, докато жените търсят сигурност.
Не че липсват мъже, женени по сметка. Веднага се сещам за Батето.

Пък и нещата се променят след като много жени имат кариери, които им осигуряват комфортен живот. Обаче такива жени търсят мъже с равностоен или по-висок социален и образователен статус. Бедата е, че не винаги ги намират и от страх, че няма да имат семейство попадат на използвачи.
Има един вид птици, при които мъжкият е задължен да направи гнездо и да налови насекоми, които да забучи на пръчките на гнездото. Женската минава на инспекция и притежателят на най-удобно и с най-много храна гнездо бива ощастливен със семейство.
Engels
07 Ное 2017 02:57
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Основна причина хората да се отказват от активно търсене на работа е заплащането, заяви пред БНР проф. Ганчо Ганчев от Института за икономика и международни отношения.

Темата ще бъде обсъдена днес в рамките на проект "Демотивираните българи", като проф. Ганчо Ганчев е модератор на събитието.

Той обясни демотивацията така: „Причините са много. Основната причина е заплащането, като повече от половината от изследваните казват, че при едно по-високо заплащане биха се включили в пазара на труда. Втората основна причина са образованието и квалификацията. Има голяма група хора, които нямат подходяща квалификация, за да участват по някакъв разумен начин на пазара на труда“.

Експертът посочи и други причини, свързани със семейство и заболявания.

Той даде пример с българин, който работи у нас в селското стопанство или друг не много производителен сектор и получава заплата 500-600 лева. Когато същият българин бере ягоди в Англия, получава много по-голямо заплащане. Т. е. заплащането зависи не толкова от мотивацията на съответната личност, а технологията и организацията на труда и е проблем на бизнес стратегията.
„Така че ниската производителност е функция предимно на бизнеса – лоша стратегия, лош маркетинг, лоша организация“, казва експертът.

Според него науката е специфичен сектор, който през последните години у нас беше забравен.

„Няма никаква стратегия за обвързването на науката с бизнеса, за инвестиране в науката и действително, специално хората в БАН, а и във висшите учебни заведения, са оставени на една много ниска работна заплата. Това, което чувам, е, че те самите трябвало да проявят инициатива. Но бизнесът е нещо друго, не бива да бъркаме професията на учения с бизнесмена“, препоръча проф. Ганчев.

Той смята, че за да има връзка между двете, трябва да има междинно звено, което да помага научните идеи да се реализират в практиката, което е дело на професионални бизнесмени.

Според проф. Ганчев цифровите технологии могат да помогнат за решаване на проблема с демотивираните – те да могат да работят вкъщи или по-лесно да търсят работа.

Необходими са и държавни политики, а демотивираните по думите му около 300 хил. души са потенциална работна сила. „Бизнесът би следвало да инвестира пари за проучване на този пазар и да намери начин да привлече тези хора“, препоръча той.

Българите, които повече от година са без постоянна работа и не търсят такава, са 10% от трудовата сила у нас и могат да се превърнат в голям ресурс за икономиката, каза пред bTV бившият социален министър Ивайло Калфин. Той потвърди, че става въпрос за 300 хил. души.
Engels
07 Ное 2017 05:14
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Децата на кризата
Какво мислят за десетилетието след кризата онези, които пораснаха по време на нея

Моето семейство наистина усети кризата. Тогава все още бях в училище и не се замислях много за приходите на семейството ми, но стесняването на семейния бюджет дойде толкова внезапно, че нямаше как да не видя разликата. Предполагам, за други хора разликата не е била така осезаема, но в семейството на началник на собствен среден бизнес в сферата на строителството смяната на настроението към ежедневния бюджет наистина се отрази както на покупките, така и на семейните отношения.

След това дойдоха трудностите по покриване дори на семестриалните такси в частното училище, в което учех в онзи момент – нещо, за което никога не си бих представяла, че ще се замислям на 15-16 години. Дългове и погасяването им бяха честа тема за разговор. Истината е, че това наистина промени живота ми. То се отрази на избора ми за висше учебно заведение – завърших в Шотландия, където образованието е безплатно за европейски граждани. Също и кризата ме научи да не харча пари, които не съм изкарала, отказвайки ме от кредити и насърчавайки ме да работя, докато уча.
Когато бях в гимназията, си мислех, че ще избера университета си според престижа и личните ми интереси, според приятелите и мечтите ми. Тези ми мисли се промениха след осъзнаването, че кризата и финансовото състояние на родителите ми в онзи момент имат голямо отражение върху избора ми на висше учебно заведение. Така изборът ми беше ограничен и се съставяше главно от университети в Шотландия. Още по-голям удар беше моментът, когато не бях сигурна, че семейството ми може да ми помогне финансово за заминаването ми за университета. От време на време ми се струваше, че изборът на бъдеще ми е отнет.
Аз имам повече спестявания от задължения и това идва до голяма степен от избора ми на висше учебно заведение и факта, че се издържах финансово с почасова работа. На тази степен, мисля, е най-важно приходите на човек да покриват разходите му и да не се правят необмислени покупки. Когато устроя кариерата си и имам семейство, ще се опитам да спестявам по-усърдно. Не си правя илюзии, че никога няма да задлъжнея, но винаги бих оценила риска, преди да се aнгажирам с изплащането на сума, по-голяма от месечната ми заплата.
Engels
07 Ное 2017 18:10
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Причина голода на Земле - высокая рождаемость
Российский демограф в интервью НСН опроверг выводы ООН, о том, что вооружённые конфликты являются первопричиной голода.
В мире растёт число голодающих. Об этом заявил генеральный директор продовольственной и сельскохозяйственной организации ООН (ФАО) Жозе Грациану да Силва. По его словам, в 2016 году голод испытали 815 миллионов человек. Глава ФАО связал рост этого показателя с большим числом вооружённых конфликтов и стихийных бедствий. В частности, на грани недоедания оказались представители Сомали, Нигерии, Южного Судана, Йемена и других стран, сообщают РИА "Новости".
А вот директор Института демографии НИУ ВШЭ Анатолий Вишневский заявил НСН, что изначально проблема голода зависит не от войны или стихии, а исключительно от повышения рождаемости.
"Этот голод, о котором говорят в ООН, не везде, в основном, он в Африке. Там очень быстро растёт население, а экономика слабая и неразвитая, к этому добавляются военные события. Нужно как можно скорее снижать там рождаемость и замедлять рост населения. Все войны, вооружённые конфликты возникают не на пустом месте, но они вторичны. От перенаселения складывается большая социально-экономическая напряжённость. Она и рождает войны и конфликты. В этом смысле Африка остаётся самым рискованным континентом", - уверен демограф.
По словам Анатолия Вишневского, риск голода будет сохраняться всегда.
"Предполагается, что до конца века население планеты будет расти до 11 миллиардов. Это очень серьёзная угроза и опасность! - заявил НСН директор Института демографии. - Голод ещё зависит и от распределения ресурсов. Но понятно, что ни мы, ни американцы не будем особо делиться, так как не считаем себя такими богатыми. Риск голода на планете будет только расти", - уверен демограф Вишневский.
Engels
07 Ное 2017 18:12
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Совокупное состояние 2,5 тысячи миллиардеров, превышающее $7,7 триллиона, сравнимо с внутренним валовым продуктом (ВВП) четырех пятых всех стран мира. Об этом заявил журналистам представитель Фонда ООН в области народонаселения (ЮНФПА) Ричард Коллодж, представляя доклад "Жизнь в разных мирах".
"На сегодняшний день состояние 2473 миллиардеров мира эквивалентно совокупному валовому внутреннему продукту четырех пятых всех стран мира в 2015 году", - сказал Коллодж. В докладе ЮНФПА приводятся данные аналитической компании Wealth-X, оценившей финансовые активы всех миллиардеров планеты в более $7,7 триллиона. "Это означает, что в то время как некоторые привилегированные домохозяйства распоряжаются бюджетом в миллиарды долларов, многие сотни миллионов семей с трудом выживают на менее чем $1,25 в день. Зияющая пропасть между самыми богатыми и самыми бедными не только является несправедливой, но и подвергает риску экономику, общины и государства", - говорится в документе.
Ричард Коллодж отметил, что неравенство между государствами "в целом сокращается", однако оно "усиливается внутри самих стран, особенно в развивающихся". По данным ЮНФПА, с 2008 по 2013 год социальный разрыв увеличился в 34 странах мира, при этом доходы наиболее зажиточных 60% населения росли быстрее доходов остальных жителей. По словам Коллоджа, чрезмерно большой разрыв между обеспеченными и малоимущими слоями населения, помимо очевидных негативных последствий для самих стран, также ставит под угрозу достижение поставленных ООН в 2015 году Целей в области устойчивого развития (ЦУР), в первую очередь задачу по ликвидации бедности к 2030 году.
Патагонец
07 Ное 2017 19:05
Мнения: 12,478
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Причина голода на Земле - высокая рождаемость

Ха, добро утро! Всеки непредубеден може да го забележи.
Engels
08 Ное 2017 04:11
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Видеоигры меняют мозг человека — и непонятно, хорошо это или плохо
Оказалось, что видеоигры могут изменить не только принцип работы мозга, но и его структуру. Так, в некоторых исследованиях упоминается, что увлечение видеоиграми может увеличить размер и эффективность областей мозга, связанных с навыками зрительно-пространственной ориентации. Например, правый гиппокамп был увеличен как у геймеров с большим стажем, так и у добровольцев-новичков после освоения ими программы обучения видеоиграм. Например, воспроизведение видеоигр влияет на наше внимание, и некоторые исследования показали, что геймеры демонстрируют улучшение постоянной и избирательной памяти. Области мозга, ответственные за концентрацию внимания, также более развиты у игроков, и требуют меньшего времени на активацию во время выполнения сложных задач.
Итак, что означают все эти данные об изменениях функциональности и структуры мозга? Пока исследование не закончено, трудно утверждать что-либо однозначно. Видеоигры получили широкое распространение не так давно, чтобы можно было накопить материал для долговременной статистики.
Engels
09 Ное 2017 03:09
Мнения: 8,362
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

  Мнения:120 Предишна Страница 2 от 6 1 2 3 4 Следваща »