Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Борисов възложи на двама министри да проверят проблемите на българите в Украйна
Отиди на страница:
  Мнения:37 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
щурчо
13 Сеп 2017 18:23
Мнения: 21,736
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Като е почнал с Украйна, мое да се погрижи и за българете у Сърбия, Гърция, Турция, Румъния, Македония и Албания. Като за начало...
Majorov
13 Сеп 2017 18:27
Мнения: 8,201
От: Slovakia
Скрий: Име,IP
В Украина всички са УКРАИНЦИ !
100.00 %
AnonimusBG
13 Сеп 2017 18:31
Мнения: 1,308
От: 0
Скрий: Име,IP
Ето и стенограмата от заседанието на правителството:

* * *
БОЙКО БОРИСОВ: Каракачанов.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, искам да запозная Министерския съвет с един проблем, който възниква с българите в Украйна. Това е проблем, възникнал след гласувания Закон за образованието в украинския парламент, с който се ограничават правата на националните малцинства там, включително и на българското национално малцинство. Това е един проблем, който е поставен от евродепутатите в парламента, но един въпрос, по който България не може да бъде безучастна, тъй като ние имаме голяма диаспора в Украйна. Според този закон образованието на национален език, на малцинствен език, се ограничава само до детските градини и до началното образование, което на практика нарушава правата на българската общност.

Аз мисля, че Министерският съвет трябва да се заеме с този въпрос. Знам, че Министерството на външните работи е запознато, и мисля, че госпожа Захариева може да ни каже повече по въпроса.
По принцип това е ограничение. С новия закон се въвежда ограничение – малцинствените езици може да се използват само в детските градини и началното училище. Това засяга, освен българите, унгарци, поляци, румънци и т. н., тоест, това е процент от населението. Все пак, това удря и нас. В същото време Украйна получава подкрепа от българска страна.

Това исках да доложа. Мисля, че ние трябва да вземем позиция, да вземем някакви мерки, за да защитим правата на нашите сънародници в Украйна, защото това не отговаря нито на европейски стандарти, нито на партньорски отношения. Това е въпросът, който исках да поставя.

БОЙКО БОРИСОВ: Захариева.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Господин премиер, уважаеми колеги, да, това е въпрос, който стои на нашето внимание от няколко месеца. За съжаление, законът беше приет в този вид окончателно от украинския парламент. Подготвяме съвместно писмо с държавите, които най-много са засегнати от този въпрос.
Искам да направя само няколко уточнения.

Забраняват се училища, в които се преподават всичките предмети изцяло на езици, които не са… Всъщност, българското малцинство няма училище, в което изцяло всичко да се изучава на български език. Ще ни засегне, защото ние сме развили наистина уникална мрежа, която сега ще покаже, че работи, с над 54 неделни училища, плюс факта, че българският език се изучава в украински училища, като предмет, който е като чужд език. Но това не означава, че не сме притеснени, защото наистина се ограничава в училищата до трети или четвърти клас, в зависимост от тяхната система, както каза и вицепремиерът Каракачанов.

Още миналата седмица, в петък съм провела разговори с колегите от държавите, които най-много са засегнати, както спомена господин Каракачанов – Унгария, Румъния, Полша, Гърция. Подготвяме съвместно писмо, с което да фокусираме вниманието отново на украинските ни партньори, че не бива мерките, които предприемат, да засягат малцинствата, още повече че те са страна по тази конвенция и следим въпроса с внимание. Със сигурност реагираме и следим.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: От кой клас имаха право да се обучават?

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Като чужд език се изучаваше в техните училища, но ние нямаме училище изцяло на български.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Нали щяха да откриват сега в Одеса?

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: В Одеса паралелките са в украинско училище, но Унгария имат училища изцяло на унгарски, румънците също, поляците също.

БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Захариева да разговаря с външния министър на Украйна. Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Той е в отпуск, но сме провели разговор по телефона с него.

БОЙКО БОРИСОВ: Да предаде нашето притеснение. А министърът на образованието да потърси техния министър на образованието. Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Аз поставям въпроса, който мисля, че е важен.
Между другото, действително Министерството на външните работи са запознати с въпроса и е хубаво да вземем навреме мерки. Едно от нещата, които може да се случат, е, самият украински президент да наложи вето на този закон да се коригира.

БОЙКО БОРИСОВ: Днес да се търсят, най-късно до утре и да ми се докладва, за да може до петък да искам разговор с Петро Порошенко.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Ние говорихме още в петък и с госпожа Могерини, и с господин Хан, разговаряли сме с тях. Въпросът е, това е писмото, сами разбирате, че между петима министри на външните работи не се съгласува толкова лесно – сигнализираме украинците.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Пет държави са.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Пет държави са, аз затова ги изброих тези пет държави. Имахме разговор с украинския посланик, който не беше в България, по телефона – моят заместник-министър. Имаме уверението, самите украинци изразиха, че няма да ни засегне, но все пак ние сме притеснени от съдържанието на този закон и затова предприемаме всички мерки, за да запазим правата на нашите малцинства там.

БОЙКО БОРИСОВ: Друго?
Закривам заседанието.
щурчо
13 Сеп 2017 18:39
Мнения: 21,736
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Застила се черджето за Батюшката.
От язовир Копринка до връх Шипка.
И на връх 3 март реже лентата на хъба у Варна...
AnonimusBG
13 Сеп 2017 18:40
Мнения: 1,308
От: 0
Скрий: Име,IP
Това засяга, освен българите, унгарци, поляци, румънци и т. н., тоест, това е процент от населението.

Руснаците много елегантно са набутани в т. н.

Законът е приет на 05.09 и ако нашата диаспора не беше вдигнала шум най-вероятно щяха да си мълчат като бити (те си знаят).
Има и такъв проблем, че повечето българи там са настроени проруски и как Захариева ще го извърти така че да не засегне Порошенко и сие никой не знае.
JollyRoger
13 Сеп 2017 19:03
Мнения: 8,363
От: Belize
Скрий: Име,IP
Проблемът идва от Киев, ама Фльор говорила с Могерини и Хан... Трудно било 5-ма министри (и то вънкашни, и то ойросъюзници) писмо да напишат...
Много е зле момата, ама много!
фокусник
13 Сеп 2017 19:04
Мнения: 1,147
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Какво да проверява. Законът е приет и хубликуван. Орбан преди 3 дни заяви, че ще блокира всички инициативи на ЕС за Украйна заради този закон, а ББ само си пипа к...
Братя Стругацки
13 Сеп 2017 19:06
Мнения: 5,678
От: Russian Federation
Скрий: Име,IP
Увъртанията на въпросната Захариева я прави изключително противна!
Ама то нямало да ни засегне, ама посланикът го нямало, ама то има още 5 държави, трудно се съгласуват нещата...
Боже колко прости са управляващите ни! И после тук във форума има доста хора, които се подиграват на поляците. Ама те със зъби и нокти бранят интересите си. Нашите продажници само броят сребърниците си.
JollyRoger
13 Сеп 2017 19:15
Мнения: 8,363
От: Belize
Скрий: Име,IP
По-добре да пратят члена на Борда Росенчо да пие една горилка с Пьотърчо. Стари дружки са, може пък и нещо да "се случи"...
Butch
13 Сеп 2017 19:22
Мнения: 4,328
От: United States
Скрий: Име,IP
Нашите продажници само броят сребърниците си.

Съгласен съм, но не са "нашите". Продажниците никой не ги припознава.
Simplified Solutions
13 Сеп 2017 19:27
Мнения: 32,062
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
По-добре да пратят члена на Борда Росенчо да пие една горилка с Пьотърчо
Ще припадне. С Петро трябва да пие някой държелив.
JollyRoger
13 Сеп 2017 19:33
Мнения: 8,363
От: Belize
Скрий: Име,IP
Няма. Грижата за диаспората ще го държи над масата.
Тодор1
13 Сеп 2017 19:45
Мнения: 972
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Боже,каква простотия,отвратен съм
SINDBAD
13 Сеп 2017 19:46
Мнения: 5,474
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
то остана и да не обърнат внимание на над 200 000 българи в Украйна. Защото както днес отбелязах

SINDBAD
13 Септември 2017 16:23
то ако си бяха на местата, нямаше да мълчат относно

Коментар: Антибългарското решение, за което София мълчи
Украйна отне възможността децата на етническите българи, петото по численост малцинство в страната, да се обучават на майчиния си език след началното образование. София мълчи


На 5 септември Украйна прие закон за образование, който директно стъпква основно право на 200-хилядното българското малцинство (а и на други малцинства) – правото на майчин език. Да сте видели обаче реакция от София, пита журналистът Юри Михалков в анализ на агенция БГНЕС.
Досегашното законодателство на Украйна позволява на малцинствата да се обучават и да общуват на родния си език, ако те представляват поне 10% от населението на съответния регион. Затова и езиците на малцинствата имаха статута на регионални езици.


Повечето държави с етнически малцинства вече реагираха срещу закона. Унгарският външен министър Петер Сийярто обяви пред украинската посланичка в Будапеща, че закона е „срам и позор“, а страната му спира всякаква подкрепа за Украйна на международната арена, докато Киев не промени решението си. Румъния и Молдова също скочиха срещу „езиковия деспотизъм“ на титулната нация.


къде сте, бре, патриоти!!! Кам я външната министърка да извика посланика на Украйна и да му обясни дипломатично, че леко се пързалят по склон със гвоздеи!

Политико само прави реклама, а лоша и на това отгоре- безплатна, реклама няма!


реакцията е правилна

БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Захариева да разговаря с външния министър на Украйна. Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Той е в отпуск, но сме провели разговор по телефона с него.

БОЙКО БОРИСОВ: Да предаде нашето притеснение. А министърът на образованието да потърси техния министър на образованието. Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България.


да видим резултата!
Simplified Solutions
13 Сеп 2017 19:54
Мнения: 32,062
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Грижата за диаспората ще го държи над масата.

Хич не го е грижа. Законът е срещу руските училища и преподаването на руски. Останалите са collateral damage.
JollyRoger
13 Сеп 2017 20:01
Мнения: 8,363
От: Belize
Скрий: Име,IP
Така е и е изначално ясно. Но вече не бих се учудил да конкретизират укрозакона и да остане валиден само за руския език.
А иначе Флъор ще чака някой от Брасълс да и подшушне какво да напише, ако въобще ще пише нещо.
В петък Той ще звъни, но това е ден на майстора и Петро може и да не Му вдигне.
Ще въздъхнат с облекчение Могерини да изчурулика нещо в четвъртък. И до там с нашичките международници...
Simplified Solutions
13 Сеп 2017 20:05
Мнения: 32,062
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
да видим резултата!
0
JollyRoger
13 Сеп 2017 20:14
Мнения: 8,363
От: Belize
Скрий: Име,IP
Личният на Фльор зам. мин. Георг по телефона: "Товаришч пасоль, это я, Георг!"
Посланикът: "В отпуска съм! В отпуска съм!"
Рики Еповери
13 Сеп 2017 20:20
Мнения: 4,360
От: United States
Скрий: Име,IP
Никой няма против руските у-ща .
Има против пост-съвецките.
Това "наСродна република" да ви напомня нещо провалено в историята ?
Simplified Solutions
13 Сеп 2017 20:25
Мнения: 32,062
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Никой няма против руските у-ща .
Гледай да не казваш това на глас, ако ходиш в Киев.
Simplified Solutions
13 Сеп 2017 20:32
Мнения: 32,062
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Но вече не бих се учудил да конкретизират укрозакона и да остане валиден само за руския език.
Ако го направят, ще изпишат вежди на руснаците. Нали помниш онзи мракобесен проектозакон за забрана на руския език, който беше съществена част от причината за връщането на Крим и образуването на ДНР и ЛНР?
  Мнения:37 Страница 1 от 2 1 2 Следваща