Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Промените в такса смет минаха на първо четене
Отиди на страница:
  Мнения:22 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Nafarr
13 Сеп 2017 14:49
Мнения: 2,657
От: 0
Скрий: Име,IP
Съжалявам, но никоя партия не ми е обещавала и не се е договаряла с мен да продължавам ДА ЖИВЕЯ НАСРЕД БОКЛУК.

От депешите от бурните дебати става ясно, че представители на общините, каквото и да означава това, са настоявали ПРОМЕНИТЕ да влязат в сила едва от 2020 г.

Не забравяйте, че позорната приказка от началото на миналия век "СЛИВИ ЗА СМЕТ" е местна...Не зная как ще посрещаме гостите по време на Българското председателство.

Ако София/Витоша и цялото поле ще са заринати с боклук и до контейнерите ще стоят разхвърляни с дни строителни отпадъци и дреб от ремонти, не виждам с какво бихме могли да очароваме гостите ни...

Разходете се по близката до летището Източна тангента и ще се смаете... Също и из кварталите покрай булевардите с многозначителните имена Колумб и Брюксел...

Или смятат, че чистенето ЗА ЕДИН ДЕН на 16 септември ЩЕ Е ДОСТАТЪЧНО до 2020 г.???
ablepsia
13 Сеп 2017 14:52
Мнения: 24,870
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
лоша за гражданите, тъй като за много от тях сумата драстично ще се увеличи

Що да се увеличи?
Може пък драстично да се намали. Стига целта на "промените" да не е всъщност увеличаване, вместо "оптимизиране", каквото и да значи това последното.
А как ще стане номерът с торбите в София? Щото тук не е Швейцария. Може би все пак за столицата ще е по-разумно таксата да се определя по броя на адресно регистирираните лица. Общината разполага с адресните регистрации и следва да разпрати уведомителни писма. Там, където са настъпили промени - заминал в чужбина, доведенни от провинцията родители, починали, наематели - собствениците да се задължат да отбележат промените. Но и това няма да стане, защото повечето наематели нямат договори.
А сичките "Титани" да се задължат да дезинфекцират контейнерите, защото вонята им се носи на метри наоколо. И да инсталират контейнери с педал, защото малцина могат да се преборят с капаците на сегашните, пък и лично мен ме е гнус да ги пипам.
А как ще се реши проблемът с клошарите?
А с незаконно пребиваващите "мигранти"? А с циганските гета? Или освен за тока и водата все по-обедняващото българско население ще плаща и за боклука им?
Или целта е определени фирми да спечелят от производство на торби на наш гръб?
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: ablepsia
Patriot1965
13 Сеп 2017 14:55
Мнения: 5,738
От: Cape Verde
Скрий: Име,IP
Приветствам принципа. Но до реалното му прилагане има още много стъпки, за които все още не се вижда механизмът.
Например, как точно ще се измери "приносът" на един данъчен обект в изхвърлянето на отпадъци? Особено в циганските поселения.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Patriot1965
ablepsia
13 Сеп 2017 15:02
Мнения: 24,870
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Освен това какъв ще е обемът на тези торби за смет? Вкъщи ли ще си ги държим по цяла седмица, дорде се напълнят? На стълбищните площадки ли - да вонят и събират плъховете и хлебарките на околията? И няма ли цялата тая неприложима в нашите условия "проямна" да доведе до още по-масово изхвърляне на боклука от прозорците. То бездруго и сега е доста разпространена практика в София.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ablepsia
mick
13 Сеп 2017 15:05
Мнения: 8,044
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
С този принцип - вместо да изпишат вежди.. ще извадят очи.

Единствено ще се облажат богатите и фирмите. Богатите, щото имат по десетки заключени и неизползвани имоти - та сега няма да плащат даже и за метенето и почистването на снега.. за събирането листата. Всичко вече ще е на гърба на много по-малко хора.
Mavrodinov
13 Сеп 2017 15:10
Мнения: 801
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Че то и досега в закона пишеше, че ТБО се определя на количество. Въпросът е КАК да се изчисли или определи? Освен да има персонални или блокови контейнери с ключ. Плащаш колкото изхвърляш. Подобно нещо видях в Швеция. Те там са повече в къщи. Даже няколко съседи се обединяват и си вземат една кофа, защото почти нищо не изхвърлят. Но там стъкло, метал, хартия и пластмаса се събират разделно. Хранителните отпадъци те си ги компостират за тор. Е, с трохите хранят птиците, а с зелевите кочани - щастливите шведски зайци!
Пикачу
13 Сеп 2017 15:13
Мнения: 7,867
От: South Africa
Скрий: Име,IP
А как ще се реши проблемът с клошарите?
А с незаконно пребиваващите "мигранти"? А с циганските гета? Или освен за тока и водата все по-обезняващото българско население ще плаща и за боклука им?


А сега, да си дойдем на думата !
Цигани да плащат за смет ??? Та те ще искат на тях да им се плаща, за дето проскубват редовно контейнерите и сметищата.
И защо ли ще се променя сегашната система ?
Сетих се, обикновено тая дейност се печели от правилния човек на всяка община, а той не ще да работи на ползу роду.
Той иска да си купи поне една "Бугати Вейрон".
Mavrodinov
13 Сеп 2017 15:15
Мнения: 801
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Така че проблемите у нас са два - първо много отпадък генерираме сами. Второ - бизнесът с отпадъците е създал сплав политици-гангстери. И там се плащат едни пари, без да струва толкова услугата. По отношение формиране на ТБО - тя винаги ще има два компонента - сметоизвозване /това което може да се измери при гражданите и бизнеса/ и сметопочистване и улично поддържане /това е сумата, отиваща за общинските съоръжения - улици, тротоари, сняг и т.н. Дори да не обитаваш един имот, пак ще ти начисляват втората сума. Така че богатите имотопритежатели пак няма да минават метър.
Атанас Димитров
13 Сеп 2017 15:17
Мнения: 23,288
От: Palestinian Territory, Occupied
Скрий: Име,IP
ние по малките градове и села като имаме лични контейнери за смет на всяка една къща как ще определят количеството смет вътре - едната седмица е почти празен, другата е пълен, а на третата е наполовина
да сложат кантар на всяка сметоизвозваща машина и да вдигат сметта в присъствието на собственика на имота, за да не надписват количества
ablepsia
13 Сеп 2017 15:18
Мнения: 24,870
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Mavrodinov
13 Септември 2017 15:10


Проблемът е, че София не е нито Швеция, нито Швейцария и хората не живеят в къщи и не отглеждат зайци в дворовете си.

Ако всяка кооперация си наеме кофа за боклук, съвсем няма да остане място по улиците и тротоарите. Освен това съседите ще се избият помежду си как да си разпределят плащанията, щото не живеем в комуни. И пак ще се разпределя или според квадратурата, или според броя на обитателите.
За чий ни е тогава това упражнение, което ще ни върне в сегашната изходна точка - за да се даде възможност на общините и частните "Титани" да се нагушат още от джобовете ни и едни фрми да се напечелят от производство на торби?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ablepsia
JollyRoger
13 Сеп 2017 15:20
Мнения: 10,865
От: Belize
Скрий: Име,IP
Мендичке, като "никой не ги задължава общините", що се мОрите да ги гласувате тез промени, душа? Дали пък не е за да занижиш още проектобюджетчето, та после Той пак да се радва на "излишъка", а?
Mavrodinov
13 Сеп 2017 15:21
Мнения: 801
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Шведите не отглеждат зайци, те са диви, но си ходят необезпокоявани навсякъде. Всъщност ние ще си оправим боклука, когато видя диви зайци да бягат из Борисовата градина, ха-ха.
тупан темно
13 Сеп 2017 15:23
Мнения: 2,279
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Може би все пак за столицата ще е по-разумно таксата да се определя по броя на адресно регистирираните лица.

Това не е никак разумно. По-скоро трябва да е нещо по домова книга година за година, ама как ще стане това, като няма регистрирани домоуправители, каквито уж задължително трябваше да има още през 2008г, никак не е ясно.
wreckage
13 Сеп 2017 15:24
Мнения: 29,804
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Не зная как ще посрещаме гостите по време на Българското председателство.

хляб, сол, девойки ф народни носии.
Stern
13 Сеп 2017 15:40
Мнения: 9,952
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Депутатът от БСП Дора Янкова напомни на ГЕРБ, че са обещали данъците да не се увеличат, затова големият проблем, ако приемат промените чисто политически си е техен.

В интерес на истината в момента ТБО си е точно данък. Определя се според стойността на имота - район, площ.
А целта е да стане точно такса - плащаш, колкото потребяваш, а не в какво жилище живееш,
ablepsia
13 Сеп 2017 15:42
Мнения: 24,870
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
По-скоро трябва да е нещо по домова книга


Домовата книга е един парцал. Никой не може да те задължи предвид времената, измамите и престъпленията да вписваш в нея каквито и да било данни, от които може да се възползва недобронамерен съсед - щото като я връчат на новонастанил се, той преспокойно може да се осведоми от нея например за документа ти за собственост. Беше то по времето на ОФ. Адресната регистрация я има на няколко места и след като за пореден път са решили да влудяват хората, за да им измъкнат още повече пари, да имат грижата сами да си изготвят уведомителните писма. Оттам насетне, който има несъгласия, да ходи да се разправя лично. Все още не живеем в комуни и военният комунизъм не е провъзгласен официално. Но натам вървим... Бизнесът с домоуправителите малко се бави, вярно, но и то ще е до време.
Редактирано: 5 пъти. Последна промяна от: ablepsia
ablepsia
13 Сеп 2017 15:46
Мнения: 24,870
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
плащаш, колкото потребяваш,


И като как ще установят колко потребяваш? Ще си складираш боклука вкъщи, дорде се появи някой общински служител с кантарче и ще се наредиш на опашка в работно за тоз служител време да ти претегли "потребеното"? Или ще си наемеш пенсионер да се реди вместо теб? Ние бездруго сме се обърнали на вседържавно сметище, сега остава с дни да си държим боклука у дома за хатъра на парламента. Резултатът ще бъде, че наистина изхвърлянето му през прозорците на кооперациите ще стане повсеместно в големите градове.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ablepsia
Здравка
13 Сеп 2017 15:57
Мнения: 15,521
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
А как ще се реши проблемът с клошарите?
А с незаконно пребиваващите "мигранти"? А с циганските гета? Или освен за тока и водата все по-обезняващото българско население ще плаща и за боклука им?
Или целта е определени фирми да спечелят от производство на торби на наш гръб?
Присъединявам се към гореизброените питания.
****
Имаше по време на късния соц един крайно несполучлив експеримент във Варна. Раздаваха ни безплатни торби за смет - големи, големи - едно семейство от 3-4 души може да си събира ли събира, докато ги напълни. Тези торби отнасяхме до едни афиф телени ''кошарки''. Кой вързал здраво, кой не, скитащи кучета нямаше, обаче всеядни гларуси и некапризни улични котета са си част от народонаселението тук, сигурно от преди Христа. Гледката не беше за описване, добре, че все още чрез интернет не могат да се предават миризми, та да си представите и вонята под прозорците ни. Тази ''иновация'' просъществува 2-3 години, май. После си ни върнаха ''бобрите''.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Здравка
  Мнения:22 Страница 1 от 2 1 2 Следваща