Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
КАТ съставя повече, но по-некачествени актове
  Мнения:13 1
FuFighter
11 Авг 2017 19:33
Мнения: 1,568
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Журналя!. АУАН не подлежат на съдебен контрол. Няма как да ги отменя съдът. Подлежат на съдебен контрол НП. Отмяната на НП не означава, че не е било извършено нарушение. Просто не е било пространно и широкообхватно описано, съгласно архаичния ЗАНН. Ето затова джигитите са спокойни. Всеки адвокат може да събори НП заради запетайка, а съдебните решение изобилстват от подобен формализъм. Та как борим нарушенията по пътищата?
FuFighter
11 Авг 2017 19:34
Мнения: 1,568
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Те показаха, че се пишат по-малко актове за установяване на административни нарушения и електронни фишове, но те са създали много поводи наказателни постановления да бъдат отменени.


А, да... Ами то щото елементарно, Уотсън. Нали Вучи/Бъчи забраниха на служителите от териториална полиция да санкционират нарушения по ЗДвП? Затова са по-малко АУАН. Това не попречи на ръководсвото на МВР да обяви, че били извършени по-малко нарушения. Всъщност, били са констатирани по-малко нарушени. Щото им забранихте на 80% от състава да пише актове по ЗДвП.
suhar
11 Авг 2017 20:19
Мнения: 6,087
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
"Каквато козата, такова и ярето "- казва народът. Щом актовете са некачествени тогава...
zdran
11 Авг 2017 20:34
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
Скрий: Име,IP
И с'я к'о пра'им?
FuFighter
11 Авг 2017 21:09
Мнения: 1,568
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
zdran, отговорът е: "Пишете ми акт или фиш."
Ама тарикатите хвърлят кинти, за да им се размине. После реват.
chengel
12 Авг 2017 08:30
Мнения: 751
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Файтъре, точно АУАН-ите падат в съда, когато се обжалва НП. Защото за некадърно съставен АУАН или невярно спрямо обстоятелствата , НП няма как да е правилно по смисъла на закона... в другите случаи на обжалване на НП е размера на глобата най-често.
FuFighter
12 Авг 2017 08:58
Мнения: 1,568
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
chengel, не се издава НП, ако има пороци в АУАН. В съда никога не се обжалва АУАН, тъй като срокът за възражения е тридневен след съставянето му. Произнася се наказващия орган. В съда се обжалват САМО НП.
chengel
12 Авг 2017 09:44
Мнения: 751
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
И в колко случая наказващия орган се съобразява с допълнителните възражения и обяснения на гражданите ? За това когато жалят НП, в съда подхващат акта първо, как, кога, при какви фактически обстоятелства е съставен, свидетели, дрън-дрън, дати, запетайки и ако всичко е изрядно и акта не може да ''падне'' тогава атакуват НП. Ще ти дам пример с един колега ,акта е по чл. 104 а здвп : колегата е записал ''...без наличие на устройство...", вместо да запише ''...без да използва устройство...'', а гражданина реве пред съда, че е имал даже три и съда приема неговата теза отменяйки АУАН като неправомерно съставен. Та точно за такива случаи става въпрос във статията. Ако не си ходил скоро по такива дела недей коментира.
FuFighter
12 Авг 2017 10:29
Мнения: 1,568
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Ок, хванахнсе за фразата обжалване на акт. Но пък даденият от теб пример е показателен за формализма в процедурата. Не било записано тъй, ами инак. Според мен всички масови нарушения трябва да са с опростено установяване и санкциониране. Дата, час, контролен орган, място, автомобил, водач, нарушение - чек бокс или текст. После дата за явяване пред съдия, чукче и санкция.
chengel
12 Авг 2017 10:53
Мнения: 751
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
То си го има - фиш, просто трябва да отменят границата на глобата и да дават възможност за обжалване, но тези които пишат правилата не са запознати с реалността. Не става въпрос само за меверейските простотии, а за всеки отрасъл в държавата. Все едно тези хора живеят в някакъв друг свят и всичко се отнася за ''другите''...
FuFighter
12 Авг 2017 12:03
Мнения: 1,568
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
...но тези които пишат правилата не са запознати с реалността.


За съжаление си много прав, но това не е само в МВР. Навсякъде е пълно с парашутисти, които не познават нито институцията, в която работят, нито са способни да я управляват.
Apolitichen
12 Авг 2017 23:23
Мнения: 9,575
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
за периода на контролната проверка броят на съставените актове за установяване на административни нарушения и електронни фишове е нараснал значително в сравнение с предходно проверения период,
Тия резултати от дейността на ВАП как да се разбират - издадени са два акта и три фиша в повече или "значителното нарастване се измерва в рамките на единицата?
Защото за некадърно съставен АУАН или невярно спрямо обстоятелствата , НП няма как да е правилно по смисъла на закона...
Сиреч проблема не е в пътните полицаи, а в "наказващия орган" - юристите, киото пишат наказателни постановления на база на неправомерни актове. Кой ги е обучавал тия юристи, прокурори?
Излиза, че каквато е правната мисъл (ВАС, ВАП, юристите), такова е действието на пътните полицаи. При прости юристи (две числа не могат да сравнят по-горе) няма как да има умни полицаи.
  Мнения:13 1