Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Потресения - 8
Отиди на страница:
  Мнения:37 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
хикса
10 Авг 2017 20:01
Мнения: 4,852
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Като не му виждам печалбата на Ламбо да е все на страната на управниците, аз отдавам това на най-банален конформизъм - вроден или невинно придобит в десетилетията български живот.


Ми като няма печалба, не е конформизъм, а позитивно мислене.
хикса
10 Авг 2017 20:03
Мнения: 4,852
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Аз отначало бях много озадачен от тая Леденика, щото нея и клошарите не я пият. Накрая разбрах, авторът ни помага да разберем идеята, че бирата е маскировка, да не го заподозрат човека, че си чете безпричинно.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: хикса
Пошъл Тошев
10 Авг 2017 20:16
Мнения: 2,538
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Киндъл, разбира се, може да бъде "четец"--не знам дали има създаден български текст ту спийч енджин, но английски такъв има. Препоръка: проверявайте, преди да пишете. Иначе се получава глупаво някакси. Ето и инструкциите как да активирате четеца:

To access Text-to-Speech, follow these steps:
Open the document that you want your Kindle to read to you.
Press the Menu button.
Select Start Text-to-Speech from the Menu options.
spanopolski
10 Авг 2017 21:17
Мнения: 501
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Хубаво!
toii
10 Авг 2017 22:06
Мнения: 1,063
От: Rwanda
Скрий: Име,IP
Названието "любеница" беше много разпостранено в Северна България, по-специално в Монтанско и Видинско. За дини не съм чувал да се говори когато бях дете. Става въпрос за седемдесетте и насам години. А тогава имаше и продълговати любеници. Е, не чак толкова големи като сегашните, но имаше в селата по бостаните. А от "тъмните и мътни мичуринки" имаше и доста жълти, не червени. Случайното попадане на такава, носеше радост и възклицания, все едно бяхме попаднали на бисери при отваряне на миди. И напротив всички бяха сладки. Незнам защо автора ги критикува.
Но, за пореден път авторът пише хубаво, цветно, мило, завладяващо, трогващо нас, свидетелите на богатството по градини, поля, бостани!
А за по-долните негови думи му благодаря!! Да, така беше, да с няколко думи авторът даде характеристика на цял един период от живота ни,


Не беше много за похвала и онзи живот, но болките ни, липсите и трудностите сякаш бяха по-стойностни.

mercury
10 Авг 2017 22:24
Мнения: 6,631
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Абе, вие и двамата състемно се подхилвате - единият в зелено, другият в синьо.
Хр_Атанасов
10 Авг 2017 22:26
Мнения: 992
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
А бе като бяхме малки - всички дини бяха слаааадкииии... "Ломска лубеница" беше "cool_тово" название. Особено жълта с черни семки, леб и сирене....
За либийската диня - верно, страхотна диня, сладка, сочна. Беше ми много интересно, как в Либийската пустиня отглеждат такива чудесии. Разбрах, че те се отглеждат в един особен пояс от пустинята, с много поливане и системата е направена от ... български специалисти. Евалла на неизвестните растениевъди , направили Либийската пустиня в приказен рай. Имаше и чудесни домати, пак отглеждани с наша помощ и напътствия...
анастаси сиров
10 Авг 2017 22:28
Мнения: 9,040
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Малка динка в туршийка.Радост за вкусовите усещания.Искам вече есен.
Sapatero
10 Авг 2017 22:29
Мнения: 69
От: Philippines
Скрий: Име,IP
Названието "любеница" беше много разпостранено в Северна България, по-специално в Монтанско и Видинско.
А Любен Каравелов (nomen omen) е писал нещо в "Мамино детенце"...:
Под една кичеста круша в една от трендафиловите градини било постлано черно-жълто китено чбрдже, на което седели две лебеници или, както ги наричат казанлъчени, две дини, които представляват едносъщност и неразделност, или, да кажа по-понаятно, едната лебеница, която била твърде голяма и малко продълговата, седяла на черджето, а другата, която била малка и туплеста, седяла на първата лебеница, така щото от тия две разновидни лебеници произходило едно неразделно мазно тяло, което се наричало Нено чорбаджи. Но аз заборавих да ви кажа, че голямата лебеница е била облечена в копринена риза, в ленени гащи и в бяло копринено, с червени пръчици елеченце, и че малката лебеница е била покрита с бял фес. Голямата лебеница се повдигала нагоре и отпускала се надоле твърде затруднително, а когато произходило това, то на малката лебеница се отваряла някаква си дупка, над която стърчели две дълги бяло-черни урезалки козина, поимала и изпускала воздух и клокала така поетично, чегато в голямата лебеница се намира цял вулкан. Но малката лебеница имала още две приемущества: на нея стърчели три червени подлоги, които носили название уши и нос, и две черни точки, които в общежитието се наричат очи, а по манастирите - светила. Изведнаж черните точки, които до това време били сънливи, шавнали насам-нататък, и издупката изскокнали няколко потока лава, между които се зачули следующите думи:
- Иване бре, ела сам!
Каравелов е същи врачанин.
Dax
10 Авг 2017 23:46
Мнения: 4,406
От: Norway
Скрий: Име,IP
Теа дедо ми ги даваше на овцете...

След като ти ги докарваше в къщи, нали.
Когаато бях овчееерче ........ Нема лошо, чист въздух, чиста храна , дай боже всекиму
хикса
11 Авг 2017 00:10
Мнения: 4,852
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Названието "любеница" беше много разпостранено в Северна България, по-специално в Монтанско и Видинско. За дини не съм чувал да се говори когато бях дете.


Диня се казва на пъпеша.
Д-р Тормозчиян
11 Авг 2017 00:13
Мнения: 7,781
От: Botswana
Скрий: Име,IP
Искам да му припомня богатството и плодородието на онзи край, камионите с благословен от българското слънце товар, които от селските площади тръгваха към гарите в равнината и към дунавските пристанища.


Такива товари са тръгвали към дунавските пристанища още по времето, когато българските земи са били османска провинция. Описани са в много мемоари, особено в прекрасната книга на Димитър Маринов за Лом и околията..

И сега тръгват, милиони тонове пшеница се изнасят. Дини също не липсват:

Български ром е най-големият производител на дини в Европа
https://www.24chasa.bg/Article/2673935
Д-р Тормозчиян
11 Авг 2017 00:22
Мнения: 7,781
От: Botswana
Скрий: Име,IP
но можеш да погледнеш на снимчицата по-горе ... дребните мътнозелени мичуринки


Личи си всепознавачът

Дините на снимката са от сорта "Кримсон суит", а "мичуринки" казват на дини от сорта "Мраморна"
dobadoba
11 Авг 2017 05:04
Мнения: 5,599
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
'Ако искаш да ядеш, ще носиш...
Попарвах ги отмъстително: зряла и много сладка, кървавочервена.
Тези дни ми припомни как някога българинът се дивеше, че в Европа дините се продавали на резени. Сиреч не можели европейците да си купят цяла. Нашенецът се тюхкаше, жалеше ги. Сега ги стигнахме - заключи Захари накрая
при тройната коалиция и картофи си носел от София. Нямал вече затруднения с тенджерата. Помисли малко и добави: и с гювеча.'


'Попарвах ги отмъстително: зряла и много сладка, кървавочервена.' - Уникално, за всеки от ДС.
Simeonee
11 Авг 2017 05:37
Мнения: 278
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Пошъл Тошев 10 Август 2017 20:16
"Препоръка: проверявайте, преди да пишете. Иначе се получава глупаво някакси."

Пошъле, наистина ти се е получило глупаво и пошло, но не някакси, а много. Само пиздонимът ти е удачен.

Явно като не ти харесва текстът, искаш да уязвиш автора с някаква допусната техническа неточност, но и за това не те бива. Да, възможно е да не е бил истински „Киндъл”, ако това искаш да кажеш, но какво от това? Променя ли същността на нещата? Конформизмът така повече ли ти харесва?

А ако беше толкова отворен да даваш препоръки на автора на тема „Text-to-Speech”, щеше да знаеш, че от 20 години има създадени български „Text-to-Speech” приложения. Последното, което разглеждах при един почти сляп мой близък, е доста по-добро от това на „Киндъла” от гледна точка на интонация, четене на числа и т.н.

Пожелавам ти здраве и благодаря на г-н Донков за удоволствието!
  Мнения:37 Страница 1 от 2 1 2 Следваща