Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Общините масово вдигат данъци заради финансова немощ
  Мнения:13 1
suhar
16 Юли 2017 19:12
Мнения: 6,046
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Да прочетем и каква е събираемостта на данъците, коментарите след това.
taidzi
16 Юли 2017 19:36
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
много ми е любопитно каква финансова децентрализация сънувате, след като е ясно че огромен процент от общините у нас съществуват просто фиктивно, без каквото и да е бъдеще за каквото и да е. да ги изброя ли? трябва ли някому?
suhar
16 Юли 2017 20:32
Мнения: 6,046
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
И фиктивни заплати ли получават ? Може би по 50 стотинки дневно ?
Тъмно пиво
17 Юли 2017 07:45
Мнения: 13,266
От: Canada
Скрий: Име,IP
много ми е любопитно каква финансова децентрализация сънувате,
Не съм наясно къде отиват парите от местните данъци и такси. Ако остават в общините - добре. Ако отиват в републиканския бюджет и от там част от тях по усмотрение се "раздават" обратно на общините - много лошо.
Дежурния
17 Юли 2017 08:52
Мнения: 5,338
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Финансова децентрализация ли? Поглеждаме примерно в известната със скорошни екологични подвизи община Трън - приходи 1.5 милиона, разходи 6,5 милиона. Развитието на туризма и екологията е с принос от 1000 (хиляда) лева очаквани (не получени) туристически такси. Ако такива общини се "децентрализират" финансово, мнозинството от обитателите им ще трябва да се прехранват с паша.
tatyana1
17 Юли 2017 09:49
Мнения: 4,291
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Едно време, много отдавна, се говореше 20% от ДОД който е с най добра събираемост и сумите по който единствено от преките данъци нарастват, да се оставя на разположение на общините. Откак управлява ГРБ, вече дори не се говори.
ИлияНиколов
17 Юли 2017 10:22
Мнения: 3,828
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Ако отиват в републиканския бюджет и от там част от тях по усмотрение се "раздават" обратно на общините - много лошо.

Тъмно пиво, на известието което Ви изпраща общината за дължимите данък върху недвижимите имоти и таксата за извозването на боклука изрично е изписан ВАN-а на общинската сметка, по която се превеждат сумите, като в платежното нареждане допълнително се изписват партидите за данъка и за таксата.
mick
17 Юли 2017 10:58
Мнения: 8,050
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Единственият данък дето има смисъл е данък собственост/имоти/. Всички други са направени така, че да отиват в централния бюджет и след това да се раздават според прищевките на управляващите. Даже и ДОД - няма как да се разпредели локално. Щото много хора плащат данъци по постоянен адрес, но реално не живеят там.

Обаче европомощите объркват цялата ситуация защото дават чиновническо предимство на близките до властта общини.
aazz
17 Юли 2017 13:19
Мнения: 575
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Oт как се помня - общините все реват колко са зле. Ами, много е просто: първо да си оптимизират разходите, да намалят щата, общинските съветници да не си гласуват възнаграждения по 300лв. за два часа заседание и още толкова за участие в комисии, да намалят броя на общинските съветници, да закрият кухите длъжности в общинска администрация (естествено нямам предвид техническите служби), да ограничат нарастването на кметските и зам.кметските заплати до разумни граници, да осъществяват по-ефективен контрол върху общинските дружества, които все горките работят на загуба, а шефовете им получават твърде прилични възнаграждения и е пълно с калинки от всякакъв калибър, кметовете,общинските съветници и шефовете в общинската администрация да спат да крадат чрез подставени лица от обществени поръчки, СМР-та, снабдяване на детски градини и каквото още се сетите. Ако всичко това се случи, най-вероятно няма да има нужда от вдигане на данъците и таксите. Еееех, мечти, мечти...
Apolitichen
17 Юли 2017 18:16
Мнения: 9,544
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Преотстъпването на част или всички постъпления от данък общ доход обратно към общините на принципа "парите следват личната карта" е най-простият и лесно приложим модел за истинска промяна във финансовата самостоятелност на местните власти.

Нито е прост, нито е лесно, нито приложим модел. Не е само заради няколкото "лични карти" (двойно, тройно гражданство), а заради липсата на обществени регистри. Да не говоря за "данъчната тайна" и задълженията на работодателя да внасят дължимите данъци и осигуровки от името на работника.
А въпросната формулировка, "преостъпване на част от данък общ доход", е абсолютно идиотска - и сега републиканския бюджет "преостъпва" част от данъка (субсидира общините в зависимост от нуждите им).
Ама фондация какво може да роди!? Каква децентрализация ги удря у гладките мазъци, когато при уж настоящата централизация:
но достъпна официална информация за това липсва, а тенденцията в данните е достатъчно ясна, за да не бъде поставяна под съмнение

И тендециите хич не са ясни, особено в частта "приходи от упровление на собствено имущество" (общински жилища за "наши" хора, защитени домове, социални аренди и др.), невидима за НПО-шките.
Иначе има много по-прост модел - данък върху земеделската земя. Дори ще е полезен за отчетността на държавата и усвояванео на земеделските субсидии.
Apolitichen
17 Юли 2017 18:22
Мнения: 9,544
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Ами, много е просто: първо да си оптимизират разходите, да намалят щата,


Има още по-просто решение - четири общини се закриват и се прехвърлят под управление на петата като общия брой общини се редуцира до 240 на брой (или 200 на брой с оглед "оптимизацията" на дупедатите) с равен, до 10% отклонение, брой избиратели. Така с една административна реформа ще сме готови и за избирателна реформа.
  Мнения:13 1