Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Общините масово вдигат данъци заради финансова немощ
  Мнения:13 1
suhar
16 Юли 2017 19:12
Мнения: 6,157
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Да прочетем и каква е събираемостта на данъците, коментарите след това.
suhar
16 Юли 2017 20:32
Мнения: 6,157
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
И фиктивни заплати ли получават ? Може би по 50 стотинки дневно ?
Тъмно пиво
17 Юли 2017 07:45
Мнения: 13,494
От: Canada
Скрий: Име,IP
много ми е любопитно каква финансова децентрализация сънувате,
Не съм наясно къде отиват парите от местните данъци и такси. Ако остават в общините - добре. Ако отиват в републиканския бюджет и от там част от тях по усмотрение се "раздават" обратно на общините - много лошо.
aazz
17 Юли 2017 13:19
Мнения: 575
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Oт как се помня - общините все реват колко са зле. Ами, много е просто: първо да си оптимизират разходите, да намалят щата, общинските съветници да не си гласуват възнаграждения по 300лв. за два часа заседание и още толкова за участие в комисии, да намалят броя на общинските съветници, да закрият кухите длъжности в общинска администрация (естествено нямам предвид техническите служби), да ограничат нарастването на кметските и зам.кметските заплати до разумни граници, да осъществяват по-ефективен контрол върху общинските дружества, които все горките работят на загуба, а шефовете им получават твърде прилични възнаграждения и е пълно с калинки от всякакъв калибър, кметовете,общинските съветници и шефовете в общинската администрация да спат да крадат чрез подставени лица от обществени поръчки, СМР-та, снабдяване на детски градини и каквото още се сетите. Ако всичко това се случи, най-вероятно няма да има нужда от вдигане на данъците и таксите. Еееех, мечти, мечти...
Apolitichen
17 Юли 2017 18:16
Мнения: 9,644
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Преотстъпването на част или всички постъпления от данък общ доход обратно към общините на принципа "парите следват личната карта" е най-простият и лесно приложим модел за истинска промяна във финансовата самостоятелност на местните власти.

Нито е прост, нито е лесно, нито приложим модел. Не е само заради няколкото "лични карти" (двойно, тройно гражданство), а заради липсата на обществени регистри. Да не говоря за "данъчната тайна" и задълженията на работодателя да внасят дължимите данъци и осигуровки от името на работника.
А въпросната формулировка, "преостъпване на част от данък общ доход", е абсолютно идиотска - и сега републиканския бюджет "преостъпва" част от данъка (субсидира общините в зависимост от нуждите им).
Ама фондация какво може да роди!? Каква децентрализация ги удря у гладките мазъци, когато при уж настоящата централизация:
но достъпна официална информация за това липсва, а тенденцията в данните е достатъчно ясна, за да не бъде поставяна под съмнение

И тендециите хич не са ясни, особено в частта "приходи от упровление на собствено имущество" (общински жилища за "наши" хора, защитени домове, социални аренди и др.), невидима за НПО-шките.
Иначе има много по-прост модел - данък върху земеделската земя. Дори ще е полезен за отчетността на държавата и усвояванео на земеделските субсидии.
Apolitichen
17 Юли 2017 18:22
Мнения: 9,644
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Ами, много е просто: първо да си оптимизират разходите, да намалят щата,


Има още по-просто решение - четири общини се закриват и се прехвърлят под управление на петата като общия брой общини се редуцира до 240 на брой (или 200 на брой с оглед "оптимизацията" на дупедатите) с равен, до 10% отклонение, брой избиратели. Така с една административна реформа ще сме готови и за избирателна реформа.
  Мнения:13 1