Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Реформата, която промени България
Отиди на страница:
  Мнения:23 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
анастаси сиров
03 Юли 2017 20:28
Мнения: 9,231
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Не искам да давам акъл/консултация/ на институт "отворено общество",но е крайно време Георги Ангелов да стане поне Главен икономист.
Това "старши икономист"звучи някак си фатмашко.
cardinal
03 Юли 2017 23:26
Мнения: 482
От: Afghanistan
Скрий: Име,IP
Абе каква е тази длъжност "старши икономист"?! Хахахаха! Нещо като "старши литератор", "старши журналист", "старши певец", а?!
fractal
03 Юли 2017 23:59
Мнения: 9,824
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
лошите капиталисти спретнаха инфлацията 1996 защото българите намалиха приходите от печалбите от реклами на световното по футбол 1994 в сащ
Apolitichen
04 Юли 2017 00:29
Мнения: 9,679
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Той бе въведен точно преди 20 години и оттогава си остава един от малкото примери за големи и успешни реформи.
Абсолютно успешен - раждаемостта, тия неикономически разходи, непрекъснато се свиват (с едно изключение през 2008 г.), а смъртността следва растежа на БВП.

левът е стабилен, напълно конвертируем
Абсолютно конвертируем - купуваме нефта в левове, фондът Юнкер действа изключетелно в левове, дори и изтребителите, с които сега ще се нбутваме, ги договоряме в левове. Да се чуди човек при тая конвертируемост защо банките вземат комисионна от 0.3% при обмяната на конвертируемия лев.
Резултатът беше, че реформаторските страни като Полша, Естония и Чехия произведоха икономическо чудо още през 90-те години
Ами то си е чудо, че Чехословакия се разпадна без гражданска война, а Естония се размина с девалвация на кроната само от 100 пъти. Тъй де, не е като нашият "лъв" 1000 пъти заради професорите ни по икономика. Полша както и Албания създоха чудото да се говори за "емигрантската икономика" - кой като "полски водопроводчик", кой като трафикант. Ако Саркози не беше върнал нашите мургави предприемачи, и ние щяхме да се чудо в цяла Европа, а не само в Норвегия, Швеция и Германия. Щото просията е като грантаджийството на фондациите като ИПИ - чака се на чуждото благоволение чрез наведане в желаната от "благодетеля" посока.

През 2016 г. експортът достигна рекордните 30 милиарда евро
Тия 30 милиарда включват ли единия милиард от експорт за Гибралтар на нефтени продукти? Как е отчетен фиктивният износ на цигари, щото един милиард евро продължават да се губи в търговията с цигари.

Преди въвеждането на борда чужди инвестиции в България практически нямаше.
То и сега няма - 19 млн. евро за първото тримесечие (колкото опашката на Соколя-16). Но сега няма и работна ръка, ни евтина, ни квалифицирана, и то при тройно по-висока безработица от германската.

Без валутна и макроикономическа стабилност нямаше да ни приемат в ЕС.
Европейският съюз ни беше отписал (през 2004 г.). Дори и след ходотайството на САЩ (с мерака им за ракетен щит и военни бази), ни приеха "под условие" - предпазна клауза, преобразувана в мониторинг по "вътрешен ред и правосъдие" вече десет години. Сега върви втори опит да ни отпишат с мантрата "Европа на две скорости".
Иначе няма лошо лудият да се радва, че са му сложили усмирителна риза (валутен борд), що можеше да посегне на себе си (политици и банкери в затвора както сториха исландците).
annetaz
04 Юли 2017 05:59
Мнения: 1,772
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Най-после в нещо да съм съгласна с Ангелов. Направо ми идва да се гръмна! Ама защо приятелчетата на Прокопиев пишат статийки против неговите цели? Пишат ги, защото стана ясно, че външните фактори не искат борда да падне. За тях обирът на миналия век вече няма смисъл. Банките са чужди, няма нищо, което да придобият чуждите инвеститори на безценица, защото икономиката в Бг, която може да се продаде/подари така отдавна вече не съществува. Опитът за втори път да се фалират банките, за да се преразпредели собствеността, да падне борда и някои да си отпишат дълговете, а други да забогатеят за една нощ не мина. Българската олигархия удари на камък с далаверата. Разбира се, че е по-добре да имаме собствени пари, но те никога няма да бъдат конвертируеми. Нито пък имаме управници, които да използват същите така, че да е от полза за развитието ни. Бордът просто ни пази от поредния грабеж. При който спестяванията ще се стопят, а пенсиите ще станат 4 долара. Както и заплатите почти ще изчезнат. И месеци наред ще чакат хората покупателната им стойност да бъде поне донякъде възстановена. Прочие точно това е целта на някои бизнесмени, които пискат против борда. Те се надяват така да станат..конкурентни?! Подобна идея показва, че са едни долнопробни мошеници! Конкурентен се става с производство, технологии, нови продукти, при които се правят печалби и на работещите се плаща добре. Що онез "тъпите" на Запад провят това и приеха еврото, вместо да му пуснат една печатница и да свалят доходите до тези в Третия свят?! Да не би да не се иска и там от разни тарикати?! Само че това е временно и те го знаят. И нищо добро няма да произлезе за никой, ако няма мозък или му стига само да прави шашми за днес.
I_dukov
04 Юли 2017 06:41
Мнения: 365
От: Bahamas
Скрий: Име,IP
Поуката е, че без началник чужденец българина не може да се оправи.
fractal
04 Юли 2017 11:35
Мнения: 9,824
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
трябва да се вдигне данък печалба и парите от банките да финансират държавната администрация и бюджета
проф. дървингов
04 Юли 2017 12:21
Мнения: 14,121
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
.... валутният борд. Той бе въведен точно преди 20 години и оттогава си остава един от малкото примери за големи и успешни реформи
Защо една усмирителна риза, наложена зорлем на страната, се нарича "реформа"?
Yantar
04 Юли 2017 12:45
Мнения: 5,276
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Валутният борд вече 20 години ни пази от хиперинфлация, девалвация и пристрастени към печатане на пари политици
Надали. Съпоставката със страните, които не са с валутен борд е показателна (пр. Полша, Чехия, Унгария, Румъния). От никаква хиперинфлация не ни пази - единственото което прави е да поддържа мизерия като лишава България от самостоятелна банкова система - и изкуственото поддържане на депозити и инвестиции в недвижими имоти, понеже има минимална възвращаемост в други инвестиции. Старшият Гуру на самозвания институт по-добре да обясни, защо страната ни изостава по всички показатели от своя "peer-group" и ако може без да се оплаква от комунисти и ДС. Фактите (според СБ и др.) са че по времето на Живков за пръв път страната ни има БВП на човек по-висок от средното за Източна Европа - така, че видимо започваме промените от позицията на преднина. И ако без валутния борд ще е по-зле - то колко по-зле? Щото Беларус имат същите показатели като нас...
Yantar
04 Юли 2017 12:48
Мнения: 5,276
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Хайде малко гювеч за самозвания "економист": Натисни тук http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.DEFL.KD.ZG?locations=BG-CZ-HU-PL-RO&view=chart
premen
04 Юли 2017 19:42
Мнения: 421
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Валутният борд лиши страната от възможност държавата (централната банка) да емитира пари и да води макроикономическа политика в подкрепа на производителите и на основните си сектори. Друг е въпрсът че куркапанът по времето на Виденов не остави много алтьернативи.

Бордът беше въведен с надценка на лева за да гарантира спекулативните пари на финансистите, стабилизира финансовата ситема, но на на края на жизнения цикъл на повечето от промишленните предприятия, без те два имат възможност да реинвестират, при което като промишленият така и човешкият капитал се обезцениха, без да се възпроизведат - нещо което сега мъчително става и много парциално.

Самият той бе не икономически а политически и даже геополитически инструмент за блокиране икономическата политика на държавата.
Практически всички постсоциалистически страни през 96 -98 г минаха през пълна ликвидна криза в банковата система, а някои като Латвия и два пъти. От постсоциалистическите страни валутен съвет въведоха само Естония и Бъдгария, но всички освен Унгария негласно се придържаха към правилото да не емитират пари извън резервите си, освен в критични случаи. Тези които стриктно спазваха правилата - Прибалтика и ние сега са обезлюдени, без кадри и просто качествени хора и без активи. Които не го правиха са напред вкдючително им расте и популацията - като Румъния и Полша. На Чехите и словаците немците им покриха всички бози през 96, ана нас не и едните са в Еврото. другите не, но и двете страни имат по-добри финансови условия по заимстваният от нас. А ние като курва на магистралата - аванса у сутеньора, а парите после, че и бой...

Всички изконсумирали негативите поне са въвели еврото и ползват бенефициите от това във финансите си и вънешната си търговия, само ние не - консумираме само негативите и по заимствания и по експортно кредитиране. Първото правителство на Баце с перстъпника Дянков не ни вкараха в чакалнята, въпреки че изпълнихме всички критерии и автоматично, като Естония влизахме, но те имаха лоши кредити и идея да рутнат борда - като не стана - после рутнаха КТБ и обезцениха дълговете си. Дянков емитираше държавен дълг с лихви по-високи от тези на Украйна, която от 2012 е в технически фалит и само кредитие от Русия до 2015 и нарушенията на собствените правила след 2014 на МВФ я пазят.

А пропагандоните ( в руския смисъл на дупата) от Отворено общество могат да си пишат що щат: старши икономист, младши икономист, лейтенант икономист и пр. не научни звания. Старши пропагандист, младши прпагандист - те това са те.
Обаче защо е тази боза - като елемент на какво пропагандно мероприятие е статията ?

"Добрите" банкери ( ЕЦБ) емитират евро срещу държавни облигации, изплащани от приходите на бюджетите и ни раздават тези пари като кредити включително и на същите правителства и предприемачите от промишлеността, а лошите политици харчат бюджета и ги конкурират, че и взимат заеми от "добрите банкери" срещу дълговете, които сами емитират. Освен това ние сме по кредитната верига доста след европейските ни конкуренти че и лихзвите са ни по-високи. От това ли ни пази борда 20 години - да не вземем да дръпнем бизнеса на някой еврпейски конкурент ...?
Доверието в лева с което парадира авторът - е доверие към еврото - ние не емитираме левове, а само акумулираме евро и чужди деривати.дундуль
04 Юли 2017 19:51
Мнения: 236
От: United States
Скрий: Име,IP
premen
04 Юли 2017 19:42
  Мнения:23 Страница 1 от 2 1 2 Следваща