Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Пътната агенция се опита да претупа за 24 часа търг за 240 млн. лв.
  Мнения:10 1
Proksimable
19 Май 2017 21:02
Мнения: 121
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Нищо ново под Слънцето! ГЕРБ отново са на власт!!!
Делфи
19 Май 2017 21:54
Мнения: 132
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Тепегьозлък във висша степен.
aldycrown
19 Май 2017 22:14
Мнения: 7,395
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
ОПГ, сър...
Gringo
19 Май 2017 22:39
Мнения: 526
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
.
Какво ще ни дадеш, историйо,
от пожълтелите си страници ?
.
Marksman
20 Май 2017 08:18
Мнения: 349
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
По белия свят се прави простичко, но ефективно. Прилага се методът ВОТ - Build, Operate, Transfer. Просто, защото за основни критерии за оценка на предложенията се вземат цена за изминато разстояние и време за експлоатация за възвръщане на инвестицията (с изискуемата текуща поддръжка). Ефективно, защото няма възможност за редовните номера с удължаване на срокове и увеличаване на стойности - забавил си се, моля, няма проблем - намалява ти се времето за експлоатация. По-скъпо излязло - ми да си си направил сметката. Проблемът, обаче е, че при всички случаи, когато магистралният път не се поддържа в нужното състояние и не позволява да се постигне проектната пропускливост (трафик), приходите от тол системата няма да са очакваните. Ама за това лек няма. Защото не сме от белия свят...
Proksimable
20 Май 2017 11:15
Мнения: 121
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
По белия свят се прави простичко, но ефективно, защото целта е търга да избере най-добрата оферта, като цена и услуга, а в България управлявана от групировката ГЕРБ целта е да се открадне най-много, а какво ще стане няма значение, защото СТАДОТО е свикнало да го крадат и мамят!!!
hick
20 Май 2017 17:22
Мнения: 1,212
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Въвеждането на тол-система се подкрепя от всички сегашни политически партии, включително от комунистите (справка днешното интервю на Петър Мутафчиев в "Това е България" по "Фокус"

Защо?

Защото няма кой да им припомни значенията на думите "свобода", "справедливост" и "държава".

Проблемът с тол-системата съвсем не е само в това, че ще ни претръскат джобовете (откъдето ще дойде този един милиард "за харчлък". Не е и само в следенето (все едно никой не знае как се ползват в момента камерите на т.нар. преброителни постове).

Не, самата идея, че за да използваш пътя, трябва непременно първо да платиш, да се регистрираш в някаква частна система и т.н., е гнусно робска и несправедлива и показва в какво се превръща българската държава. Нито турците, нито комунистите са ни унижавали по такъв начин.

Защото, ако някой иска да си построи частен път, нищо не му пречи да си купи земята с нормални търговски преговори, да изгради път и после да събира каквато такса успее да договори с желаещите да го ползват. Вярно че никой не ще да го прави така, щото е трудно, и се иска да направиш нещо наистина полезно, за да спечелиш, само че точно на това му се вика капитализъм и пазарна икономика. От едната страна - инвестираш и печелиш, ама без да си помагаш с принуда (включително държавна), а от другата - доброволно ползваш и плащаш.

Само че не говорим за това, а за нещо друго.

И се питам дали този, който иска за ползването на пътищата, построени и поддържани с обществени средства, и на терени, които са държавна и общинска собственост, също да се плаща непосредствено, знае ли какво всъщност иска?

Щото като ще е така, следващото какво да е? Полицията може би? Например, окрадат някого, или пък не дай Боже - убият го. Защо мирните граждани трябва да плащаме за това, че определени хора не си пазят имуществото и живота както трябва и с поведението си допускат или дори предизвикват извършването на престъпления срещу тях? Каква всъщност е нашата вина, че Иван и Стоян не са си уредили сметките по нормален начин, и единият са го застреляли? Значи, ако убитият иска полицията да разследва престъплението, ако обича да заповяда, да си плати и полицията ще разследва. Иначе защо, нали такава е логиката?

Щом за чистотата на въздуха също се харчат пари, не трябва ли и дишането да го направим с плащане?

Истината е, че преките и непреки данъци, които плащаме (включително т.нар. осигуровки, които по същество са си най-обикновени данъци), са повече от достатъчни за финансирането на основните държавни функции:
- армия
- съд и полиция
- защита от пожари, наводнения и бедствия
- пътища, железопътни линии, оптична свързаност, пристанища, летища, язовири, водоснабдяване, канализация, пречистване на водите, енергийна система, енергопреносна мрежа и прочие фундаментална техническа инфраструктура
- болници и детско здравеопазване
- образование
- обществено-значими забележителности и сгради като паркове, черкви, музеи, театри и т.н., както и строеж на нови.

Горното "достатъчни" означава свободен и безплатен (в смисъл освободен от пряко плащане) достъп до всички тях. А не някакви цигани да се мъчат да ми вземат "вход" на Крушунските водопади или да плащам хиляда лева за да се закача към мрежа ниско напрежение, стълб от която се намира на границата на имота ми. Имам ги хилядата лев, плащам ги, майната им - но защо? Мигар този, на който ги плащам, има нещо общо с изграждането и поддръжката на тази мрежа?

Ако пък нещо не им достигат парите на тия в правителството, да кажат първо за какво и колко харчат в момента, и за какво им трябват още (щото в момента бюджетът не е особено прозрачен и на фокус е кой харчи парите, а не за какво). Ако толкова няма как - добре, нека се вдигат данъците още, но пак ще е по-малко опасно от това, с което всъщност са се захванали - да редефинират държавата като ни делят на пътуващи и непътуващи, боледуващи и здрави и т.н. Щото на такива като мен че ни става мъчно да го гледаме това нещо е едно наръка, ама има и друга опасност - така да я редефинират накрая, че и на тях да им се стъжни. И то отведнъж.

Така мисля аз.

Само че не зависи от мен, а от теб народе.

Между политиците консенсусът е пълен, че си заслужаваш стригането, и не им пука. Прави ли са?
Jack_Bruce
21 Май 2017 10:05
Мнения: 19
От: United Kingdom
Скрий: Име,IP
hick 20 Май 2017 17:22

От 27 години комунистите не са във властта, но някои още ги сънуват...
  Мнения:10 1