Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
„От бога владетел”
Отиди на страница:
  Мнения:25 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
хикса
17 Май 2017 20:09
Мнения: 4,990
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Изглежда е било проява на зрелост и житейски опит това, с което Божидар Димитров затапи веднъж един свой опонент: "Е ти помниш ли как е било? Що па да не е било както казвам?" А тогава ми се видя смешно.
fractal
17 Май 2017 20:22
Мнения: 9,824
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Бог иска лозари които да принасят дарове от добре поддържаното лозе
Бог е в рая и определя кои са за рая и ада
хикса
17 Май 2017 21:03
Мнения: 4,990
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Според мен, канас означава "който пие с каната", т.е. голям пияч и е оригинална, чисто българска титла, каквато нямат нито гърците, нито римляните, нито даже украинците!
vladoffff
18 Май 2017 11:59
Мнения: 396
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Да попитам и аз като профан специалистите - не се спори, че тенгризмът като религия не е монотеистична, по простата причина, че там налице е главно божество (при това с име, съвсем различно от Тенгри, според някои даже цели трима главни шефове: Умай, Улген и Хормузд), и други, по - низши. Всъщност само подопечените му второ- и третостепенни "божества" добавят към иначе различните си имена общата наставка "-тенгри" Дегере-тенгри,Милиян-тенгри, Монхе-тенгри, Ерхету-тенгри...чет нямат. Т.е. ако някой смята, че по нашите земи се е вярвала тенгристка религия, защо никой не обясни защо "титулярите" са субекти от втора и даже трета степен в божествената йерархия? Да ме поправи някой, но като че ли думичката при това като "тенгери" по нашите зами се среща само на едно място, при надпис на някаква полуизтрита колона под Мадарския конник, уж посветен на Омуртаг, където се среща текста "ОNTA.....ГГРАN" ама доста зорлем съчленен от различни и на различни места поместени срички/май Бешевлиев беше пишман съчинителя на това произведение/. Мен лично са ме учили разни още по-пишман историци че въз основана този надпис се прави генералния извод, че религията българска била тенгризъм... Не съм бил "там и тогава", ама само заради тази работа трудно ще ме убеди някой, че населението е вярвало при това, както отбелязахме, в богове - втора и трета категория.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: vladoffff
venstar
18 Май 2017 14:20
Мнения: 1,942
От: Germany
Скрий: Име,IP
През последните две седмици (вж. [1] и [2]) имахме за задача да поставим времевата рамка

Аз не съм участвал нито в поставянето на подобна задача, нито съм бил информиран, че ми е възлагана. Съмнявам се и някой от форума да е участвал на подобно мероприятие.

С нетърпение чакам изданието в четвъртък. Повечето от темите, които Петрински поставя, са ми доста интересни. С малки изключения, като например кулинарните аспекти на късното средновековие. Но не съдържанието им, което в повечето случаи е някаква форма на безумни спекулации и изсилване на фактите, а коментарите във форума са това, което ме привлича най-силно.

Шапо!
fractal
18 Май 2017 16:37
Мнения: 9,824
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Бога владетел е водорода
vladoffff
18 Май 2017 16:44
Мнения: 396
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Уважаеми Бонго, видях в препратката Ви, че и вие не споделяте въпросните Бешевлиеви съчинения. Изглежда генералния извод за върховното божество се крие само в една аналогия от сходно архонтско сричкопренясяне, няма що, желязна е логиката. Но дори и да му повярваме, все пак великият учен не отговаря на въпроса защо ще да са се кланяли на втородивизионни богове - всички с втора дума -тенгри са такива... То е като да не се занимаваме с божеството християнско, а да се разправяме с подчинените му ангели от различини марки и модел - елохим, нефилим, нефтохим и т.н.
venstar
18 Май 2017 16:50
Мнения: 1,942
От: Germany
Скрий: Име,IP
ще направим опит да се опираме единствено върху безспорното и (почти) общоприетото
стои не на място под рубриката "Истинската история". Тоест, ще развенчаваме (общоприети) митове с материали, които се приемат еднозначно или почти??!!
Както показва историята на форума, в него често се представят мнения и аргументи, оспорващи тези на Петрински.

Интересно ми е какво ли са мислили и планирали водачите на българската държава, както и тези, на които са се опирали - пълководци и управляващи на различни нива. Аз не виждам пречка в съжителството на различни религии в една държава, дори и империя. До Константин Велики всички големи империи са били политеистични. Римската империя е имала свой официален пантеон, но е признавала и дори заемала боговете на другите народи. Това, което прави римската държавица империя са (култът към) законите и армията. Тук се включват и съюзните договори. Политическата система вътре в държавата се мени многократно. Римляните са били практици, а не мистици като юдеите. Религията по онова време е била отражение на обществения строй. Както на земята има покровители и подчинени, такова е и отношението между боговете и хората. Единствено ограничен кръг (понякога ръководен от владетеля) е имал правото да общува директно с божествата. Ако има разбирателство между първенците, то има и благословията на боговете. Хората изпълняват ритуали, оказват почести и принасят жертви в очакване на подкрепа и покровителство (на Земята). Ако покровителят е кекав, нормално е да се смени. Понеже земните първенци ппредставляват народа, както пред по-големите земни началства, така и пред небесните, то както се избира или сменя земен покровител, така е било възможно да се уреди смяната и на небесния. Дохристиянските религии не са обещавали вечен живот, рай или ад и затова е било трудно да се залъгват хората да търпят лишения и беди за тоя, дето духа.

В България наблюдаваме налагане на общ закон, което е ключово за осъществяване на ефективно държавно управление и налагане на влияние навън (имперски стремежи). Някой може ли да покаже конфликти на религиозна основа вътре в страната?

Дори и налагането на общ език на всички поданици не е толкова важно за успеха на държавата. Достатъчно е администрацията да има такъв, а военачалниците да могат да управляват подчинените си ефективно по време на бой. В много по-късни държави наблюдаваме използването на чужд език сред елита. Например латински в почти цяла католическа Европа, френски в английския двор и немски в руския. За латинския, гръцкия и многото регионални езици в Римската империя да не говорим. В много случаи владеенето на даден език е ограничено само до нуждите на ползващия го. Пък и в повечето случаи на ежедневния живот не е имало много абстрактни и философски теми за обсъждане и съответно не е имало нужда от точен превод на конкретните термини. Жестовете и мимиката са помагали много при решаване на практически задачи. Естествено, при официалните междудържавни отношения ситуацията е друга и там се е изисквало високо владеене на книжовната норма.
хикса
18 Май 2017 22:34
Мнения: 4,990
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Интересно ми е какво ли са мислили и планирали водачите на българската държава, както и тези, на които са се опирали - пълководци и управляващи на различни нива. Аз не виждам пречка в съжителството на различни религии в една държава, дори и империя. До Константин Велики всички големи империи са били политеистични. Римската империя е имала свой официален пантеон, но е признавала и дори заемала боговете на другите народи


На политеистите нищо не им пречи да признават чуждите богове, те си приемат съществуването им и просто се надяват, че собствените им са по-силни от тия на другите. Те могат да се бият, да се сприятеляват, ти можеш да се прехвърлиш от един на друг, който да те покровителства, а ти да му даваш мръвки, вино, девици и каквото там друго обича, за да си гледа работата. Докато монотеистите признават един бог и съответно, другите остава да са ментаци и идоли. Между другото, поне в Стария завет няма нищо мистично, евреите просто приемат само своя бог, който им помага да трепат другите, щото тях няма кой да ги защитава, а когато нещо е сърдит на евреите, помага на другите да ги трепят, точно както правят и езическите богове. Но там, където има монотеизъм, няма други признати религии, включително при персите зороастрийци, които са преди Константин. Въпросът е, защо водачите на българската държава да са мислили и планирали българите да са монотеисти? А отговорът е, ми що па да не са.
  Мнения:25 Страница 1 от 2 1 2 Следваща