Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Сбогом на приватизацията
  Мнения:15 1
/\\eko
15 Май 2017 01:51
Мнения: 4,397
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Емо,сполай ти,като форумец тука.Отдавна не пишеш,блатото е дълбоко,да.Да беше писал са гащите на емануела или неква подобна финтифлюшка,по шеще да хванеш дикиш.За едно е прав Симитлийският сладострастник-матрял вече няма в БГ.
belchev
15 Май 2017 10:38
Мнения: 684
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Хърсев построява тезата си на грешната презумпция, че съществуването на един стопански субект е безметежно и че повече фалирали държавни фирми няма да има. Дори частните субекти постоянно попадат в ситуация да бъдат поглъщани, да купуват, да се сливат или да продават част от имуществото си. Това е само идеалистичната картина, в която няма корупция и партийно разбойничество. А реалността е такава и Хърсев я знае много добре отвътре, че всяко държавно предприятие е "заплюто" за разфасовка от цели партии, единични или групи олигарси зад тях. На практика присъдата на държавната собственост е подписана, просто моментът за изпълнение чака подходящата управленска конфигурация. А също и методът за изпълнение на екзекуцията. От схемата "всеки ден по малко" до "оставят си парите в КТБ, ние оттам насетне имате грижата!"
annetaz
15 Май 2017 11:47
Мнения: 1,776
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Макар и специално подготвен, за да направлява прехода на разпадналия се постсъветски блок, Вашингтонският модел се превърна в
универсален стандарт за социални реформи
за моделиране на обществото в калъпа, който напоследък наричат "пазарен фундаментализъм" или "неолиберализъм". Прилага се във всички страни, които се трансформират в конвенционални съвременни демокрации. В момента следим как добре познатата у нас матрица се прилага в страните, демократизирани с "арабска пролет" и цветни революции.

Извод: Това е моделът за унищожаване и грабеж на икономиката в победените държави от соца. Но може да се приложи навсякъде. И де факто това е целта на упражнението като се почне от тях. И тук не става въобще дума за демокрации, а за връщане на капитализма към изначалните му принципи. В които всичко е частно, бизнесът се развива стихийно и държавата не носи отговорност за населението. Нито за работните места, нито за доходите, нито за пенсиите. Социализмът се срути и с него заминават и социалните системи и благоденствието.
Begemot
15 Май 2017 15:41
Мнения: 4,375
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Даже и да няма смислен купувач, разпродажбата трябва да върви. Продажба заради продажбата
Приватизацията беше в много по голяма степен полиически, отколкото икономически процес, при това извършен по сталинско-болшевишки начин. Унищожи се базата на едно общество и се създаде класа от собственици - база на друго общество. Насилствено. Икономическите съображения като цена на активите ( даже остатъчни) възможност за технологично обновяваве, стартегическо значение за държавата и естествени монополи - всичко това нямаше или почти нямаше значение. Най простия пример - не може да продадеш винзавод за 1 милион, а готовата продукция в избите да е ( по заводски цени) 3 милиона, както в Пещера. Не може да проддеш Плама за 100 хиляди, а готовите масла там да са за десетки пъти повече. Няма икономическа, даже пазарна логика, дори по отношение на остатъчните активи. Не може да си продадеш единствената си работеща рафинерия, няма стратегическа логика. Не може всички предприятия за приватизация да са затънали в дългове и да струват 1 лев, защото са били източвани преди това години по схемата вход-изход - и то пред очите на всики. Няма правна логика. Има логиката на Вашингтонския консенсус, логиката на грабеж и съсипия. Далеч не всичко , построено при социализма, беше технологично остаряло дотам, че да не може да бъде обновено. Други страни, Полша например, проведоха някяква модернизация на икономиката си. И вижте ги къде са днес...
Ние закривахме, рязахме на скраб, продавахме за 1 лев. Ами приватизацията на "Балкан" например- дадохме го даром, да разбият и ограбят компанията, че и платихме отгоре. И - всичко е нормално,такава била логиката на пазара. Нишо подобно, никаква логика на пазара няма тука и никаква невидима ръка, ами има видим политически процес на всяка цена. Създадохме класа от собственици - приватизатори и реститути, която е ялова, те не са в съсътояния да управляват каквото и да е, знаят само да крадат от държавата. И продължават да го правят, чрез европейските пари и държавните поръчки. Създадохме общество , което нищо не произвежа, социално се разслоява все повече, но не се развива. Приватизацията беше, повтарям, политически и геополитически процес - насилствено премахване на един строй, но без да се създаде реално друг и насилствено разрушаване на предишната държава - но без да се създаде нова на мястото й.
premen
15 Май 2017 20:34
Мнения: 423
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Значи, понеже се доказа икономическата несъстоятелност на вашингтонския консенсус, сега политическата задача е да замажем следите на унищожението и съпътстващия грабеж от типа "дай двайсет лева за да ти върна два". Пътьом да получим индулгенции за направеното и ореола на надграждащи общественото богатсво и борци с корупцията. И бардовете на актуалната икономическа мисъл ще пеят нови песни. А национализация например ?. Мека например - искаш държавна поръчка - продай 25 % от акциите на Пенсионния фонд или на Държавата. Получил си евросубсидия - 1/2 от субсидията във вид на акции на държавата или НОИ.
Майтап, майтап, обаче ресурсите на държавата вече не стигат за гладната глутница едри собственици в България - които могат само да се конкурират в министерствата и в партийната централа за обществени поръчки. Како ще става когато спрат евросубсидиитк ? Пък и ГЕРБ не може да контролира политически дребните и средни собственици в регионите тип Симитли. Затова напред към Банкянския консенсус тип Путинска Русия.
Maximus II
16 Май 2017 19:48
Мнения: 9,564
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Приватизацията приключи, спечелиха интернационалните корпорации, загубиха всички останали, на дневен ред излизат концесиите, корпорациите плащат на когото трябва за да бъдат те вечни.
viva1234
17 Май 2017 14:39
Мнения: 836
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
И кво сега- значи не били виновни комунистите и руснаците за състоянието на икономиката, ами Вашингтонския консенсус, изработен от Международния валутен фонд и Световната банка, под надзора на Департамента на трезора, фискалното ведомство на САЩ.
Т.е. нашите“ партнери „ ни ликвидираха икономиката. Щото както казва Хърсев, приватизацията всъщност беше ликвидация.
И да не забравяте да скачате, щот кой не скача е червен!
Суверенитет
18 Май 2017 14:32
Мнения: 3
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
*
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
  Мнения:15 1