Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Група български учени освобождават народа от игото на книжовната норма
Отиди на страница:
  Мнения:72 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
Туткалчев
18 Апр 2017 20:38
Мнения: 28,592
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Няма човек, който да не прави грешки с пълен и кратък член, включително и професионалистите.

Има, госпожо, и то мнозина!
Грешки правят неграмотните?
Вие правите ли грешки?
тюфлекът
18 Апр 2017 20:45
Мнения: 505
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Към знаменитата фраза на Оногова: "Аз съм прост и вие сте прости . затова се разбираме" следва да се добавят и напъните на доцентката от Института по български език към БАН да се доупрости съвсем народЪт. Хвала на тези "български учени" - освободители на народа от игото на книжовната норма.
wreckage
18 Апр 2017 20:50
Мнения: 29,195
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
То изглежда толкова маниерно и изкуствено, че по-скоро би предизвикала отричателна оценка към този, който стриктно се придържа към нормата.

Демек тоз, който се изразява правилно, ще бъде тричан.
Ченгето
18 Апр 2017 20:56
Мнения: 908
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Аз пък предлагам да преминем направо на английски, но при едно условие, да отпаднат всякави The-та. Хем лесно, хем полезно.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Ченгето
тюфлекът
18 Апр 2017 21:01
Мнения: 505
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Най-любезно предлагам на редакцията да изнесе темата на по-незакътано място от Прелет над печата. Гарантиран е сериозен диспут сред форумците.
Индженеро
18 Апр 2017 21:11
Мнения: 673
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Ужаст! Тоя с "феодалните старци" май е бил прав!
Mochila
18 Апр 2017 22:04
Мнения: 330
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
както и да се опрости като цяло правописанието, защото народът се измъчва.

Правилно! Щом народът опростява, трябва да се опрости и езика. Щом най-великият ни управник употребява "говоримЕ, строимЕ, и т.н.", това трябва да стане норма. На практика, подобни промени са узаконяване на неграмотността. Ами тогава, дайте да узаконим корупцията, кражбите, измамите. И без това престъпниците се разхождат ненаказани. Поне да се знае.

Няма човек, който да не прави грешки с пълен и кратък член, включително и професионалистите.

Какво образование имат тези "професионалисти". Щото едно време българска граматика се изучаваше до седми клас. И знанията оставаха за цял живот.

То изглежда толкова маниерно и изкуствено, че по-скоро би предизвикала отричателна оценка към този, който стриктно се придържа към нормата.

Е това вече е върхът. Значи този, който знае нормата, трябва умишлено да греши, за да не му се подиграват.
Quo vadis?
bogeo
19 Апр 2017 08:52
Мнения: 53
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН, като няма какво друго да прави, преоткрива топлата вода и твори глупост след глупост...
Вардун
19 Апр 2017 09:03
Мнения: 196
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Както разбирам, простотията първо от "учените" идва. Аз се чудя що ни се натрапва постоянно.
Kole
19 Апр 2017 09:12
Мнения: 4,053
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Това е виц, нали?
SvSophia
19 Апр 2017 09:24
Мнения: 31,761
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
След двата правописни речника, последният гръмко наречен "Официален", на Мурдаров и харем, лексикографите на съвременния български книжовен език от ИБЕ на БАН трябваше отдавна, отдавна да бъдат в безсрочна командировка по окопаване на компири.
Що се отнася до т.нар. пълен член - само за имената от м.р., ед.ч., и то само ако са подлог в изречението, и то само в писмена форма /ако произнесеш т-то, това е груба правоговорна грешка/, действително той е безсмислица, наложена поради ината на един езиковед навремето. Такова чудо няма нито за имената в женски и среден род, нито в множествено число, нито в един от българските диалекти /там е само пълен или само кратък/.
НО принципно съм против да се продължават промени на парче, както се тръгна с двата им правописни речника, та всички се оказахме неграмотни накрая. Щото в предишния им речник се пишеше ски-лифт, пък след няколко години в момента трябва да пишем ски лифт! Примерно де.
Правописът е конвенция, както изобщо книжовната норма. Поради което трябва да има обществено съгласие по него, трябва да има философия на евентуалните промени, подложена на широко обсъждане - правописът е за всички /а не за вадене на хляб по матури и изпити след седми клас/, като се вземат под внимание трите основни принципа, залегнали в основата на правописа, традицията и прочее. А не от време на време да се изока някоя булка или някой бульо, за да напомни че съществува и да си оправдае заплатицата.
Прочее тези дебати действително не са за тук.
SvSophia
19 Апр 2017 09:27
Мнения: 31,761
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
С правописа, както с всяка традиция, трябва мноооооооооо внимателно да се пипа. Неслучайно англичани, гърци е прочее не си пипат - историческото хем - правописание.
sluncho6
19 Апр 2017 10:16
Мнения: 9,887
От: United States
Скрий: Име,IP
>>><<<
Другариу змей остави ги теа да ги тричат докат се истричат и им опадат кътниците од тричане. Мнооо е неопходима риформа която да махне теа членове аи борбата за тех щото кой му е пълен и кой си нее не граматиката а знаете кво. А при писането който иска да си членува некъде да сиго прави пак се разбира нали. Ас найсе ядосвам от запетайките дето ни казват да слагаме за щелонещело щото товаонова. ‌Запетайките се слагат кога човек се покашля или се спре да си земе дъх или се замисли дали да каже нещо дето не требе дасе казва или подобни препинателни мисли. Тогава и който чете ша знае къде се кашля и къде се мисли. Аз си мислим че од БАН теа си измислят непрекъснато нещо за езика да си намират работа до пенця и после шапка натояга. Нема некой да се замисли как да подобри народа и да има погулеми заплати и погулеми пенций аи да се манат теа земетресеня, ич да не говорим за политика и мегранти. Да се запази главаната буква да се тура в началото на изречението да не се обърка некой кой го е почнал и кога е свършило. Времената да се сакратат до три-4 за да не обръкват децета и само забелешки да носат в къщи. Имам иоще ностига да се искажат и другите.
  Мнения:72 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »