Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Албанците заплашват с нова криза Македония
Отиди на страница:
  Мнения:62 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
Judguk
08 Яну 2017 18:32
Мнения: 111
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Ето кое ще накара гламавите да зарежат македонизма.
тото
08 Яну 2017 18:36
Мнения: 714
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Оставете тъпите антични титовисти да си трошат сами главите! Да не съм чул някой български политик да им помага!!!! В Скопие живеят най яростните антибългари в сравнение с всички съседни държави.
Архангел
08 Яну 2017 18:39
Мнения: 1,868
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Албанците нали си имат държава? Да си ходят там!
Българите от Беломорието как се прибраха в България?
козуначената_кифла
08 Яну 2017 22:11
Мнения: 2,621
От: Antarctica
Скрий: Име,IP
ТОТО, а Македония да не би да е само Скопие?
interceptor
08 Яну 2017 23:24
Мнения: 514
От: Denmark
Скрий: Име,IP
Ей го на - почна се; има ли учудени? Че ще ги асимилират беше ясно още поне от 2001 когато от януари 2001 избухнаха сериозни въоръжени стълкновения между силите сигурност на Македония и т.нар Освободителна Народна Армия - ОНА. Конфликта завършва с Охридския договор някъде през август - септември същата година. Имам приятел (хм) грък, който командваше една от умиротворителните роти, които бяха пратени там по онова време. Той ми е разправял доста интересни неща от кухнята.
Едно обаче е ясно - по-тъпо племе от македонското с лупа да търси човек няма как да намери. Тези са готови да ги надупят албанците, само и само да не признаят българската си принадлежност. Защото от целия си опит на балканите мога да кажа едно нещо със сигурност - албанец или косовар като чуят за българи и ги втриса. Така и не можах да разбера точно къде в историята са го отнесли, защото са ми разказвали най-различни версии. Но вкоренения страх си е факт, в който съм се убедил от първо лице. Не е за чудене че яростната антибългарска кампания се разпалва не само от сърбоманите, които я поддържат по-скоро заради спорта, отколкото за някакви други цели (нека припомним че македония е единствената бивша югославска република откъснала се от Югославия без бой, защото тия тикви никой ги не ще за нищо), но също и от албанските партии, които отдавна да проумели че това е правилния начин на действие. Divide et impera.
Всеки, който е пътувал през македония е видял че общини като Тетово, Гостивар, Струга и Кичево отдавна за загубени - там е пълно с албански цигани, спасили се от косовския конфликт през 1999. А тия са като раково заболяване, умиране има отърване няма. Само българите ги церят и те знаейки това, поддържат антибългарщината с всички сили.
Но както и да е, жалко за държавата им или поне това, което си мислят за държава. Жалко и за малкото останали свестни хорица там. Надявам се че конфликта който предстои със 100% сигурност няма да има сериозни отражения у нас, като оставим настрана неизбежната бежанска криза. Ако има някакви остатъци от здрав разум у нашите (хм) политици, може дори да се извлекат някакви ползи, но това е друга тема.
Инак дупе да им е яко
На нас впрочем също.
interceptor
09 Яну 2017 00:54
Мнения: 514
От: Denmark
Скрий: Име,IP
Реших още малко да поразсъждавам по темата, защото ни касае доста.
Предвид менталиката на горепосочените косоварски бежанци, въпрос на време е да опитат да обявят независимост по вече изпитания косовски сценарии. Интересно ми е дали ще посмеят да опитат да предизвикат конфликт, както опитаха през май 2015, когато група косоварски главорези нападнаха полицайски участък в Куманово, убиха няколко полицая и раниха над 30 други. Отне доста време и ресурси да се потуши конфликта и арестуват някои от участниците (един от основните организатори обаче успя да избяга).
Нека да проследим замесените играчи : на регионално ниво освен Македония, това са Сърбия, Гърция, Косово Турция и България; на европейско - основно Германия ; на световно - естествено Русия и САЩ а също и някои арабски държави, които заедно с турция имат ислямски мераци за региона.
Сърбия е ясна - политиката и е стриктно против косоварите по всякакъв възможен начин. Твърдо застават зад легитимното македонско правителство, дето го няма никакво в момента.
Гърция - традиционен съюзник на Сърбия. Те според мен застават зад Македония, не защото ги обичат, нито защото им харесват името, а поради съвсем прагматични причини - там имат основни бизнес интереси. Не на последно място има интерконектор със Сърбия, минаващ близо до Скопие и няма по никакъв начин да позволят нестабилност на този енергиен коридор.
Косово - тия са ясни, дай им да се бият да се правят на независими мъченици после. Нямат обаче никакви ресурси, освен за празни приказки и неподкрепени с нищо лозунги за солидарност с "братовчедите си от македония" с които инак не могат да се понасят.
Турция е интересна - от една страна си имат сума разправии с Ислямска държава, кюрдски терористи и милиони бежанци. Имат обаче и солидни бизнес интереси в Косово, където приватизират каквото могат, а също така и турски фирми са подизпълнители на европейски проекти делегирани на (хм) държавата Косово във вид на помощ. Инвестициите са сериозни, но с фискалната част се занимава Германия, която има сериозно банково присъствие в Косово. Турция би подкрепила албанските сепаратисти, защото може да разшири бизнеса си и да изкара някой лев отгоре за да подпомогне с каквото може куцата си икономика, която има нужда от това.
За България няма да коментирам, защото се дразня от простотията.
За Германия вече споменах, само ще добавя, че се нямат много със Сърбия и ще гледат да им се противопоставят, защото не ги щат в Европа; значи пасивна подкрепа за албанските сепаратисти, като още един аргумент за нестабилност в региона, ерго Сърбия в ЕС няма да стане.
Русия не е това, което беше през 1999, когато проспаха резолюция 1244 и после бомбардираха сърбите по този повод. Сега ще са твърдо зад макетата заради Сърбия.
САЩ също не са това, което бяха през 1999, когато си бяха сериозен играч в региона. Товарищ Тръмп се изказва доста остро срещу НАТО и то в разходната част на американския бюджет за НАТО. Дори имаше и изказване за закриване на базата Бондстийл в Косово, която е следващата най-голяма след Рамщайн и най-голямата на Балканите, но е рожба на гусин Клинтън, чиито клан се канеше да стане основен играч в тази част на Балканите. Свидетелство за това са освен Бондстиил, който е построен на земя взета на концесия до 2099 година, също и новото посолството в Скопие, което прилича на средновековна крепост, предназначена да удържа тежки конфликтни ситуации. Но дъртата кукумявка не я избраха и сега администрацията в тези учреждения треска ги тресе, защото Тръмп е див като кантонерски петел и непредсказуем, което значи че може да им разкове кочинките. По принцип те подкрепят албанските сепаратисти, но в момента не съм сигурен че на тях може да се разчита.
Огромни средства в региона текат от арабския полуостров - както от ИД, така и от Катар, Оман и разни други. Тези средства за маскирани като NGOта и подпомагат ислямизирането на региона. Това всъщност е най-сериозната подкрепа за албанските сепаратисти, защото е реална.
Предстоят интересни времена !
emilbnk
09 Яну 2017 08:39
Мнения: 757
От: Bhutan
Скрий: Име,IP
България, Македония и Сърбия трябва/ше да се поддържат и помагат с каквото могат. Един език говорим.
Да, ама не.
Постоянно се дърлим и зъбим един на друг.
Балканска работа. Затова и турците ни владяха 500 години.
Kole
09 Яну 2017 08:49
Мнения: 4,873
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Докато македонците се бореха с "лошавите бугари", размахваха пищов в курника и диреха какво е родил вола, пропуснаха да видят каква змия си отгледаха в пазвата. Може да вдигнат още някой паметник на бившето си вселенско величие по този повод. Ние няма да им го съборим, щото не сме миленковци. Ще го гледаме с тях. И ще ни е мъчно. За тях.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Kole
тото
09 Яну 2017 09:25
Мнения: 714
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
До Кифла: Разбира се, че не само Скопие е Македония. Българската идея е изгубена, Любчо Георгиевски, който и беше представител е маргинал. Населението приема за меродавна теорията на античките титовисти-югословени. Така че има ли смисъл да им помагаме и имаме за наши?
ЗИП
09 Яну 2017 09:32
Мнения: 34,336
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Новата война на Балканите изглежда неизбежна.

Мирослав Додик, президент на Република Сръбска :

Босна да се закрие !


Милорад Додик: Босна и Херцеговина няма да просъществува като държава

Белград. Босна и Херцеговина като държава няма шансове за успех, изходът от тази ситуация е да се раздели на независими държави. Това каза в навечерието на отбелязването на Деня на републиката президентът на Република Сръбска Милорад Додик в интервю за телевизия RTS.
„Изходът е в разпада, мирния разпад, това е Босна – страна, която няма шансове да просъществува. Смята, че дошли отстрани идеалисти се опитват да създадат някаква концепция за държавност. Защо Босна и Херцеговина трябва да съществува? Защо?“, пита той.


http://www.focus-news.net/news/2017/01/09/2351948/milorad-dodik-bosna-i-hertsegovina-nyama-da-prosashtestvuva-kato-darzhava.htmlтото
09 Яну 2017 09:56
Мнения: 714
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
До ЗИП: Разбира се, че Босна е измислена държава. Но се боя, че сърбите не са си извлекли поуки от разпада на Югославия? За да вземат сръбската част на Босна, трябва да са готови на преначертаване на границите си също. Западните Покрайнини - на нас, части от Воеводина на Унгария, Санджак на Босна....Та така!
ЗИП
09 Яну 2017 10:01
Мнения: 34,336
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Този път мисля са си взели поука.

Ще вземат само това, което е тяхно и само ако си договорят реална подкрепа от Русия във вид на войски и оръжие.

А и най-вероятно всичко ще бъде мирно и тихо ако има сделка между Тръмп и Путин.

Явно ви е убягнало от вниманието, но Тръмп имаше няколко откровени просръбски изявления и дори официално се извини заради събитията от 1999г....Dedovec
09 Яну 2017 10:18
Мнения: 3,803
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
За Сърбия ФИРОМ е само разменна монета. Отколешната руска идея за южносръбска Македония се провали за пореден път (пет пъти в рамките на 100 години). Александромакедонистите проиграха единствения си естествен съюзник в лицето на България. Да си взимаме, което е наше и което многократно сме си извоювали с оръжие, като Струмица, Стражин, Страцин и Крива паланка. Със сърбите можем да се спогодим, като подкрепим исканията им за северно Косово. Може да си приберат и югосърбоманите от Скопие, стига да могат да си го позволят. А ние да се пазим да не ни въвлекат пак в балкански кризи, организирани от други и за чужди интереси.
Кире
09 Яну 2017 10:31
Мнения: 4,901
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
interceptor 2017-01-09 00:54:35


За България няма да коментирам, защото се дразня от простотията.


Всъщност България се опитва да работи по модела на финансиране на НПО през посолството. Имаме няколко финансирани проекта. Проблем обаче има, тъй като официалното правителство работи с нежелание с нас, а предпочита например Турция Бяха направени няколко опита за по-активно включване на Македония - напр. чрез процеса в ЮИ Европа. Същата работа - македонците се дърпат. Тях ги е страх, че ще ги асимилираме. Нашата изходна позиция е, че те са българи, а те се считат за различни (македонци). И тая нагласа не е само в правителството, но е навлязла дълбоко в съзнанието на обикновения гражданин. Към това спомагат процесите на отродяване чрез реформа на езика и приемането на тая странна диалектна форма за официална, промяната на окончанията на имената (Бояновски става Бояноски - изпада "в", претенцията за Македонска патриаршия (все още непризната)... Тия процеси са отглас на стари сърбомански идеи или съвсем нови кретении от Скопие. А днешна Сърбия не е точно същата, както ни стои в главите. За нас е по-лесно да имаме соработка със сърбите: например има три пъти повече като брой инициативи на двустранно ниво между България и Сърбия в сравнение с това между България и Македония, макар и с не чак толкова голям обем има и бизнес отношения... Македонците умират от яд като гледат, че ние и сърбите дружим.

И тогава следва въпросът дали ще приемем Македония за равноправен трети партньор. Ако да, тогава забравяме, че Македония е била българска или че ще опитваме да българизираме (явно вече зорлем) една територия, населени с различни от нас хора. Ако не, понеже не се отричаме от претенциите си, тогава Македония става албанска. Ето как се стигна до това положение.

Забрави за международните играчи. Тук те могат да приемат или не фактите. А за война не става дума. Това е преди всичко наш въпрос за решаване: между сърби, македонци и българи.

ПП. Гърците и румънците, разбира се, също биха искали да се включат. Но са твърде различни. Езикът в случая означава принадлежност.
ЗИП
09 Яну 2017 10:31
Мнения: 34,336
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Проблема е, че дори в Струмишко "пробългарските идеи" май не са преобладаващи.

Разбира се ако имаме добри дипломати и добри отношения и с Вашингтон и с Москва всичко е възможно....
Братя Стругацки
09 Яну 2017 10:42
Мнения: 6,607
От: Russian Federation
Скрий: Име,IP
interceptor, за двете мнения
  Мнения:62 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »