Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
In Technology We Trust
Отиди на страница:
  Мнения:614 « Предишна Страница 26 от 31 24 25 26 27 28 Следваща »
BuboLechka
01 Яну 2018 00:56
Мнения: 4,185
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Футуристичното вече е факт. 2017 г. донесе цяла вълна от иновации във всякакви области - от транспорта до здравеопазването, логистиката и развлеченията. Ето част от тях, които под една или друга форма могат да променят индустриите и начина, по който живеем. Независимо дали става дума за общуване с роботи или за борбата с изчезването на пчелите, човечеството търси пътеки към новото и полезното.
Чувствителна “кожа” за роботи
На фона на непрестанните статистики колко точно работни места ще бъдат засегнати от автоматизацията група от учени се опитва да придаде по-човешки облик на роботите. За целта беше създадена чувствителна изкуствена “кожа”, която може да помогне на роботите да усещат допир. Проектът е дело на екипа на д-р Цундзян Ю от Университета на Хюстън. Той е проектирал материала така, че подобно на човешката кожа да усеща натиск и температура, а освен това може да се разтяга. Екипът, който стои зад изкуствената кожа, твърди, че тя може да има множество приложения - от биомедицински импланти до носими технологии и дигитализирано облекло.
Онова, което развълнува най-много научната общност обаче, е възможността за “обличане” на роботите, което пък може да ги направи по-близки до хората и да изтрие част от страховете, които имаме в момента. Рехабилитация чрез игри Глобалната индустрия с технологии за здравеопазването вече достига 400 млрд. долара според Statista. Всичко това се случва благодарение на огромните иновации в сферата благодарение на налагането на 3D принтирането, изкуствения интелект и анализа на големи обеми от данни.
Едно от най-впечатляващите изобретения за тази година се оказа Rapael Smart Glove - умна ръкавица, чиято задача е да помага за рехабилитацията на хора, получили инсулт. Устройството е свързано с мобилно устройство, а идеята е целият процес да бъде превърнат в игра, така че пациентите да се увличат. В ръкавицата са вградени множество сензори за движение, а игрите изискват извършването на ежедневни задачи, като рязане на зеленчуци например. В приложението всичко е анимирано, за да бъде по-интерактивно. Но онова, което е особено важно както за пациента, така и за неговия лекар, са статистиките, които софтуерът предлага относно напредъка на терапията. Тук, разбира се, отново е замесен изкуствен интелект.
Дронове пчели
През последните три години дроновете непрестанно присъстват в медийното пространство, като част от все по-невероятни проекти. Националният институт за напреднали индустриални науки и технологии в Япония реши, че може да помогне за справянето с един огромен проблем - изчезването на пчелите, използвайки специални дронове, с които да се опрашват растения. Всъщност изобретението разчита на добре познатите ни летателни апарати, към които се прикачват малки системи, разполагащи с конски косми, чрез които се извършва вземането на полен и прехвърлянето му на други растения. Всичко това се случва, без да се нарушава структурата на клетките, което е и основното предимство. Освен за справяне с проблема с измирането на пчелите, проектът може да помогне и в селското стопанство.
Лицевото разпознаване
Тази технология не е никак нова, но американският технологичен гигант Apple се постара да я превърне в една от най-горещите новини, свързани с иновации, за тази година. След като направи екран, покриващ цялата предна част на iPhone X, компанията реши, че активирането на телефона може да стане по начин, който е едновременно удобен и достатъчно сигурен. Функцията FaceID определено попадна под светлината на прожекторите през септември. Идеята е, че тя използва изкуствен интелект и технология за инфрачервено изграждане на образи, за да сглоби 30 хил. точки от лицето ви и да създаде математически модел, чрез който да ви разпознава. Целта на FaceID е да отключва телефона, но плановете са да служи и за далеч по-сериозни неща като разплащания. Източник: Инвестор.бг

BuboLechka
06 Яну 2018 00:24
Мнения: 4,185
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Китай ще създаде мини екосистема на Луната до края на 2018-та година

Китайската лунна програма Чанг вече изпрати два орбитъра и един ровър на повърхността на спътника ни. Но по-късно през тази година мисията Чанг 4 ще се отправи към отдалечената страна на Луната, където ще започне да изучава местната геология и ще тества ефектите на лунната гравитация върху насекоми и растения.
Мисията ще се състои от релеен орбитър, който ще се изстреля с ракета-носител Лонг Марч 5 през юни тази година. В допълнение на високо-технологичните инструменти за изследване на лунната повърхност ровърът ще носи и контейнер, който ще е пълен със семена и насекоми, пише сп. "Обекти", цитирайки Science Alert.
Д-р Жанг Юанксун, дизайнерът на контейнера, обяснява: “Контейнерът ще занесе картофи, различни семена и яйца на копринени буби, които ще произвеждат въглероден двуокис, докато картофите и семената ще отделят кислород чрез фотосинтеза. Идеята е заедно да установят една просто екосистема на Луната”. Мисията ще бъде и първата мисия, която човечеството е пращало на далечната страна на Луната. Районът, където ще се прилуни мисията, е от особен интерес за учените, защото съдържа големи количества от воден лед. Той е дошъл след сблъсък с метеори и астероиди и не се е разтопил или дезинтегрирал, защото се намира в дълбоката сянка от далечната страна на Луната.

Amazon
08 Яну 2018 19:00
Мнения: 5,842
От: Congo, the Democratic Republic of the
Скрий: Име,IP
Ако това е реалната снимка, робота повече ми прилича на загрижена детегледачка.
  Мнения:614 « Предишна Страница 26 от 31 24 25 26 27 28 Следваща »