Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Какво не е образованието
Отиди на страница:
  Мнения:69 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
Frontman
01 Юни 2014 19:56
Мнения: 1,163
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Мно-о-о-о-го неправителствено, много!
Върти-суче-върти-суче да го докара ДОТУК!
hamel
01 Юни 2014 20:00
Мнения: 64,315
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Отгоре-отгоре го прочетох. Напомни ми за Л. Живкова.
Gringo
01 Юни 2014 20:17
Мнения: 509
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
.
Има много любов, сиреч живот, в това
момиче. Като в "Танц със саби".
.
hubavetza
01 Юни 2014 20:33
Мнения: 3,500
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Пфу, "Рейки" - тези си говорят с Господ... Преди 20 години бях студент... Всички лекции и учебници бяха написани неекспертно (за широката публика) и не ставаха за нищо (искрено неверни неща)... Случайно ми попаднаха вътрешни документи (дисертации), където имаше експертен елемент и от тях знам това, което знам... Ние вече се делим на касти в достъпа до знанието - на такива, които имат достъп до експертни документи и на такива, които имат достъп само до знание за "широката публика"... Българското висше образование за нищо не става, пълна бъркотия за "широка публика"...
сър Джон
01 Юни 2014 20:36
Мнения: 1,154
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
- Образованието не е ходене на училище
- Образованието не е резултати от тестове
- Образованието не е в количеството запаметени данни
- Образованието не е работа на някое министерство
- Образованието не е средство за "осигуряване" на бъдещето

Сега разбирам колко прави са циганчетата да не ходят на училище, да не попълват тестове, да не запаметяват данни и т.н. И защо е тяхно бъдещето. Защото:
В какво се състои животът? В радостта, любовта, любопитството, спонтанността, движението, здравето. Днешното образование е противно на живота. То отнема от децата всичко това - то вреди на здравето им (разболява ги от болести на нервна почва, с боклучава храна по училищните лавки, с ограничаване на движението), лишава ги от радост ("какви са тия лигавщини?! Тук се иска дисциплина и отговорност да правиш неща, които са ти неприятни), отлага любопитството им за неопределеното бъдеще (когато са "достатъчно отговорни" сами да определят какво да учат). То няма уважение към спонтанните процеси на живота; то се стреми да ги дирижира.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: сър Джон
hamel
01 Юни 2014 20:51
Мнения: 64,315
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
ама лошите даскали му писали тройки, защото не знае нищо...
Или, щото знае повече от тях, а те заради това го мразят.
Firmin
01 Юни 2014 20:57
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Това образование разголва наготово и насила обекта на знание подобно на порнографията, която отнема от сексуалността цялата тайнственост и финес, цялата интимност, цялата тръпка и трудност на откривателството и опознаването. Защото, както казва един неназован коментатор по отношение на разбирането на образователната ни система за сексуалното образование, "Жената трябва да е загадка за юношата и младия мъж, а не просто вагина от учебника по биология. Иначе никаква любов не е възможна." (Моля да не ми се приписва първосигнално, че съм против това децата да знаят за секса). Любовта е свързана с откривателството, вълненията и с усилията, положени, за да стигнеш до нещо. Когато нещо ни се разкрие прекалено лесно, да не говорим насилствено, ние нямаме уважение към него. Ето защо знанието без откривателство и без загадка е образователна порнография, която създава не образовани хора с благоговение към знанието, а сертифицирани циници, за които знанието е обект на търгуване, средство за "задоволяване" на по-нататъшните им телесни/житейски нужди.


Мила авторке, сертифициран циник, занаятчия с хладен ум, за когото знанието е обект на търгуване (психоаналитик с тарифа 100 долара на час, да речем), би взел горния пасаж за опорна точка (моля нЕкои колеги да не се превъзбуждат тук) на текста ти. После би ти съставил по него психологически профил, при чието прочитане ще имаш основания да го съдиш за нанесена тежка психотравма. Въпрос на ... метод.

Ще ти кажа след много, ама много дълго образоване, какво намирам за есенциално в образованието. Това е пак ... методът. Методът е нещото, което си струва да научиш, на което си струва да се оставиш да бъдеш обучен. Включително да се смириш и да коленичиш при команда "Почит към Учителя! Почит към Учителите!" . Образованието е процес на обучение, при който приемаме даровете на нашата велика цивилизация - знанието на генерациите преди нас. Знанието е сила! Затова и образованието е ... инициация.

Прочее, и днес научих нещо. Гинеколозите са лишени от любов. Професионално дискриминирани. Тяхният учебник за вагината е най-дебел щото.

Навярно така е и за психолозите. Прекалено много знаят за ... "загадката".

А любовта ... Любовта е ... емергентна. Странно, тези, които знаят много за емергентното, не са разколебани в ... любовта си.
Анита Дж
01 Юни 2014 20:58
Мнения: 219
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Като чета коментарите под статията - образованието не е и за всяка уста лъжица... (от един осъзнал се със закъснение отличник)
hubavetza
01 Юни 2014 21:08
Мнения: 3,500
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
В гимназията имах добри учители, учехме математика много и се смятах подготвен... Имах приятел в английската гимназия, който беше много зле по математика... Записа се да учи частно при нашата учителка по математика - за 3 месеца беше подготвен така, че ме надмина в изпитите в Техническия университет... Това е разликата между обучението за "широка публика" и обучението по експертни оценки...
doomchant
01 Юни 2014 21:11
Мнения: 5,599
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
В днешно време сме свидетели не на любов, а на култ към образованието. Култ е всяко нещо, което те откъсва от живота, което поставя себе си над него и е готово да му навреди, за да постигне целите си. В какво се състои животът? В радостта, любовта, любопитството, спонтанността, движението, здравето. Днешното образование е противно на живота. То отнема от децата всичко това - то вреди на здравето им (разболява ги от болести на нервна почва, с боклучава храна по училищните лавки, с ограничаване на движението), лишава ги от радост ("какви са тия лигавщини?! Тук се иска дисциплина и отговорност да правиш неща, които са ти неприятни!", отлага любопитството им за неопределеното бъдеще (когато са "достатъчно отговорни" сами да определят какво да учат). То няма уважение към спонтанните процеси на живота; то се стреми да ги дирижира.


Бафти жената ... ако иска децата и да избират между постоянна безработица и шляпане в калта между двадесетина унили овце доживот сред природа и любов отсекъде, да прилага философията си в семейното огнище. Там отговорността си е нейна. Но да развива теорията, че всички деца трябва да се превърнат във волни чеда на природата, е меко казано налудничаво, пък и несправедливо за децата, които не са нейни. То и за нейните деца не е справедливо, ама там няма какво да се направи.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: doomchant
hubavetza
01 Юни 2014 21:36
Мнения: 3,500
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Тази жена е минала "Рейки"; тя желае да има духовен учител, който да я "продухва" с космическа енергия, да я обича, да се радват на живота и природата, да си говорят с Господ или божествата; да имат някакви телепатични способности и да се развиват "духовно"... Този метод идва някъде от Азия, не помня точно откъде... Познавах една жена, минала "Рейки"; телепатично позна на кой номер живея, след като й казах улицата; толкова много говореше за любов и се държеше свободно, че помислих че ме сваля и за малко щях да я оправя (после научих, че те били по "духовната любов", а не по физическата)...
Hateras
01 Юни 2014 21:51
Мнения: 1,725
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Като за 15 годишно ЕМО - добре.
Ще поживее /евентуално/, ще разбере.
mercury
01 Юни 2014 21:55
Мнения: 6,644
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Егати идиотията и фантасмагориите!
От Национална мрежа на родителите!
Убедена съм, че тази дама ежедневно дава акъл на учителите в училището, където учат децата й, като след нейното излизане оттам дълго време проветряват сградата.
Лилибей
01 Юни 2014 22:56
Мнения: 1,250
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Как е възможно да се позволява на хора с толкова объркано съзнание да пишат във вестници? Това е формен тормоз върху читателя.
Доколкото разбирам от прочетеното (извинявам се, но колкото и да обичам четенето, не можах да прочета повече от половината текст), въпросната дама копнее детето (децата) й да бъде обучавано като в епохата на лова и събирачеството. Ами нямам нищо против - нека да го направи. Само после да не мрънка, че детето й не е социализирано. Щото как иначе ще изживее живота си - любопитство, откривателство, тичане, бягане, надничане насам-натам, влюбване и възторзи? Много неща е описала дамата, само не е описала топоса на това свещенодействие - образованието по Гаянейски. Къде ли ще се случва тази обредност? Представям си я в някаква гора, планина, лесопарк... И кой ще надзирава въпросните отрочета, докато съзреят и вземат в ръце живота си? Самата Гаяне? Друга сюрия Гаянейци и Гаянейки? Родителски кооператив? Наемни учители и детегледачи? Колко ще струва това и кой ще го плаща? Как тази практика ще се разпростира над милионите деца по света (само у нас децата на ученическа възраст са около 800 000)?
Страшно нещо е оригиналниченето. Обикновено тази дейност ни изглежда смехотворна и безобидна, но всъщност може да бъде много вредна. Особено в общество, изгубило всякакви ориентири за добро и зло, за основни житейски стойности и постулати, за това как се прави едно или друго нещо като например възпитание, поведение в обществото, общуване с околните, постигане на собствени цели и т.н., и т.н. Когато от телевизора те засипват с всевъзможни абсолютно непригодни в живота фантасмагории на всякаква тема, ти губиш опорите, губиш представата кое е истинско и кое - фалшиво. И тогава идват Гаянетата и ти стоварват върху главата своите бълнувания. Тежко и горко на неопитния, неустойчивия, сугестирания, литащия се в живота като в ясна мъгла. Той става субстратът на осъществяването в живота на най-идиотски проекти. И на немалко тежки трагедии.
aigdb
01 Юни 2014 23:46
Мнения: 3
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Поздравления към авторката (която имам честта да познавам лично) за чудесното есе, съдържащо толкова много истини! И ги казва смело, с пределна честност, ето това е най-приятното - понеже е рядко срещана в нашите условия добродетел. Толкова е интересно това: четеш написаното от друг човек, а имаш чувството, че той казва твои лични, дълбоко изстрадани мисли! Това наистина е вълнуващо, понеже обозначава една идейна и ценностна близост, обединяваща радетелите, борците за свобода в българското образование в една великолепна човешка общност, която тепърва ще се разраства все повече - тъй като самият живот изисква да се променяме, да бъдем верни на неговото вътрешно естество. Българското образование е противно на живота - от тази констатация се тръгва за да се осъзнае какво е потребно да се измени: то трябва да стане близко на живота, то трябва да се оживи, то трябва да стане живот, то трябва да стане плодоносна и жизнеутвърждаваща духовна дейност. Това е ядрото на новата философия и стратегия на онова автентично образование, което ни е така дълбоко потребно...

Ангел Грънчаров, философ
Hateras
01 Юни 2014 23:56
Мнения: 1,725
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
En taro adun, философе!
Я разкажи, как практически се осъществява тая ваша представа за образование? Че много сте изписали, пък малко сте казали.
Лилибей
02 Юни 2014 00:33
Мнения: 1,250
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Пустословието върви ръка за ръка с графоманството.
Лилибей, филалет
La Muerte
02 Юни 2014 00:34
Мнения: 713
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Много букви и никакъв смисъл! Явно авторката е попаднала на грешната планета, защото тук няма да намери това "съвършено" образование, за което бълнува. А и едва ли това, за което тя бълнува е образование. Някакви несъществуващи ангелчета се обучават?/възпитават?/учат? от някакви несъществуващи ангели-учители в несъществуващо ангелско училище на ....... Никой, дори и самата авторка, не знае. Тя е наблъскала в своето писание всякакви невъзможни, неприложими и смехотворни утопии и блянове, които нямат нищо общо с живота и истинското образование. Това, че я гони графоманията си е неин личен проблем, но защо трябва са се публикуват тези глупости?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: La Muerte
  Мнения:69 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »