Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
ВЕИ секторът сезира Брюксел за наказателната такса
Отиди на страница:
  Мнения:60 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
Distributed
29 Ное 2013 10:14
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Волен Сидеров и група депутати от "Атака" предлагат в закона за ВЕИ да се въведе такса за ток от слънце и вятър, както тя е наречена от вносителите. Идеята е да се обложат с 20% количествата електроенергия, продадени по преференциални тарифи. Сумата според депутатите ще се удържа и внася в бюджета от Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик или от регионалните електроразпределни дружества.


Да стане ясно, да не остане някой другар недоразбрал

Сумата според депутатите ще се удържа и внася в бюджета


т.е. г-да кефещи се, НЕК *пак* ще трябва да събере парите от хората, пак ще трябва да се разплати с ВЕИ происводителите, но след това от тези пари ще вземе 20тина процента и ще ги прехвърли към МС за да може г-н О да ги изхарчи както намери за добре.

Това ли ви е "справедливото" решение?
Bonjorno
29 Ное 2013 10:23
Мнения: 3,917
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Не знам какво значи със задна дата, но договорите с държавата са за изкупуване на енергията на определени цени. Ами то так ще излезе, че промените в данъчните закони не важат за тези хора, защото имали договор с НЕК ! НАГЛОСТ и ЛЪЖА ! Някой държи ли цената на бензина и на тока такива, кавито са били когато си купувах колата. И аз мога да кажа, че си я купих, защото тогава тези цени са ми били изгодни.
Ами като не са им изгодни - да не го правят. ЩЕ дойда други, защото има желаещи, а сега държавата ограничава процеса заради многото вече съществуващи. А и сега инсталациите са по-евтини, така че новите и при тези условия ще са на печалба.

P.S. Вчера един от слънчевиците претендираше да им се разреши тези 20 % да ги вкарат в цената на тока, за да ги плащали потребителите. Защо ? Защото това била такса за правото да ползваш екологична енергия !
Distributed
29 Ное 2013 10:35
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Дърто и Умопобъркано,

от това НЯМА да ни намелее сметката за ток. Повтарям - НЯМА ДА НАМАЛЕЕ СМЕТКАТА ЗА ТОК, защото НЕК *пак* ще трябва да изкупи всичкия ток от ВЕИ централите на преференциалните цени, пак ще трябва да събере пари чрез добавката за "Зелена енергия" от потребители за да се разплати от тях и цената на тока ни пак ще се повиши, но просто вместо едни пари да отидат за ВЕИ собствениците ще отидат при "Коалиция за ДПС"/атакисти/.

Ако виждаш някаква разлика - евала Не е това начина, това е абсурдно решение и само вреди на репутацията на България като инвестиционна дестинация. Създава илюзията, че политиците могат да обложат произволен сектор с произвлен процент данъци абсолютно изненадващо и без никакви дискусии и аргументация.

После що не вървяла икономиката...
Distributed
29 Ное 2013 10:56
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Fafner

А НЕК все едно ще трябва да събере парите от някъде. Аз лично предпочитам да е от свръхпечалбите на ВЕИ-джиите вместо да е от мен.


Ама с това предложение НЕК не събира пари от свръхпечалбите на ВЕИ-джиите, а ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СИ ГИ СЪБИРА ОТ ТЕБ...

Ей, четете малко де.
Distributed
29 Ное 2013 11:01
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Нямам против да фалират - подписвали са с държавата, да се оправят. Нито имам ВЕИ парк, нито съм в бизнеса, през оная работа ми е.

НО имам проблем с това "Коалиция за ДПС" да приемат произволни предложения на лунатиците от АТАКА БЕЗ обсъждане, БЕЗ анализи, БЕЗ предупреждение ей така изневиделица.

НАЙ–НАЙ–НАЙ–НАЙ–НАЙ–НАЙ–НАЙ–НАЙ–НАЙ-важното нещо за един инвеститор, няма значение какъв, е предивидимостта, ако няма предвидимост на бизнес средата никой няма да инвестира. Затова и непредвдимата, корумпирана и неефективна съдебна система ни е проблем - тя прави изхода съдебните дела, които се точат години, напълно непредвидим.
Distributed
29 Ное 2013 11:03
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Сега облагат ВЕИ собствениците, със същия успех на Палячото от Атака в следващия момент може да му хрумне да обложи вашия бизнес, защото е получил някакъв факс. И "Коалиция за ДПС" нали трябва да управляват, ще изпълняват - къде ще ходят.

Има начин да се реши проблема, но не така.
kosatka
29 Ное 2013 11:03
Мнения: 4,249
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Distributed
ти нещо по-разумно можеш ли да предложиш?

Да, тези 20 % ще влизат в бюджета, а няма да ги лапат офшорните "зелени" бандити
и аз съм "за". Пука ми за такива "инвеститори", които нацвъкаха китайски перки и фотоволтаици
навсякъде. Всички са гербаджийски, бесепарски, депесарски, царски и сини "енергийни" бандити.
Ако считат, че има някакво нарушение на договори, да съдят държавата, какво ми пищят и реват
по услужливите корпоративни медии.
Банки, нотариуси, "зелени" бандити, картели, олигополи и монополи накацали на лобисткия клон,
стискат ни за гушата и реват ли реват, че им се нарушавал инвестиционния интерес.
Га ядоха кюфтетата и бутаха милиони под масата, за да се вредят в последния момент с гарантирани и
зкупни цени, не рИваха.
А точно на последното му се вика недопустима държавна помощ. От къде на къде държавата
ще гарантира на частни играчи гарантирани печалби за 30 години напред.
Предложението на АТАКА е най-малкото ясен сигнал за тези и други потенциални далавераджии
в различните сектори, че лесното папо свършва. Прокопиев, Цветелинка, Курумбашев, Кадиев
и прочие "играчи" от целия икономически и политически спектър си мислят, че нашата държава, т.е. ние
можем да бъдем доени до безкрай с енергийни и други далавери, затова трябва ясно и категорично да
бъдат пернатипо ръчичките.
И токът ще се намали лека полека. Трябва!
Distributed
29 Ное 2013 11:06
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
kosatka

ти нещо по-разумно можеш ли да предложиш?


Мога много по-разумни неща да предложа, но няма да се харесат на г-да другарите Политици и затова няма шанс да минат
kosatka
29 Ное 2013 12:21
Мнения: 4,249
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Мога много по-разумни неща да предложа, но няма да се харесат на
г-да другарите Политици и затова няма шанс да минат
....................................................................................

Distributed,
предложи ги тук, на нас, форумците, може да ни харесат.
Ние да не сме по-маловажни от "другарите Политици"
valbi
29 Ное 2013 13:25
Мнения: 1,444
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
ВЕИ да плащат, достатъчно крадоха и продаваха Козлодуйски ток. На който не му харесва да си закрива централата!
Distributed
29 Ное 2013 14:39
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
kosatka

Веднага си казвам

Първо. Трябва да е ясно, че този проблем няма да се реши от воле и с магическа пръчка, затова трябва да се мисли дългосрочно. Крайната цел не е "Да им вземем парите на гнусните ВЕИ мафиоти и те да фалират", а как да стане така, че НЕК да им дава по-малко пари, което влияе на сметките за ток. Това, че НЕК ще им даде цялата сума, а после ще им се вземе 20%, не помага на потребителите на ток - на тях пак им вземат парите.

След това очевидно има няколко начина това да стане:
- НЕК да намери пари от другаде, като от продажбата на СО2 квоти
- да се предоговорят преференциите, което е малко вероятно
- да не им се изкупува тока.

Цаката е в третата точка, но - пак - трябва да стане хитро, а не селски, че после да ни осъдят и да стане по-зле. На пролет, като нямаше потребление, ЕСО им беше резнал добива. Те реваха, беше им гадно, естествено, но нищо не могат да кажат, понеже "мрежата е претоварена". Те не протестираха, че им е намалено потреблението, а че им се намалява по непрозрачен, шамански начин без яснота кой, защо и колко е намален и на какъв принцип ЕСО подбира кой да отреже - имаше централи, които си правеха ток през цялото време без ограничения - сещаш се за какви случаи става на въпрос.

И тук решението е 1) да улесним максимално, ама максимално, ВЕИ за вътрешна употреба и 2) да добавим още ВЕИ мощности и то по много, но на много по-малки преференции много близки до цените на тока на борсата.

1) Става по следния начин - премахва се всичката бюрокрация за [покривните] фотоволтаици и се минава на уведомителен режим, т.е. аз си слагам PV на покрива без да казвам и информирам никого, а като си го сложа отивам в ЕРП-то и подавам едно уведомително заявление, че имам фотоволтаик, а те да са длъжни до 1 седмица да ми сменят електромера с такъв, който върти в двете посоки. Когато фотоволтаика е сложен по този начин тока се продава на доставчика на цената на Активната енергия Дневна - 10%, т.е. в момента 9 ст/квтч. Виж си фактурата за тока да видиш колко е. Това според мен е справедлива изкупна цена.

1.1) ако искаме да забързаме вътрешната консумация може да дадем по-големи преференции, но задълижтелно те трябва да са по-малки от цената на тока за домакинствата, т.е. те да са стимулирани първо да го ползват този ток и чак след това да го продават, но това не е задължително.

2) Всички други ВЕИ мощности ще печелят търгове, но не търгове за преференции, а за данъчни облекчения - това е американския модел и ми харесва повече, т.е. те си продават всичкия ток на борсата, а после за всеки киловат час ток получават определено количество данъчно облекчение. В САЩ в момента е 2.2 цента на продаден на борсата киловат час за ВтЕЦ. Този, който предложи най-малко данъчно облекчение печели Шантаво е, но има доста смисъл - в САЩ работи перфектно.

Търговете ще се провеждат на определен интервал за определени мощности, че да не става свинщина 1 гигават за 6 месеца

Така след 3-4 години заради 1) ще спадне потреблението значително особено когато има слънце и точно когато онези с 40те ст/квтч очакват да продадат най-много ток, а 2) ще добави голяма конкуренция, което ще доведе до това ЕСО да реже много по-често ВЕИтата, т.е. ще продават много по-малко ток.

Но г-да другарите няма да са фенове на този сценарий, защото 1) потребителите ще отсвирят енергото и 2) няма да има нужда от нови ЯДРЕНИ мощности
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Distributed
  Мнения:60 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща