Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
Български държави е имало вероятно до началото на XV в.
Отиди на страница:
  Мнения:51 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
Коко Боко
02 Юли 2009 11:28
Мнения: 249
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Вижте какво намерих Натиснете тук
каруцаря
02 Юли 2009 11:50
Мнения: 5,513
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
ми то и сега си има царе в изгнание, дори някои стават министър-председатели
Mutant4o
02 Юли 2009 12:48
Мнения: 3,341
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Незнам къде е истината нот определено българската история между 1396 и началото на 19 век е бяло петно.......
Относно освобожденията...има примери за такива освобождения и при други народи....Унгарците са освободени от австрийцте, те после забравили да си тръгнат около 200г, но в крайна сметка през 19в. сигат до споразумение за равнопоставеност на двата народа в Австроунгария.......та чесно казано не съм забелязал унгарците да ходят на колене да се покланят...явно са неблагодарен народ, нито пък съм чувал австрийците да се позовават на това че са ги освободили, за да ползват някакви права над тях.......но тук нещата стоят друго яче......

А Белоградчишко освен че има село Руженци (за името на което се твърди че идва от Фружин), споменава се Баш Кнез Цоло Тодоров, а има и една легенда че българите пращат мисия във Виена с молба до императора за помощ, като отплата обещават злато...императора праща свой пратеник да провери..водят го до пещера с вързани очи...и там му показват наистина много злато.... в крайна сметка императорът не подкрепя въстанието......
боза
02 Юли 2009 12:52
Мнения: 2,387
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
cant
[Новак][16]
02.7.2009 г. 07:34:43 Иво, мойто момче, ха сега понапъни бозата...


А сега де!Иначе, ако се напънем, можем да издокараме три Българии на три морета.
Rumeli
02 Юли 2009 13:42
Мнения: 381
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Българ"ски държави" е имало "вероятно" до началото на XV в... ?!
yagen
02 Юли 2009 14:27
Мнения: 4,248
От: Turkey
Скрий: Име,IP
"Грешки в българската история", по-точно лъжи и скриване на факти в бълг.история, но и за това благодарности на Ясен Кавада, започва да става интересно, идва края на лъжите...

Федаин
02 Юли 2009 15:05
Мнения: 4,474
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Бай Илия, трибутарно е не защото подлите руснаци дето...дъра бъра знаете си ги вие как си ги точите ами защото границите не са уточнени твърдо. Предвиждало се е да бъдат начертани от смесена руско-турска комисия. Руско-турска! А не от благородните цивилизовани англичани, германци и проче ангели! За информация България се е предвиждало да бъде автономия със собствена войска и княз и да плаща данък на султана. Независимост получават Сърбия Румъния и Черна Гора.Това големи шахматисти ги изкарахте тия руснаци бе. Те така направили щото...и една сложна комбинация мам си джейз.Още за сведение именно Берлинския конгрес разваля Съюза на тримата императори. Ако не знаеш (а със сигурност знаеш) после трите империи водят и война помежду си.....Колкото до това дето свободата не ни била дадена даром...Ами отиди в музеите в Копривщица, Батак, вгледай се малко в кремаклийките, черешовото топчи и после с насълзени очи си спомни за Плевенската епопея. Две модерни армии с артилерия, щабове оръдия.Обучени армии...Дайте да не се самозаблуждаваме. Личния героизъм и доблест на една шепа не отменя неумолимите реалностти. Те и затова са толкова велики шепата дето са въстанали навремето си.Някой мръдна ли си пръста за един милион арменци?! По големата трагедия е че вече има подозрения че свободата не само ни е дадена даром ами и насила което е по страшното. Май тая антируска злобаполу истини и откровенни лъжи това показва. Май само "айдуците" и "имперските интереси" са я искали тая свобода на другите вулгари си им е било супер под чергицата на султана
боза
02 Юли 2009 15:21
Мнения: 2,387
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Между другото, много си е правилно заглавието, щото то сега държава България няма? Е, има там някакъв мижав опит на юг от Дунава... ама не много успешен.
Бай Илия
02 Юли 2009 15:55
Мнения: 2,234
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Мерси, Федаин.
Интересни работи пишеш, четох те с удоволствие. Мнение, подобно на това, че на повечето българи им било добре под чергата на султана, съм чел в студиите на Иван Хаджийски. Той е правил анкетни проучвания през 30-те години на миналия век и твърди, как някои анкетирани, (много възрастни вече, мисля че от Троянския край) са заявили, че ако не са дошли черкези през 50-те години на XIX век с техните золуми, грабежи, въобще и нямало да се вдигнат на бунт.
Вярно, че на фона на армии с модерно въоръжение, щабове и обучени войници, българската помощ е била капка в морето, но все пак не сме стояли със скръстени ръце. А най-лошото, че като отмине руската армия напред, като се върнат турците, българите са първи под ножа. Нпример - Стара Загора.
И още нещо. Стефан Цанев пише за идеята на Стамболов - никакви чети, хайдути, войводи, а всеобща мобилизация - всеки мъж на възраст между 35 и 50 години, годен да носи оръжие, подлежи на военна повинност. Няма мърдане, няма измъкване. Обучение, лишения, учение с пушката и накрая да видим кой кого - ние ли или турците.
Чичо Фичо
02 Юли 2009 15:58
Мнения: 24,838
От: United States
Скрий: Име,IP
Авторът има антизападно предубеждение, обича православието и сърбите. Следва принципа, че по-добре чалма, отколкото тиара. Хем признава, че при Никопол сърбите са султански васали и съюзници, помогнали за победата над християните, хем ги хвали като юнаци и как се борили с турците за християнска вяра на Косово поле. Впрочем тази статия е отговор на крикитите от форума на предишната - за Косово поле - че у нас много малко се знае за Никопол 1396 и Варна 1444.

Българите като народ обаче за запазили добър спомен от кръстоносните походи срещу османците по нашите земи. В бълг. фолклор са останали исторически фигури като Филип Маджарин (Пипо Спано, всъщност италиански кондотиере), Янкула войвода (Янош Хуняди), Секула детенце (Пламен Павлов, Тодор Моллов). До втората половина на 18 в., когато руските войски почват да влизат периодично в североизточна България, българите свързвали надеждите за освобождение само с Австрия, която след последната обсада на Виена в 1683 г. почнала да изтиква турците от централна Европа. И до началото на 19 в. големите бълг. въстания в северозапада - Ниш и Видин - били непосредствено повлияни от австрийските действия. По-ранни въстания като Чипровското пък били работа на бълг. католици и много от тях после емигрирали в Банат.

Втория поход на Владислав в 1444 минал през българските земи от Оряхово до Варна с пълната подкрепа на местното население. Тогава в североизточна България населението е било българско и християнско. Нямало никакви стълкновения освен при превзенамето на крепости с османски гарнизони като Овеч и Петрич. В кръстоносната войска имало доста българи и те се били храбро. Самата Варна тогава била в християнски ръце - тя е превзета от османлиите в 1389, но скоро след това е отстъпена на ромеите, които я държали до 1444 с изключение на 1414 г., когато била опустошена от татарите. Владислав бил във Варна, която в битката е зад гърба му, османлиите идват от запад, откъм Провадия. От Варна кръстоносците щели да отплават с венецианските галери за Цариград. Загубата на битката предрешила падането на Цариград 9 години по-късно. Около Варна се били обосновали от време оно венецианците и генуезците. С. Галата било за известно време притежание на един генуезец Салагрузо. Имало генуезци, родени във Варна, умрели и погребани в Цариград (кв. Галата) - има една такава надгробна плоча в истанбулския археол. музей.

В битката в 1444 г. бил съсредоточен цветът на рицарството от централна и източна Европа. Там бил папският легат Джулиано Чезарини, един от най-блестящите ватикански дипломати в историята, посечен в блатата под сегашния Аспарухов мост. Имало и чешки хусити с известния вагенбург - подвижен лагер от бронирани каруци, тогавашните танкове. По някои оценки загинали над 30 хил. души от двете страни. Християните векове наред тачели гробовете. Във фолклорната памет мястото на битката останало свято - от нея, от името "франки", е името на селата Голяма и Малка Франга и на цялото плато Франга(та). Битката се разгънала на фронт от над десет километра, от равнината на платото (с. Каменар и Яребична) през Планова (музея, там бил центърът) до езерото и по брега му чак до Аспарухово, почти пълна полуокръжност около града.

Бр. Шкорпил пишат за легендата за чудотворната икона, която се появила на едно дърво в лозята м/у Голяма Франга (Каменар) и сегашния жк Възраждане около 1600 г. и била отнесена по чудодеен начин в града и вградена в новата църква "Малката" Богородица (1602), дето според друга легенда било пренесено и обезглавеното тяло на Владислав и погребано. (Шкорпил свързват светостта на мястото, което било почитано и от турците като текке, и със спомена за манастира на Борис Първи, намерен от тях и в момента разкопават от проф. К. Попконстантинов от ВТУ.) Други следи от "латинско" присъствие са топоними като латин (около Аладжа манастир) и името на митичното чудовще Рим-папа (Имри поп), което живеело в пещерите (катакомбите) - Тодор Моллов.

Паметта на Владислав се тачела много след Освобождението. Полк. П. Димков оглавил обществен комитет за построяването на паметника, сегашния парк паметник, в 1937 г. Бул. "Владислав" бил наречен така още тогава (бившия Таш йолу, стария римски път за Марцианопол). Близкото село Емирлер станало Владиславово в 1934 г. При соца мемориалът беше разширен като парк-паметник на бойната дружба в 1964 г., зер почти всички народи, участвали в битката от наша страна бяха от Варшавския договор (Полша, Литва, Унгария, ГДР, Чехия, Словакия, Украйна, Румъния и България - само Ватиканът и Хърватска не бяха), а врагът - от НАТО. Сега има и бул. "Янош Хуняди" пред музея и целия 5-ти район е "Владислав Варненчик". Всички варненски деца са водени много пъти в музея и на излизане окайват прибързаността на младия (22-годишен) крал - "ако беше по-разумен, България щеше да се освободи още в 1444 г., нямаше да има турско робство".

Сгласен съм с Данте - Пламен Павлов и други доказаха с извори, че за последна бълг. държава в средновековието трябва да се смята видинската на Константин, паднала в 1422 г., която се смята за година на падането ни под османците. Така се прие вече в английската Укипедия.
bm1914ls
02 Юли 2009 15:59
Мнения: 6,025
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Истината е, че от 13 век нататък българските източници за нашата история секват...Останалото е предположения.С интерес прочетох това, което е намерил Коко Боко.Вероятно голяма част от тези неща са верни, но това по-скоро говори не за български царе, а за независими боляри...
Чичо Фичо
02 Юли 2009 16:12
Мнения: 24,838
От: United States
Скрий: Име,IP
...Генек, паметник на Мурад - и такъв има, в парка-паметник има две могили (тракийски, ограбени в древността), превърнати в паметници - Владиславовата и Мурадовата. Едната е мавзолея-кенотаф на Владислав, другата е увенчана с върха на бившия турски паметник на Мусаллата. Който се предвижда да се сглоби отново на мястото си, до архива, зад новия паметник на Калоян. Турският консул във Варна в 1937 г. бил трогнат от жеста на полк. Димков да увековечи и османските жертви и дал 10 хил. лв. свои пари за проекта, но бил уволнен от републиканеца Ататюрк, че плаща паметници на султани.

... Абулафия, за бъларския език на север от Дунава - руският лингвист С. Бернштейн (в сайта Промакедония) в 40-те години на 20 в. показа със слънчева яснота, че езикът на влашката канцелари до края на 17 в. не е взет от несъществуващата вече търновска канцелария, а е местен, говорим език вероятно на мнозинството от населението във Влашко. Не само книжовните думи, а най-дребните термини в земеделието като частите на ралото до 20 в. във влашкия език били славнянобълг. "Румънизацията" на влашкия език започнала отгоре след 1860-те години. Речникът бил почти напълно подменен заедно с писмеността, и се създала цялата система от митове на съвр. румънска история и езикознание. Но сега това взе да им играе лоша шега - всички народи вече са равни, а като едно време "романските" да са "културни", славяните - варвари. Румънската болест била и отражение на унгарската пропаганда от старо време, че румъните са варвари - православни и с кирилица, а също пришълци на Балканите, а унгарците са старо население, католици и културни.
Федаин
02 Юли 2009 16:58
Мнения: 4,474
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Авторът има антизападно предубеждение, обича православието и сърбите. Следва принципа, че по-добре чалма, отколкото тиара. Хем признава, че при Никопол сърбите са султански васали и съюзници, помогнали за победата над християните, хем ги хвали като юнаци и как се борили с турците за християнска вяра на Косово поле.

Поредния фичизъм. Фичее, Фичеее аре са сърбите били васали а па българите не са И сърбите - обикновенни "кавали" като българите - чудовищна глупост и тъпигьозлък редувана от изблици на върховен героизъм. Типично славянско впрочем. По това може да се познае че сме една кръв. А турците - страхотен политически и стратегически гений - не може да им се отрече. Дето вига Доган и тогава и сега стратетията на "бацила". Като MS-а - автоимунно заболяване поразило целия балкански полуостров.
Федя
02 Юли 2009 17:04
Мнения: 7,160
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Истината е, че от 13 век нататък българските източници за нашата история секват...Останалото е предположения....
Ето ти боби едно "предположение" от 14 век.


Четвероевангелието на цар Иван Александър (Лондонското евангелие) е илюстрован ръкопис, написан през 1355-1356 г. от монаха Симеон за цар Иван Александър

Натиснете тук
Федя
02 Юли 2009 17:25
Мнения: 7,160
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Българската държавност е въстановена на 3 март 1878 на върха на руските щикове и то в относително реални граници. А е разкъсана от едни много цивилизовани пичове в Берлин. Това са фактите. Всякакви други интерпретации са бълнувания

Ай сега малко да "побълнуваме"
Граници на България според Цариградската конференция
Натиснете тук
Не може и не трябва да се отрича ролята на Русия в Освобождението на България и възстановяването на Българската държава през 1878г. Ако погледнеш картата по-горе и я сравниш с тази на Сан-Стефанска България

Натиснете тукще се види, че от България е отнете Северна Добруджа и е добавена Егейска Македония. Останалото като територия е едно и също. Т.е. Руско-турската освободителна (за нас) война е всъщност война за налагане на решенията на Цариградската конференция.
Първата точка в протокола по примирието гласи:

„ България се създава като автономно княжество в пределите, където мнозинството от населението е българско. Нейните граници в никакъв случай не могат да бъдат по-малки от границите приети от Цариградската конференция. Тя ще плаща данък, ще има народно християнско правителство и местна милиция. Османската армия там повече не ще се намира.[5] “

Останалите искания са за независимост на Румъния, Сърбия и Черна гора.


Защо, обаче, след това се събира Берлинския конгрес и България е разпокъсана, трудно може да се обясни на нЕкои закърмени с идеологията на Партията хора. А би било и предмет на друг разговор. Като гледам петрини какви ги твори напоследък, нищо чусто и да предизвика такъв. Преди да го отпочнем, обаче, не е зле да се попрочетете нещо по темата. Например "Строители на съвременна България" от Симеон Радев

Редактирано от - Федя на 02/7/2009 г/ 17:27:39

Весел
02 Юли 2009 19:53
Мнения: 1,476
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Бях ви цитирал този форум едно издание на френска енциклопедия от 1738 година, в което се говори за ДВЕ Българии:

- Голяма България - с граници между Татарстан, Башкирия.... и столица Болгар(не се споменава че са май били мюсюлмани, но именно тези българи е цитирал Волтер в Кандид )
...
Другата България -това е................ "турска губерния на юг от Дунав, чийто царе имат наследници все още в град Видин" !!!

Дано нашите историци се осмелят наистина да потърсят в исторически извори (а не в писанията на ...Златарски -който затри спамена за Българите и българските държави!!!.... дори в книгата на Ал.Божком (ако не му бъркам името-едно луксозно издание .... с фотокопия и коментари от изворите във Ватиканската библиотека, четем за наличието на Българи в пределите на Западната Римска империя!----наследници на Алцек !!!)

Крайно време е Историята да се оттърве от "Гео-политически интереси" на...големите и силни в момента...................


Защото КОЙТО НЕ ПОЗНАВА МИНАЛОТО СИ...не може да си изгради дори настоящето, камо ли...БЪДЕЩЕ!!!


Vute Graovski
02 Юли 2009 20:49
Мнения: 2,224
От: Poland
Скрий: Име,IP
" ...когато под предводителството на самонадеяния и с особени вкусове унгарски и полски крал Владислав III Ягело (1436-1444) са осъществени два големи кръстоносни похода в българските земи ...". Ученийот "историк" Ваньо I Петрински комай нещо е усмел : Епа първо нека прочети Википедията а там пише че Владислав Ягело е втори а не трети и е живеял от 1362 до 1434 , а другийо Владислав Варненчик - син му, тоя третийо значи се що има мавзолей у Варна роден през 1424 в Краков е загинал във Варна 1444 при опита да освободи България - дзверим се само откъде па Ванката има тия новини че он е бил гей, епа мислим че тогай още "жълта преса" немаше
OLDMAD
02 Юли 2009 21:05
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Бедайба...
Що така подробно с таз прастара БГ-История?
Тя ли ще извади от "батака" БГ-Държава Сега?


  Мнения:51 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща