Добре дошъл: CommonCrawl [Bot]
Теми: 0
Мнения: 0
Изход
"Эън-эън-зън,зън-зън-зън", вместо "джингъл белс"?
Отиди на страница:
  Мнения:30 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Doctor Neboli
11 Дек 2006 19:06
Мнения: 837
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
По уважаваното от нас БГ радио, току що чух бг версията на "Джингъл
белс". Може и да не е нова, може и да не съм й обръщал внимание досега. Но и други хора в БГ тази година запитаха в медиите - защо и докога с тази американска Коледа? Вярно, тя е перфектна в търговската си част. Вярно - организира семейството и създава атмосфера, но ... /за мен/ улична. Или пак- търговска. Обичам да съм в град на Запад пред Коледа! Страхотно е... Но в святата нощ - да съм си у дома. В БГ. У дома е БЪДНИ ВЕЧЕР! Моите деца отраснаха с 1 стихотворение "Джуджетата малки" - почти апокриф. Но слушаха страхотни Коледни песни в тази нощ:"Тънконога с'ърничка, през гората тича! И твойто име тя слави, драги млади Божньо ле, Господине ле, мой Коледа ле..." И за Нова Година "През смълчаните полета, звънкат радостни звънчета". И всички пеехме с касетофона. Касетката още е жива. Някои от песните вървяха и по радиото. Но от десетина години ги няма. Само "Джингъл белс". ОК, но даже при соца имаше много БГ Коледни, народни песни. Защо ги няма и тях? Ясно е, че по много причини т.нар. "градска /народна или авторска/ песен" не е имала шанс или време в едничкият ни градски, ХХ бг век да се развие достатъчно на Коледна тема. Музикалните ни компании сега стремително се опитват да наваксват авторски, вкл. и с преводни версии. Но пред внучката ми ВСИЧКИ можем да запеем само джингъл белс. Сега и като БЪЛГАРСКИ ПРИПЕВ. В текста - доколкото го чух! - май всичко си е нормално, детско. Хваща душичката. Знаете ли, бг братчета и сестрички по цял свят: когато я чуете на български, вместо джингъл белс, изпейте в припева ЗЪН-ЗЪН-ЗЪН, ЗЪН-ЗЪН-ЗЪН... Знаете ли че: първо ритмично става и второ че става много ПО-ДОБРЕ, защото шейничките викат точно така! Но душичките на кои ли музикални бг бизнесмени са се докоснали до тази свещена за християнина тъкан ловки като слон, чувствителни като тапир и с ухо настъпано от мечка? Апропо - пак тази година, чехите официално отказаха Дядо Коледа да влезе от улицата в къщите им. На улицата - добре дощъл! Но в чешкият дом открай време тайнствени подаръци може да прави само Христос ! По традиция. А в българския?
Milka101
11 Дек 2006 22:57
Мнения: 9
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Не мога да понасям тази песен, откакто Каналето я изпяха с отвратително пошлия текст за дечицата -веселушки, които светнали като крушки. По стар български обичай с удоволствие си ....пикаме върху реликвите. Съжалявам, но Джингъл белс не съм чувала с гнусен текст на английски.
Чичо Фичо
12 Дек 2006 02:29
Мнения: 24,838
От: United States
Скрий: Име,IP
Ех, да ви имам проблемите. Кой ви пречи да си пеете каквото искате?
За "светнаха кат крушки" и "Дядо Мраз почина" беше по мелодията на "Над смълчаните полета", не на "джингъл белс", която пък не е американска.
Doctor Neboli
12 Дек 2006 08:50
Мнения: 837
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Нещо май не разбирате: първо - аз съм в София, но пред Коледа вече ми липсва българска музикална и Коледна среда; второ - става дума за песента "джингъл белс" /която нон стоп слушаме на английски тук/ сега и в превод на български. Добре, но в текста който си е български ни в клин, ни в ръкав припевът е буквално "джингъл белс". Да ви звучи по детски родно? Или наистина да спрем да мислим на български?
Manrico
12 Дек 2006 08:58
Мнения: 31,117
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Ние, компютърджиите, "Над смълчаните полета" я пеем с по-цивилизован текст:
Вчера в детската градина
спам-а тръшна двама-трима.
Две дечица пък от снощи
нямат вече пощи.

Оня ден пък CIH намина,
тръшна май че двайсетина.
Дисковете като нови -
празни до основи.

На Иванчо за играчка
Дядо Мраз дарил търсачка:
бързо диска тя му рови,
файлчетата трови.

Добромирчо порно гледка,
eddie неговата сметка,
скоро FAT-a му проходи,
с'я кат луд той броди.

Днес пък сървъра пострада,
няма си той веч преграда,
sysadmin-a до обяд
кабел ряза с яд.

Гаден хакер се промъкна,
всичките пароли смъкна.
А сега, деца, кажете,
де са часовете?

На admin-a му се спи,
файл копирал с ftp
кредитните карти всички.
На ви с'я парички!

Над смълчаните полета
пеят траурни звънчета.
Младо хакерче намина,
сървъра почина.

Кабела го гръм удари,
всички в нет-а ни завари,
дъно няма, платки, RAM:
свърши се дотам.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
Doctor Neboli
12 Дек 2006 09:21
Мнения: 837
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
И още нещо - БГ радио, като е БГ! - поне по големите празници не може ли да пуска и БГ фолклор, защо да е само авторска БГ музика? Всичко това е оставено на Радио Сигнал+, Веселина и пр. чалги. Знам, че са частни и имат собствени политики. Но питам - ако Коледа е свързана с грейнали детски очички кое радио и кои песнички да им пусна за да имат БГ детство? А Бога ми, имаме огромен Коледен музикален капитал - неизвестен и непознат...
проф. дървингов
12 Дек 2006 16:32
Мнения: 14,133
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Доктор Неболи, миналата година българската певица Румяна Георгиева (аз я знам като Коцева от гимназията) издаде диск с вечните коледни песнички, изпяти на български език.
Имах честта да спомоществувателствам издаването на този диск.
Мога да пусна тук и СЕГА някои от тези вечни песни (на български език), в МР3 формат.
Мога и да ти подаря копие от диска - получих повече от дузина.
Iberia
12 Дек 2006 18:56
Мнения: 812
От: Spain
Скрий: Име,IP
Фичка, не се прави на улав!
-
Ногу добре разбираш що ти хортуват хората. Тука по сателита гледах една българска програма и диванетата изтибанили "по фронта" 10 патарока на по 8 годинки, облечени като джуджета и перкаха Джингъл Бел със северозападен йоркширски диалект.
-
Че ти признаем моабета, ако щерките на Буш изпеят на Трънски диалект "Хубава си моя горо" и накрая ми направят "шадрафан секиш" така че, да ме "правят да умиргам"!

Doctor Neboli
14 Дек 2006 08:57
Мнения: 837
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Проф. Дървингов, благодаря много! Наистина търся такъв диск и от уважение към създателите му ще потърся да го купя! Ще подскажете ли от къде?
Doctora
14 Дек 2006 09:47
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Натиснете тук
и
Натиснете тук
и
Натиснете тук


Enjoy!

Редактирано от - Doctora на 14/12/2006 г/ 10:05:50

Геновева
14 Дек 2006 11:26
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
И на мен ми се драйфа от Хелоуинки и Валантайнки, ама какво да правиш?
Заговезни и Трифон Зарезан гледат тъжно отстрани и подсмърчат.
Добре, че здравите народни традиции в апването и сръбването поддържат все още тези скъпи на сърцето ни празници.
Щото кво да апнеш и пийнеш на Хелоуин и Валантайн?
Едни хартиени сърца и едни островърхи шапки не правят борбътъ, нали?

Редактирано от - Геновева на 14/12/2006 г/ 13:20:40

проф. дървингов
14 Дек 2006 12:07
Мнения: 14,133
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Доктор Неболи, Лудо Старче - имате по един диск - пратете ми на електронния адрес вашите телефони или адреси за да ги получите.
ВЕЧЕ ДЪРЖА ВАШИТЕ ДИСКОВЕ В РЪКАТА СИ.
На диска има изпети на български език следните вечни песнички:
Честите коледа
О, свята нощ
Елхичката
пей, звънче
малкият барабанчик
тиха нощ
Сребърни камбанки
Дядо Коледа дойде в града
Бяла коледа
Елате, блаженни
Удивителна благодат
--
Особено ми харесват последните две, изпети на български език - Adeste Fideles и Amazing Grace


Редактирано от - проф. дървингов на 14/12/2006 г/ 12:14:46

Doctor Neboli
14 Дек 2006 13:19
Мнения: 837
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
До Доктора - Колега, благодаря за линковете!
hamer
14 Дек 2006 13:56
Мнения: 10,850
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
МАНРИКО,
проф. дървингов
14 Дек 2006 15:28
Мнения: 14,133
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Лудо старче, д-р Неболи ще получи диска си днес.
Прочетохте ли си пощата - има и за Вас.
Чичо Фичо
14 Дек 2006 15:48
Мнения: 24,838
От: United States
Скрий: Име,IP
Да, проф. Дървингов - преводи като "Елате, блажени" и "Удивителна благодат" са жив пример за роботски превод, отвращаващ по-претенциозните българи. Жалко, че Димитри Иванов не се захване да превежда такива "стейпълс" на масовата култура, ами ги губи времето да пише в "Сега". Той беше дал някои шедьоври като "дай бонбони или духът ще те подгони" за "трик ор трийт" (хелоуийнското, децата го кряскат на бакалите и добрите бакали вадят бонбоните - някои деца, по-срамливи, ги водят бабите за ръка).
*
Правилните преводи на старинни християнски фрази трябва да се търси малко по-исторически - примерно "адесте фиделес" (лат.) да е "дойдете, православни", "амейзинг грейс" си е чисто "разбойника благоразумнаго". На западните езици те звучат точно така, с аромат на бабината ракла, а не като пластмасови западни новововъведения "супер райфъл" -

- четох поста на г. Доктора в "Булеварда" за "супер райфъл" и "лий" - истински документ на соц. стоков фетишизъм. В САЩ почти никой възрастен не различава марките дънки и всички те се наричат общо "деним" (плат от гр. Ним, Франция) и струват по 1.50 - 2 лв. по бълг. мащаб на цените в народните магазини (и по 10-25 в бутиците). Соц. онтология създава екс нихило отделни "генера" (родове) на битието -"ливайс", "лий".... Те са като бутилката от Кока-кола, паднала в пустинята Калахари на филма за "боговете сигурно са полудели".
*
Дядо Мраз/Коледа - Санта наистина няма нищо общо с християнските празници - той е изобретение на Кока-кола и Медисън авеню (рекламата), нещо като мишока Михо. Нашето детство мина под неговия знак, но то и Кока-кола по мое време имаше (благодарение на Тексим и Г. Найденов ли - не знам). Детската песничка Санта Клаус ис каминг ту таун (= с червените ботушки) на един диск с Адесте фиделес ( = Слава во вишних Богу) е постмодерен микс.
*
Но това не бива да ни настройва минантропски - връзката между масовата и високата култура никога не е прекъсвала - няма звуков ефект от авангардната симфонична музика на 20 в. (която иначе ужасява масовата публика, ако случайно я чуе), който да не е използван от Холивуд във филмите на ужаса, няма визуален ефект на немския експресионизъм, който да не е използван от Дисни във "Фантейжа" или други дълги рисувани филми.
  Мнения:30 Страница 1 от 2 1 2 Следваща