Медия без
политическа реклама

Моето семейство и други животни

14 Юни 2019
снимка: Форум филм

"Тайният живот на домашните любимци" (The Secret Life of Pets), преведен на български свободно, но сполучливо като "Сами вкъщи", ни запозна преди три години с джак ръсел териера Макс и неговите приятели. Кучета, котки, зайци и всякакъв миловиден добитък имаха твърде много свободно време и щури идеи, докато стопаните им са работа. Антропоморфните им лудории бяха видимо вдъхновени от пиксарския "Играта на играчките", но зад анимацията стояха студио Illumination - същите, на които дължим "Аз, проклетникът" и жълтите миньони. Филмът бе очевидно прицелен към най-малките, съвсем не шедьовър, но достатъчно сполучлив, смешен и касово успешен, за да последва продължение. 

"Сами вкъщи 2" отстъпва на крачка зад оригинала, като най-свежото му попадение е лудата бабичка с котките. Общо взето, потвърждение на поговорката, че "не можеш да научиш старо куче на нови номера". Ако сте заклет любител на животните или дете под 10 обаче, няма шанс да устоите на чара му. Какво тук значи някакъв си сценарий?

Българските разпространители на анимацията на свой ред са се постарали: титулярят Макс за втори път говори с гласа на певеца и актьор Орлин Павлов, а в дублажа му партнират Косьо Лунгов, Мария Бояджиева, Здрава Каменова, Сава Пиперов и др.

"Сами вкъщи 2" вече се радва на комерсиален успех отвъд океана: макар да не достига постиженията на своя предшественик (най-касов премиерен уикенд на анимационен филм по нова идея - който не е продължение или част от франчайз с познати герои), той успя да надвие слабата конкуренция на "Х-мен: Тъмния феникс".