:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Сирийската обсерватория за човешките права твърди, че убитите руснаци били 9
Тенисистът би "щастлив губещ" от Египет и е във II кръг на "Ролан Гарос"
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,220,596
Активни 1,427
Страници 85,086
За един ден 1,302,066
Колумнисти
Отиди на страница:
« Предишна Страница 39 от 41 37 38 39 40 41 Следваща
Сакура! - мълвят японците. - Les cerisiers... Елзаските череши цъфтят - диктуваше ни францисканецът редовете на Пиер Лоти. В Страсбург има улица "Пиер Лоти"; страсбуржоата не го знаят кой е, не са учили в попско училище.

Хубава държава си направили, ама защо толкова далеч - каза Коко*, извъртайки камерата към брега на Потомак, където през април цъфтят японските череши.

По-късно Адам Михник ми каза:

- Вашингтон е далеч; погледнати оттам, изглеждаме ...
Помните ли Сегела? Станал бил консултант на НДСВ.

- Не може да бъде. Жак?

- Същият.

Жак Сегела измисли "Времето е наше" и т. н., а ние се чудехме как да наречем новите послания. Лозунги? Звучеше ни тоталитарно. Девизи? Валутите са девизи. Мото? Едно мото, две мота? Саундбайт? Ех, тези имиджмейкъри, спиндоктори и консултанти по политически маркетинг.

- Какво е вашето мото? - питаше Кеворкян в края на разговора и събеседникът се разкриваше ...
С помощта на посолството на САЩ "ЛИК" издаде "Общественото мнение" от Уолтър Липман.

През боевете при Ведюн офицерите в щаба на генерал Жофр редактирали съществителните, прилагателните и глаголите, така че комюникетата във френските вестници да повдигат духа на читателите. За Липман тези офицери са като "Шоколадения войник". Ако бе доживял да чуе Джейми Шей и OSI, за втори път щеше да каже: "Характерно за бизнеса, наричан война."*

"Шоколадения ...
Брюкселският конвент, който започна в края на февруари 2002, бе сравнен с онова събрание във Филаделфия през 1787, на което била направена Американската конституция. Само че Филаделфийският конвент започнал след добра подготовка. Бенджамин Франклин, когото познаваме от стодоларовите банкноти, вече бил изобретил печката с твърдо гориво, към която ние напоследък се връщаме, и дописвал "Алманаха на бедния Ричард", който, като автора си, вместо ...
Да не се отегчаваме с числа (ще направим това по-нататък). Да си представим как на кея се изсипва една весела компания и местното население научава, че това са дегустаторите на бира от стария орден на "Пенодухачите".

След 48 часа веселяците събличат своите блейзъри с герб Frothblowers, пришит на горното джобче, навличат работното си облекло - маскировъчните униформи, - проверяват оръжието си и превземат ключовите центрове на властта.

Прилича ...
Искам да гледам филма за Айрис Мърдок, който пратиха на кинофестивала в Берлин.

Айрис бе титулувана Dame, което се равнява на Knight (рицар), но не зная как да го преведа и съм забравил книгите й. Спомням си два реда в "Нюйоркър":

"Прозата на Айрис Мърдок е женска - всичките й копчета се закопчават наляво." Ехидно. И невярно. Всички обобщения са неверни (това също е обобщение; ха-ха!).

Дама Айрис стана едно от прилагателните на ХХ век - "Murdochian". ...
- За кой Фигаро става дума? За десния френски ежедневник "Le Figaro"?

- Не, за берберина от Севиля.

- Онзи, дето пее "Фигаро тук, Фигаро там"?

- Същият. Онзи ден Симеон прати до своите хора в парламента едно писмо, което започва с думите: "Който не извлича поуки от историята, е осъден да повтори същите грешки." Историята на Фигаро е поучителна. Ето я:

Операта още не била написана и на един далечен роднина на Симеон още не му били отрязали ...
Галите така вярвали в задгробния живот, че си давали пари на заем с уговорка да ги върнат на другия свят. Ние сме гали, за двоицата НАТО-ЕС. В летния пек всеки говори каквото му дойде на устата:

- Онзи ден Бжежински, който си е купил край Вашингтон имение с коне за езда, каза да си купим натовско оръжие, защото "НАТО не е Червеният кръст".

- В Куала Лумпур президентът Мохатхир каза:

"Колкото повече гейове и наркомани, толкова повече ...
Помните ли песничката на Джани Родари - "Магазин за надежди"? В който "надежда за всеки да има"?

Ан Ландерс беше американка и магазинът й беше американски. Тя умря на 83 години като най-влиятелната жена в САЩ. Президентите я канеха в комисии и комитети; тя се съгласи да помага на Роналд Рейгън и на Джими Картър, на останалите отказа.

36 години Ан Ландерс списваше колонка, която беше "синдикирана" - излизаше в стотици вестници и имаше 90 млн. ...
Международен ден на това, после ден на онова... 24 юни бил международният ден на UFO - на летящите чинии, представете си. Но в народния календар 24 юни е Еньовден и нощта срещу Еньовден е чародейна и за един сън в тази вълшебна и най-къса лятна нощ е "A Midsummer Night's Dream" и през ХIХ век пиесата била преведена и отпечатана в мазето на метоха срещу желязната църква "Свети Стефан" на Златния рог със заглавие "Сън в нощта срещу Еньовден".

Честито начало ...
Кой през XX век написа "Отнесени от вихъра"? Кой през XIX век написа "Франкенщайн"?

Маргарет Мичъл, Мери Шели, Шехерезада, ако щете - все жени.

Но женската проза си личи по това, че копчетата й се закопчават наляво. На жените не им върви политическата мемоаристика.

Така беше, докато се появи трилогията на Маргарет Тачър. Тя стана световен бестселър и настолна книга за политици. Излезе на български през 1995/96. Сега отлични преводачи работят ...
Пак не сме в час. Тъкмо се научихме да казваме "фенове" вместо запалянковци, те станаха "джънкита" (football junkies).

Тъкмо папата ни уми срама от челото, видяхме, че сме белязани с алената буква на позора - "К" като корупция.

Когато ЕС все още беше "Общият пазар на 6-те", карикатуристите рисуваха поредния британски премиер като Хъмпти-Дъмпти, или като яйце, което трябва да бъде счупено, за да влезе в европейския омлет. Вече и ние сме яйце. Лошо ...
ЕС и НАТО тръгнаха към такива промени, че като влезем в тях, няма да сме влезли в тях, а в нещо друго. Зная, че не го казвам добре. За предишната колонка се опитах да намеря кой го е казал по-добре, че да го цитирам. Напразно.

Виж, на тема "дежа вю" говори всеки. В автобуса чух: "Едно време Причкапов - окръжен, по телевизията - Горбачов. Сега пак."

Когато превеждах книгата на Буш-баща, прочетох:

"След вечеря тръгнахме да се поразтъпчем с ...
Позвъни ми един приятел:

- Джимо, добронамерено ти го казвам - започнал си да пишеш едни работи, дето само ти си ги разбираш.

- И аз не ги разбирам, Томе - успокоих го.

Ала все се намира някой да ми помогне да разбера какво съм написал.

На "Карго-бум!" (колонката ми на 8 май 2002) получих отзиви: Що нагазваш в морския транспорт, навлата, товарителниците и контейнеровозите? Що, наистина?, рекох си. Открих защо на стр. 71 на "Икономист" от ...
(продължение от вчерашния брой)
Това ме подсеща за един дребен куриоз.

Американската енциклопедия "Рандъм Хауз" твърди, че в българската столица София има черква "Св.Георги" от XIX век. Ние знаем, че тя е от IV век, но и сега има протестанти, като онези на кораба, от който избягал авторът на Моби Дик. Те се готови да ни съобщят "добрата новина", която за нас е благата вест, без да се интересуват от това, че по нашите земи била построена черквата "Св.Георги" хиляда и сто години ...
Как лингвистичното тълкувание на една фраза на Иисус към Симон (Петър) роди тежки политически последици
Арамейският език оставил писмени следи 900 години преди Христа, но с финикийски букви (и с изписване само на съгласните). А официалният език в съвременен Израел (иврит) се оформил чак между VIII и Х век след Христа. После го позабравили. След това бил "реставриран". Елизер бен-Йехуда (1858-1922), писател и лексикограф, е създателят на съвременния иврит, който е официалният език в Израел. Първите ционисти не предвиждали такова нещо; те смятали, че един ...
Отмина 9 май, денят на победата над Хитлер, и това ме подсети, че пропуснах филма "Контакт" по книгата на Карл Сейган.

Знаете сюжета:

Извънземният разум уловил сигнала на първото телевизионно предаване, преценил, че сме дорасли за контакт, натоварил сигнала с информация на две поднива и го реизлъчил към нас като палимпсест*. Сигналът пътувал над половин век, докато отиде и се върне, и когато радиоастрономите го уловили, какво да видят ...
Политическата коректност беше ето каква:

Фердинанд направил парк и го нарекъл на Борис - Борисовата градина. Борис направи Симеоновата градина на името на царчето.

Като се възцари внесената от изток политическа коректност, Борисовата стана Парк на свободата. Половината още съществува, останалата я заграбиха и застроиха. На Симеоновата й дигнаха оградата и с нея оградиха резиденцията в "Лозенец"; половината дървета ги изсякоха ...
Декарт го правел край камината. Дидро - в градината на Пале Роял и в библиотеката на руската императрица. Но философстването се правеше и по кафенетата. Сартър и други гуру философстваха в Lipp, Flore и Les Deux Magots.

- Allons по един категорически аперитив.

- Какво?

- Не си ли чел Кант?

- И да съм чел, не мога да...

- И другите не могат. Nique leur mere.

Отидох, пих шоколад, после коняк. Не мисля, че това е аперитив, но съм категоричен, че сипваха ...
Маго се наричат онези порцеланови грозничета, които приличат хем на китаец, хем на маймунка. Дали е живял мандарин на име Маго е спорно.

За кафене Двата грозника (Les Deux Magots) ще разкажа в моята колонка, която излиза в сряда; тези днешни редове са нещо като аперитив.

Аз поддържам тази колонка от години. Започнах я под наслов "Хайде да помислим". След изборите през 2001 г. започнах да губя надежда това да стане и я преименувах на "Писмо от ...
« Предишна Страница 39 от 41 37 38 39 40 41 Следваща
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД