:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Всяка победа е ценна за мен в този момент, сподели тенисистът
Истински екшън се разигра в столичния ж.к. "Люлин"
Софийската митрополия излезе със специално изявление по случая
СТАТИСТИКИ
Общо 373,531,130
Активни 1,338
Страници 50,144
За един ден 1,302,066
Колумнисти
Отиди на страница:
« Предишна Страница 39 от 41 37 38 39 40 41 Следваща
Искам да гледам филма за Айрис Мърдок, който пратиха на кинофестивала в Берлин.

Айрис бе титулувана Dame, което се равнява на Knight (рицар), но не зная как да го преведа и съм забравил книгите й. Спомням си два реда в "Нюйоркър":

"Прозата на Айрис Мърдок е женска - всичките й копчета се закопчават наляво." Ехидно. И невярно. Всички обобщения са неверни (това също е обобщение; ха-ха!).

Дама Айрис стана едно от прилагателните на ХХ век - "Murdochian". ...
- За кой Фигаро става дума? За десния френски ежедневник "Le Figaro"?

- Не, за берберина от Севиля.

- Онзи, дето пее "Фигаро тук, Фигаро там"?

- Същият. Онзи ден Симеон прати до своите хора в парламента едно писмо, което започва с думите: "Който не извлича поуки от историята, е осъден да повтори същите грешки." Историята на Фигаро е поучителна. Ето я:

Операта още не била написана и на един далечен роднина на Симеон още не му били отрязали ...
Галите така вярвали в задгробния живот, че си давали пари на заем с уговорка да ги върнат на другия свят. Ние сме гали, за двоицата НАТО-ЕС. В летния пек всеки говори каквото му дойде на устата:

- Онзи ден Бжежински, който си е купил край Вашингтон имение с коне за езда, каза да си купим натовско оръжие, защото "НАТО не е Червеният кръст".

- В Куала Лумпур президентът Мохатхир каза:

"Колкото повече гейове и наркомани, толкова повече ...
Помните ли песничката на Джани Родари - "Магазин за надежди"? В който "надежда за всеки да има"?

Ан Ландерс беше американка и магазинът й беше американски. Тя умря на 83 години като най-влиятелната жена в САЩ. Президентите я канеха в комисии и комитети; тя се съгласи да помага на Роналд Рейгън и на Джими Картър, на останалите отказа.

36 години Ан Ландерс списваше колонка, която беше "синдикирана" - излизаше в стотици вестници и имаше 90 млн. ...
Международен ден на това, после ден на онова... 24 юни бил международният ден на UFO - на летящите чинии, представете си. Но в народния календар 24 юни е Еньовден и нощта срещу Еньовден е чародейна и за един сън в тази вълшебна и най-къса лятна нощ е "A Midsummer Night's Dream" и през ХIХ век пиесата била преведена и отпечатана в мазето на метоха срещу желязната църква "Свети Стефан" на Златния рог със заглавие "Сън в нощта срещу Еньовден".

Честито начало ...
Кой през XX век написа "Отнесени от вихъра"? Кой през XIX век написа "Франкенщайн"?

Маргарет Мичъл, Мери Шели, Шехерезада, ако щете - все жени.

Но женската проза си личи по това, че копчетата й се закопчават наляво. На жените не им върви политическата мемоаристика.

Така беше, докато се появи трилогията на Маргарет Тачър. Тя стана световен бестселър и настолна книга за политици. Излезе на български през 1995/96. Сега отлични преводачи работят ...
Пак не сме в час. Тъкмо се научихме да казваме "фенове" вместо запалянковци, те станаха "джънкита" (football junkies).

Тъкмо папата ни уми срама от челото, видяхме, че сме белязани с алената буква на позора - "К" като корупция.

Когато ЕС все още беше "Общият пазар на 6-те", карикатуристите рисуваха поредния британски премиер като Хъмпти-Дъмпти, или като яйце, което трябва да бъде счупено, за да влезе в европейския омлет. Вече и ние сме яйце. Лошо ...
ЕС и НАТО тръгнаха към такива промени, че като влезем в тях, няма да сме влезли в тях, а в нещо друго. Зная, че не го казвам добре. За предишната колонка се опитах да намеря кой го е казал по-добре, че да го цитирам. Напразно.

Виж, на тема "дежа вю" говори всеки. В автобуса чух: "Едно време Причкапов - окръжен, по телевизията - Горбачов. Сега пак."

Когато превеждах книгата на Буш-баща, прочетох:

"След вечеря тръгнахме да се поразтъпчем с ...
Позвъни ми един приятел:

- Джимо, добронамерено ти го казвам - започнал си да пишеш едни работи, дето само ти си ги разбираш.

- И аз не ги разбирам, Томе - успокоих го.

Ала все се намира някой да ми помогне да разбера какво съм написал.

На "Карго-бум!" (колонката ми на 8 май 2002) получих отзиви: Що нагазваш в морския транспорт, навлата, товарителниците и контейнеровозите? Що, наистина?, рекох си. Открих защо на стр. 71 на "Икономист" от ...
(продължение от вчерашния брой)
Това ме подсеща за един дребен куриоз.

Американската енциклопедия "Рандъм Хауз" твърди, че в българската столица София има черква "Св.Георги" от XIX век. Ние знаем, че тя е от IV век, но и сега има протестанти, като онези на кораба, от който избягал авторът на Моби Дик. Те се готови да ни съобщят "добрата новина", която за нас е благата вест, без да се интересуват от това, че по нашите земи била построена черквата "Св.Георги" хиляда и сто години ...
Как лингвистичното тълкувание на една фраза на Иисус към Симон (Петър) роди тежки политически последици
Арамейският език оставил писмени следи 900 години преди Христа, но с финикийски букви (и с изписване само на съгласните). А официалният език в съвременен Израел (иврит) се оформил чак между VIII и Х век след Христа. После го позабравили. След това бил "реставриран". Елизер бен-Йехуда (1858-1922), писател и лексикограф, е създателят на съвременния иврит, който е официалният език в Израел. Първите ционисти не предвиждали такова нещо; те смятали, че един ...
Отмина 9 май, денят на победата над Хитлер, и това ме подсети, че пропуснах филма "Контакт" по книгата на Карл Сейган.

Знаете сюжета:

Извънземният разум уловил сигнала на първото телевизионно предаване, преценил, че сме дорасли за контакт, натоварил сигнала с информация на две поднива и го реизлъчил към нас като палимпсест*. Сигналът пътувал над половин век, докато отиде и се върне, и когато радиоастрономите го уловили, какво да видят ...
Политическата коректност беше ето каква:

Фердинанд направил парк и го нарекъл на Борис - Борисовата градина. Борис направи Симеоновата градина на името на царчето.

Като се възцари внесената от изток политическа коректност, Борисовата стана Парк на свободата. Половината още съществува, останалата я заграбиха и застроиха. На Симеоновата й дигнаха оградата и с нея оградиха резиденцията в "Лозенец"; половината дървета ги изсякоха ...
Декарт го правел край камината. Дидро - в градината на Пале Роял и в библиотеката на руската императрица. Но философстването се правеше и по кафенетата. Сартър и други гуру философстваха в Lipp, Flore и Les Deux Magots.

- Allons по един категорически аперитив.

- Какво?

- Не си ли чел Кант?

- И да съм чел, не мога да...

- И другите не могат. Nique leur mere.

Отидох, пих шоколад, после коняк. Не мисля, че това е аперитив, но съм категоричен, че сипваха ...
Маго се наричат онези порцеланови грозничета, които приличат хем на китаец, хем на маймунка. Дали е живял мандарин на име Маго е спорно.

За кафене Двата грозника (Les Deux Magots) ще разкажа в моята колонка, която излиза в сряда; тези днешни редове са нещо като аперитив.

Аз поддържам тази колонка от години. Започнах я под наслов "Хайде да помислим". След изборите през 2001 г. започнах да губя надежда това да стане и я преименувах на "Писмо от ...
Ако Попа, както наричат паметника на патриарх Евтимий в София, можеше да погледне в свое дясно, щеше да види ъгъла, където е киното. Но едно време той щеше да види там три чинара и под тях масите и виенските столове пред "Хладна почивка". Кръчмата беше на първия етаж на двуетажната къща и по стените й имаше рисунки от нейните чести посетители Божинов, Венев и Бешков. На втория етаж имаше стаи за наематели. Те гледаха към задния двор с вишните, ...
Ей, какви дъждове у нас! Като в "Дъждове" от Луис Бромфийлд. Само че в неговия роман, като почнеха мусоните, англичаните ги хващаше щръклицата, която те наричаха амок, а пък аз гледах да хвана новините за поредната индопакистанска война. Болестите вземаха повече жертви от войната и повече отколкото по времето на Бромфийлд, когато там не било толкова пренаселено и лодкарите пак гребели прави, тласкайки греблото с крак и пак викали Уапа-дапа-данг ...
Студентите в Гьотинген се шегували как един статистик си сменил професията и се похвалил: вече не боравя с числа и съм 17 процента по-щастлив.

След Гьотинген и след едно репресиране преди 1944 и второ след 1944 г. баща ми продължи да настоява, че щастието не, ала икономиката и нейните продължения (политиката и войната) се измерват с числа.

През Втората световна война на всеки хиляда американци загинаха 2,9, за британците промилът е 8, за ...
В Мадрид, на площад Еспаня са статуите на Дон Кихот и Санчо Панса. Зад тях, отгоре гледа Сервантес, изваян реалистично, което е смешно: ние не знаем как той е изглеждал; единствените му два портрета са загубени.

Повечето испанци не са чели Дон Кихот; знаят го от комиксите и мултфилмите. Някои са с хепиенд: селянката от Тобосо се превръща в прекрасната Дулсинея.

Утре и в другиден в Софийския университет ще отбележат 400 години от първото ...
Нино завеща своето немалко състояние за български журналистически приз. Призът - иди, че разбери защо - още не е учреден.

На Нино гледаха като на пришълец, понеже бе живял в Париж и работил в парижкия печат. Там пробил, понеже имаше брилянтно перо - нищо, че го видях да пише не с перо, не и на машина, а с огризка от дюлгерски молив, който държеше непохватно, сякаш началната учителка е забравила да му каже как се държи молив.

В БТА Нино ...
« Предишна Страница 39 от 41 37 38 39 40 41 Следваща
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД