×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,081,602
Активни 524
Страници 17,959
За един ден 1,302,066

Най-бързо заплатите растат в Плевен и Бургас

Разликата в заплащането между столицата и страната се задълбочава
Плевен, Бургас и Габрово са първенци по ръст на средните заплати за последната година. Тези три области заедно със Софийска област изпреварват столицата с над 10% увеличение на средното заплащане за второто тримесечие на тази година спрямо същия период на 2016 г. Въпреки това разликата между заплащането между София и страната се задълбочава. Столичани получават с 36% по-висока средна заплата от хората в страната. В същото време огромната част от работещите у нас - 76% - са заети в сектори като търговия и др., в които средната заплата е по-ниска от тази за страната. Това показват данните на националната статистика, обобщени от социалното министерство.

Средната заплата за страната за април, май и юни мина 1000 лв. и вече е 1040 лв. Това е с 10% номинално повече спрямо същите месеци на миналата година, но реалното увеличение е 7.5% заради инфлацията. Наетите пък намаляват с около 0.6%. Само две обаче са областите със средна заплата над 1000 лв. - към София вече се присъединява и Стара Загора с 1012 лв. средно заплащане и ръст от почти 8% за една година.

В дъното на класацията е Видин, където средната заплата е 669 лв. и това е едва 64% от средната за страната. Областта е на последното място и по нарастване на възнаграждението за една година. Спрямо 2016 г. тук заплатите са се увеличили минимално - средно с 1.5%, сочат данните на НСИ. Това е почти осем пъти по-нисък ръст от този в Плевен например.

Други области с най-ниски средни заплати са Благоевград - 706 лв., Кюстендил - 722 лв., Силистра - 727 лв., Хасково - 734 лв., и Смолян - 758 лв. Там средните заплати са между 60 и 70% от тази за страната. В 13 области отчетените заплати са между 70 и 80% от средната. Само в четири области те са между 90 и 100% от средната.

С най-голям ръст за една година са областите Плевен (с 11.6%), Бургас (с 11.2%) и Габрово (с 10.9%). Въпреки това в Бургас средното възнаграждение остава сравнително ниско - 836 лв., което най-вероятно се дължи на заетите в туризма. Габрово пък стига заплата от 897 лв. средно. На другия полюс освен Видин са Хасково, където заплатите са се увеличили с 3.7% за една година, и Добрич - с 4%.

Най-високи средни заплати получават заетите в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти" - 2306 лв. След тях са работещите във финансовата сфера средно с 1815 лв. Добре платени са и заетите в производството на електрическа и топлинна енергия със средна заплата от 1769 лв. Общо осем са икономическите дейности със средна заплата над средната за страната. 11 са секторите с по-ниски средни възнаграждения, но в тях са заети 76% от всички работещи.СРАВНЕНИЕ

Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския. Това сочат данни на Евростат за 2015 г., разпространени от Института за пазарна икономика (ИПИ). В столицата брутният вътрешен продукт на глава от населението е 102% от средното в ЕС, изчислен в стандарт на покупателна способност (СПС). Той е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднакво количество стоки и услуги в различните страни. Огромната пропаст в стандарта на живот между отделните области на страната обаче продължава да се отваря. Така например най-бедните области в България през 2006 г. са на ниво 22% от средните доходи за ЕС - Видин, Силистра, Сливен и Ямбол. Най-богатата тогава област отново е столицата с 80% от средното за съюза. Т.е. тогава разликата между най-бедните и най-богатата област е почти 4 пъти. Дори и втората и третата по доходи области в страната са с БВП на човек с 50% по-ниско от това в София, подчертават от ИПИ. Като цяло през 2015 г. България продължава да догонва средноевропейските нива на доходи и вече достига 47% от средното. През 2006 г. БВП на глава в България е бил 38% от средното за ЕС.

19
3425
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
08 Октомври 2017 19:38
"Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския. Това сочат данни на Евростат за 2015 г., разпространени от Института за пазарна икономика (ИПИ)."

Ко? Не!
08 Октомври 2017 19:51
La Muerte08 Октомври 2017 19:38
"Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския. Това сочат данни на Евростат за 2015 г., разпространени от Института за пазарна икономика (ИПИ)."

Ко? Не!


Що? Само недей да ми сравняваш София с Париж, Лондон или Мюнхен. Освен бляскавите европейски градове и държави, тук влизат както и бедните градове и села на южна Италия, Испания, Португалия, така и мизерните региони на Румъния, Полша, Унгария, Латвия, Гърция и т.н. Всички те имат по-ниско БВП (по покупателна способност) от София. Я помисли пак сега. Ко? Да! Ако пък имаш друга статистика, сподели.

ПС: И понеже този спор вече го водих с разни Фейсбук спецове, искам да поясня предварително, че тук става въпрос за покупателна способност т.е. недейте само да ми давате пример колко са заплатите еди къде си, защото това е само половината от уравнението. Даже една трета от уравнението - другите 2/3 са колко ти остават след данъци и какво можеш да си купиш с тях. Тия легенди, че цените в БГ са като в еди къде си, ги забравете - с 1000 евро на месец си жив умрял почти навсякъде в Европа.
08 Октомври 2017 20:25
Затова, всичкото прованс, напред към столицата ! Докато не опразним територията и се преместим в голямото поле, никога няма да настигнем европците /средните, де/. С уговорката - ако дотогава остане нещо за крадене, като основен поминък на столичани
08 Октомври 2017 20:47
На ИПИ-то абревиатурата има и друг прочит. Написваш - и марш във фризерО.
08 Октомври 2017 21:03
И накрая всички ще живеем в София...а от София до границите ще има само пастири и служители на пътна помощ...
08 Октомври 2017 21:51
Сърцето ми прелива от радост и гордост,че в 3арата сме минали Илядо лева средна заплата и сал' една София е пред нас!Благодарение Немy!
А yтре и бабите вземат пенсии(yвеличени!) и озарени от щастие ще се тълпят пред дюкяна ми!Пак благодарение Немy!О,миг поспри,ти си тъй прекрасен!
08 Октомври 2017 22:56
Интересно ми е другите европоейски столици колко са над средноевропейското ниво ... щото да не се окаже че пак сме на опашката.
Не знам също в колко европейски държави жителите на не-столичен град средно печелят повече от жителите на столицата .. но за една такава държава със сигурност знам - това е Германия, мисля също че и в Италия е така.
Та като вземат да пишат тук подобни сравнения са достойни само за присмех.
08 Октомври 2017 23:18
Ей, верно , бе .
Де изчезнаха тия от ИПИ ?
А експертите от Центъра за изследване на демокрацията ?
Индъстри уотч?
Център за либерални стратегии ?
Чоглаво без тях.
Най-сетне.
08 Октомври 2017 23:34
Германия и Италия - със сигурност! Вероятно и Холандия. Но като цяло столиците имат предимство в много отношения. Сред страните от ЦИЕ икономическият лидер е Прага.
09 Октомври 2017 01:40
Интересно ми е другите европоейски столици колко са над средноевропейското ниво ... щото да не се окаже че пак сме на опашката.
Изобщо не се съмнявай, че сме на опашката.
Де що има опашка в Европа ние сме все последни. Притиснетелното е, че изоставаме и в африкански опашки. Азиатските отдавна сме ги отписали. Сал една Молдова ни крепи психически, да не рухнем в сълзи, че по-зле от нас няма.
09 Октомври 2017 11:04
Billy-Joe Winchester
Интересно ми е другите европоейски столици колко са над средноевропейското ниво ... щото да не се окаже че пак сме на опашката.
Изобщо не се съмнявай, че сме на опашката.

Изобщо нямам такива съмнения, задавам риторичен въпрос за да лъсне манупулативността на твърденията. Това е типичен пример за framing и confirmation bias - показваме само част от глобалната картинка и то само факти които пасват на нашата теза.
09 Октомври 2017 11:20
Колко ли % от дохода на бай Ганьо отива за жилище ? / дали не клони съм то 0%/ И колко % плаща данъци ?
И колко % на средния евроатлантик?
09 Октомври 2017 14:34
Tantus,
Бг тарикатски сметки,сър...
09 Октомври 2017 15:21
Бай Драган
Колко ли % от дохода на бай Ганьо отива за жилище ? / дали не клони съм то 0%/ И колко % плаща данъци ?
И колко % на средния евроатлантик?

А същите въпроси за Ханс, Джордж, Луиджи или Франсоа? Ами сравнение между Франсоа в Париж, Ханс в Рощок и Луйджи от някое сицилианско село? Средните стойности са винаги голяма димка и дъвка за слепи очи .. пиле с ориз, аз ям 3 пилета на ден, 100 други ядат по кило ориз, средно всеки яде по ~30 грама пиле и ~1кг ориз ... те така със софиянеца и средноевропейските доходи
09 Октомври 2017 17:59
А същите въпроси за Ханс, Джордж, Луиджи или Франсоа? Ами сравнение между Франсоа в Париж, Ханс в Рощок и Луйджи от някое сицилианско село? Средните стойности са винаги голяма димка и дъвка за слепи очи .. пиле с ориз, аз ям 3 пилета на ден, 100 други ядат по кило ориз, средно всеки яде по ~30 грама пиле и ~1кг ориз ... те така със софиянеца и средноевропейските доходи


Браво. Откри топлата вода - че средните стойности не дават картината на индивидуално ниво. Много си умен, никога не бихме се сетили.

Тук се цитира една статистика, средни стойности и толкоз. Никой не е казал, че точно ти живееш по-добре или по-зле от Луиджи от Сицилия или Франсоа в Париж.

10 Октомври 2017 13:23
tantus
Браво. Откри топлата вода - че средните стойности не дават картината на индивидуално ниво. Много си умен, никога не бихме се сетили.

Щом казваш, че съм албански реоатан ... сигурно имаш право, но преди да вадиш треската от моето око, виж гредата в твоето. Въпросите ми са реторични и доколкото виждам ти си задал същите, без да даваш пример - аз нарочно давам такъв фрапиращ пример, точно за да предизвикам реакции ... е не точно като твоята но .. човек трябва да е готов на всичко
Виждам че си засегнал и въпороса за паритет на покупателната способност - това е 2-рата важна точка естествено, общо взето изказваме едни и същи критики към картинкатана нарисувана от "красивите и умините" от ИПИ. Та не разбрах що така ядно ми се мяташ отгоре, при положение, че не оспорвам твоите въпроси.
Почти целия форум тук е ляв - изключенията си ги познаваме, та подобни бойни действия помежду ни не знам дали имат смисъл.
10 Октомври 2017 13:30
tantus
Тук се цитира една статистика, средни стойности и толкоз. Никой не е казал, че точно ти живееш по-добре или по-зле от Луиджи от Сицилия или Франсоа в Париж

Подобни статии имплицитно се опитват да внушават това, иначе няма да си хабят клавиатурите и работното време. Та статията, както всички подобни напъни, страда от накой от класическите болести на икономическата наука изобщо - confirmation bias, framing и self-serving.
10 Октомври 2017 13:51
11 са секторите с по-ниски средни възнаграждения, но в тях са заети 76% от всички работещи.

Значи 3/4 от работещите получават под средната. Като прибавим безработните, незаетите, учащите и пенсионерите и то сигурно ще излезе вярна статистиката. София е пълна с аутсорсвани, с министерства, депутати, чужди филиали и прочее, та 20% от столичани сигурно получават 3-4-5 пъти средната, много моля да не се бъркат с масата софиянци, които работят за 5-6-800 лв.


В столицата брутният вътрешен продукт на глава от населението е 102% от средното в ЕС, изчислен в стандарт на покупателна способност (СПС). Той е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднакво количество стоки и услуги в различните страни.

А как е работата с ППС*, молим?
_________________
* Паритетите на покупателната способност
10 Октомври 2017 14:36
kаily

На мен пък ми е интересна методиката за изчисляване на БВП на столица - сигурно е някое ново понятие в ик. наука изобретено от ИПИ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД