×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Няма да позволим да бъде застрашен нито един милиметър от територията, обяви той
Милитаризацията на космоса е път към катастрофа, обяви Москва
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,640,346
Активни 1,566
Страници 72,464
За един ден 1,302,066

Седем дейци на науката и културата получиха почетен знак "Златен век"


Награди за високи постижения в областта на българската култура и по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост получиха именити наши дейци, предаде БГНЕС.
Дни преди най-светлия български празник на церемония по връчване на годишните награди бяха отличени творци и артисти от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност.
Министърът Боил Банов отбеляза, че културата в България е на много високо ниво, изкуството е на много високо ниво и трябва да бъдем горди със себе си.
С почетен знак „Златен век“-огърлие, грамота за изключителен принос в развитието на българската култура бяха удостоени седем души. Проф. чл. кор. дин Васил Николов. Археологът не скри, че е развълнуван за високата чест и каза, че приема наградата и като такава за работата на екипа си, с който са успели да покажат, че именно тук са корените на европейската цивилизация. С най-високото отличие на МК бяха удостоени още и писателят Пелин Пелинов, музиканта, диригент Михаил Ангелов, балерината Светлана Донева, фолклористът Крум Георгиев, Николай Овчаров и артиста Филип Трифонов.
Сред наградените пък с почетен знак „Златен век“ – звезда, грамота бяха Мария Атанасова – създател и ръководител на „Жестим“, арх. Емилия Бочева. Настоящата 2017 г. се навършват 120 години от създаването на българския цирк. Сред отличените с тази награда бяха и цирковите артисти Александър, Велизара и Николай Балкански, които дългогодишни изпълнители на най-екстремния и опасен номер в историята на българското цирково изкуство - „Колелото на смъртта“.
Отличие получи и пианистката проф. Стелияна Майсторова, която каза, че е благодарна на съдбата, че се оказала родена именно на тази българска земя. „Че се оказах родена в едно време – безкрайно сложно, трудно, но и може би точно затова, то ми даде възможност да правя точно това, което исках и в крайна сметка се намериха хора, които го оцениха“, каза тя след като получи наградата си.
14
2313
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
19 Май 2017 15:35
Щурците пак прекараха мравките. Нищо ново, така е от хиляди години, от времето на баснописеца Езоп.
19 Май 2017 15:38
Награди за високи постижения в областта на българската култура


бяха отличени творци и артисти от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност
.

Министърът Боил Банов отбеляза, че културата в България е на много високо ниво, изкуството е на много високо ниво и трябва да бъдем горди със себе си.


19 Май 2017 16:08
С най-високото отличие на МК бяха удостоени още и писателят Пелин Пелинов

Ето това е истински Пенчо, а не като мен!

Имал съм една единствена среща с този интересен човек. Бях студент първи или втори курс и срещу септемврийската, поправителна сесия, за последно преди да започнем четене за поправката, с братовчед ми обикаляхме кръчмите. Тогава се играеше мачът Фишер - Спаски. Доста късничко, порядъчно наквасени, по "Руски" чухме кавга за мача. Застъпихме се за Фишер и фишериста, който се оказа Пенчо и след като противниците се оттеглиха безславно, трябваше да полеем победата. Взехме едно шише от единия от двата денонощни магазина, работещи по това време в София, на ъгъла на Витошка и Графа. Отидохме в къщи, където нямаше никой друг и бързичко изпразнихме шишето. Бяхме мало пьющие "Сколько не выпили все им мало" и като прерових "съкровищницата" намерих за още едно шише. В това време тренирах джудо и кимоното ми се мотаеше някъде из стаята. Пенчо си го хареса и го облече. Тръгнахме за денонощния с такси и Пенчо заговори на английски. Стигнахме, аз оставих юнаците в таксито и като най-трезв влязох и купих необходимото. Като излязох, гледам - двама милиционери стоят до таксито и Пенчо им говори на английски. Обясних им, че това е английски състезател по джудо и е малко преуморен след състезанието. Колкото и да е чудно - пуснаха ни с миром и тъкмо тръгнахме и Пенчо попита "Какво искаха тия педераси?". Добре, че шофьорът наду газта. На другата сутрин започнахме изтрезняването, като той ми каза, че чака запис към обяд. Не ми се вярваше, но се оказа вярно!

Честито Пенчо!
19 Май 2017 16:15
Седем дейци на науката и културата

Кои са "на науката"?
Повечето са "на културата".
Цирковите майстори не са нито наука нито култура, занаятчии са, не че не ги уважавам.
19 Май 2017 16:19
Достойни! Честито!
19 Май 2017 19:55
науката и културата
„В центре культуры – наука и неразрывно связанное с ней образование“ – казва един умен човек.
И другаде така смятат. А в нашата държава няма и помен от подобно мислене. В нашата предишна държава – също, макар да не личеше толкова. То за да мислиш така си трябва култура, де.
20 Май 2017 08:37
Един професор-добре,друга професор-добре...и археологът Николай Овчаров.Алоу,той си е баш професор.Честито да му е заслуженото отличие.
20 Май 2017 08:51
това време в София, на ъгъла на Витошка и Графа

Няма такъв ъгъл,щото тези улици никъде не се пресичат

Още един столичанин в повече
20 Май 2017 09:44
Съгласен съм и се поправям - не "Граф Игнатиев", а друг граф - Алабин!
20 Май 2017 09:50
Алабин е странна улица. Името й се произнася задължително неправилно, от Витошка до Валентините си е част от Графа, и никой не разбира как става на Гурко.
20 Май 2017 10:05
Плътеник още един столичанин в повече.
Да бе, и ул "Цар Калоян " е част от Графа

https://www.google.bg/maps/@42.6940664,23.320037,17z
20 Май 2017 10:40
boy-ковец, ти да не си пенсиониран пощаджия? Като не е написан точно адреса и няма да доставиш писмото. Толкова "поща" ми е изчезнала от такива като теб!
20 Май 2017 14:54
Пенчо бре
20 Май 2017 10:40

boy-ковец, ти да не си пенсиониран пощаджия? Като не е написан точно адреса и няма да доставиш писмото. Толкова "поща" ми е изчезнала от такива като тебе

Пенчо бре,чети ! Пенчо не чете. Пенсиониран съм гинеколог, а не пощенец. Ако нещо ти е изчезнало гинекологично или генетично, търси си го по направлението.
20 Май 2017 15:58
Сещам се за едно класическо направление , за което ме подсеща, обявената от теб професия - "Върви на ... в .... !" и мини по ул. "Здраве" http://www.bgmaps.com/map/sofia
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД