×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Поне един сирийски военнослужещ е загинал
„Системата е на ръба”, твърди главният прокурор
„Те трябва да представят факти“, отговори Мария Захарова
В центъра на Лондон пък е евакуирана метростанция заради човек, заплашил да задейства бомба
Правосъдният министър Цецка Цачева иска и държавата да поеме отговорност за охраната им
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,798,268
Активни 1,370
Страници 93,737
За един ден 1,302,066
Истинската история

9-септемврийското въстание наложи революционна промяна в българското общество

Какъв преврат, след като в събитията непосредствено преди септември 1944 г. на страната на ОФ се включват поне един милион българи?
На 9 септември 1944 г. (отгоре надолу и отляво надясно): Посрещане на партизанския отряд "Антон Попов" в Петрич; Въстанието в Пловдив около обяд; Софиянци изпълват и площада около съборната църква "Св. Александър Невски" в следобедните часове; Митинг пред Съветската легация в София сутринта; В средата - отечественофронтовска "четворка" следи за реда на ул. "Московска" в София. Централната снимка е от сайта "Изгубената България", останалите са публикувани в книги със спомени и научна литература за Деветосептемврийското въстание.
Патологични и злокачествени са вече изявите на "Дондуков" 2. За последно, но едва ли, това се случи онзи ден, на 9 септември. Сега президентът задължително трябва да се извини на семействата на избитите между 3055 и 4864 (по различни оценки) антифашисти в периода 1941-1944 г. и на загиналите по бойните полета на Източна Европа български войници по време на Отечествената война на българския народ 1944-1945 г.

Няколко "учени" от двата американски университета в България и един прохождащ телевизионен водещ поискаха тригодишен затвор за честване на 9 септември. Няма как мечтите им да се изпълнят, по-скоро ми се струва, че не е далеч времето, когато непризнаването на датата, сложила край на фашистката диктатура в България, ще бъде поставено наистина извън закона, както е в Европа.

Същевременно трябва да уточня с твърда категоричност, че съм краен противник на съдебни мерки, които преследват изказано мнение по кой да е исторически въпрос - без значение дали това е геноцидът над арменците, престъпленията на фашизма и нацизма или каквото и да е друго от този вид. Историята като наука разполага с достатъчно въздействаща сила, за да се налага да бъде преследван някой заради мнението му по исторически въпрос. Защото така съвсем незабелязано можем да стигнем до 5 години затвор за твърдение, че славянските гроздовидни обеци от IХ-ХI в. имат византийски произход, или 10 години поправителен труд за всички, които смятат, че преславската рисувана керамика има корените си в арабското изкуство. И все пак наглото натрапване на изкривени интерпретации на историческите събития поради преследване на политически или комерсиални цели например трябва да получава необходимия отговор. Непременно.* * *Няколко смели твърдения отличаваха преди време буйните студенти историци, които бяха решили да направят впечатление на девойките в групата си. Веднага ще добавя - смели, но неверни исторически. За връх на студентския шик се смяташе да наречеш Деветосептемврийското въстание "преврат".

Нека видим дали има нещо вярно в тия смели думи. Държавният преврат е цялостна непременно насилствена смяна на държавната власт, извършена задължително в нарушение на конституционния ред. Редица изследователи посочват като важна особеност извършването на държавния преврат от крайно ограничен кръг деятели,свързани с някои от действащите държавни структури. И още - държавният преврат винаги се осъществява в условията на таен заговор.

Събитията от 9 септември 1944 г. не отговарят на нито едно от условията, за да бъдат определени като държавен преврат. Конституционен ред не съществува на практика, защото Търновската конституция минава в нелегалност още на 19 май 1934 г. Не съм уверен, че бихме могли да говорим и за насилствен, т. е. незаконен, характер на промените - народът е върховен разпоредител със съдбата си, неговата воля е единствено законна.

Що се отнася до тайния заговор, в който се извършва държавният преврат, то той пък е съвсем неприложим. Каква тайна, като от ранната пролет на 1941 г. до 9 септември 1944 г. в партизанските отряди излизат почти 10 хиляди партизани, подпомагани от многократно по толкова членове на техните семейства, ятаци и помагачи. Още в края на 1942 г. действат над 100 комитета на Отечествения фронт. През февруари следващата година е обнародвана директивата за подготовка на въоръжено въстание в България.

Тайният характер на кой да е държавен преврат не съответства никак на непосредственото участие на почти един милион българи в събитията около 9 септември 1944 г. на страната на Отечествения фронт. В тоя брой влизат не само участниците във въоръжената антифашистка борба - партизаните и техните помагачи, но също стачкуващите след 6 септември пернишки миньори и софийски транспортни работници, както и стотици промишлени предприятия в цялата страна. Ще трябва да включим и многоборойните участници в превземането на затворите в Плевен и Силистра, Сливен, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Велико Търново, Шумен, Видин, Враца. Стотици хиляди участват в публичните политически събрания на 6 септември в петте най-големи български града - в София пред хотел "Славянска беседа" митингът е разстрелян от настанените в хотела германски офицери. Почти 200 български селища са завзети от обединените сили на партизани и граждани още преди 9 септември.

В тоя един милион непосредствени участници в Деветосептемврийското въстание няма да включим безбройните митинги за приветстване на правителството на ОФ на самия 9 септември и в няколкото следващи го дни, защото плътно ще се приближим до броя на населението на България изобщо.

Съществуват ли условия за избухване на въстание в България през 1944 г.? Със сигурност да. Чрез подписаните между България и Германия клирингови спогодби (през септември 1932 г. и през октомври 1940 г.) България на практика се оказва съфинансираща германските военни авантюри. При това неплатените от Германия към септември 1944 г. стоки и услуги доближават 20 млрд. лева. В същото време особено градското население изпитва остър недостиг на стоки от първа необходимост, бавят се заплатите на държавните служители, като същевременно намалява рязко покупателната им способност.

Няма съмнение, че организирането на концентрационни лагери, изселванията и уволненията от работа на антифашисти създават широка, включително и въоръжена, опозиция на монархофашизма в България. Произволните показни екзекуции, предназначени за сплашване на средния българин, постигат съвсем обратен ефект - от почти 5000 избити антифашисти в България в периода 1941-1944 г. не повече от 68 преминават през съдебен процес.

Разрастването на въоръжената съпротива превръща все повече и повече българи, както и техните семейства задължително и трайно в непримирима опозиция на властта. Не би могло да се провиди как биха се развили събитията в България без участието на външни сили, но това не е нужно. Във всеки случай навлизането на Червената армия в България дава мощен стимул за развитие на българското антифашистко движение, което само в няколко дни го извежда до победа. Деветосептемврийското въоръжено въстание на българския народ променя из основи обществено-икономическите условия в България.Извори"[12 август 1942 г.] Между другото министър-председателят [Богдан Филов] намекна, че той и неговите министри са само изпълнителни органи, докато в края на краищата цялата политика се дирижира единствено от царя. Практически цар Борис [(1918-1943)] е българският фюрер . . .

[26 януари 1943 г.] Легационният съветник Краузат ме посети по време на кратката си отпуска от Източния фронт. Той разказа за невижданата мощ на болшевизма . . .

[5 юни 1944 г.] . . . Вчера вечерта пред вилата на [Богдан] Филов [в Боровец] имало престрелка, която обясниха с появата на шумкари [партизани] . . .

[11 юли 1944 г.] В резултат на руското настъпление настроението на българите непрекъснато се влошава. Все повече се страхуват приятелските на Германия среди [в България] . . . Все повече хора желаят мирни преговори с Русия и с Англия . . .

[3 август 1944 г.] . . . Колко ли хора [в България] вярват все още в нашата победа?!"

Из дневника на Адолф-Хайнц Бекерле, пълномощен министър на Германия в България от 17 юни 1941 г. до 6 септември 1944 г."Към българския народ!

Към българската войска!Българи !

Червената армия няма да воюва срещу българския народ и неговата войска, понеже тя приема българския народ като братски народ.

Червената армия има една задача - да разбие герман[ската войска] и да приближи настъпването на всеобщ мир.

За това е нужно българското правителство да престане да служи на германските интереси, да скъса незабавно всякакви връзки с германците и да премине на страната на коалицията от демократични държави.

Червената армия ще се стреми към незабавно интерниране на немските войници и офицери, намерили убежище в България, както и те да бъдат предадени на съветските войски като военнопленници.

Червената армия ще се стреми също всички немски кораби, отплавали от северните пристанища [пристанищата по Северното Черноморие], да бъдат незабавно предадени на Съветския съюз. А ако се окаже, че някои от тях са [вече] потопени, то Червената армия изисква на морския флот на Съветския съюз да се предостави възможност да ги изтегли [от морското дъно].

Само при изпълнение на тези условия може да бъде прекратено състоянието на война [обявена от Съветския съюз на 5 септември 1944 г.] и да започнат преговорите за примирие.Командващ [Трети украински] фронт армейски генерал [Ф. И.] Толбухин

7 септември 1944 г."Свързани текстове:http://www.segabg.com/article.php?id=477638http://www.segabg.com/article.php?id=0001301&issueid=6413§ionid=5
322
29637
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
322
 Видими 
12 Септември 2012 19:34
9-септемврийското въстание

И кой точно е въстанал ?
-
Най-обикновен военен преврат извършен от същите хора, които извършиха и превратите на 9 юни 1923 г. и 19 май 1934 г.. С тази особеност, че е извършен в условията на обявена война на България и нахлула чужда армия на нейна територия.
12 Септември 2012 19:39
Иван Петрински
12 Септември 2012 19:42
Сега президентът задължително трябва да се извини на ......

Авторът археолог ли е, историк ли е или партиен пропагандатор ?
(снимка: натиснете тук)
12 Септември 2012 19:51
И. Петрински, поздравления! Да си призная - камък ми свали от сърцето. Бях се подплашил да не ме вкарат на стари години на топло. Дори предупредих приятели да внимават.
12 Септември 2012 19:55
демократичната фашистка власт е представена от назначени от цар парламет и правителства, нахлулата армия е червената защото сме съюзник на фашистка германия и по решенията на антихитлеристката коалиция тя трябва да ни освободи от кафявата чума, а избити от фашизма са много повече от военния период, фашизмът отдавна е удавил в кърви българското общество, известен е и мераклията водещ по нова, името си не може да изфъфли ала води та се скъсва за пари, съжалявам и кеворк, ще го обезопасят, телевизията не е случайна, и директно гледане е скимиране на неудобни
12 Септември 2012 20:06
"Работническо дело" ли чета?
Вие, комунистите, продължавате да воювате под чужди знамена!
12 Септември 2012 20:12
"Работническо дело" ли чета?


Точно този въпрос си зададох и аз. По сека вероятност е некакъв фейлетон-шега с дълбок, неоткриваем смисъл....

Иначе досега да е довтасъл дедо плюс-пляс да разгроми врага с постинги от кармазъ букви - като през уикенда под статията за Съединението...
12 Септември 2012 20:19
Каквото и да прави маймуната, все някога й лъсва червеният задник.
12 Септември 2012 20:20
Вие, комунистите, продължавате да воювате под чужди знамена!
Не знам за комунистите - ама знам за чужди знамена: Натисни тук
12 Септември 2012 20:24
"Работническо дело" ли чета?
Не, колега, не четете "Работническо дело". Ако това беше "Работническо дело" от най-емблематичните му години, тогава този текст
Няколко "учени" от двата американски университета в България и един прохождащ телевизионен водещ поискаха тригодишен затвор за честване на 9 септември. Няма как мечтите им да се изпълнят, по-скоро ми се струва, че не е далеч времето, когато непризнаването на датата, сложила край на фашистката диктатура в България, ще бъде поставено наистина извън закона, както е в Европа.
би изглеждал така:
Няколко империалистически слуги на едрия капитал, присвоили си святата титла на учЕни, ведно с предствавител на гнилата буржоазна телевизионна интелигенция, нагло пожелаха тригодишен затвор за честване на 9 септември. Този отвратителен акт на класовата ненавист идва да покаже още веднъж на онеправданите и потиснати трудови маси, че фашистите не спят, а мечтаят да изтрият от лицето на Земята най-прогресивния и справедлив строй--комунистическият! Ще дойде време, когато тези империалистически кучета ще бъдат изправени до стената заради предателската си и подривна дейност. Слава на БКП! Долу фашистките лакеи! Да живее СССР! Вечна дружба!
12 Септември 2012 20:34
Абе човече. Седни малко да прочетеш документи. Къде си тръгнал да манипулираш хората? Не бил сигурен. Не разбрал. Некви милиони. За туй ли ти дават хонорарче? Ходи некъде другаде да пелетечиш. Смучеш си факти от пръстите. Аман от пишман-историци. Срам си за професията.
12 Септември 2012 20:36
Нито в България, нито дори в Германия някога е имало фашизъм, за да твърди авторът, че е имало антифашистка съпротива у нас.
Но терминът "националсоциализъм" е твърде близък до "социализъм", та оттам идва разминаването.
12 Септември 2012 20:43
Абе може да не е точно като в "Работническо дело", ама ме върна статията в младостта. Горе-долу такива статии четяхме и такива неща ни приказваха изкуфелите пенции от дружество "Георги Кирков"
12 Септември 2012 20:46
Ами тази Червена армия обявявя война на България. Ако не беше така, кво въстание, къв преврат? Шумкарите щяха да бъдат туристическа атракция в Балкана, бе Петрински! Ти лично щеше да им носиш комат хляб и кашкавал. И каскетите никога нямаше да стъпят в градовете. Камо ли да правят скапана република. Па да не говориме за социалистическа, комунистическа или там квато си измислиш.
12 Септември 2012 20:51
Същевременно трябва да уточня с твърда категоричност, че съм краен противник на съдебни мерки, които преследват изказано мнение по кой да е исторически въпрос


12 Септември 2012 21:01
На 19 декември 1943 година партизани водени от Пенчо Кубадински убиват 7 човека от
моето село ,пазачи на железопатна гара,бедни хора ,18 деца остават сираци и след установяване на пролетарската диктатура,същите бяха третирани като деца на фашисти и страдаха от това.
Като ученик ,учителката по български ме караше да чета романа на Нецо Гарвански^Не всичко може да се забрави^,четях и се възмущавах ,как и с какво право партизаните убивали в името на народа,хора които не са им давали хляб,хора които са защитавали държавното имущество,архивите.В името на кой народ товарищ Петрински ,партизаните убиваха,без съд и присъда?
На една студентска бригада ,бяха докарали лектор бивша партизанка,която расказваше как е убивала като партизанин враговете на народа,една девойка и зададе вапрос^^Не ви ли беше жал за тези убитите от вас и не ви ли тежат на съвеста?^^,годината беше 1984 и тя горката като мен се дипломира през 1994 година.
Преврат си е, и то с помоща на НКВД,ЧА и техните слуги българските комунисти.Питам,колко хора бяха убити след този преврат с присъди на Народния съд,колко хора бяха изпратени по лагери,затвори само заради това не искаха да влязат в ТКЗС тата.

12 Септември 2012 21:04
А ние (група от 10-ина човека) на 9-и септември шумно чествахме рождения ден на наш приятел в ресторант на открито. И аз да не съм знаел, че могат да ни арестуват всеки момент!
12 Септември 2012 21:16
Не им обръщайте внимание тов. Петрински. Ние сме зад вас.
12 Септември 2012 21:17
Малийй, тука се задава голям кютек.
12 Септември 2012 21:18
непосредствено преди септември 1944 г. на страната на ОФ се включват поне един милион българи

1. ОФ е една измислена, фалшива примамка за наивници и опция за мръсници.
Само след ТРИ години отечественофронтовецът Никола Петков е ОБЕСЕН.
Превратаджията Димо Казасов, дето клал комунисти или ги турял в затвора без съд - напротив!
2. ОФ е една маскировка за пред съюзниците.
Комунистите са носили тези отличителни знаци броени дни в големите градове за пред "ония".
В малките градове и селата е станало безпощадно ясно ВЕДНАГА -
комунистите взеха властта.
По най-бързия начин - чрез грабеж и клане.
3. Нема как историк да каже, че една "нелегална" организация е наброявала едиколкоси.
Нема как да се преброят. КЪДЕ са ДОКУМЕНТИТЕ?
Дори "непосредствено" след 09.09.1944 "ОФ", когато са записвали, не е била 1 000 000.

12 Септември 2012 21:23
Червената армия ще се стреми също всички немски кораби, отплавали от северните пристанища [пристанищата по Северното Черноморие], да бъдат незабавно предадени на Съветския съюз.
Човек требва да е минал барем 5-ти клас и да е учил География на Света за да разбере пълния идиотизъм на сталиновото "искане".
Ми откъде да дойдат тез "кораби"?
На Гибралтар стои могъщият Британски флот.
Значи - по Дунава.
Т.е. 2-3 шлепа.
12 Септември 2012 21:24
Петрински окончателно и безвъзвратно ми падна в очите с този пасквил за една превратаджийска дата. Пък котката нека му се радва....
12 Септември 2012 21:24
Петрински окончателно и безвъзвратно ми падна в очите с този пасквил за една превратаджийска дата. Пък котката нека му се радва....
12 Септември 2012 21:28
.
12 Септември 2012 21:30
jorro22 12 Септември 2012 21:24
Петрински окончателно и безвъзвратно ми падна в очите с този пасквил за една превратаджийска дата. Пък котката нека му се радва....

Вместо да правиш изявления, опровергай го с факти. Докажи, че и снимките са фалшификат.
Ама не можеш и затова злобееш.
12 Септември 2012 21:31
Моят вуйчо станал партизанин на крехка възраст 17 години през август 1944 г. Някъде в началото на септември станал боят при Милеви скали. Вуйчото организирано се изтеглил от полесражението по начин че чак на 15 септември разбрал, че револючията е била победила още на 9 септември. (казали му го някакви горски работници, които случайно срещнал в гората)
12 Септември 2012 21:33
дефиниция за фашизма по "The Concise Columbia Encyclopedia" Columbia University Press, New York, 1983.
"Опозиция на демократическите и социалистически движения, расистка идеология, агресивна военна политика и вяра в авторитарен лидер, изразяващ националните идеали. Първа използва термина фашизъм партията, чийто основател е Мусолини и която управлява Италия от 1922 год. до разгрома на страната във Втората световна война. По-късно е използван и от други десни движения, националсоциализма в Германия и режима на Франко в Испания"
имало ли е фашизъм в България и откога започва той, да, имало е, и още на 9 юни 1923 г. започва първата вълна на фашизация, докато се стигне до зрялата, пиковата фаза в историята на българския фашизъм от периода на първата половина на 40-те години.
само в т.нар. "септемврийски погром" загиват както от въоръжените части, подкрепили превратаджийското деветоюнско правителство, така и от различни шпицкоманди, над 20 000 човека. По повод на неописуемите жестокости на погромаджиите писателят антон страшимиров изрича тежките, но верни думи "клаха народа така, както турчин не го е клал".
още по-страшни форми взема държавният терор, т.е. обявената гражданска война срещу собствения народ в периода 1 март 1941 г. до 9 септември 1944 г, без съд и присъда са убити 29 210 души, от които 20 070 ятаци и помагачи и 9140 партизани, изгорени са 2139 къщи, тяхна жертва падат невинни и невръстни деца,
12 Септември 2012 21:41
Посмали Манго... просто ми посочи методиката как са преброени изгорените 2139 къщи? Да беха 2000 или 2100 ще се вържем, ама тази 9-ка на края ме смущава. Да не би да го прочете в електронния архив на БКП пуснат тези дни в нета?
12 Септември 2012 21:41
Като казваме, че някои болести ги лекува само пенсията получена за последен път, скачате.
12 Септември 2012 21:41
Абе кой беше тоя Кимон Георгиев, някой помни ли?
А Гиньо Ганев?
..
За Дамян Велчев да питам ли, да не питам ли...
12 Септември 2012 21:43
десет
ти имаш странно отношение към числата тези цифри които нащракал накрая ще изчервят даже историци като петрински

А в „Сведението за издевателствата на фашистите”, съхранявано в Архив на МВР за правителството на Иван Багрянов (юни - септември 1944 г.), се съдържат съвсем други данни. Общият брой на убитите от всички партии е 426 души, от които партизани от БРП са 196, а ятаци - 117. Общият брой на убитите партизани, ятаци, съчувственици от всички партии през 1941-1944 г. е 1937.

12 Септември 2012 21:44
За Дамян Велчев да питам ли, да не питам ли..

Абе, може и за Димо Казасов
12 Септември 2012 21:44
Hugin 12 Септември 2012 21:23
И все пак немските кораби в Черно море станаха съветска собственост и караха въглища за България до към 1970-а година. Казваха им "бушмени" защото всички бяха боядисани в черно и не напускаха Черно море защото подлежаха на конфискация и подялба със съюзниците.
Анадъмо.
12 Септември 2012 21:47
Като казваме, че някои болести ги лекува само пенсията получена за последен път, скачате.

Да, ама БСПин се предавал само по наследство и по полов път - чрез вестник не можело да се заразиш. Което не пречи опитите да продължават.
12 Септември 2012 21:47
За това е нужно българското правителство да престане да служи на германските интереси, да скъса незабавно всякакви връзки с германците и да премине на страната на коалицията от демократични държави
Командващ [Трети украински] фронт армейски генерал [Ф. И.] Толбухин

Я виж ти откога сме били в коалицията на демократичните държави !!!! Браво на партизаните. В случая пишман историка ги приравнява на либийските и сирийските бунтовници и борци за демокрация и ще създаде дискомфорт на плачещите по Живков и СССР, но нищо, поне е забавно.
12 Септември 2012 21:48
Що се отнася до тайния заговор, в който се извършва държавният преврат, то той пък е съвсем неприложим. Каква тайна, като от ранната пролет на 1941 г. до 9 септември 1944 г. в партизанските отряди излизат почти 10 хиляди партизани
Няма да се изненадам, ако след малко повече от 20 години някой историчар обяви, че 10-ноемврийското въстание наложи ултра революционна промяна. И в никакъв случай не е ставало дума за заговор/преврат, защото още от ранната пролет на 1987 г. до 10 ноември 1989 г. напускат страната почти 30 хиляди емигранти и над 100 хил. валутозани подкупават активно устоите на парто-социализЪма, източвайки гнусните долари за лукса на режима. Все хора създаващи условията за всенародно въстание.
Та не разбрах, кой въстаник бил станал министър-председател през септември 1944 г. и кой въстаник уби царя!?
12 Септември 2012 21:50
Всеки кандидат историк, решил да блесне пред ...(негова си работа пред кого блясва) може да си напише каквото си иска. Но в случая го публикуват и му плащат. А това не е полезно да се коментира критикува от съображения за форумно дълголетие
12 Септември 2012 21:54
Та не разбрах, кой въстаник бил станал министър-председател през септември 1944 г.

Ааа, туй е срамно да го признаваш на всеуслушание. Кой не знае Кимон Георгиев - царят на превратите (начевайки от 9 юни)
П.П.Само, че той не е въстаник, а баш превратаджия
12 Септември 2012 21:56
Много неща човек чува и какви ли не небивалици чете докато му изкапят и ушите и очите.

Революционна промяна, казваш ?
12 Септември 2012 21:56
цифрите са цитирани по статия
"Имало ли е фашизъм в България?"
Доц. д.ф.н., д-р ист. Нако СТЕФАНОВ
вестник Дума, 9 Септември 2011, брой 206
12 Септември 2012 22:00
Бе то калинки никого не са липсвали. По всяко време и област. Кофти е , има и такива с претенции да са учени калинки. Да информират и манипулират. Даже им дават трибуна, тук и там. Щото чисто научните трудове на този Петрински, надали са се чели и разпространявали, нейде по света. Доста ме съмнява даже, да подозират за съществуването му. Камо ли да са го цитирали или пък, недай си боже отпечатвали. Щото ме съмнява, да е писал нещо смислено и научно.
12 Септември 2012 22:01
Доколкото си спомням в официалните учебници по история на БКП, по които съм държал и този изпит през 1986 г. пишеше, че през септември 1944 г. членовете на БКП са били 2 или 3 000 човека, и се даваше таблица на нарастването им след това. Т.н. "буржоазни партии" пък са били по един файтон хора, (това не го пишеше там).
По най-раздути сметки участниците в ОФ-партиите непосредствено преди 9 септември 1944 г. не са надхвърляли 4-5 000 човека.
-
След това.... чели сме Бай Ганьо.
12 Септември 2012 22:03
цифрите са цитирани по статия
"Имало ли е фашизъм в България?"
Доц. д.ф.н., д-р ист. Нако СТЕФАНОВ
вестник Дума, 9 Септември 2011, брой 206
----
И Нако Стефанов се е позовал на данни взети от.....?
12 Септември 2012 22:08
Газовия посредник,
На бащата на мой близък (лека му пръст), беше възложена от БАН задача да напише нещо като "История на превратите в България". Бил е известен журналист преди 9-и септември и личен приятел на Александър Стамболийски. Един от първите стенографи в България. За Дамян Велчев пише много положителни неща в личен план. Оженил се за богата жена, но за да не бъде обвинен в брак по сметка е издържал себе си и семейството сам и не е допуснал жена му да изтегли от банката дори един лев. Не се е подчинил дори на настояването царя да приеме за курсант във Военното училище някакъв младеж, син на убит във войната офицер, който обаче не успял да издържи приемния изпит. На генерала донесъл лично писмото с ходатайството на царя Дамян Велчев, по това време началник на Военното училище, отговорил с думите: "Ако Негово величество толкова държи да устрои сина на загинал наш другар, правилно би било, да му отпусне парична помощ за да може момчето да си отвори бакалница. Военното училище не е приют за некадърници!"
Чел съм тези истории в ръкопис, но мисля, че не са издавани официално.
12 Септември 2012 22:09
Нако ги е взел от Мако, Мако - от Дако, Дако пък - от Цола. А тя предава директно от гората....
12 Септември 2012 22:10
изпълнил съм коректно и възпитано поставен ми въпрос, не е достойно да ме питаш отде автор има данни, ако имаш мнение кажи го, ако можеш да полемизираш докажи го, ама тъй на мрън мрън тренер тим не разрешава, тъй съм изучаван
12 Септември 2012 22:13
Във връзка с Народния съд Цола Драгойчева възлага на комитетите на ОФ, а там, където такива няма - на кметствата, да съберат сведения по специален формуляр за „загиналите по време на фашизма”. Данните са предоставени на главния народен обвинител Георги Петров на 10 януари 1945 г., за да бъдат използвани в обвинителната му реч. Според тях общият брой на загиналите през 1923-1944 г. е 5134. За 1941-1944 г. е отбелязана цифрата 2320. От останалите, се сочи в документа, преобладават най-вече участниците в Септемврийското въстание от 1923 г. Години по-късно в мемоарната си книга „Победата”, част З, на стр. 536 Цола Драгойчева ще пише: „Общо само през юни 1944 г. са били арестувани и инквизирани хиляди антифашисти, стотици от които са били умъртвени без всякакъв съд и присъда.” В неравни сражения според нея паднали „стотици партизани и нелегални партийни функционери - комунисти, ремсисти, леви земеделци и безпартийни антифашисти”.
Или как се раждат митовете...
12 Септември 2012 22:19
ОФ не е роден принос към историята на света, а е правен по примера на европейските национални фронтове действащи по време и след войната. Само че е имал коренно различни цели. Докато националните фронтове са имали за задача да възстановят демокрацията в окупираните от страни, нашият ОФ е целял всенародната подкрепа за БРП/к/ и смяна на строя под съветска диктовка. Което и става факт!
А че предаването на източно европейските страни без Гърция и някой средноевропейски страни под опеката на СССР е било договорено далеч преди това с англо-американците. Иначе Червената армия щеше да се задоволи до Молдова и някои области на Полша, колкото да си създаде санитарен кордон.
Твърдя го като дете на "врагове на народа" и като засегнат от мероприятията на народната власт през 2009 г.
12 Септември 2012 22:29
Статията е пълна фантастика, която и комунистите в митологията си, започнала да си създава "въстание" чак през 80-те не посмяха да достигнат.
-
Имаше един игрален филм "Ударът", правен някъде около 1980 г.,който градеше митология за преврата. Но дори и там ясно се вижда, че е преврат. Да не говорим да историческата поредица на проф. Николай Генчев излъчвана по Българска телевизия през 1981 г., където бяха включени и реални участници в събитията и където дори и да не се наричаше така, превратът на 9.09.1944 г. бе ясно показан, като военен преврат извършен от същите хора направили превратите и през 1923 и 1934 г..
-
И докато за Средновековието или Османският период по фантазиите и митовете може и да се спори, то за 20 век има достатъчно, предостатъчно информация по най-различни канали - от документи, до живи хора.
12 Септември 2012 22:29
По същество. Чужда армия ( в случаят Червена), без повод и причина, обявява война на България. И съществуват все още драскачи, които възхваляват някакви предатели, които са подпомагали всякак си този агресор на наша земя. И туй се публикува от редакция и вестник с пренции.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД