×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,708,145
Активни 671
Страници 3,614
За един ден 1,302,066
Истинската история

В Пиринския край приемат с негодувание т.нар. „културна автономия”

След две мъчителни години България се отървава от политическите грешки по македонския въпрос само със силна уплаха и доста притеснения за българите по Струма и Места
Тържественото обявяване на новото име на Благоевград, 9 май 1950 г., ТД "Държавен архив"-Благоевград
През септември 1944 г. в Горноджумайска област за въздействие върху местните организации на БРП (к) пристигат значителен брой югославски дейци, които изискват незабавно започване на работа по създаване на т. нар. "културна автономия" в Пиринския край. Това става в съответствие с решенията на Антифашисткото вече за народно освобождение на Югославия в гр. Яйце от ноември 1943 г.
От Скопие дейността по автономията се ръководи от двама достатъчно известни генерали от югославската армия - Светозар Вукманович-Темпо и щипянина Михайло Апостолски. Като основен аргумент се използва обстоятелството, че България се очертава да бъде твърдо в лагера на победените във войната, а Югославия - при победителите. Самият Темпо на едно от събранията на горноджумайския областен актив в края на октомври 1944 г. подробно разяснява ужасите, които България ще трябва да преживее като победена страна, и обратно, прекрасният живот, който чака населението на Пиринския край след присъединяване към победителката Югославия. Няколко дни по-късно, на 5-6 ноември, на областната партийна конференция в Горна Джумая Владимир Поптомов, наблягайки на неуреденото международно положение на Югославия, заявява открито: "При такова положение на нещата . . . и на македонците в Югославия трябва да им кажем да дойдат в рамките на отечественофронтовска България."(Архив на ЮКП, Белград, а. е. 132)*
Въпреки отсъствието на каквито и да е практически стъпки както на държавните органи, така и по партийна линия в посока на "културната автономия", цялата 1945 г. преминава в ширещи се слухове за откъсване на Пиринския край от България и предаването му на Югославия. В началото на 1946 г. слуховете прерастват в брожение, в случай че се "готвело присъединяване към Вардарска Македония" (ДА, ОПА, ф. 127, оп. 1, а. е. 9, л. 124).
Особено показателен е фактът, че повече от година след Х пленум на ЦК на БРП (к) (8 юли 1946 г.) на практика нищо не се предприема в тази посока, освен натиска при преброяването на населението в края на същата година. Характерно за настроенията сред населението е посоченото в доклад на партийната организация в с. Петрово, Светиврачко: "Въпросът за присъединяване на Пиринска към Вардарска Македония се посреща с голямо недоумение от населението, а от партийната маса - с негодувание." (ДА, ОПА, ф. 225, оп. 2, а. е. 10, л. 32)
Преброяването на населението на България през декември 1946 г. остава единственото събитие в условията на "културна автономия" с трайни отрицателни последици в общоисторически план. До голяма степен преброяването е изкуствено, а на записването като "македонец" се гледа като неважна административна формалност. На заседанието си от 21 декември областният комитет на БРП (к) в Горна Джумая решава да се достигне 70% македонци, което е изпълнено. В градовете в графата "говорим език" на преброителните документи да се пише "български", а в селата - предимно "македонски" (ДА, ф. 1, оп. 1, а. е. 39, л. 82).
До есента на 1946 г. никакви други действия по "културната автономия" не се провеждат. Неоценима помощ за масовото засилване на съпротивата срещу създаването на "македонско национално съзнание" оказват скопските емисари, които пристигат в Пиринския край през ноември 1946 г. и остават в повечето случаи до юни следващата година. За 8 месеца с арогантното си поведение многобройните учители по "македонски", книжарите в "македонските" книжарници в Горна Джумая и Петрич, партийните работници от Скопие успяват да предизвикат пълната гама от отрицателни чувства - от присмех у учениците, понеже говорели "по селски" до пълно отвращение у възрастните, които след тежък работен ден били принудени да слушат поучения в курсовете за изучаване на "македонски" език. Стотината учители от Скопие покриват едва около една трета от селищата по Струма и Места, а в останалите "македонски" език не се изучава.
В училищата непонятният език се преподава два пъти седмично по един час. Арогантността на "македонските учители" предизвиква масово конфликти. В летописната книга на училище "Арсени Костенцев" в Горна Джумая (намирало се на мястото на по-сетнешния хотел "Волга", днес сграда на ТД на НАП) за учебната 1947/1948 г. се казва: "Годината протече много неспокойно, непрекъснатите дрязги между учителите -преподаватели по македонски език и другите се дължаха на много ограниченото им образование и високомерността им". (ДА, ф. 566, оп. 1, а. е. 11, л. 28-29).
Въпреки строгите административни мерки курсовете по "македонски" език масово не се посещават. В един такъв курс в Разлог не идвал нито един от записаните 20 души, та се наложило да бъдат привикани 5 циганчета катунарчета, за да бъде спасен от закриване (ДА, ОПА, ф. 4, оп. 1, а. е. 2, л. 67).

* * *

"Културната автономия" в Пиринския край през 1946-1948 г. приключва безславно за по-малко от две години. Съществени резултати от тази политика никой не очаква при всеобщата пасивна съпротива. Населението на областта се отървава само със силна уплаха и доста притеснения. Набелязаните цели са толкова ужасяващи, че всъщност никой не вярва в действителната им реализация.
Новата исторически справедлива политика, окончателно формулирана на V конгрес на БКП (декември 1948 г.), има своето логично продължение с даването на нови имена на редица селища в Пиринския край през следващите години. Именуването на част от най-големите градове и села в областта на видни деятели на революционните борби в Македония е признание за усилията на македонските българи за свобода и обединение с останалите български земи. Това е и началото на решителен отпор срещу непреставащите опити на Скопие да гради измислената история на един измислен народ по формулата на участника в разглежданите събития, бъдещ академик даже, Михайло Апостолски - "немам доказа али тврдим" (србхърв. - "нямам доказателства, но твърдя").
От 1949 г. третият по-големина град в Пиринския край е именуван Сандански. Скоро е последван от Благоевград (1950 г.). Още три селища получават новите си имена през 1951 г. - Гоце Делчев и селата Хаджидимово (град от 1996 г.), Гоцеделчевско, и Кавракирово, Петричко.

Днес

Колкото и да са незначителни историческите последствия от политиката на "културна автономия" в Пиринския край през 1946-1948 г., трябва да се признае, че част от съвременните проблеми в тази област вероятно се коренят именно в този период. За антибългарска пропаганда най-често днес се използват резултатите от преброяването на населението на България през декември 1946 г., когато чрез неимоверен административен натиск 70% от населението на Пиринския край е записано като "македонци". Данните от преброяването и днес активно се използват от пропагандната история, която сътворяват в Скопие. Разбира се, никъде там не може да се видят изворите за административната принуда, чрез която е постигнат този резултат, нито безбройните документи, показващи недвусмислено недоумението и недоволството на населението по Струма и Места от тази политика.
При преброяването на населението на България през 2001 г. 5071 души (от тях малко над 3000 в Пиринския край) са се записали като "македонци". Изглежда, че голямата част от тях обаче не са "наследство" от 1946-1948 г., а по-скорошен плод на скопската пропаганда. През 70-те и 80-те години на миналия век радио и телевизия "Скопие", водеха истинска пропагандна война срещу населението на Пиринския край. Програмите им достигаха безпрепятствено дълбоко навътре в българска територия. Радиопредаванията на български език се излъчваха на честота, съвсем близка до тази на програма "Хоризонт" и на радио "Благоевград" (от 18. 30 до 19 часа всеки ден през 70-те години; сутрешни повторения през 80-те години).
ОМО "Илинден"-Пирин, която така и не можа да събере необходимите 5000 подписа за регистрация, брои според различни източници между 140 и 180 активни членове, а поддръжниците й едва ли надминават 1000 в един район, наброяващ над 360 000 души. Освен платената деятелност на тази организация, несъмнено и българската политика от 1946-1948 г. е в основата на нейната поява. Грешките в политиката се заплащат по завишена тарифа, както вече стана ясно.
---------
*Съкращения: ДА - Териториална дирекция "Държавен архив", Благоевград; ОПА - Окръжен партиен архив; ф. - фонд; оп. - опис; а. е. - архивна единица; л. - лист
55
13248
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
55
 Видими 
25 Ноември 2009 23:44
Г-н Петрински, много точно и много СМИСЛЕНО, което е извън Ваш стил. Поздравления!!!!
П.П. Ако някой помагал в писането-и нему поздравления!!
26 Ноември 2009 02:32
и на мен ми е неудобно... чак подозирам петрински, че е написал нещо такова що-годе смислено... има нек'ва уйдурма... ето - и тов. обретенов е захванал депесето у броя... нещо не е наред, да г'е...
26 Ноември 2009 04:34
След като предизвика негодуванието на читателите с тенденциозните си статии, авторът е решил да замаже предишните си грешки с още по-повърхностна и разтеглива статия.
За целта, авторът споменава на няколко места БРП, без да уточнява, че всъщност става въпрос за БКП. Споменават се и няколко имена за югославски другари както и на някакъв 'световно известен' партиен деец от Горна Джумая.
Браво!
Никакво отношение към това кой е разпоредил да се извършат чистките, полицейските разпити, заточенията по лагери. Нито дума за Гого Тарабата, отношението на другаря Сталин по въпроса. Никаква връзка с Коминтерна.
Вината сякаш е на югославските другари, щото видите ли ние сме били нещо като победена страна. Нито дума за това колко българи са избити и разселени по същото време от другата страна на границата, за това че са нарекли себе си българи.
Може би трябва да благодарим на авторът, че изобщо е повдигнал въпросът. Не знам...!
Понякога, като чета подобни статий, се чудя преди 1989г ли са написани или след това. Такива автори не правят чест на редакцията на в-к "Сега".
26 Ноември 2009 05:14
***

Редактирано от - sybil на 26/11/2009 г/ 11:58:13

26 Ноември 2009 06:56

Абсолютно прав сте ГАРАМЕЛ, всяка ваша дума е истина
Това е поредната демагогска статия целяща оневиняването на бкп/бсп , за едно от най-кьрвавите предаделства на комунистите кьм Бьлгария, сьздаването на "македонска" нация...


26 Ноември 2009 07:34
Е да де !!!Същия другар коминтерновец Темпо - занася костите на Гоце Делчев във Скопие !! Предадени му от другарите коминтерновци Георги Димитров и В . Поптомов - външен министър !! Внуци и правнуци на коминтерновците сега са новите капиталисти !!!
26 Ноември 2009 07:36
Хубава статия. Поздравления за Иван Петрински. А който не знае кои са управлявали България от 1944 до 1950 г. и какво е БРП/к/. значи много трябва да му се обяснява и във вестник това не може да стане.
26 Ноември 2009 08:28
доста притеснения за българите по Струма и Места
Само безкрайно нагъл куманиз може да нарече комунистическите зверства - избиванията, побоищата, насилствените изселвания на българи от Пиринския край "притеснения".
Почти във всеки град на Северна-централна и Североизточна България има
насилствено изселени семейства.
26 Ноември 2009 08:31
неимоверен административен натиск
е включвал
избиване на отделни хора от куманизите,
масови побоища като при текесезаризацията,
най-упоритите семейства са били изселвани.
26 Ноември 2009 09:23
Не е съвсем по темата, но все пак... На някой направило ли му е впечатление какво се казва в една нова реклама на колбас, в която се използват кадри от филма "Топло"? - "Салам "Мелник" - от сърцето на Македония"...
26 Ноември 2009 09:35
Това е поредната демагогска статия целяща оневиняването на бкп/бсп , за едно от най-кьрвавите предаделства на комунистите кьм Бьлгария, сьздаването на "македонска" нация...
Eй го и този малоумник се е изпуснал във Форума. Тук някои непремено искат да вметнат огромна вина на БКП, забравяйки, кои са най-големите виновници Македония да не е българска. Петрински е писал в какво незавидно положение е поставена България благодарение на изключително вредната политика на предишните правителства - 3 поражения във 3 войни с огромни загубени територии. Дали въобще сме имали думата при конкретните обстоятелства. Ако тогава ОФ не бяха се съгласили за Югославянска федерация цялата Македония отиваше в Югославия. Никоя от държавите победителки не ни е поддържала. Знае се за изключително отрицателното отношение на Чърчил към България. За наше щастие Сталин се скара с Тито и ние се опълчихме срещу Тито и така Пиринска Македония остана в България. Тук някои съвсем не може да им светне, че ние бяхме победена държава следствие на колаборациската политика на Борис 3-ти и какво означава това. Аз писах и по-рано, че още след 1-та световна война са се търсели различни пътища за решаване на Македонския въпрос, това е Виенската декларация (мисля, че от 1934г.) между лявото крило на ВМРО и БКП за изграждане на Югославска федерация. Всичко това е заради малоумната заповед на Фердиннд да се нападне Гърция и Сърбия през 1913г., откъдето и катастрофата.
26 Ноември 2009 09:45
Орльо, престани да си измисляш и да се изказваш неподготвен.
Само болен мозък може да вижда навсякъде комунистически престъпления.
26 Ноември 2009 09:51
StrikeEagle га си се родил 40 години след тези събития и не знаеш как е било по времето на текезезацията не се обаждай от коневръза. Аз поне имам спомен от 50-те години, така, че по-добре зная тези неща. Ако е имало някои изкривявания то съвсем не са били масови - текезезацията общо взето е протекла, като ликвидацията при Фил Кенеди и Желю. Аман от прости парчета дето са се пръкнали през 80-те и ми преразказват какво са чели по Интернет. През 1969г. бяха на една маса в ресторант "Приморец" с един бивш кулак, на който са му взели в ТКЗС-то и земята и мелницата. Той ми каза - "добре, че ми ги взеха, че да се науча да живея". Хубаво беше такива задръстянаци, като по-горния да бяха гледали филма "Господин за един ден" в понеделник по 1-ва програма, за да видят какво е представлявало нашето село преди 1944г.
26 Ноември 2009 09:58
garamel и StrikeEagle са абсолютно прави и това, че форумните червенушковци подскачат яростно, само показва, че истината ги боде като трън отзад...

Редактирано от - Benedicta на 26/11/2009 г/ 10:06:22

26 Ноември 2009 10:04
Подозрителна обективност , липса на фантасмагории и "свободни съзинения по зададена предварително тема".
Чак да се чудиш отде е статията. /Отде, не от кого - то горе си пише/
--------------------------------------
Блогът на Генек
26 Ноември 2009 10:12
А, Бенедикто, вече мислех, че си се успала. Слава Богу, тук си, жива и здрава. ***

Редактирано от - sybil на 26/11/2009 г/ 11:59:00

26 Ноември 2009 10:25
Не пипайте Benedicta, никакви лоши коментари за нея или за умствената и дейност! Аз направих един такъв и ми отрязаха главата (т.е. достъпа до форума) да ни е жива и здрава и да ни свети като слънце.
26 Ноември 2009 10:33
La Muerte,
Бенедиктенце, миличка, да опустее дано тъпата клавиатура. Не можах да си довърша последното изречение. Исках да кажа, че "И все така глупава ще е всяка земна твар, която не харесва нашата Бенедиктичка".

Св. Сибило, дано приемеш техническата ми нескопосност
26 Ноември 2009 10:38
Mrx++

Напълно си прав, съгласен съм с всяка твоя дума.
26 Ноември 2009 11:11
А КАКВА Е СИТУАЦИЯТА ДНЕС:
*
> Натиснете тук<

Редактирано от - Kapitanot на 26/11/2009 г/ 11:12:52

26 Ноември 2009 11:18
Само болен мозък може да вижда навсякъде комунистически престъпления.
През 1946 на власт е била БРП(комунисти), ръководена изцяло от съветски граждани.
26 Ноември 2009 12:29
ЕДИН ОТ начините да се противодейства на антибългарските настроения и пропаганда в БЮРМ, ЕДИН от начините за изкореняване на мекедонизма е засиленото присъствие на България там чрез МЕДИИТЕ!
1. Свободна продажба на български актуални весници и списания. Организацията и финансирането не са трудни, трябва просто желание. Само чрез актуални медии може да се противодейста на пропагандата.
2. Телевизионни и радиопредавания!
*
Интересни предложения от Петар Колев, роден през 1986 г. в Щип.
Натиснете тук
"Това, което направи БТВ с „Мюзик айдъл” политиците от България и Македония не можаха да направят за 20 години. За пръв път в Македония една телевизия излъчваше предаване на български език и при това български медиен продукт. То показа, че в България не се пее само попфолк. В Македония започнаха да получават някаква представа затова каква е българската култура и т.н. През времето, когато течеше конкурсът, много близки на Александър и Боян видяха България отблизко, видяха отношението на българите към тях. Това е едно начало, което оттук нататък трябва да се поддръжа. Хората от двете страни на границата могат да станат приятели, да имат общи цели, общи състезания. Според мен това е единственият начин, единственият път – общи проекти в областта на културата, на спорта, на образованието. Крайно време е да се стоплят отношенията."

Редактирано от - Kapitanot на 26/11/2009 г/ 12:34:41

26 Ноември 2009 12:30
През 1969г. бяха на една маса в ресторант "Приморец" с един бивш кулак, на който са му взели в ТКЗС-то и земята и мелницата. Той ми каза - "добре, че ми ги взеха, че да се науча да живея".


Ами човекът като е виждал какво стои насреща му - какво друго да ти каже?
Все пак, годината е 1969г., той е "враг на народа" и си говори с някакво комунистическо недоразумение...
26 Ноември 2009 13:22
Ами, недоразумение. Червен... (самоцензура. Всеки да допълни подходящото според него).
26 Ноември 2009 13:44
Не е истина...
"незначителни историческите последствия"

и так далье, и так далье...
garamel
26 Ноември 2009 14:42
Любчо Георгиевски, ВМРО-НП
Натиснете тук
*
Интервю и включване от ".... старата бугарска столица..."
Натиснете тук
*
Любчо Георгиевски- единствения разумен политик, срещу тезите на македонизма, предавани чрез модератора-македонист. Абсолютно важно и информативно интервю от 9 части. Пускам първа, към другите има линкове.
Натиснете тук

Редактирано от - Kapitanot на 26/11/2009 г/ 16:24:57

26 Ноември 2009 15:59
Ей, ма тва червените умора нямат. Какво било българскто село - като във филма "Господин за един ден". Ами интересно какво е било гръцкото, румънското, сръбското, турското село в същата онази епоха - едва ли е имало разлика. Модернизацията е процес, който няма как да бъде спрян. Дали властта ще е тоталитарна или друга, този процес си върви, ама не - Партията построи всичко. Интересно, ако я нямаше Партията и 60-те години комунизъм, дали българското село щеще да си седи такова, каквото е във филма? Хайде стига пропаганда.
26 Ноември 2009 16:00
не знаеш как е било по времето на текезезацията

Абе няма нищо, ние може и да не знаем ама дядовците ни са знаели. Та дядо ми и брат му (лека им пръст и на двамата), бидейки злостни кулаци са понабили с колове до посиранье един црвен колективизатор и го бутнали у една варница, ама гнидата е оживела, че после се наложило да ходят на курорт на о-в Белене, за по 5 години. После селските активисти-камсамольци пеели под прозорците на къщата им сека вечер "кулак, кулак - ти народен враг". Пеели ама докато двамата кулаци били на курорт, като се върнали от курорта спряли да пеят, щото от много кулачене и двамата имали такива китки на ръцете, че не им ставали часовници с каишка. Като ги разкулачили благополучно, дядо ми ходел да се грижи за конете си, щото комунистето от Ленинска правда отбират, ама от грижи за добитъка - нюню. Кстати - от трактори също не са отбирали, така че се наложило бившия злостен кулак да поправя бившите кулашки, впоследствие народни трактори "Деринг" и "Ханомаг". После тоя бутнатия у варницата станал голям човек - селски партиен секретар, ама пак не се е научил да отбира от трактори, въпреки че се научил да говори много убедително за Ленинската правда. Та в тоя ред на мисли: Марксе, ти разбираш ли от трактори?
26 Ноември 2009 16:02
Мрш++ надминал "простите" парчета по соцлъжи.Ако си бил от някое циганско село нищо чудно ТКЗС-то да ти се види добро.Не сте имали и коневръзи и завиждаш, игнорентино.
26 Ноември 2009 16:16
Марксе, ти разбираш ли от трактори?


ТоварищМаузер, нашият Маркс-плюс-пляс от всичко разбира. Не си ли му чел коментарите?
Той и за кусурите на капиталистическата икономика се изказва (обаче не е емигрирал още в Севена Корея), и за качествата на руската техника е компетентен (но съм сигурен, че не кара руска кола и не гледа руски телевизор) и какво ли не още....
А пък за българската и световната история - там по-компетентен от него няма...
Ако знаех, къде преподава - веднага се записвам студент при него, да знаеш...
26 Ноември 2009 17:02
Много хубава статия,
жалко, че остана с сянка на Боковите изпълнения.

Аз чета такива сочни подробности за пръв път.

Гарамел,
БРП или БРП (к) е било името на БКП, доколкото си спомням от историята на БКП, до петия конгрес, края на 1948 г., затова авторът правилно я нарича така.

Особено впечатляващо е отношението на българите към арогантността и простотията на сръбските колониални чиновници. Тази арогантност и простотия, стигаща до преднамерена вулгарност, е най-характерното за сръбската колониална политика.

За наследството на оня период - най-лошото, останало в бълг. народно психе, според мене е насила наложеното ни тогава възхищение ли, завист ли, към сърбите (вкл. към простотията и арогантността им) - нещо абсолютно непознато на българина и преди, и след Освобождението, камо ли па след 1885 (спомняме си бай Ганя с "вий всички сте българи, ама се сърбеете"...) и след 1913 и 1941 г. Всъщност за слушане на сръбско радио има данни още в 30-те години. След погрома в 1919 и особено след 1944 пуска корени това гадно явление, от което сега още страдаме, и сам г. Петрински понякога ги приказва един сърбо-славянофилски, та ме засърбява кобура.

За преименуването на градове - по принцип това ебило задача, която още не е изпълнена докрай - с градове като Бургас, Ямбол, Пазарджик, Кюстендил и Кържали. Задачата е деликатна - хем да не се заличава историята и традицитята, хем да се затвърди българския облик на топонимията ни.

Одобрявам прочее "Благоевград" вм. бълг.-тур. Горна Джумая, това име е пуснало корен, хората не дадоха да бъде върнато старото след 1989 г., макар че Желев опита. А и Д. Благоев е бил общо взето уважавана фигура, вкл. и в македонските среди у нас. Останаха по "народна воля" и Димитровград, и Велинград. Михайловград (Кутловица, Фердинанд) обаче се смени с повече от странното "Монтана" - не харесват Кутловица и туйто. С какво Дупница е по-хубаво от Кутловица?

Не одобрявам "Сандански" за Свети Врач (Свети врачеве) - старобългарско име, за което е писал и г. Петрински, посветено на православни светци, забравил съм вече, може би с българско потекло? Тачени в Русия и Гърция. Яне Сандански (или Сандули, май бил влах по род, от с. Влахи) е спорна историческа фигура, чак па град да му кръщаваме.

Не одобрявам особено и "Гоце Делчев" за Неврокоп - Гоце е светла историческа фигура, но Неврокоп е старо историческо име, макар сигурно гръцко по произход.

Одобрявам "Разлог" за Мехомия.

Имало е стари имена на наши градове в югозападните краища и Беломорието като примерно Морозвизд и Морунец, които можеха да се използват за преименуването на наши градове с турски и други "варварски" (от езиков. варваризъм) имена.

Кюстендил, от тур. изкрив. Константин (Драгаш) си има хубаво българско име Велбъжд. (Татар) Пазарджик е нов град от 16 в., за него трябваше да се избере едно хубаво старо по звучене бълг. име, примерно Равен, в равнина е, или ако хората много държат за фонетичното звучене, може Пожарник или пък Паздерник, източнославянското име на м. октомври, листопад. "Добрич" е било чудесно име за Хаджиолу Пазарджик. Ямбол доколкото знам си имал старо бълг. име - Дъбилин, може би от трак. Кабиле. Бургас е съвсем нов град от 19 в., селище от 17 в., сред блата - трябва му едно хубаво старо бълг. име, примерно "Блатен" (или Балтен неметатезирано, като Варна) или пък "Воден". Кърджали имал старо име Ахрида, звучи като Охрид, и е между две езера. Казанлък може да не се пипа, Казан било и на прабългарски - срв. Казан на Волга.

Имената на реките са си повечето старите, освен на Камчия (от камшик, дели камшик), която си има хубаво бълг. име Тича, Луда Камчия - Ичера, и р. Батова, в древността Зира. "Тунджа" е потурчено от старобълг. Тонжа, Тъжа с голяма носовка. Р. Провадийска в древността е била р. Варна.

Доосманските тюркски или подобно звучащи по-стари топоними според мене обаче не бива да се пипат, както и гагаузките християнски - Джанавара, Аладжа манастир, и имената на култови места, които се тачат и от мюсюлмани (шиити), и от християни - утраквистични култове, като Демир баба текке, Ак язълъ баба текке = Св. Атанас летни, Саръ Салтък = св. Никола и т.н.
26 Ноември 2009 17:17
Фичо,
Статията не е хубава, защото явно тежнее към смекчаване вината на комунистите. Те такова, те онакова, имало негодуване, цупели се били, другарите се противели.
Цупели се горкинките, ама поемали и използвали като повод за поредните си убийства и изселвания. С атврашшением и негодуванием обаче!
Със сълзи на очи предали костите на Гоце. Със сълзи на очи предавали хора, борили се за българската идея, на темповите главорези...
Ай сиктир!
Накратко - статията е хубава в това, което казва, и лоша, в това, което спестява и то относно една определена група от хора, управлявала тогава и незаслужаваща никакво снизхождение.
Не споменава нищо и за бежанците от Беломорието, особено по време на Гражданската война, препращани от нашата граница към Югославия, щото там им била родината. За преброяванията след разрива в Тито, когато графата "македонец" остава, също не споменава. И т.н., и т.н.
Въобще - малко ми мяза на самокритичен разказ за некои извращения в процеса на изграждане на социалистическото общество, отдавна порицани от здравите сили.

Редактирано от - Forza NATO на 26/11/2009 г/ 17:18:12

26 Ноември 2009 17:19
Капитанот,

Нямаме никакъв интерес да се делим на сини и червени по македонския въпрос, да сочим с пръсти (фингърпойнтинг) - комунягите виновни, Фердо и Борис виновни, Стамболийски виновен, Ванчо виновен, текезацията виновна, ликвидацията на текезетата виновна.

Още повече, че РМ, и България са още предимно посткомунистически страни, нямат истинско дясно (комунистите им се делят на два вида - комунисти и антикомунисти).
26 Ноември 2009 17:42
Чичо Фичо, здравей.

Аз съм чувал за следната езикова трансформация на Дианаполис(град на богинята Диана; има и статуя на Диана от по ново време, насочила лък баш към Сливен) - Диамполис - Диампол/Диамбол - Ямбол. Не съм абсолютно сигурен, все пак това е една хипотеза.
Това, което си написал за Дъбилин е интересно.
Един приятел се шегуваше, че Ямбол значело "ям бол", демек "ям много".
Бъди жив и здрав.
26 Ноември 2009 18:09
Да де, ама го ям на турски многото, защото бол си е турска дума, както теляк, плячка, пътък, пътека, кавал, както любимата на доста хора - хъ(р)с и много други.

Редактирано от - Nickolas на 26/11/2009 г/ 18:28:49

26 Ноември 2009 18:12
Новата исторически справедлива политика, окончателно формулирана на V конгрес на БКП (декември 1948 г.),

Е след този бисер какво има да се коментира?
Само да вметна нещо - щом "новата" политика била справедлива исторически, то старата каква ли е била?
А Маркса дрънка тука едни глупости как едва ли не хората с радостни вопли влизали в ТКСЗ - тата: казал му бил един "кулак" "Добре, че ми ВЗЕХА имота"...а ЗАЩО трябва да взимаш някому нещо и как се нарича това? Напрви щом искаш, държавни ТКЗС - та па ако е толкова хубаво хората сами ще влизат с имотите си там - няма да им ги ВЗИМАТ.
И изобщо какво излиза от статията? Поискал другарят Сталин Балканска федерация - нашите другари скочили да изпълняват. Смразил се другарят Сталин с другаря Тито, скръцнал със зъби да забравим за достлука си с Югославия - няма проблем, отказваме се от федерацията. Изобщо каква ти политика, какви ти интереси, какви пет лева - изпълняваме всичко, що е угодно на московския Стопанин.
26 Ноември 2009 18:17
Куманизите винаги са били майцепродавци.
Сега дзвездите са
Националният Предател Рубладжията Р.Овч. и
Oдеситчето Станишко.
26 Ноември 2009 18:42
Енчо
А пък за българската и световната история - там по-компетентен от него няма...
Ако знаех, къде преподава - веднага се записвам студент при него, да знаеш...
Енчо благодаря за хвалбите. Ама аз преподавам много по-сложни неща отколкото текезезацията и ликвидацията. Не са за първосигналници, като Ударенот орле и Товарища Маузера и Анардила. Големите промени в обществата са ставали насила, ако въпросните първосигналници познаваха историята - капитализмът също е ставал насилствено. А преди 1944г. раздробената земя е била на 2 милиона парчета, върви чакай да се комасира. Сега пак насилствено ги раздробиха на 44000 парчета. В бившето ГДР въобще не се сетиха да върнат земята на бившите юнкери. Ама нали българята са по-христиени от папата - частна собственост та частна собственост - а сега на пазря само чужд плод-зарзават. Ама като имате в главите си вместо в гащите зарзават така става. Що не гледахте бе смотлеци Пурко в "Господин за един ден" по 1-ва в понеделник, да видите как Г.Стаматов е описал селото преди 1944г.
26 Ноември 2009 18:48
Фичо,
никой не се дели на сини и червени по македонския въпрос, а само на българи и не-българи.
Това е толкоз просто и логично, както е казал на баба Елена и дедо Йонката заблудения син, дето оня ден щеше да навърши 100 г.
А за всяка грешка винаги си има конкретно виновни и тук място за котарако-леополдщина няма, защото като няма фингърпойнтинг, винаги има фингърсъкинг и тонгцъкинг.

Редактирано от - Forza NATO на 26/11/2009 г/ 18:50:09

26 Ноември 2009 19:18
Вижте какво за влизане с радост едва ли може да се говори, но българския селянин (около 85% от населението) беше толкова смачкан от немотията и от войните и от катастрофите, че го прие без кой знае какво съпротивление. Говоря за общия случай. Разбира се имало е екцесии и тогава имаше хора с крайно мислене, каквито ги има и тук във форума и от едната страна и от другата. Нещо повече самото отчуждение от частната собственост беше подготвено от редица писатели, които описваха българското село - по-горе споменах Г. Стаматов, Яворов с неговата "Градушка" и кой ли не. Това беше също и приятелят на цар Борис 3-ти Елин Пелин, който написа не само "Андрешко", а и "Гераците","Земя", в които се показваха отрицателните страни на частната собственост над земята. В обществото е имало нагласа към това дело. Това, че дядото на Маузера се е дърпал си е било негова работа, ама това е било изключение. Що се отнася до мен, аз считам, че човек трябва да притежава само това, което е създадено от него и себеподобните. Земята е създадена от природата (някои казват, че е създадена от някакво божество, дето му се кланят и го наричат Господ-Бог - ама няма доказателства за тази хипотеза). Всичките тези отрицателни явления, които сега се наблюдават - заменки, изсичания на горите и др. са заради частната собственост над земята и горите.
26 Ноември 2009 20:30
Не вярвам авторът да е имал намерение да заклеймява когото и да било.
В статията няма показалец към виновните - нито към комунистите, нито към по-ранните грешници, като Стефан Стамболов, които имат не по-малка вина за отчуждаването на "македонците" от корените им.
В тоя смисъл, намирам критиките за плитки и партизански.

Редактирано от - kiro or efiro на 26/11/2009 г/ 20:33:47

26 Ноември 2009 20:39
за влизане с радост едва ли може да се говори, но българския селянин (около 85% от населението) беше толкова смачкан от немотията и от войните и от катастрофите, че го прие без кой знае какво съпротивление.

Мръксе, не пиши глупости, още повече, сигурен съм че познаваш историята. Още повече, сам го твърдиш по-горе. Аз самият нямам такива спомени, щото съм бил още бебе, но помня много добре разказите на баща ми. Само за сведение, нито е бил кулак, нито "народен враг" за да се чувства засегнат от "мероприятията на народната власт". Нещо повече, бил е ятак, а чичо ми - политзатворник и първия председател на ТКЗС-то в селото.
26 Ноември 2009 20:40
Баща ми бил от т. нар. "средняци", т.е. от най-омразната за вас прослойка! А чичо ми беше заблуден до няма и къде. Те двамата (бог да ги прости) доста спореха точно по тая тема: ТОВА ЛИ ИСКАХМЕ? Но докато единия се биеше в гърдите, че "един може да греши, мнозина може да сгрешат, ама Партията не може! Тя рано или късно ще накаже сгрешилите", другият твърдеше, че тогава са направили най-голямата глупост в живота си. И разказваше, че най-мързеливите, некадърните, смотаняците са влезли първи в ТеКеЗе-то. Ами, логично: те просто са нямали какво да губят! Затуй, като пишеш нещо не забравяй, че има и друга истина, различна от твоите мухлясали постулати!
26 Ноември 2009 20:44
Тази статия е продължение от миналата седмица - тогава се говореше повече за грешките на БКП/БРП, а сега повече за това какво реално е ставало - македонски учители и т.н.
26 Ноември 2009 22:28
Дедо Маркс с двата плюса, аз също не съм пряк свидетел на събития, но знам историята на моя дядо. Той е бил сравнително заможен човек, имал доста земя, търгувал със зърно и ползвал услугите на наемни работници, но в същото време бил активист на земеделското движение. След 9-ти септември се включил в опитите за реформиране на страната. Участвал активно в първите опити за коопериране в родното си място, макар и после другарите де са сещат, че бил кулак и го обявяват за народен враг. Та той ми е разправял как ставала тая работа с 'доброволното' коопериране и какви методи за убеждаване ползвали. Отбелязвам, че той си беше останал поддържник на насилествното коопериране, смяташе че само така може да се стигне до модерно земеделия в страна като България, където хората има силно развит дребно-собственически инстискт. След 10-и ноември гласуваше за БСП, щото се опасяваше че новите ще разсипят селското стопанство. От друга страна псуваше яко местните комуняги - сбиртък от прошляци и некадърници, според него.
27 Ноември 2009 13:35
***
30 Ноември 2009 11:48
До Mrx++

Ами през 1969 г. кулакът в Приморско не е смеел да ти каже друго, защото си щял да го арестуваш. Не си само ти, който помни. Що се не скриеш в пещерата?[/b]
01 Декември 2009 14:05
Защо все ни се струва, че нашата камбанария е най-висока и е достатъчно да докажем, че сме били по-високо от другите, та затова по-добре сме видели събитията? И погледът ни е по-чист, защото сме били от "правилната" страна на историята.


Има международно дискутиран факт, който е в основата на гръцко-македонските търкания днес. След ВСВ в Гърция има гражданска война, в която гръцките комунисти - към които се присъединяват и македонците - се обявяват за откъсване на северна Гърция и присъединяването и към Югославска Македония. Това е било подкрепяно от Сталин, защото за него то осигурява излаз на комунизма към Бяло Море. България е съвсем периферна в случая - на комунистите им е наредено да присъединят Пиринска Македония към Република Медония в Югославия. Те слушат и изпълняват. Също така, обучават гръцки партизани във военните училища, за бъдещата Червена Армия на социалистическа Гърция.


Чърчил се е погрижил такава Гърция да не възникне. Загубилите гражданската война по Беломорието са изселени с брутални жестокости на север, повечето към Вардарска Македония. До ден днешен, те пазят документи за собственост, но им е забранено да стъпят в Гърция - за съвременните гърци, те все още са национални предатели. Има и други подробности, които ни засягат, но да не се разпростираме.


Това е в основата на спора за тази част от историята между Гърция и Република Македония. Македонците твърдят, че са жертва на етническо прочистване и си търсят правата, включително обещетения за имотите. Гърците пък се били борили само за запазване на "традиционно гръцки територии" и срещу откъсването им от националните предатели - без разлика на етнос и религия - и присъединяването им към чужда и вражеска държава. Има трогателни истории за насилствено разделяне на деца от родители, които през София са стигнали до Канада и Австралия и сега са най-отявлените македонистки организации в странство.


Какво са правили комунистите у нас трябва да се гледа на фона на международните събития, но погледнато и от други камбанарии. Историците се различават от останалото пишещо племе и по това, че не произнасят присъди за събития в далечното миналото от позициите на днешната нравственост.
02 Декември 2009 02:51
garamel
02 Декември 2009 07:03
garamel
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД