:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Москва и Будапеща критикуват Брюксел за двойните стандарти
Помилваните руски военни се прибраха в Москва
Депутати от РБ пришпорват процедурата, защото мандатът на Стоян Мавродиев свършва на 18 юни
Ще гласувате ли на референдума?
Да
Не
Колебая се
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,074,758
Активни 1,331
Страници 66,704
За един ден 621,541

"Фолксваген Джета" порасна и се разхубави

Новата версия на популярния модел у нас се предлага с 2 избора на двигател
СНИМКИ: ИНТЕРНЕТ
-----------------------------
"Джета" винаги е успявала да се вмести успешно в гамата на "Фолксваген", макар и в конкуренция с далеч по-популярните си събратя. Младите хора бързо се влюбват в "Голф", а по-улегналите и съответно по-заможни залагат на "Пасат". Някъде между тях се настани "Джета", която успешно съчетава най-доброто от тези два модела. Новият вариант не прави изключение, като за него може да се каже, че е по-голям и по-красив от предшественика си.

Базиран на прототипа на "Фолксваген" - NCC, който бе показан по време на автомобилното изложение в Детройт през януари 2010 г., "Джета" е по-дълга от предния модел. Съответно новата има междуколесна база, която е със 7 см по-дълга, както и каросерия, която е с 9 см по-дълга спрямо предходния модел. Точните размери са дължина от 4.64 метра, широчина от 1.78 метра, височина от 1.45 метра и междуколесна база от 2650 мм. В сравнение с NCC, който си остана чисто концептуален модел, сега машината има по-къса задница с малко по-стръмно задно стъкло.

На пръв поглед автомобилът наистина е доста привлекателен. Веднага се набива на поглед черната радиаторна решетка, която се предлага като опция при оборудване Comfortline. При допълнително заплащане може да имате и затъмнени странични стъкла отзад, които абсорбират до 65% от светлината. А ако наистина искате да ви е светло, доплащате и получавате стъклен панорамен покрив, който придава още по-приятно усещане за возещите се.

Вътрешното обзавеждане също е на висота. Седалките са удобни, като комфортът им се осигурява от подгряване и електрически регулируеми лумбални опори. Освен седалките също така воланът и ръкохватките на скоростния лост и ръчната спирачка могат да бъдат облицовани с кожа. Впечатление прави и вътрешното пространство както на предните, така и на задните седалки. Багажникът също е по-голям - 510 л, като може да се увеличава, ако ви се налага да пренасяте повече багаж. При това доста лесно - просто прибирате задните седалки.

Най-важното при един автомобил са двигателите и затова във "Фолксваген" са се постарали да екипират новата "Джета" с нови агрегати. В България автомобилът се предлага с избор от 1 бензинов и 2 дизелови двигателя. Бензиновият е 1.2 литра, четирицилиндров с мощност от 105 к.с. Благодарение на ТSI технологията той осигурява повече мощност при по-малък работен обем. Същевременно смесеният разход на гориво е 5.7 л/100 м. Комбиниран е с 6-степенна механична скоростна кутия.

Дизеловия агрегат е 1.6 литра с мощност също от 105 к.с. При него можете да избирате между 5-степенна ръчна скоростна кутия и 7-степенна DSG с два сухи съединителя. При първия вариант разходът е 4.5 л/100 км смесено, докато при втория - 4.7 л/100 км.

Ако избере варианта с автоматична скоростна кутия, можете да разчитате и на асистент при тръгване по наклон. Той регулира въртящия момент при потегляне, като в комбинация с хидравличния спирачен асистент и електронното управление на трансмисията контролирано прилага спирачен момент и не позволява движение на автомобила назад. По този начин осигурява на водача лесно поведение на автомобила при потегляне по наклон. Системата ефективно спира движението на автомобила назад дори и при угасването на двигателя.

Като част от допълнителното оборудване се предлага и системата Light Assist. Тя позволява автоматичното превключване на дългите светлини, като осигурява още по-висока сигурност при движение. Информацията за другите участници в движението и осветлението на пътя се осигурява от камера, разположена в огледалото за обратно виждане. При скорост над 60 км/ч, пълна тъмнина и активирана система, асистентът Light Assist самостоятелно превключва от къси на дълги светлини, в зависимост от появата на движещи се насреща или в същата посока автомобили.

Автомобилът разполага също така с функциите Coming home и Leaving home, които дават възможност светлините на автомобила да осветят пътят към вратата на вашия дом, респ. към вашия автомобил. Ако по време на пътуване ви смущава светлината от другите автомобили, това може да се компенсира от автоматично затъмняващото се огледало за обратно виждане. Новата "Джета" е снабдена и със сензор за дъжд, който автоматично настройва интервала на работа на чистачките в зависимост от интензивността на валежа.

Машината се предлага серийно при оборудване Comfortline с т.нар. темпомат, който запаметява и поддържа избраната от водача скорост на движение. При това скоростта може да бъде увеличавана и намалявана с определени стойности. По желание може напълно да деактивирате темпомата чрез натискане на педала на спирачката или съединителя.

"Джета" може да се поръча с радионавигационна система. Тя разполага с вграден твърд диск с капацитет 30 GB за съхранение на навигационните карти. Акцентът е цветният TFT дисплей, на който не само навигационните карти са изобразени в 2D- и 3D-перспектива (от птичи поглед), но и можете да гледате DVD-та във формат 16:9. Управлението се извършва или чрез Touchscreen дисплея, или с гласово управление.

В България цените на новия "Фолксваген Джета" стартират от 33 390 лв. и могат да достигнат 43 190 лв. в зависимост от двигателите и оборудването. Цените са с ДДС.
 -----------------------------
 ----------------------------
 -------------------------------
2135
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД