:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,046,665
Активни 1,264
Страници 39,094
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Кога учителят ще стане решение, а не проблем

Въпреки всички заклинания за реформи у нас учителската професия все още е последно спасение, а не призвание
Млад, енергичен, високообразован, владеещ поне един чужд език и "в час" с най-новите комуникационни технологии, едновременно авторитет и приятел за деца и родители. За някои предмети - по възможност мъж. Може би това е идеалът за учителя на вашето дете? Вместо него обаче в класната стая влизат преподаватели - често жени на ръба на нервна криза, които "изпяват" урока, викат неколцина на дъската, попълват дневника и бързат да си тръгнат. Нерядко към другото си работно място. Това ли е учителят днес?През настоящата учебна година в детските градини и училищата работят 87 316 учители. От тях над 84% са жени. 329 са под 25 години. 1700 са на възраст между 25 и 29 г. При 2500 средни училища в страната излиза, че има школа, в които няма учител под 30-годишна възраст. В същото време повече от половината педагози са на възраст 45-59 г. В следващите няколко години голяма част от тях ще бъдат пенсионирани. Кой ще заеме техните места в класните стаи?

Педагогическите специалности не са предпочитани от кандидат-студентите и повечето влизат с доста нисък бал. Студентите правят този компромис, за да използват педагогиката като трамплин към други специалности или просто за да имат диплома за висше. Студентите от други бакалавърски програми преминават изпитите за педагогическа правоспособност, за да имат резервен вариант, ако не успеят веднага да се реализират в желаната посока. Желаната посока почти никога не води към класната стая - след завършването едва 20% от дипломираните педагози се насочват към учителстването, показват данните от рейтинга на висшите училища. Тъжната истина остава, че никой не мечтае да работи като учител. Статистиката не измерва това, но в масовия случай в училище отиват да преподават хора, които към момента нямат други възможности.

Професията не е желана, тъй като нивата на стрес са едни от най-големите. Да оставим видимите за всички проблеми - лошата материална база, дисциплината,трудните взаимоотношения с по-големите децаЕто например какво пише в Концепцията за основните принципи и иновативните моменти в проекта на нов закон за училищно образование: "Липсва необходимата подкрепа на учителя от родителите и образователните институции, което води до ограничаване на възможностите за въздействие в учебния процес и в организационното развитие на училището, демотивира го, води до загуба на чувството за увереност и на желание за прилагане на творчески подходи". Тук само е загатнато, че учителите, особено от големите градове, нерядко са подложени на психологически тормоз от страна на влиятелни родители, а директорите взимат страната на ученика, защото бюджетът на училището зависи от броя на записаните деца в него.

Разбира се, в този документ с помпозно име не се споменава, че немалка част от учителите бързат да приключат с учебните часове, за да отидат на второто си работно място. Историите вече звучат като градски легенди - учители, които продават на пазара; учители, които гледат животни, плодове, зеленчуци; дори учители, които продават сандвичи в голямото междучасие в двора на собственото си училище. От същия документ не става съвсем ясно как как ще се реши проблемът с липсата на кадри и престижа на професията. На този въпрос са посветени двайсетина реда, в които се казва, че квалификацията е задължителна, че се надгражда и че се въвежда механизъм за бързо израстване в длъжност "старши учител". Няма и дума за мерки, с които да се привличат студенти към професията, както се прави в други държави.

Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова казва, че професията е престижна, тъй като средната брутна заплата на учителите е сравнима със средната брутна заплата за страната. Говорим за 717 лв. средно на месец за 2010 г., но има училища, в които отдавна възнагражденията са надхвърлили 800 лв. Бонусите по линия на диференцираното заплащане през м.г. са били средно 330 лв. Трябва да признаем, че днес в период на криза това е професия, която дава сигурност и това не е без значение, подчертава Дамянова и дава за пример, че м.г. за едно учителско място в София е имало 90 кандидати. Звучи наистина много хубаво, но началната заплата, с която се очаква да започне един млад преподавател без опит, е всъщност 450 лв.

Парите биха могли да не са такъв проблем. От оперативните програми за квалификация на учителите са предвидени 75 млн. лв. Дано министерството се подготви достатъчно бързо и адекватно с необходимия капацитет и логистика за задвижване на проектите. Иначе има опасностколосалната за българското образование сумада потъне като вода в сахарски пясък, без да постигне желания ефект.

Като говорим за квалификация, идва и въпросът за програмите, по които се подготвят бъдещите педагози и доколко адекватни са те на съвременните изисквания. Например студентите от специалност "Педагогика" в един от големите университети имат еднакъв хорариум - 45 часа лекции и 45 часа упражнения, по "История на образованието и педагогическите учения" и по "Информационни и комуникационни технологии в образованието". Часовете по чужд език са по-малко - 30 за лекции и още толкова за упражнения. Сякаш програмата е застинала в друго време - трудно е да се повярва, но чуждият език тук все още се изучава само като факултативен предмет. Историята на образованието несъмнено е важна, но вече можем да направим пряка връзка с онези станали досадни оплаквания, че в българската класна стая няма модерен подход на преподаване, мултимедийни презентации, няма и стъпка встрани от скучния урок. Няма и как да има - с подценяване на информационните технологии и чуждите езици българската педагогика остава безнадеждно остаряла. А най-големият дефицит на учители е именно за тези два предмета.

Базови учители от София посочват един от кардиналните проблеми на образованието изобщо - липсата на достатъчно практически часове. Повечето практически уроци в училище ще помогнат на бъдещите преподаватели да свикнат с атмосферата и да придобият опит за справяне с критични ситуации, смятат хора, които работят с факултетите по педагогика на Софийския университет.

Разбира се, картината не е само в тъмни краски. За щастие всеки от нас все още познава учители, които приемат професията като призвание. "Когато наблюдавам постиженията на моите ученици и знам, че ще ме надминат, когато сме партньори, съм щастлива. Не гледам на материалното, а на децата и на положителните емоции, които ми доставят", казва Надя Стаменова, начален учител в столичното 41 ОУ. Стаменова поддържа сайта "Моето семейство" и чрез него общува с учениците и родителите им. Тези думи са забравени, но според нея целта на един учител е да запали у децата пламъка на познанието. Надя Стаменова взе годишната награда в категорията "начален учител" на Синдиката на българските учители.

Друг призьор, но в категорията на директорите е Ахмед Имамов от СОУ "Паисий Хилендарски" в село Абланица.Повечето учители в селото имат лаптопи,училището има сайт, заседателна зала, компютърни кабинети, фитнес зала... Според Имамов тук младите остават, не бягат към града. В училището работят 44 души, повечето от които млади. Само двама от учителите са приходящи, всички други са местни. Успеха той обяснява със спечеленото финансиране по различни проекти. Средната заплата на преподавателите е 720 лв. Въвеждането на делегираните бюджети ни даде възможност сами да управляваме средствата и това ни даде добър старт, посочва директорът. 0.8 на сто от фонда за работни заплати се отделя за квалификация на учителите. Училището постоянно организира семинари и каним лектори, казва Имамов.

Би било хубаво да можем да дадем още много такива примери и те да не са изключение, а правило. Но би било хубаво и държавата да има ясна стратегия не само как да ги поощрява, но и как да ги създава. Има сектори, в които парите трябва да се дават за реформи, а не срещу реформи, каквото е веруюто на финансовия министър Симеон Дянков. Президентът на САЩ Барак Обама казва, че "подобряването на нашата система започва и завършва с учителите". Оптимисти ли сме, че българският премиер, който и да е той, ще стигне до подобно прозрение?

Високата цена на ниските заплати

Когато не получаваме резултатите, които очакваме от нашите военни начинания, не обвиняваме войниците. Не казваме: "Тези мързеливи войници и техните надменни планове за облаги! Ето защо не направихме нищо в Афганистан!" Ако нямаме резултати, обвиняваме стратезите, генералите, държавния секретар по отбраната. Никой не обвинява мъжете и жените, които се бият всеки ден в окопите за малко пари и оскъдно признание.

Но в образованието правим точно това. Когато не сме доволни от резултатите на нашите ученици, обвиняваме учителите. Когато не сме доволни от представянето на отделното училище, обвиняваме учителите и налагаме ограничения на техните ресурси. В отбраната правим съвсем друго - даваме по-добра екипировка, по-добри оръжия, по-добра защита, по-добро обучение. Ако положението се влоши, предлагаме поощрения.

Учителите получават заплата, която е с 14% по-ниска от професионалистите в други професии със същото ниво на образование. Средната стартова заплата е 39 000 долара на година, а в края на кариерата, след 25 години стаж, стига 67 000 долара. В 32 градски района на Америка това означава, че учителят дори не може да си позволи собствено жилище.

62% от учителите работят извън класната стая. За Ерик Бенер, учител по история и носител на награда в Келър, Тексас, парите са постоянна борба. В последните 15 г. не е в състояние да издържа двете си деца само със заплатата. Затова всеки работен ден веднага след училище той отива директно да кара електрокар в магазин за мебели до 23 часа. А на сутринта всичко започва отначало. Всяка година след последния звънец много от най-добрите учители напускат професията - заради дългите часове работа, ниското заплащане, недостатъчната подкрепа и уважение.

Представете си учител новак, хвърлен в градско училище, да води часове на 5 класа дневно с по 40 ученици всеки. В края на годината, ако резултатите от тестовете не са достатъчно високи, му лепват етикет "лош учител". За хора с диплома и други перспективи това напрежение за тези пари е неразумна форма на живот. Така че всяка година 20% от учителите в градските райони напускат. В национален мащаб 46 на сто от учителите напускат, преди да изкарат 5 години в професията. Това текучество струва на САЩ 7.34 млрд. годишно. Ефектът вътре в училищата е опустошителен.

Но все още можем да обърнем курса. Хората говорят за отговорност, измервания, постоянен договор, тестове, диференцирано заплащане. Тези въпроси са важни за дебата, но вторични за привличането на учители и справедливото отношение към тях. Да погледнем едно сравнително изследване за условията на учителската професия в Америка и в три държави, които се представят най-добре на стандартизираните тестове - Финландия, Сингапур и Южна Корея. Първо, правителствата в тези държави привличат топ висшистите към професията. Ние не. Във Финландия и Сингапур държавата плаща за обучение и тренинги. Ние не. В Южна Корея плащат на учителите средно 250% повече от тези в САЩ. И най-важното от всичко - те вярват на своите учители. На тях правилно се гледа като на решение, а не като на проблем, и когато е необходимо подобрение, училището получава подкрепа и развитие, а не наказание. Затова в тези държави между 1 и 3% от учителите напускат системата годишно.

Анкета сред студенти в Америка показва, че 68% биха се съгласили да станат учители, ако професията започва от 65 000 долара годишно и расте до минимум 150 000 долара. Образованието струва пари. За тези, които питат защо да плащаме, ще кажем: "Е, как платихме за три войни? И за да пратим американци на Луната?" Имахме визия, имахме воля и намерихме начин.

--

Авторите са продуценти на документалния филм "Американски учител"
71
4325
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
71
 Видими 
19 Юни 2011 20:07
И аз това казвам - 2000 лв. начална заплата на учител, 3000 за такива с висок клас квалификация и реноме.
-
Веднага 100 проблема в България ще намерят решение.
-
- Чалгата отива в 3-та глуха - Слави Трифонов отива в Канал 3
- Учителят, Професорът, Ученият придобиват малко по малко статус, какъвто имат тези във Франция и други подобни места.
- Учителят става атрактив за реклами, стайлинги, ПР кампании и т.н
- Корупцията спада до "приемливи равнища", заради нарасналата обществена непоносимост към нея - защото персоналното реноме става нещо ценно и корупторът предизвиква социална гнус.
- Мутрите престават да са "много яки" и отново стават "изметът на обществото"
- Борисов и Сидеров не могат да съберат електорат, защото дори таксиджиите и фризьорките започват да вдяват.
- Най-гледаното ТВ предаване става "Знатоки"
- Учениците записват кръжоци по физика, вместо салса
- Високотехнологични компании инвестират в изследователски центрове, а не в "кол центрове"
- Шофьорите започват да спират пред пешеходните пътеки....
- Премиерите правят първи копки не за Спортни палати, а за Силициеви долини
19 Юни 2011 20:16
Драги ми Монтен, за да стане това, което граничи с НФ според близък познат, с който дончкъде съм съгласен трЕбе:

1. да се детонират на територията България няколко стари поръвдясали железа предназначени за утилизация или сумарно поне 50 Mt.

2. да се заселят германци и японци, в краен случай корейци

3. Ако има останАл жив бугарин, след 20г. мове да се назначи като писар в с. Гол Тупан или Мала Фуча.


Алтернатива

да се измете цЕлата мутромилиционерска политическа и икономическа олигархия и да се дойдат на власт родолюбиви, моЕщи образовани люде, което не го вярвам (по-скоро ще доживея да "видя" зелени човоечета).


19 Юни 2011 20:22
Втората статия -
Професията не е желана, тъй като нивата на стрес са едни от най-големите. Да оставим видимите за всички проблеми - лошата материална база, дисциплината, трудните взаимоотношения с по-големите деца

И, разбира се, учителите са виновни.
Няма да има КАДЪРНИ млади учители при това ниво на заплащане. При повтарянето на мантрата: "Ти работи добре, пък някой ден...".
Втората работа не е градска легенда.
Тя е резонно следствие. Както казва един познат - учител по физика, великолепен, интелигентен, в крак с най-модерните техники и технологии - "Работя толкова, колкото ми плащат. Ни повече, ни по-малко".
Друг познат разговаряше с шофьор /от бившата "Пътна помощ"/. Оня му вика: "Даскале, че твойто какво е? И аз мога.". Учителят му рече: "Как? Като и средното си изкарал с три?".
А шофьорът обясни: "Хвърлям им една топка и да се занимават".
На което учителят отговори: "И аз бих могъл да върша твоята. Мятам на пострадалите една отвертка и да се оправят".
Каквото и да говорим - всичко опира в заплащането. С трици маймуни се опитват да ловят. И всякакви тикви, кратунки и манерки се мятат срещу даскалите - комплексът за малоценност от времето, когато са им писали три по милост, действа.
Между другото - интересно ще е да се види какви знания по роден език ще проявят противниците на даскалите. Чакам ги...
------------------------------- ---------------------------
Блогът на Генек


19 Юни 2011 20:49
Тувариши,
В цивилизованите държави учителите, държавни служители не получават заплати много над средните за държавния сектор.
Стига илюзии за пенкилера даскал.
Истинският учител са неговите университети

Редактирано от - острилката на 19/6/2011 г/ 20:49:39

19 Юни 2011 21:32
А в основата е че децата не щат да учат. Особено природни науки. А защо им е? Примерно физиката е в основата на техниката. Техниката е в основата на производството. А има ли производство? Значи (смятат) ученето е загубено време. Даскалът е чиновник който трябва да ги избута до диплома (тя може и да потрябва) макар че и тя се оказва излишна - я колко недипломрани станаха кой банкер, кой известна мутра.
20 Юни 2011 00:12
Физиката те учи да мислиш. В каква точно насока ще мислиш след това не е толкова важно, важното е, че ще имаш инструментите.
20 Юни 2011 02:27
подчертава Дамянова и дава за пример, че м.г. за едно учителско място в София е имало 90 кандидати.

Ами значи основният проблем не е липсата на кандидати за учители. Основният проблем е в качеството на назначените.
-
Кога качеството започна да спада бързо ? След 1991 г.. Какво се случи тогава ? Ако го свържем с общите процеси на прехода ще сгрешим, защото се случи нещо съвсем конкретно в образованието, което доведе до рязкото понижаване на качеството на учителите.
-
Тогава се случи феодализацията на образованието, чрез прехвърляне на назначаването и уволняването на учителите от общинските отдели "Образование" към директорите на училищата.
-
Това задейства системен отрицателен подбор. Всеки директор (директорка) се стремеше да подбира колкото е възможно по-тъпи и неадекватни учители. Когато нямаше приятелки и братовчедки за назначаване. За да не му (й) застрашават поста. Ако някой учител, действително бе кадърен и вземаше работата си присърце, то той бе уволняван.
-
Вторият удар върху качеството на образованието бе с въвеждането на делегираните бюджети през 2008 г.. Тогава в добавка на желязното изискване, че учителският колектив трябва да е само от приятелки и роднини на директорката (защото вече трябваше да се крадат и много пари и никой не биваше да дъни четата, ) се появи и още един феномен - умишленото оставяне на свободни но нужни бройки, за да могат учители с други специалности да си делят извънредни часове. Естествено формалните часове са много повече от реално взетите.

Редактирано от - Brightman на 20/6/2011 г/ 02:36:46

20 Юни 2011 02:31
Та, ако искаме да върнем качеството на училищното образование, то най-важни са две мерки:
-
1. Отнемане на правото на директорите на училищата да назначават и уволняват учители и връщане на това право към общинските отдели "Образование" или принципала на държавните училища.
-
2. Премахване на делегираните бюджети и управление на бюджетите на училищата директно от служители в общините.
20 Юни 2011 07:21
How Much Will You Be Getting!
The starting salary for astronauts is $45, 000 a year. The experienced astronauts will get form $52, 000 to $80, 000 each year. In addition, Astronauts also receive health care, paid vacations along with plans for retirement and insurance coverage.

Авторката леко се е пообъркала. Дето се казва изказала се е неподготвена.
Млади учители с компютърни умения . Във врмето, когато има достъп до всякаква литература и компютрите са ужасяващо евтини. Аз съм на около 20 години по-възрастен от мечтаните и служители, владея перфектно два езика(в провинцията, където живея е задължително), програмирам да поне 5 компютърни езика, и т.н.
Защо му е на един учител по история да знае сокит програмиране на тсп/ип или айсик дизайн? Тъпизми от класа на връзкар-журналист. Учителите ще заемат мястото си в обществото когато се почуства нужда от образовани хора, иначе ако сложиш двигател на ферари в шаси на трабант, новия мутант ще се разпадне на първата пресечка. И стига с тези наивистични представи, че кликането с мишката(което си е напълно достатъчно за един учител) е равностойно на съставянето на код за дивайс драйвър.
20 Юни 2011 08:10
Понеже статията повдига въпроса за желанието на студентите да учат педагогически специалности - те по принцип не са особено смислени. Учителят по физика обикновено би трябвало да е завършил физика, а не педагогика; учителят по английски - английски, и т.н. Стойността на педагогическото образование като такова е една доста тъмна материя, която и най-добрият учител ще се затрудни да обясни

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
20 Юни 2011 08:14
Брайтмане, няма логика да се връща старата система за назначения.
Щом директорът на училището носи цялата отговорност за резултатите, значи той трябва да е работодателят.
Що не питаш как се назначават директорите? Погледни правилника и ще ти стане ясно 5-членните комисии как се формират. Ще зяпнеш от изненада, да знаеш.
20 Юни 2011 08:42

Не ми разправяй как се назначават директорите. По- важно е при тях да има мандатност - мине ли 5 години като директор в едно училище да се сменя с нов от конкурс. Стария да се яви на конкурс, но в друго училище. Так ще се избегне възможността за назначения на солташаци и хрантутници и злоупотреби с бюджета.
20 Юни 2011 08:42
Die HEXE,
физиката...те учи да мислиш?? А защо не математиката или поне философията? Моля те дай един убедителен аргумент, за да повярвам, че си на нивото на Монтен.
20 Юни 2011 09:26
Математиката е основният инструмент на всички естествени и инженерни науки. Добрата математическа подготовка е базата, без която е невъзможна надстройката, заради това не съм я споменала - мисля, че просто се подразбира.


И сега Фичо сигурно ще ми скочи, но мисля, че философията без добро познаване на естествените науки е "упражнения по стил" (а ла Витгенщайн). Начинът, по който се препорада и изучава в момента, за мен е неефективен. Иначе е изключително важна.
20 Юни 2011 09:58
Ако ще и 900:1 да е отношението кандидати:място за учител, ако кандидатите кандидатстват за 500 лева, пак ще е зле.
Проблемът е в Университета и професорите там. Които по най-мижитурския начин се покриха по време на Голямата Учителска Стачка, безпрецедентна изобщо в историята на България, а може би и на Европа. Правителството на Станишев, позьорът Вълчев нанесоха най-тежкия удар на образованието. Те показаха как Държавата гледа на Училището. Какво остава за таксиджии, фризьори и др.?
20 Юни 2011 10:36
Светльо, ти от всичко ли разбираш?
20 Юни 2011 10:42
Учителите ще заемат мястото си в обществото когато се почуства нужда от образовани хора,
Такова образование, каквото получава в момента обществото, за такова е готово.
Тази теза обезсмисля всякакви преливания от пусто в празно в статиите и коментариите по медиите.
Учителят по физика обикновено би трябвало да е завършил физика, а не педагогика
Ами, то винаги е било така у нас. Педагогиката е само една от дисциплините /с един изпит/, които избралите педагогически профил изучават. Ако съдя от собствения си студентски опит, пък и от стотиците други случаи, които познавам, обучението по дисциплината "Педагогика" в България е само проформа, уви. Учебното съдържание и преподавателите са просто един анахронизъм, губещ времето и парите на студентите. Едва ли нещата са се променили много напоследък.
Ценна дисциплина е "Методика на преподаването на... /предмета, който бъдещият учител ще преподава/, но и на нея не се гледа достатъчно сериозно в повечето ВУЗове - и от страна на ръководства и преподаватели, и от страна на самите студенти.
Образованието ни ще е такова, докато в съзнанието на хората битува разбирането, че всеки достатъчно грамотен, който влезе с дневник в класната стая, може да се справи със задачата, заради която е влязал, без особена предварителна цялостна подготовка, и най-вече без педагогическа и методическа. Докато на учителката в детската градина се гледа като на много по-долна ръка специалист от университетския преподавател - все така ще бъде.
20 Юни 2011 10:50
.. те учи да мислиш. В каква точно насока ще мислиш след това не е толкова важно, важното е, че ще имаш инструментите.

Фундаментална глупост
20 Юни 2011 10:55
Ve,
20 Юни 2011 11:00
Всеки един предмет изучаван в училище учи как да мислиш. Разликата е в това, че при точните науки няма субективен измерител на наученото. При точните науки няма как да "назубриш" материала.
Лошото е, че недостойното заплащане на учителският труд отблъсква кадърните от тази професия. Не може да се раздадеш на учениците си ако нямаш пари да се облечеш.
20 Юни 2011 11:18
Поредната статия, която "върти думите, цитира чужди мисли и нищо не казва".
Всяка професия е призвание, преди всичко. Ценностната система е друго нещо, а реалността изисква съвсем други неща.
Тази тема е дъвкана нееднократно и все безсмислено.
Всичко е такова, каквото е.
20 Юни 2011 11:37
malnas, в ерата на ГЕРБ новоизбраните директори са по правило политически протежета, или политсолташаци, ако щеш. Е, тук-там се промъква и по някой професионалист.
Надявам се знаеш кой и как избира училищните директори в Щатите. Всяко чуждо тяло, привнесено отвън по политически или други критерии предизвиква инстинктивна реакция.
И защо старият директор да ходи на конкурс за друго или друг тип училище? Бил е шеф на начално, примерно, а да се яви за професионална гимназия? Разликата е от земята до небето. Ами ако вземе да го спечели, тогава какво ще стане?
Най-добре е да се засили ролята на педагогическия съвет и училищното настоятелство чрез повече пълномощия, главно в контрола над бюджета.
разбира се, става дума зя някакви си 4-5% от цялата сума, защото останалите пари са точно поределени по пера, а само с тези директорът може /поне хипотетично/ да злоупотреби.
Разбира се, въвеждането на железни правила за конкурси за учители също е належащо.
20 Юни 2011 11:43
Ами то 500-600 лева е и началната заплата, с която се очаква да започнеш на някои "престижни" места като банки или застрахователи... При 8часов "разтеглив" работен ден, а не при 20 работни часа седмично, както е реално в т.нар. "общински" училища.
Напоследък проблемът е не в заплащането, а в "престижа" - не е нормално учител в София и Каспичан да получава едни и същи пари, както не е нормално и полицай в двете места да е с една и съща заплата - освен "пееенето" на материала, учителя трябва да дава още нещо иначе си остава "певец", а полицая в кафенето - "образ"...
20 Юни 2011 12:02
Учителската работа е престижна. По принцип. Но не и в България - страна, населявана с хора, за повечето от които ученето е "омразно" занимание. Затова е пари за учителски заплати и училища почни няма. Оттам и професията става непрестижна.
20 Юни 2011 12:26
..повече от половината педагози са на възраст 45-59 г..

Ние всички даваме ли си сметка какви хора възпитават децата ни - такива, на които социализма е промил мозъка до неузнаваемост, хора които гласуват за кандидат за някоя длъжност базирано на факта, че бил добър човек, хора които смятат че държавата трябва да им увеличи заплатите (а не консуматора на услугата - родителя).
Общото с Гърция е, че там като у нас, ж.п.-то, образованието и здравеопазването са държавни (т.е. неработещи), но гърците успяваха да преметнат Европа със заемите и да поддържат високи заплати въпреки безхаберието. Ние няма да имаме този късмет - мома веднъж се лъже.
Затова: На учителите заплатите ще бъдат толкова, колкото им плащат клиентите (родители).
На докторите, толкова колкото им плащат пациентите. А в ж.п.-то толкова колкото могат да си изкарат, в условия на законна конкуренция с другите видове транспорт.
****
Нататък може да продължите сами - по отрасли...!

------------------------ ---------- -------
На народите с къса памет,

преходите им са много дълги!

- Д-р Тони Филипов
------------------------------- ----------
20 Юни 2011 12:38
не е нормално учител в София и Каспичан да получава едни и същи парине, не е нормално дете в София и каспичан да получава различно ниво на образование
20 Юни 2011 12:51
Не е нормално едно дете в София да си купува домат за 2.20 лв, а от Пловдив за 1.20 лв.
20 Юни 2011 13:24
Ами значи основният проблем не е липсата на кандидати за учители. Основният проблем е в качеството на назначените.

Брайтмане, шъ имаш да вземаш! Основният проблем не е в "качеството на назначените", а в качеството на кандидатствалите за мястото. А както може би се досещаш, качеството на кандидатите е в правопропорционална зависимост от "качеството" на заплащането... Ако заплатите се намалят още и още, накрая ще започнат да назначават за учители преквалифицирани дългосрочно безработни и полуграмотни "учители" от бюрото по труда. Това е.
20 Юни 2011 13:57
Доси,
учителските заплати съвсем не са малки. Ако ги сметнем върху реално отработен час, може да се окажат от най-високите. Кандидати за учители има достатъчно и те не са нито по-добри, като качества, нито по лоши от кандидатите за всяка една друга дейност.
-
Проблемът е, че системата на назначаване на учители от директорите (директорките), предполага отрицателен подбор. Просто никой директор (директорка) няма да назначи учител, който може да го засенчи. И понеже има презастраховане, и понеже това е процес започнал още от 1991 г. (от когато директорите почнаха да назначават и уволняват), то и затова нивото на учителите в образователната ни система е толкова ниско.
-
Отделно - всеки директор се стреми да се обгради с роднини и приятели. Да си сформира локална мафийка, в която отрицателните човешки и професионални качества са предимство. Защото, особено след 2008 г. и въвеждането на делегираните бюджети, шуробаджанашката монолитност на колектива, около директора, е особено важна, защото вече има и много да се краде.
20 Юни 2011 14:08
Щом директорът на училището носи цялата отговорност за резултатите, значи той трябва да е работодателят.

Работодателят винаги е и трябва да е собственикът. При общинските училища това са общините.
-
Главното предимство на връщане на назначаването и уволняването на учители директно от отделите "Образование" към общините ще е разбиването на възможността за създаване на локални директорски мафийки, рязкото подобряване на качеството на учителите и намаляване на кражбите в училищата.
-
Отделно, ако директорите на училищата се превърнат в Главни учители (както е било до 1944 г.) и не се занимават с парични въпроси, ако имат и мандат, то нещата в образованието доста ще се подобрят.

Редактирано от - Brightman на 20/6/2011 г/ 14:09:46

20 Юни 2011 14:24
Brightman: ...учителските заплати съвсем не са малки. Ако ги сметнем върху реално отработен час, може да се окажат от най-високите...

Няма по-лесно от това да се профанизира един разговор. Достатъчно е да сведеш нещата до невярна предпоставка и от нея можеш да си изведеш всичко. А часовете работа на един депутат да смятаме само като сума от времето с двигната ръка в залата ли? Или на шофьора - като сума от времето, в което прави завой например. Или на актьора - само това, което прави пред публика - 4-5 часа седмично. Или софтуерния специалист - само времето, необходимо за набиране на кода. Жалко!
20 Юни 2011 14:26
учителските заплати съвсем не са малки. Ако ги сметнем върху реално отработен час, може да се окажат от най-високите.

Брайтмане,
специалист по всичко означава невежа навред.
Какво означава "реално отработен час"? Да давам примери е банално, но за теб 1 час на летец и 1 час на магазинерка е едно и също. Ха дай си малко почивка, че вече глупостите преливат.
Разбирам - страхотна омраза към даскалите, дето не са щяли да видят в теб самозвания гений, а са пишели тройките по милост, но...
1 реално отработен час...Писна ми да ми обясняват за интензивност на труда, за качество на работата, за плащане според резултата, а не според времето...Обаче, стигне ли се до даскалите - хоппа, те не работят 8 часа.
Имам познати в тия среди, имам известна представа за нещата, а не съм и дрънкало, дето не уважава чуждия труд /поради което не ставам за политик/.
Що се отнася до ниското качество на знанията на учениците, веднага ще контрирам: нивото на ръководство, нивото на правила, учебници, контрол, нивото на самите учащи се /нали говорят за ученика като субект, а не обект в образованието - а като стане дума за незнанията: "даскалите не го научили"/, нивото на законодателството - що некадърни, неадекватни и полуграмотни дрънкала се изредиха да са депутати, че и напират за политическа дейност...
Още?
Ха върви при Пръмова - там рекламирай интелектуалната си колежка. А тук...Да си кажат думата знаещите и мислещите.

Редактирано от - генек на 20/6/2011 г/ 14:28:45

20 Юни 2011 14:27
Ве,
пръскаш бисери пред него напразно...
20 Юни 2011 14:56
генек,
разбирам те, че искаш по-висока заплата и да работиш по малко. То кой и не иска.
-
Нито съм бил тройкаджия, нито имам нещо против учителите. Майка ми бе учителка, а и аз съм бил учител една учебна година. Но истината преди всичко.
-
По стечение на обстоятелствата имам поглед от различни нива и гледни точки, как се развиваше ситуацията в българското училище през последните 20 години, без от това да ми зависи нещо или да ме обвързва емоционално. Смея да претендирам да съм обективен и държа на това, което съм написал по-горе. Колкото и да те засяга емоционално. Сорри. Но истината преди всичко.
20 Юни 2011 14:58
Брайтмън,
1. Такова понятие отработен час в учителската професия няма. Това да не е цех за шиене на чаршафи?!
2.
Проблемът е, че системата на назначаване на учители от директорите (директорките), предполага отрицателен подбор. Просто никой директор (директорка) няма да назначи учител, който може да го засенчи.

Няма как да го засенчи, защото назначаването на директори става при други условия. Тук засенчване не може да има. Подборът на колектив е право на директора и от него зависи духът във всяко училище. В този смисъл не могат да се правят обобщения.
3. Управлението на едно училище зависи и от колектива. Педагогическият съвет има широки пълномощия и е в състояние да стопира решения на директора. Педагогическият съвет заедно с директорите са колективният орган на управление на всяко едно училище, и ако учителите някъде не са го разбрали, то това си е техен проблем.
4. Директорът не може да уволнява самоволно, защото може да бъде съден.

Редактирано от - paracetamol на 20/6/2011 г/ 15:03:12

20 Юни 2011 15:02
Писна ми да ми обясняват за интензивност на труда, за качество на работата, за плащане според резултата, а не според времето...Обаче, стигне ли се до даскалите - хоппа, те не работят 8 часа.

Нямам нищо против, заплатите на учителите да зависят от резултата на трудът им . успеха на учениците им. И това е една от промените, които ще направи Либертас. За целта, обаче преподаването трябва напълно да бъде отделено от оценяването на знанията на учениците. Затова и ще отделим преподаването от оценяването. И тогава всеки учител ще получава такава заплата, какъвто е сбора от броя на учениците и оценките им. При свободен избор на учители и училища, това ще вкара конкуренцията, като стимулиращ механизъм.
Натиснете тук
20 Юни 2011 15:05
Нямам нищо против, заплатите на учителите да зависят от резултата на труда им, успеха на учениците им.

Това е най-големият комунистически лозунг, който съм чел от теб!!!
20 Юни 2011 15:15
paracetamol,
вярваш ли си ?
-
1. Такова понятие има в Кодекса на труда, но "няма", защото ако "има" легендата за ниската учителска заплата се изпарява;
-
2. Шубето е голям страх. Това (освен комплексите им) кара директорките да се пазят да назначават кадърни хора за учители, щото току виж утре някой ги забелязал и им изтинало мястото;
-
3. Сам казваш, че директорът е зависим от учителският колектив, а пък колектива се формира от директора. Как директора ще си формира колектива при това обстоятелство ? От кадърни и мислещи хора, които ще му хващат всяка глупост и противоречат, или от послушни некадърни безличници, най-добре роднини и приятелки ?
-
4. Доколкото знам, (или поне така беше доскоро, ) масата от учителите са на едногодишни договори. Освен това щом всеки неудобен на директора учител е уволняван, (въпреки и след това държавата да плаща обезщетения за неправомерно уволнение, ) значи на практика става.
20 Юни 2011 15:20
paracetamol,
що да е комунистически ? В края на краищата, това, което се потребява е реален продукт. Такъв е и образоваността на нацията. Няма нищо по естествено всеки учител да получи точно толкова възнаграждение от обществото, колкото е допринесъл за неговата образованост. За целта този принос просто трябва да бъде обективно (външно) измерен. А няма по обективен измерител от знанията на учениците му. Всички други "показатели" са вятър и мъгла.
20 Юни 2011 15:24
"Успехът на учениците"... Такова клише не може да се коментира. Кое е успех - да изведеш циганчето от неграмотност до честен труд, или да имаш в биографията си ученик банков началник, или нобелов медалист?
Учителят е само един градинар в райската градина на човешката умност. Той се грижи за това този ум да разцъфти. Това, че този цвят ще даде плод тук или там няма как да се измери.
Кой ще измери сега успеха на учителите на Стефан Иванов, който спаси оцелелите от катастрофата на автобуса край Пловдив? Ще вдигнат ли със задна дата заплатата на учителят по литература или философия, че са го научили на ценности?
Търговците завзеха храма отдавна.
20 Юни 2011 15:27
Дресировка и обучение са две различни неща. Създаването на условни рефлекси може да се мери. Ако това искаме - ресто от мен!
20 Юни 2011 15:31
Абсолютно си вярвам защото:
1. Назначен съм на работа в средата на 90-те, три месеца след завършване на Университета след конкурс - младо провинциалистче без никакви софийски връзки зад гърба си.
2. Педагогическият съвет, чийто член съм, неколкократно е спирал решения на директор и е променял директорски решения за формиране на профили и други такива.
3. Ежегодно се правят отчети на Педагогически съвети за финансовото състояние на училището.
4. При завършване на клас квалификация всеки учител получава договорената със синдикатите добавка пряко към заплатата си, без директорът да е длъжен да го прави.
5. При извършване на дейност, която повишава авторитета на училището или е извънредна, учителят получава награда и това е ясно на всички.
6. След стачката до сега бяха съкратени хора заради изчерпване на хорариума.
7. Беше направен един опит за уволнение на учител поради не спазване на задълженията му, но нормативно директорката не беше подготвена и беше осъдена. Учителят заслужаваше уволнението си.
Айде, довиждане, че трябва да попълвам документация - иде краят на учебната година, и вероятно ще ми отнеме към три-четири часа след работните ми шест.
20 Юни 2011 15:33
ve,
айде стига расизъм. Успехът на ученика по съответният предмет се измерва, чрез обективно оценените знания и умения, показани на изпит.
-
Циганчетата имат точно толкова потенциал, колкото и всички други деца.
-
Може да има коефициенти на учителските заплати, които да компенсират трудна географска достъпност на дадено училище, нуждата от повече езиково внимание и т.н., но това няма обще с принципа - заплатата зависи от реалният образователен продукт, оценен, чрез знанията на учениците.
---
Ако например този коефициент е така направен, че да компенсира напълно битовите неудобства на учителите, то ще видиш, че циганчетата съвсем не са с по-малък потенциал.
20 Юни 2011 15:36
paracetamol,
вероятно не съзнаваш, но с постингът си потвърждаваш точно това, което казвам.
20 Юни 2011 15:39
brightman, оставям на теб да прецениш дали да се хващаш за буквата или да следиш смисъла, на това което се казва.
Ако беше както ти казваш - учителите в СМГ и ЕГ можеха спокойно да си клатят краката и техните ученици ще покрият средното за страната ниво. А друг някой, който работи във Филиповци, да се скъса от бач - остава на ниво под средното. Това е все едно да мериш кой е по-добър музикант според това колко пари е спечелил от музиката си.
20 Юни 2011 15:40
Основната задача на учителя е да "отваря очи", а не да гони успех.
Успехът е лично дело на всеки човек съобразно способностите и качествата му.
20 Юни 2011 15:44
Брайти, навремето учителите ползваха дървена "показалка", някъде около метър и пеесе - много ефективен инструмент!
Сега ползват лазерна..
20 Юни 2011 15:46
Основната задача на учителя е да "отваря очи", а не да гони успех.

Това разбиране превърната форма на педагогиката на комунистическото възпитание ли е или е религиозно-проповедническо разбиране за индоктринация ?
-
Ролята на учителя е обективно да преподава знания и създава умения, а индоктринирането трябва да бъде забравено. Възпитанието (дресирането, индоктринирането) не може да бъде задача на училището в една свободна, демократична, светска страна в 21 век.
20 Юни 2011 15:49
Това е мисъл на Илия Бешков.
Попитай гугъл да ти каже кой е.
20 Юни 2011 15:54
Отново е голямо упражнение на тема образование. Не претендирам за оригиналност на мислите, но все пак не е лошо да не се забравя, че:
1. Знанието не е еквивалентно на умение да преподаваш. Затова и продължава войната между ВУЗ и БАН - вторите априори искат да кажат, че са преподаватели.
2. 45 годишните са тези, дето бутнаха т.нар. комунизъм. Ами че те бяха студентите със студентските стачки, те активно подкрепяха всички събития тогава. Това си даде отражение и в начина им на преподаване - хаотичен. Иначе и страната ни щеше по-подредено да премине към'демокрацията'.
3. Винаги съм казвал, че родителите са пряко отговорни за това, което е сега училището. Повече от 15 г. всеки учител, който си позволеше да каже нещо 'неправилно' за детето - веднага беше атакуван. Спомнете си само кой предизвика махнето на ръководството на Софийска Мат. Гимназия. А това е мястото, където децата наистина учат и могат директно да заминат където искат да учат.
4. Само един пример от идващите след това при нас във ВУЗ - на въпрос "Колко милиметра има в 1 метър ?" 1 на всеки 10 деца казва 100. И това е вече повече от 10 г. Ето затова трябва да се учат не само философски и обществени наука, а и малко сметки и точни науки. А то сега - специално ни правят реклами колко ще е точната сума, щото иначе не можем да умножим две числа накръст.
5. Не се надявайте с промени на всеки 3-4 г. да се види някакъв резултат - за учениците това е 14 г. срок - времето, когато след 2 курс във ВУЗ, респективно 2 г. работа в промишлеността, може да се направи оценка колко можеш сам да се развиваш и какво ти липсва, зада го правиш.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД