:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,751,846
Активни 958
Страници 26,108
За един ден 1,302,066

Професия бодигард

Снимка: Емил Иванов
----------------

Охранители от НСО са най-бързите стрелци в страната - за 3 секунди вадят оръжието, насочват го срещу терориста и го прострелват два пъти. Те са и психолози - безпогрешно разпознават в тълпата психаря, решил да нападне ВИП персоната. Частните гардове все още се делят на професионалисти и мутри, едните искат да могат да задържат бандити с белезници, на другите не им пука

--------------

Охранител. Една от професиите, които бележат новото ни време. С раждането на силовите групировки, големите престъпни босове се обградиха с десетки яки момчета. Постепенно с рязането на "опашката на гущера" т.нар. борци намаляха и започна създаването на частни охранителни фирми. Кои легални, кои не толкова. Напоследък призванието да си гард е доста рисковано. Грабежите на инкасо не се броят на пръсти. Само преди дни 4-ма охранители бяха ранени край

паркхотел "Москва" в София.

Има обаче и едни други бодигардове, с по-особен статут, за които кой знае защо се говори по-малко - държавните. Това са служителите на НСО.

Около 1000 са охранители от НСО, които денонощно пазят в държавата.

"Най-тежко беше през 1997 г., особено около нападението на парламента и на 4 февруари. Тогава имаше и много митинги, сега не е така", разказва пред "Сега" Светлин Михайлов, съветник по охраната на шефа на НСО ген. Димитър Владимиров. Михайлов е един от ветераните в службата, 5 години беше шеф на охраната на президента Петър Стоянов. Сега е старши на личните телохранители. Те работят в т.нар. 1-и сектор, който отговаря за безопасността на президента и семейството му. 2-и охранява премиера, 3-и - председателя на Народното събрание, 4-и - чуждестранните гости и делегации и масови мероприятия.

За да постъпи един млад мъж на работа в спецслужбата, има няколко задължителни условия. Първо се прави проверка съвместно с МВР дали кандидатът не е криминално проявен. Проучват го по местоживеене, в предишната служба, да не би да се води на отчет за някакво провинение. След това се минава през жесток изпит за физическа подготовка. И накрая задължително следва индивидуален разговор със специална комисия.

За да стане един служител лична охрана на високопоставена личност в държавата, му е нужно висше образование. Тоест да е офицер. Преди това обачетрябва минимум 3 г. да работи като постова охрана,и то много добре.

Тези, които са със средно образование са сержанти и имат право да пазят само обекти. Службата охранява 24 часа 365 дни в годината - сградите на държавните институции (президентство, МС, парламент) правителствените резиденции в Кричим, Боровец, Хисар, Евксиноград и Шабла. След като започнат работа обаче, на сержантите се дава възможност да кандидатстват във висше учебно заведение. Често това е Академията на МВР.

От 2002 г. в НСО служат 5 жени. Две от тях са от личната охрана на президентшата Зорка Първанова, другите работят в сектора за гости и делегации. Те са преминали през всички изпити за физическа подготовка, макар и с малко по-облекчени нормативи.

Накрая на всяка учебна година бодигардовете полагат изпити, за да докажат, че не са загубили формата си. Преподавателите са само дългогодишни служители на НСО.

За да се научат на тънкостите на охрана, на гардовете в НСО не е достатъчно, че владеят карате и айкидо. Затова ги обучават на специална бойно-приложна тактика. Всички техники са с конкретно приложение към личната охрана. Правило номер едно в НСО: Единствената наша грижа е да се изведе ВИП лицето от зоната на поражение. За да бъде опазено то обаче се действа в екип. Обикновено той е от 3-ма души, освен при охрана на по-застрашени личности, когато бройката се увеличава. Всеки в екипа има свои функции. Един неутрализира нападателя - посреща го, отблъсква го и го отхвърля на разстояние. Ако е необходимо го респектира с глас или с оръжие, като отнема и неговото. Техника не се развива докрай, не е нужно гардът да задържа нападателя, да му слага белезници. Важното е да се парира пряката опасност. През това време другите правят заслон на охраняванияи го евакуират в най-близкото убежище -сграда или кола. Ако все пак ВИП лицето е ранено или при отстъплението си е навехнало крак например, гардовете го изнасят пак по специална методика.

Всичко това се оттренира ежедневно в НСО. И в спортната зала по кимона, и на полигона в Божурище. Там се разиграват реални ситуации - нападение в движение от автомобил, на място, при влизане или излизане от кола, от прикритие. Всичко е като на живо - с автомобили, които се движат с много висока скорост и истинска стрелба, макар и с халосни патрони. Гардовете използват пистолети, автомати и дори пушки-помпи. Занятията на полигона се заснемат с видеокамера и всеки понеделник материалът се подлага на анализ, за да се види има ли слабости. Всеки служител трябва да участва в 1 или 2 такива тренировки всеки месец.

В службата за охрана имат и собствен фитнес. Ежедневно гардове от екипите, които охраняват най-важните персони от страната и чужбина, тренират там по 3-4 часа. За всеки има индивидуална специална подготовка, за да може да покрие изпитния норматив. Ако някой изостане, започва тренировки извън графика.

"При нас не се работи за натрупване на мускулна маса, наблягаме на бързината и издържливостта на краката, имаме специална методика за добра взривна сила, момчетата трябва да са като пружини", обяснява един от инструкторите.

Всички охранители минават на тест по общофизическа подготовка - скок от място, набиране на висилка, вдигане на щанга. Пример - за отлична оценка офицеритетрябва да вдигнат на лежанка 75 кг 10 пътиСержантите получават шестица, ако се справят с 55-65 кг.

В спецслужбата има изисквания дори за ръста. Гардът не трябва да бъде нито много нисък, нито много висок - идеалните мерки са от 178 до 185 см. Ограничението за височината е по съображение, че дългите хора не са толкова бързи, а при тази работа дори непрекъснатото влизане и излизане от автомобили трябва да става по най-експедитивния начин. Правят се редки изключения, ако кандидатът е много добър. Понякога високите могат да се окажат полезни - например - ако снайперист се цели по ВИП-а, но до него се движи някой с ръста на Слави Трифонов, изцяло го закрива и пречи да го вземат на мушка. В НСО има и големи професионалисти, които на пръв поглед изобщо не внушават респект с ниския си ръст, но знаят как да опазят и Джордж Буш от атентат.

В службата се предпочитат бивши спортисти, защото не трябва дълго време за подготовката им.

"Спортисти, но от тези, които имат нещо в главата си. Това е най-важното, защото другите качества могат да се формират, но без акъл не може. И затова е основен критерий за личните бодигардове, не четвъртити глави и здрави вратове, категорично службата се е простила с това отдавна", казват служители.

И наистина, държавните охранители не се обучават само как да обезвреждат терористи със сила и оръжие. Те учат наказателно право, психология и английски. Подготвят ги специално да проведат разговор на английски при преминаване на паспортна проверка, на митница, аерогара, в хотел, та дори когато охраняват ВИП персона на море или на разходка в града.

Езикът им е нужен и когато авангардните групи, които обезпечават визитите на наши държавници в чужбина, отиват предварително в съответната държава. Там те заедно с местните служби, които познават контингента и трасетата, организират охраната.

Най-специфичната учебна дисциплина е приложната психология. Гардовете трябва да се научат да разпознават в тълпата лица, склонни към терор или агресия, само по първичен признак. Обикновено потенциалните нападатели санервни, превъзбудени, гледат втренчено или гузно,имат неадекватно поведение. Една от основните задачи на охраната е да си отваря очите на 4, за да открие опасните хора, преди дори да са опитали да извършат нападение.

В повечето случаи у нас това са хора с психични отклонения. Има и недоволни от властта и собствения си социален статус, които хвърлят цялата вина върху който и да е държавник, който се появи в родното им място. Те обикновено са най-опасни и са готови на всичко, за да се доберат до обекта на омразата си. Трети пък са щураци, които искат да станат известни, но и те не са безобидни.

За да бъдат неутрализирани такива хора обаче, предварително на помощ идва специалното звено за анализ за оперативна информация в службата. В него постъпват всички сигнали от поделенията на МВР в цялата страна за хора, за които има данни, че подготвят покушение. Или просто са казали някъде, че се канят да си "отмъстят" на някой от големите в държавата. И в тези случаи, и когато в НСО сами достигнат до такава информация, местната полиция се грижи "заподозреният" да бъде неутрализиран, докато трае мероприятието. Когато пък това не е възможно предварително, авангардът на НСО минава на оглед сред тълпата и извежда съмнителните. После ги поема полицията и са под наблюдение винаги при публична изява на високопоставено лице.

"През моя дългогодишен стаж, не се е случвало някой да стреля по държавно лице, а в последните години дори не е имало сериозни инциденти, благодарение на предварителната организация. Спомням си навремето във Враца през 80-те, когато единмъж се затича към Тато, стана сбутване и той паднаТогава го определиха като опит за нападение, но се оказа, че мъжът просто е искал да даде едно писмо на Тодор Живков", разказва Георги Апостолов, шеф на учебния сектор в НСО.

Последният случай бил, когато от МВР подали информация, че в Бургас един мъж иска да се саморазправи с лидерката на СДС Надежда Михайлова. Затова от НСО й предложили да й пратят охрана, когато ходи в града.

Специална комисия от началника на НСО и служители на МВР преценява на кое лице, извън управляващите, на които се полага, да се даде лична охрана и шофьор. Това се определя в зависимост от степента на застрашеност.

В НСО се учат да стрелят по различен начин, дори от служителите на МВР и МО. Държавните гардове гърмят за време, с придвижване и приклякване. Изстрелът трябва да бъде произведен от хълбок, веднага, след като оръжието бъде извадено от кобура. Няма време за прицелване. За 3 секунди охранителят трябва да извади пистолета, да го зареди, да го насочи срещу нападателя и да стреля два пъти. Ако пък срещу него са изправени двама "врагове", времето му е 5 секунди за два изстрела по всеки. Гардовете са обучени да действат и в случай, че суперпрофесионални терористи решат да ги подведат с двойна атака - един да отвлича вниманието, а другият да извърши покушението.

Служителите на НСО рядко вадят оръжието си без причина. Обикновено щом се е стигнало до там - се стреля.

"Когато терористът е на разстояние и охранителят прецени, че няма начин да го спре физически, няма друг начин, освен да стреля. Цели се винаги в главата или в гърдите, защото ако нападателят бъде уцелен в краката, няма гаранция, че ще бъде обезвреден и докато пада може да успее да гръмне", обяснява оръжейният инструктор на НСО, бивш състезател по спортна стрелба.

В службата винаги водят предварителни разговори с ВИП лицата, за да знаят какви са основните правила за поведение на застрашените от нападение. Ноникога не е сигурно как ще е реагират при истински атентатЗатова охранителите разчитат само на себе си. При визити на потенциални жертви като президентите на САЩ и Русия, те носят бронежилетки. Но целта им винаги е изобщо да не се стигне до стрелба или дори по-безобидно нападение.

Схемата на придвижване с автомобили, например, е следната -

ВИП-ът се вози в така наречената основна кола, в която има охранители с радиостанция. Чрез нея те държат връзка с оперативния автомобил, който се движи отзад. В него са гардовете, които извършват наблюдение за евентуална опасност и навигират возилото с важния човек кога и къде може да завива. Когато има съмнение, че ще ги задминава друг автомобил, от който може да бъде извършено нападение, оперативната кола се движи успоредно с основната, така че "заподозряната" да не може да има достъп до нея. Гардовете са обучени, ако на шофьора му прилошее или бъде ранен, тутакси да поемат волана.

За инцидентите с коли на НСО, като този с жената и двете й деца, Светлин Михайлов казва: "Колите на службата изминават 6 млн. км на година, при това движение и най-тренираните не могат да избегнат инциденти, защото не винаги зависи от тях. Недисциплинираните шофьори по пътищата са много."

В службата работят не само за "себе си". Не веднъж са ги ползвали като консултанти на филмови продукции. Само преди дни пък шефът на новата Съдебна полиция, която ще охранява сградите на магистратите и свидетели по дела, е поискал служители му да преминат на курс на обучение в НСО.

"В службата се държи на лоялност, честност професионализъм, който нарушава тези принципи се уволнява дисциплинарно. Има и друга категория служители, макар и единици, които напускат, подмамени от по-висока заплата. Но обикновено съжаляват и искат да се върнат. Но началникът категорично е забранил това - който веднъж се е отказал, връщане назад няма", категоричен е Михайлов.

Частниците недоволни от проектозакона1283 са регистрираните в страната частни охранителни фирми. В тях работят около 100 000 души, като 32 412 от тях имат разрешение за носене на оръжие, по данни на полицията.

В България има едно първо и единствено частно училище за охранители. То беше създадено още през 1996 г. от собственика на охранителната фирма "Балкан секюрити" Румен Ралчев.

Ако трябва да се сравнява някой в частния бизнес с НСО, това е школото за гардове. Там дори кандидатите минават през психотест, който се провежда от служител на Института по психология на МВР. В училището учат повече дори и от държавните си колеги - освен английски език и наказателно право - наказателен процес, икономика, информатика. И дори криминалистика. Така най-малкото знаят как да не заличават следите на местопрестъплението, а и да правят фотороботи.

В практическата подготовка, освен бойни приложни техники, се изучава оръжезнание, охранителна техника и средства за охрана.

Курсът на обучение е 2 години, като след изпит се получава свидетелство за професионалност. 35 души са завършили досега училището. 2 от тях са жени, тази година завършват още 2.

Иначе много други са минавали през краткосрочни курсове за първоначална квалификация. Много често частни фирми, които не се занимават с охранителен бизнес, но си имат собствена структура за охрана, пращат свои служители да се обучат.

"Има обаче много охранителни фирми, коитоработят с абсолютно необучени хораПросто едни едри момчета, събрани отвсякъде. Изобщо не мога да разбера как се справят, като знам колко време и труд е нужен, за да се обучи един човек за професионален охранител", казва директорката на училището Илка Алексиева. Според нея, а и според охранителите от големите лицензирани фирми, не рядко такива гардове работят на ръба на закона. Заради което имиджът на професията не е много висок. Все още не е изчистено мнението, че бодигард е равно на мутра с голям пищов.

Затова представителите на този бизнес, които искат да работят легално, се радват на дълго чакания проектозакон за частната охранителната дейност, който скоро трябва да бъде приет на второ четене в парламента. Макар той публично да беше одобрен от асоциацията на охранителите, повечето нейни представители смятат, че не е съвършен.

Според проекта частните телохранители ще могат да задържат престъпници в обекта, който пазят, но без да прилагат физическа сила. Веднага след това трябва да съобщят в полицията. Собственици на фирми обаче са недоволни от това и настояват да им бъде разрешено да използват, ако не оръжие, то поне белезници и палки. Иначе е почти невъзможно да задържим някого, освен ако не го вържем с въже, коментират частниците.

Остава основният проблем на охранителите - употребата на оръжие.

"Те могат да се позоват на правото на неизбежната отбрана, но по закон това важи само в момента на нападението и докато трае то. Освен това защитата трябва да съответства на степента на нападението, вредите, които са причинени на нападателя трябва да са по-малко значителни от предотвратените", обяснява преподавателка по основи на правото Радослава Йорданова. И добавя, че винаги трябва да се действа само при крайна необходимост, защото уплахата, с която може да се оправдае един охранител, трудно се доказва в съда.

Заради това в училището за бодигардове ги учат какво да направят, че изобщо да не се стига до стрелба.

"Представата, че охранителят трябва да бъде тежко въоръжен, е малко книжна, достатъчно е да осъзнава какво охранява и да има подготовка, да знае с какви средства и методи да респектира нападателя.Употребата на оръжие наистина е крайна мярка",смята Марин Йорданов, един от основателите на частното школо.

Според охранители в проекта не са дефинирани и различни критерии за различните категории охрана. Едни трябва да бъдат изискванията за квалификация към охраната на банкови обекти, ценни пратки или персоналната охрана, други - към тези, които просто пазят един паркинг, казват хора от бизнеса. Дори документите за получаване на разрешение за дейност от МВР, които ще се изискват, ще са едни и същи.

В проектозакона охранителните фирми се задължават да организират обучение на служителите си, но без да се указва нищо конкретно. Не е записано, че трябва да имат собствени учебни структури или да ползват съществуващите вече, за да има гаранция, че това наистина ще се спазва.

Освен това би трябвало охранителите да не са криминално проявени, а много босове на групировки са обградени от хора със съмнително минало. Никой обаче не може да им попречи, те казват, че това са техни приятели и точка, коментират честните в бизнеса. А на другите не им пука дали ще има закон или не. Те и без това са извън него.

Иначе професионалните лични телохранители са доста добре платени. Най-търсени са бивши барети и ексслужители на военни спецчасти. За тях тарифата може да стигне до 2000-3000 лева на месец за един гард.

За охранителите в България би било много по-лесно, ако разполагаха с модерните помощни средства, каквито имат колегите им в Европа и САЩ. Тогава изобщо няма да са им нужни оръжия.

Най-новият хит е модерен вариант на електрошокова палка, изстрелваща стрелички, които поразяват с ток. Приборът се нарича "Тейзър". Ефективен е от разстояние до 4 м. Достатъчно е стреличката да се закрепи за дрехата и нападателят се разтърсва от заряда. Такива уреди има в полицията в американския щат Калифорния. "Тейзър" е много скъп и у нас го имат само една-две фирми.

Другото модерно средство е шоковата сирена. Тя излъчва звуков сигнал на много висока честота, който действа шоково на нападателя.

Сред електрошоковите уреди са и т.нар. фенери. Те излъчват залпово сноп ярка светлина и нападателят на практика е абсолютно сляп от 3 до 5 минути. След това няма поражения върху зрението му.

Интервю

Жената охранител: Ние не сме просто отбранители- Защо една млада жена иска да се занимава с толкова мъжка професия?

- Това е до характер, има хора, които искат да учат за сладкари, аз искам да стана охранител. Нищо, че съм завършила техникум по хранене.

- Аз бих се страхувала.

- Не се страхувам, една жена може по-лесно да се справи с въпроси на психологическа основа, отколкото един мъж. Ние сме по-спокойни и уравновесени. Мъжете се чувстват сигурни, че ще спечелят физически, а жените могат да разчитат на ума и разума си.

- Какво точно си представяте, че работите?

- Специалността ми е организация на охранителната дейност, това ми е най интересно - обследване на обекти, разполагане на физическа охрана.

- Значи все пак не да бъдете истински бодигард?

- Аз и с това съм съгласна, почти съм сигурна, че ще се справя. Достатъчно е да си сериозен, физически здрав и психически устойчив. А и е добре да се мине през всички видове охрана, за да може човек да се занимава с теория. Изобщо не е нужно да изглеждаме 2 метра и страшни, и както повечето мъже в тази професия си мислят - да сме силни и с мускули. По-важно е да имаш знания, тогава ще се справиш. А има такива шушумиги, жалко че носят униформи!

- Ти имаш по-различна от общоприетата представа за това какво е да си охранител.

- Искам да кажа, че охранителят не е отбранител, не е човек, които трябва да отбранява нещо с физическа сила. Ние сме, за да избегнем инцидента с мисъл и организация. Поведението или дори дрехите ни, трябва да накарат нападателя да се откаже, респектът е важен. Охранителят не е човек с автомат и с ножове, не отива да убива, макар, че това е всеобщото мнение. Както и че всички в тази професия са глупави - такова е било и моето мнение, но сега мисля по различен начин.

- А каква е жената Мария в личния си живот?

- Имам дъщеря, която завърши първи клас. Омъжена съм, мъжът ми работи като шофьор в следствието. Има страшна конкуренция между нас кой повече знае. За един мъж не е лесно жена му да знае колкото него, не му харесва това.
 
Държавните телохранители тренират всекидневно как да обезвреждат терористи.
 
В НСО сами заснемат отиграването на нападание в реална обстановка и после правят анализ.
 
Мария Влъчкова
 
В частното училище за бодигардове учат оръжезнание и на практика, и на теория.
 
Един от ветераните в службата за охрана Светлин Михайлов не маха от бюрото си каталога на служебния си пистолет "Зиг Зауер".
 
Във фитнеса на НСО сред снимките на полуголи красавици с атлетични тела и мускулести мъжаги гардовете са сложили и снимката на своя шеф ген. Димитър Владимиров, откъсната от списание.
10743
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД