:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
В същото време ще бъде пуснат ремонтираният от годинаи четири месеца тунел на Витиня
Депутатите отхвърлиха досегашния проект
В Москва бе открит паметник на Михаил Калашников
Тя твърди, че съдебното решение е смешно, че е нарочена и че ще обжалва
Военните нарекоха новината "глупост и провокация"
Кирил Добрев призова Патриотите да не подкрепят доклада за нац. сигурност
СТАТИСТИКИ
Общо 348,345,316
Активни 1,371
Страници 123,804
За един ден 1,302,066

Защо не се отказва ваксина за тетанус

Болестта причинява страшни гърчове, а заразеният остава в съзнание
На почти всеки се е случвало да потърси лекарска помощ заради рана от удар, порязване, охлузване. Първото нещо, което лекарят прави освен обработката на раната, е да предложи ТАП за тетанус. По принцип пациентът има право на избор, но е най-добре да не отказва инжекцията. Защо?

Тетанус еедна от най-тежките инфекциозни болестиТя се причинява от бактерии - клостридиум тетани, които отделят силно токсично вещество (екзотоксин), увреждащо нервната система и червените кръвни телца.

Тетаничната бактерия и нейните спори са широко разпространени в природата. Те попадат в почвата чрез изпражненията на тревопасни животни - бактерионосители. При нараняване с нарушаване целостта на кожата бактериите проникват в човешкия организъм. Заболяването по-често се среща при децата. При около 1/3 от случаите пациентите не са потърсили веднага лекарска помощ, тъй като раната е била повърхностна.

Попадналият в организма причинител се размножава, като отделя силния екзотоксин, той достига до мозъка и нарушава предаването на импулсите до мускулите. Това предизвиква появата на мускулни гърчове. В някои случаи те могат да бъдат толкова тежки и продължителни, че да причинят скъсвания на мускули и сухожилия или счупване на кости. Освен това се засягат и сърдечният и дихателният мозъчен център. Постепенно дишането се затруднява, става повърхностно,заболелите изпитват силен задухПървите симптоми на болестта настъпват обикновено от 6 до 14 дни след инфектирането. Ако инкубационният период е по-кратък, значи болестта ще протече по-тежко. В началото се появява спазъм или гърч на дъвкателната мускулатура със силно стягане на челюстите. Говорът и дъвченето се затрудняват извънредно много. По-късно гърчовете обхващат и мимическата мускулатура на лицето и други мускулни групи - на краката, на ръцете, шията, гърба. Заради характерната мимика, която придобива болният, заразата е наречена "смееща се болест".

След това настъпват гърчове и на гръбначната мускулатура. По време на тетаничен гърч тялото е опънато дъговидно и само главата и петите служат за опора. Тетаничните гърчови пристъпи отначало са по-редки и по-краткотрайни, но постепенно се засилват и стават по-продължителни. Това вече е тетаничен статус. Болният е в пълно съзнание, което прави гърчовете още по-мъчителни.

Тетанус се лекува в инфекциозни болници или отделения. На пациента се инжектира противотетаничен серум, дават му се болкоуспокояващи и упойващи медикаменти - фенобарбитал, реланиум, противогърчови лекарства, релаксаторни препарати. Раната се обработва допълнително. Осигурява се пълен покой в тъмно помещение. При тежки случаи болните се включват на апаратно дишане.

Прогнозата е сериозна. Според медицинските данни болестта имафатален край при 50% от възрастнитеи 90% от новородените.

Затова у нас имунизацията на новородените с комбинираната ваксина дифтеткок и реимунизациите през 10 г. са задължителни. При нараняване профилактично се прилага тетаничен анатоксин - ТАП при имунизирани лица, ако от последната имунизация са изминали повече от 6 месеца. ТАП не се слага само при доказана силна алергия или ако пациентът е пил много алкохол. При неимунизирани лица в такива случаи освен ТАП се прилага и противотетаничен серум.
32026
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД