:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Скандалният мач №2 срещу "Балкан" се доигра пред празни трибуни
Москва отхвърли твърденията, че е свалила Боинга над Украйна
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,842,116
Активни 1,275
Страници 116,378
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

До 2013 г. ще има нови учебници за всички класове по всички предмети

Зам.-министър Милена Дамянова е оптимистка, че ще може да подмени десетки нормативни документи в средното образование
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Милена Дамянова
- Г-жо Дамянова, политически провал ли е замразяването на проекта за нов закон за училищното образование и новината, че тепърва ще се пише концепция. Това е проект на ГЕРБ, който стоя близо година на сайта на министерството за обсъждане.

- Това не е провал - напротив. Първо, това не беше законопроект, а предложение за обсъждане. То бе публикувано на сайта на министерството именно с такава цел - да събере мнения от всички заинтересовани страни - учители, директори, социални партньори, родители, обществеността. Този текст си свърши работата - той събра над 3500 критики и предложения, дори по въпроси, които не са засегнати в него и касаят общата визия за закона. През лятото бе сформирана работна група, която да започне да систематизира тези предложения, да ги анализира и съпостави с текстовете в предложението и още през октомври тази работна група започна да обобщава основните принципи и мерки, които би следвало да залегнат в един нов законопроект. Нещо повече - когато кажем, че тръгваме да правим нов закон, той наистина трябва да бъде нов, трябва да има достатъчно нови моменти в него, трябва да даде друга визия, друг дух на българското училище. След като получените мнения показват, че не се движим в посоката, в която сме заявили, би било безотговорно да продължим да вървим в нея.

- Кога ще имаме готов законопроект? Такъв отсъства от законодателната програма на правителството до лятото.

- В средата на март ние ще представим това, което сме обобщили като концепция с новите елементи, защото наистина има много нови неща, които възникнаха като идеи. Трябва да се има предвид и друго. Ние не пишем просто един закон за средното образование. Задачата, която сме си поставили, е да преформулираме цялата нормативна уредба, която касае предучилищното и училищното образование. Това са два закона, правилника за прилагане на закона за народната просвета, над 40 наредби към него, инструкции, така че това не е никак лека задача. Говорим за цял пакет нормативни уредби, изработката на които трябва да върви паралелно, за да не възникват противоречия и да не се налагат постоянно законодателни изменения. Аз в никакъв случай не мисля, че това е невъзможно, и вярвам, че можем да започнем учебната 2012-2013 г. с нова нормативна уредба, защото за цялата тази година имаме аналитичната част, видели сме какво трябва да оправим. Паралелно с подготвянето на нова нормативна уредба искаме да оптимизираме и сега действащата подзаконова уредба преди началото на новата учебна година. Регионалните инспекторати в момента правят такъв анализ и противоречията ще бъдат изчистени преди септември.

- Това са огромно количество документи. Министърът също тръгна с много обещания за учебните програми и учебниците. Има ли някаква яснота кога ще са готови новите учебни програми за I-IV клас, за V-VIII клас и за гимназиалния етап?

- В момента работим по новите държавни образователни изисквания, които трябва да се префокусират изцяло към ключови компетентности, за да можем да получим резултатите, които искаме. Но наистина по-проблемни са учебните програми, които задават съдържание и обем. Оттам идват учебниците, които следват плътно учебните програми. Тези промени изискват огромен ресурс, а средствата за целия процес са осигурени по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Крайният срок по тази програма, включително за обучение на учителите по новите учебни програми и по новите учебници, е 2013 г.

- До 2013 г. трябва да има нови учебни програми за I-ХII клас?

- И нови учебници, това е заложено в оперативната програма.

- Това какво означава - че догодина трябва да правите конкурси за нови учебници ли?

- В краен случай може да се спрем и върху учебни помагала. Това зависи от темпа, с който ще се движат съответните комисии, които работят по изработването на държавните образователни изисквания и после по учебните програми. Най-напреднала е работата в гимназиалния етап. И в гимназиалния етап обаче нещата трябва да се погледнат още веднъж, защото колегите работиха малко набързо.

- Струва ми се невъзможно да има нови учебници до 2013 година за цялата образователна система. Издателствата надали ще могат да подготвят толкова много учебници наведнъж. Кога точно ще са конкурсите и за кои класове?

- Това е предвидено като цялостен процес. Актуализиране на държавните образователни изисквания за учебно съдържание, целият инструментариум към тях - учебната програма и учебниците, са заложени в оперативната програма и крайният срок за изпълнение е 2013-а. Сега разписваме конкретните дейности по тази оперативна програма, нещата стават постепенно и поетапно.

- Мислите ли как ще се отрази евентуалното премахване на ограничението за броя на алтернативните учебници върху процедурата по безплатното им осигуряване от държавата? Ако ще има електронни варианти на учебници по всички предмети, трябва ли да се купуват от държавата безплатни хартиени учебници?

- Безспорно трябва да вървим и към електронни учебници, няма как да не дадем тази възможност. Що се отнася до броя им, няма проблем алтернативните варианти да са повече от 3 и пак да се осигуряват от държавата. Не е тайна моето лично мнение за броя на учебниците, които би следвало да се одобряват. Считам, че трябва да дадем възможност на всеки един учител правото да избере подходящ учебник за децата, с които работи. Ако аз работя в "А" клас с един учебник, защо в "Б" да не работя по друг? Децата не са еднакви и не се развиват по еднакъв начин.

- Международното изследване PISA, което се провежда на 3 години, показа лоши резултати за 15-годишните ученици. Възнамерява ли министерството да си постави ясни цели какви резултати иска да постигне при бъдещи изследвания?

- При всички положения се стремим към подобряване. Не мога да се ангажирам с конкретни резултати в бъдеще, защото това изисква време. Още повече че тези деца, които ще бъдат включени в следващия тур на PISA през 2012 г., ще бъдат деца, които сега са VII клас. Т.е. ние ще имаме деца, които са учили по стари програми, по други варианти. Резултатите до момента в никакъв случай не са успокоителни, картината е лоша и от трите изследвания до момента. Но някой направи ли си труда да направи професионален анализ защо децата в България имат такива резултати, защо могат да рецитират прекрасно едно стихотворение, но не могат да направят разказ по картина.

- Това е упрек и към самите вас.

- Резултатите от 2009-а излязоха през декември, така че сме задали като задача към Центъра за контрол и оценка на качеството да подготвят такъв анализ. Без това не става. Когато се предприема каквото и да е било, трябва да знаем защо тази промяна се налага и на какво стъпва.

- Не е ли редно за най-слабите училища да бъде заделен допълнителен ресурс, като им се поставят конкретни цели, които да постигнат?

- В края на октомври започнахме три анализа - единият на външното оценяване в IV клас от въвеждането му досега, анализ на резултатите от държавните зрелостни изпити 2008-2010 година и анализ на интегрираното обучение на деца със специални образователни потребности. В момента резултатите се обобщават, включително и мерките, които трябва да се предприемат. Но ние в никакъв случай не можем да направим класация на училищата, защото ни липсва инспектирането на цялостната среда, което съществува навсякъде. В момента подготвяме стандарт за инспектирането, който обхваща всеки елемент, като започнеш от средата в училището, и стигнеш до оценка на различните резултати и самооценка. Трябва много да инвестираме и в квалификацията на учителите. Голям успех е отпускането на 60 млн. лв. от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за квалификация и още 15 млн. лв. за заместващи учители.

- Има ли вече яснота за разделянето на гимназиалното образование на два етапа? На какво ще прилича профилираното обучение в ХI-ХII клас, ще могат ли ученици да сменят училището след Х клас и ще имат ли трудови права, ако решат да спрат да учат на 16 години?

- Идеята на тази нова структура наистина е преди всичко да осигури мобилност и да даде възможност за преориентация на учениците. Това ще бъде осигурено като преход. В професионалните училища няма да има никакъв проблем след първата гимназиална степен учениците да започнат да работят, защото в края на Х клас те ще са получили първа професионална квалификация. Въпросът е какво се случва с другите училища - с гимназиите, общообразователните училища. Какво ти дава този Х клас и какво ти дава това удостоверение, освен че ти дава право да продължиш в ХI клас? Този въпрос още не е изчистен.
61
5633
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
06 Март 2011 19:16
Айде пак, .............. не че няма нужда де.
06 Март 2011 19:36
нови учебници за всички класове по всички предмети

Айдеее ! Учебникарската мафия пак ще се напечели !

Това "управление" май наистина се занимава само с лобизъм. И с Уорлик де
06 Март 2011 19:45
Просто се чудят как да предоставят на "бизнеса" по-евтини и млади, послушни и ограничени роботчета.
---------------------------
Блогът на Генек
06 Март 2011 20:20
При тройната имаше една зам. министърка, не помня име, беше известна като Мушка Духич. Онази особа имаше доказан трудов стаж 2 години като фризьорка или нещо от сорта. Оная поне си кротуваше и не се опитваше да прави "реформи".
06 Март 2011 20:22

Сергей Игнатов за Милена Дамянова:
Тя е млада и любопитна, от което имам нужда
15 Септември 2010
Натиснете тук
Новият зам.-министър на образованието Милена Дамянова беше избрана пред останалите кандидатури, защото тя има любопитство към живота, защото е млада и не е обременена от рутината. Така министър Сергей Игнатов отговори на журналистически въпрос ......
Няма опит в областта на средното образование, но пък има опит в това, от което аз имам нужда като човек до себе си, каза Игнатов ......06 Март 2011 20:25
Важното е да не спира интереса към държавните поръчки . Иначе , моята позиция остава в сила - Всяка секторна реформа , без да е технологично и съдържателно подкрепена от Политическата , на която сме длъжни , е обречена на провал ...
06 Март 2011 20:39
Петилетката в ускорени срокове! Изпълнение и преизпълнение на петилетния план! Ние за 25 години трябва да направим това, което други народи за столетия! Ура, другари! Ходом марш!
Мумифицирана наследствена партийна номенклатура. Ми толкоз от него.
Обаче някой трябва да запали свещичка на (вече не за) България.
06 Март 2011 20:50
Да ме извинява г-жата, но аз си мисля че тя просто не е наясно за какво става дума. И само оптимизъм едва ли ще е достатъчен.
06 Март 2011 21:11
Уважаеми форумци, моля подкрепете моята инициатива за всенародно движение "Не на блондинките в управлението!". Ако за цялото управление ви се вижда множко, то поне в управлението на жизненоважни и животозастрашаващите сфери като здравеопазване (МЗ, НЗОК и прилежащите им) и в образованието - от детските ясли до докторантурите! Спешно е!Представителите на силния пол биха могли да подкрепят инициативата "Не на боксьорите в науката!".
Пожалете дечицата, дами и господа!
06 Март 2011 22:04
Sv.Sophia,
Подкрепям те!!!
Писна ми от простотията в тази държава!
И каква е тази глупост да има хиляди учебници по един предмет?!?
Ние, като учихме години наред по едни и същи учебници, сме много по-грамотни от децата ни, за съжаление, и общата ни култура е на доста по-високо ниво, макар, сега интернет да дава необятни възможности за информация, а преди имаше само библиотеки...
В университета ни бяха споменали, че най-сполучливата образователна програма е била от 1983 или 1985 г., вече не помня точно, но проследявайки резултатите й във времето, е доказано, че тя е била най-добрата. Тъй че, няма какво да се мислят нови учебници- върнете старите и само коригирайте тук-таме историята и литературата и ще си спестите и пари, и време.
Другото, което ми се иска да се промени в тази образователна система, е за предметите по физическо възпитание, музика и рисуване да няма оценки, а само да се "зачитат", защото няма как всички да са отлични спортисти, музиканти и художници. Това са природни заложби, които не всеки притежава и оценяването им по някаква система е глупаво и напълно излишно.


06 Март 2011 22:16
Хабер си няма тази кака за какво говори. Трагедия.
06 Март 2011 22:54
Sv.Sophia,
Калинка не бе блондинка ...
06 Март 2011 22:59
Считам, че трябва да дадем възможност на всеки един учител правото да избере подходящ учебник за децата, с които работи. Ако аз работя в "А" клас с един учебник, защо в "Б" да не работя по друг? Децата не са еднакви и не се развиват по еднакъв начин.
Ма правилно! Даже повече! Всяко дете да си избере учебник. Даже повече! Да се даде възможност всяко дете да си избира учебник всеки ден! Не само децата не са еднакви, но и едно и също дете в различните дни е в различно настроение, а от там и с различни способности.
06 Март 2011 23:17
Що се отнася до 8 кл. учебниците бяха сменени постепенно до миналата година. В гимназиалния курс учебниците са все още от 2001г. Противно на логиката от тази учебна година няма нови учебници в 9 кл. Но като гледам накъде върви реформата към закриване на професионалните гимназии, които не дават качествена подготовка за матурата и толериране на основните училища в малките населени места, то е ясно защо не бързат.
Първо реформата, после учебниците.
07 Март 2011 00:17
Чудно ако са те докарали до, примерно 7-ми клас, по "старата система", как ще те подкарат в 8-ми по "новата"! Или в "новата" няма да има нищо принципно (а камо ли революционно !), ново?! А какво ще научи/принуди/мотивира/... учителите да работят по новому - ролята на учителя е основната във всяка образователна система. Учебниците са си учебници, но ролята на учителя е водеща за да се усвои и ОСМИСЛИ информацията от учебниците, да се придобият знания и умения.

По моите дълбоки убеждения образователната система има жестока нужда от ремонт. Образователната програма, обаче, би трябвало да се въведе в 1-ви клас и да се кара нататък. А всичко да е така премислено от самото начало, че да не се налага да се правят "революции" през правителство-през две. Смяната на образователната система е много трудно и времеемко нещо. Затова хората с добри резултати имат системи, които работят с десетилетия, а промените в тях се налагат с нереволюционни методики.
07 Март 2011 00:24
Не зная кое е по-лошо - натурална блондинка или изрусен мангал..
07 Март 2011 00:28
е най-сполучливата образователна програма е била от 1983 или 1985 г
Ще си позволя да цитирам един наш колега сънчо, от преди няколко години - запазил съм си го
BTW, Inzwischen, Entre autres, другарко ***, с какво западният учител е по-квалифициран от нашия? С това , че кара "Мини Cooper" на изплащане ли или с това, че кара децата в четвърти клас да играят на кубчета, докато ние в 4-ти клас вече учехме фундаменталния труд - "Емпириокритицизъм или критика към готската програма"? Нещата са несравними в наша полза. "НЕ" на реформите. Искам нашите деца да знаят коя е столицата на Монако, защото там се кове желязото, там се правят кинтите. Акостираш на кея и без да си събуваш ботушите влизаш в казиното, където играеш срещу Джордж Клуни и го обираш до шушка, защото той никак не е стиснат и играе, докато денят и нощта не се слеят с парещото го желание да се изпикае върху чиповете, които не му носят късмет. А на Запад ще търси работа за 2000 евро, ще вземе кола на кредит, ще плаща безбожен наем и ще му остават малко пари да събира загар за две седмици сред камъните на Канарите. Не, мерси, не искам такваз реформа, която ще обрече децата ни на двуседмично пържене на слънце и на вечно търсене на "la promotion de la semaine". Това, твоето, е демагогия от елементарен арт. Кого се опитваш да излъжеш, когато и за малките деца у нас е ясно, че свободата е на върха на презерватива - пробиеш ли го там, спукана им е работата на потисниците, които ще бъдат превзети отвътре от безбройната троянска армия рицари на Свещения Материал. Това е святата истина. Трябва, първо, да бъдем свободни по дух, т.е. - здраво да ебем и второ - никакво отклонение от първото

Редактирано от - hamel на 07/3/2011 г/ 00:32:22

07 Март 2011 00:28
Погледнах и биографията и всичко ми стана ясно: http://www.minedu.government.bg /left_menu/ministry/direction/c v_milena_damyanova.html

От частен учител по унгарски и френски до 2008 е зачленувала в ГЕРБ и е развила шеметна административна и академична кариера... Колко познато!
07 Март 2011 00:49
Зам.-министър Милена Дамянова е оптимистка, че ще може да подмени десетки нормативни документи в средното образование


За подменянето, може и да ги подмени. И какво от това? Като гледам що интелект струи от светлия поглед на русата леля, напълно е възможно и да не може да ги подмени. А дано!
07 Март 2011 00:52
Айде стига експерименти с образованието. Не че е останало нещо от него де, след безкрайните промени от 1974 г. насам.
-
Че нищо свястно няма да измислите е ясно. Най-много още поразии да надробите, дето след това да си чудим как да ги оправяме.
-
Българското образование, което бе да пример в Европа и света в края на 19-ти и по голямата част от 20 век, се е създало по гръцки образец. Затова просто вземете днешният гръцки закон, преведете го и го приемете. Вероятно и днес законът на една съседна, сродна и европейска страна би бил приложим и със сигурност с пъти по-добър от това, което бихте сътворили вие.
07 Март 2011 00:56
за това време и тия пари само ще добавят в учебниците за великата, историческа роля на ГЕРБ в историята и ще посочат вайводите поименно
07 Март 2011 02:15
Средата на март е след една седмица, ще очакваме продължение...
07 Март 2011 04:49
За миг се стреснах, че тези от МОМН ще направят големи простотии, но се сетих, че предимно те не правят нищо! Колко пъти до сега форумите са изригвали по думи на Игнатов и после НИЩО!Това е стила на управление - всяка идея се споделя с медиите и колкото по-безумна е тя, толкова повече време медиите пишат за тях и така не забравяме, че има такова министерство и такива хора.
07 Март 2011 06:43
Sv.Sophia,
Калинка не бе блондинка ..

Firmin, "блондинка" е метафора
07 Март 2011 06:49
Колко пъти до сега форумите са изригвали по думи на Игнатов и после НИЩО!Това е стила на управление - всяка идея се споделя с медиите и колкото по-безумна е тя, толкова повече време медиите пишат за тях и така не забравяме, че има такова министерство и такива хора.

Не е нищо, бари67, хаос е - целенасочен, който води до разпад. Целта е да се досъсипе окончателно държавното образование на всички етапи. И само който има пари да плаща, децата му да се учат - в НБУ-та, Е.П.У.Т.К-и, в частни ясли, градини, прогимназии и пр. Което си е просто бизнес - продаване на дипломи. Не знам защо вестникът премълчава, че гус'ин министърът се кани да дава гимназиални стипендии и на учениците от частните училища. "Болен здрав носи", най-общо казано, това е образователната политика в момента.

Редактирано от - SvSophia на 07/3/2011 г/ 06:51:50

07 Март 2011 08:52
ами сега: А какво ще научи/принуди/мотивира/... учителите да работят по новому - ролята на учителя е основната във всяка образователна система.
.
Не е ли очевадно? Новите учебници ще вървят в комплект с нови учители!
Правилните учители, които ще провеждат дървжавната политика в системата на образованието.

Редактирано от - балък на 07/3/2011 г/ 08:54:19

07 Март 2011 09:27

Моето СКРОМНО мнение е че трябва и АЗБУКАТА да се ПРЕНАПИШЕ......
07 Март 2011 09:57
Новите учебници ще вървят в комплект с нови учители!

И откъде точно ще вземат новите учители
Защото аз в училищата даскали под 40 години не съм видял наскоро...
07 Март 2011 10:19
И за да не си мислят, че паметта ни е къса, ще припомня, че през далечната 1995 гръмнаха един зам.-министър на образованието. И тогава имаше голямо надцакване с учебници и издателства.
07 Март 2011 10:21
Още една причина да се иска незабавно оставката на това недоразумение, Игнатов!
07 Март 2011 10:35
Калинките в България вече имат мащаба на неконтролируемо природно бедствие.
Походът ще продължава до пълна победа на калинките над здравия разум!
07 Март 2011 11:03
Ох, не може ли просто да се вземе пълния комплек учебници от немското образование, да се преведе на български (като се заменят Хензел унд Гретхен с Иванчо и Марийка) и готово?
07 Март 2011 11:24
Баф, ти министершата баф
07 Март 2011 11:33
Интересно тази калинка като е влязла в политиката дали също е пазарувала апартаменти. Ако е накупила със заплатата на секретарка и хонорарите от частно преподаване на унгарски език, нещата може да имат съвсем разумно обяснение.
07 Март 2011 11:37
Е нали Фандъкова бе от години в образованието, какво е събирала тази "жена" около ББ толкова години?

Нали казваше, че има екип, че е експертка?

Едва сега ще събират идеи?

Нали Коджабашиева "лъжеше" до скоро, че няма да се пипат учебниците до 8 клас, защото се реформира гимназията в две степени?

Не било провал?

Всичко казано от тази неопитна нова госпожа/госпожица около Игнатов /разбирай ББ/ са ГЛУПОСТИ!

Даже не си струва да се коментират в детайли, тя очевидно не разбира какво говори.

Поредната калинка на ГЕРБ.
07 Март 2011 11:42
Колкото и да й четете биографиите на поредната "калинка", надали вътре ще пише коя е майка й...
07 Март 2011 11:55
Ма, що сте против тая руса феичка?
Нали става въпрос за "усвояване" на едни 18 милиона само...
07 Март 2011 11:58
И коя е майка й? Фандъкова?
07 Март 2011 12:32
malechko,
Фандъкова да не се казва Дамянова случайно?
Майка, леля, вуйна - една фамилия, един поглед, подробностите са без значение.
07 Март 2011 13:32
В университета ни бяха споменали, че най-сполучливата образователна програма е била от 1983 или 1985 г., вече не помня точно, но проследявайки резултатите й във времето, е доказано, че тя е била най-добрата. Тъй че, няма какво да се мислят нови учебници- върнете старите и само коригирайте тук-таме историята и литературата и ще си спестите и пари, и време.


Това е истината и за мен. Крайно време е да се спре с опитите за създаване на все по-успешни идиоти и послушни гласоподаватели.
07 Март 2011 15:07
Имаше една такава детска игра: "Калинка Малинка, едно, две, три!". А тия са много, безчет Калинки, като скакалци...
07 Март 2011 15:11
Моето СКРОМНО мнение е че трябва и АЗБУКАТА да се ПРЕНАПИШЕ.....


booob
Моля те, изтрий си незабавно мнението, че ако го видят, жална ни майка, и азбуката ще пренапишат...
07 Март 2011 15:15
На новговор ли ще бъдат написани новите учебници?
07 Март 2011 15:32
Думи, думи, думи...
Имаме цел (не знаем каква), трябва да го направим, защото имаме срок (определен от чужбина), ще успеем (партийна повеля, няма как ).
Прилича на мен, когато бях шефче в ДКМС то...
Какво значат тук някакви си срокове и количества. За хората го правим ний..
Утре започва от днес.
С този плам тя е достойна за президентството.

07 Март 2011 15:44
Моля те, изтрий си незабавно мнението, че ако го видят ...

... идеята е чудесна! ... и азбуката, и азбуката ... все ще капне някоя и друга пара ...
07 Март 2011 15:51
И докога ще си служиме с "арабски" цифри!
07 Март 2011 16:13
Поредната "Калинка". Тези от ГЕРБ наистина са избирани с конкурс.
07 Март 2011 16:20
Не, просто са избирани от Цветанов, по негов образ и подобие.
07 Март 2011 17:06
Не е щерка на Фандъкова, на оная мъжът й е Юри, а тази е Цветанова.
И е силистренка.
Заинтригуван съм - чие чадо е този пореден неуспех на кондомите?
--------------------
Блогът на Генек


07 Март 2011 17:31
Представяте ли си какви хора са начело по РИО-тата в страната?
При такъв министър и толкова подходящ заместник за средното (любопитен за нещата от живота; с точно такива качества, каквито са необходими на министъра)- какви хора спечелиха конкурсите за началник на РИО по градовете? И те, новите началници на РИО, какви конкурси направиха за Директори по училищата?
По-добре не се и опитвайте да си представите
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД