:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,455,698
Активни 1,383
Страници 30,092
За един ден 621,541
консулт

Кога и какви обезщетения за безработица се полагат

Дори при напускане по взаимно съгласие човек има право на 4-месечна помощ от НОИ
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Целта на промяната, която изисква бърза регистрация в Бюрото по труда, е да стимулира активно търсене на работа от страна на безработния. За тази регистрация единствените нужни документи са личната карта и документ за образователен ценз.
Стефан Петров има 18 години осигурителен стаж, но от 1 януари 2011 г. вече е част от армията на безработните у нас. Стажът му дава право да получава обезщетение за безработица в продължение на 10 месеца - според изработените години обезщетението се изплаща между 4 месеца и 1 година.

За Петров обаче от 1 януари влязоха в сила новите правила, които обвързват срока за получаване на обезщетението с регистрация в бюрото по труда в рамките на 7 работни дни. Всеки ден закъснение му намалява и обезщетението с един ден. Ако Петров се е явил в бюрото по труда до 11 януари, ще получи цялата сума от НОИ. Но ако отиде на 1 февруари, няма да получи пари за 10 месеца, а за 9 месеца и 10 дни. Тъй като времето на изплащане на обезщетение се зачита и за стаж, забавянето на Петров ще му коства и 20 дни от стажа за пенсия. Обезщетенията не се облагат с данък общ доход и върху тях не се плащат нови осигуровки.

Досега нямаше срок, в който безработните да се регистрират в дирекция "Бюро по труда". Въвеждането му стана наложително заради евродирективи. "В европейските регламенти активното поведение от страна на лицата е основното изискване за ползване на права на обезщетения", обяснява аргументите за промяната Кина Койчева, началник отдел в НОИ. При бърза регистрация човек може да си намери работа, вместо да си получава обезщетението и да не си търси активно работа.

Срокът също е съобразен с европейската практика, защото със 7 дни регистрация е обвързано т.нар. право за"износ" на обезщетение във всяка страна от ЕСБългарин с отпуснато обезщетение у нас може да отиде в друга страна от ЕС да си търси работа и ако се регистрира в 7-дневен срок в тамошните служби по заетостта, ще може да си получава обезщетението в другата страна до 3 месеца.

Без промяна остава другият важен срок за безработните - за подаване на заявление за отпускане на обезщетение в НОИ. Това трябва да се направи до 3 месеца след прекратяване на осигуряването. Заради краткия срок за регистрация в Бюрото по труда обаче се въвежда облекчена процедура. Зам.изпълнителният директор на АЗ Николай Николов обяснява, че на практика регистрацията вече може да става само срещу лична карта и документ за образователен ценз. Останалите документи могат да се представят при първата среща с трудовия инспектор, която е след месец. Още повече че срокът, за който работодателят трябва да подготви документите за осигурителен стаж, е един месец.

Промяната в КСО ще трябва да преобърне мисленето на българите, чиято първа грижа след съкращаване досега съвсем не беше регистрацията в бюрата по труда. Най-малкото защото всички разчитат на обезщетението от една заплата, което им дължи работодателят според Кодекса на труда. Тя се взема за първия месец след съкращението, ако човекът не е започнал друга работа. А по някои закони или колективни договори обезщетението е дори от повече заплати. Хората предпочитат този вариант и защото, докато получават обезщетение по други закони (в случая Кодекса на труда), не вземат такова от НОИ.

Обезщетението от НОИ обаче не се губи, успокояват оттам, само се изтегля във времето. Например,ако лицето е съкратено на 1 януарии има право на обезщетение за безработица от 12 месеца, то му се отпуска от 1 януари и би трябвало да се получава до 31 декември. Ако обаче съкратеният не си е намерил работа, работодателят ще му изплати януарската заплата и така обезщетението ще започне да тече от 1 февруари до края на януари следващата година.

"Важно е да се знае, че ако човекът дойде в НОИ например на 5 януари при прекъснато осигуряване на 1 януари, ние започваме да изплащаме обезщетението за безработица, тъй като не е изтекъл едномесечният период за обезщетението от работодателя. Но когато на по-късен етап обезщетението бъде изплатено, безработният е длъжен пак в срок от 7 работни дни да декларира това при нас. Тогава нещата се оправят само документално, а човекът нищо не губи", обясни Кина Койчева.

В срок от 7 работни дни трябва да се регистрира в бюрото по труда и жена, която е в майчинство, и въпреки защитите на КТ остане без работа в рамките 410-те дни, за които й се полага обезщетение за бременност и раждане (това са първите 12 месеца от раждането и 45-те дни преди това). В този случай тя трябва да се регистрира в Бюрото по труда и да подаде заявление за изплащане на обезщетение за безработица. НОИ отпуска обезщетението и веднага го спира, за да продължи да изплаща обезщетението за бременност и раждане. След като изтекат 410-те дни, жената започва да получава и парите за безработица. То се изчислява на базата на осигурителния доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд "Безработица" за последните 18 календарни месеца преди уволнението. При обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години обаче е различно - ако през този периодмайката остане без работа,губи веднага и обезщетението за отглеждане на дете, но започва да получава такова за безработица, което пак е обвързано със 7-дневния срок за регистрация в бюрата по труда.

В КСО са уредени и някои специфични варианти за получаване на обезщетение за безработица. Например, ако докато получава такова, човек бъде нает на непълно работно време и получава по-малко от минималната заплата, има право да продължи да получава 50% от парите си за безработица.

Много хора не знаят, че такова обезщетение се полага дори при прекратен по взаимно съгласие договор, както и при дисциплинарно уволнение. В този случай обаче се дава минималното обезщетение и само в рамките на минималния период от 4 месеца. За 2011 г. то беше увеличено от 6 лв. на 7.20 лв. на ден. От тази година максимален дневен размер няма и сега той е 60% от среднодневния осигурителен доход на лицето, но за 18 месеца назад, вместо за 9.

В условията за придобиване на правото за отпускане на обезщетение за безработица промяна няма - то пак се придобива при поне 9 месеца осигуряване в последните 15 месеца. Затова и в КСО се запази хипотезата, при която, ако обезщетението на лицето за безработица е било прекратено заради започване на работа, но тя продължи по-малко от 9 месеца, то има право да получи остатъка от парите си от НОИ. Например, ако в случая със Стефан Петров той си намери работа от март до юни, през юли ще може да продължи да получава оставащото му обезщетение за 8 месеца. Но отново трябва да се регистрира в бюрото по труда в 7-дневен срок. Ако обаче лицето работи 9 или повече месеца, се подава ново заявление и се определя ново право.

В КСО е записано,че ако не са изтекли 3 години от предходното упражняване на правото за получаване на обезщетение за безработица, безработните имат право само на минималната сума за минималния срок от 4 месеца. В някои случаи това се оказва наказание за коректни осигурени лица. Защото дори човек да се е осигурявал върху максимален доход и да има над 20 години стаж, ако новата му работа за зла участ продължи 2 години и 11 месеца, ще получава само минимума от 7.20 лв. на ден за 4 месеца.
снимка: Юлиян Савчев
Регистрацията в Бюрото по труда вече трябва да се направи в 7-дневен срок след съкращаването от работа. Тази регистрация не премахва възможността работодателят да обезщети съкратения с една заплата, ако не си намери работа в първия месец след напускането.
2
69357
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
04 Февруари 2011 13:26
Срокът също е съобразен с европейската практика, защото със 7 дни регистрация е обвързано т.нар. право за
"износ" на обезщетение във всяка страна от ЕС
Българин с отпуснато обезщетение у нас може да отиде в друга страна от ЕС да си търси работа и ако се регистрира в 7-дневен срок в тамошните служби по заетостта, ще може да си получава обезщетението в другата страна до 3 месеца.

Това какво означава някой знае ли. Колко е обезщетението ако някой отиде някъде. Колкото в БГ или колкото в минималното в съответната държава.

От тази година максимален дневен размер няма и сега той е 60% от среднодневния осигурителен доход на лицето, но за 18 месеца назад, вместо за 9.

Това отнася ли се за някой работил в ЕС който се връща в БГ? Ще получава ли тогава 1200 лв (60% от 2000 осигурителен доход)?
08 Юни 2011 03:19
това зависи от законодателството на дадента държава ( имам предвид какъв процент ти се полага), например в Кипър е 75% ако там си получавал заплата 2000 евро трябва да ти се изплащат по 1500 евро на месец в продължение на 3 месеца, но задължително преди да си тръгнеш от държавата трябва да отидеш да се регистрираш в тяхното бюро по труда и после в офиса по Социално Осигуряване за да ти издадът U1 и U2 form (старите наименования са E301 и E303) едната форма ти трябва за зачитане на трудов стаж-пенсия, другата форма за да ти се прехвърлят паричните обещетения за безработен в новата държава.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД