:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Сирийците и иракчаните ще получат условни присъди и глоба от 100 лв.
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,518,441
Активни 198
Страници 7,791
За един ден 621,541

Докога ще плащаме греховете и данъците на мутроикономиката?!

Управляващите или не могат, или не желаят да се справят със сивата икономика. Може би защото там не се генерират приходи за хазната, а подкупи за партиите
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Правителството на Бойко Борисов вече не е "дрийм тийм" - бие по разногласия кабинета на тройната коалиция, министрите на труда и на финансите са в челен сблъсък по такива важни въпроси като данъчно-осигурителната тежест и пенсионната реформа, а капитанът всеки ден сменя игровата схема.
България е опака държава. В нея премиерът слуша синдикатите вместо финансовия си министър, когато се ядоса, вдига ДДС или данък "пенсия", профсъюзите определят графика на пенсионната реформа, министърът на труда приканва бизнеса да пише доноси и да отменя чиновниците в контрола, свалянето на осигуровките минава за по-пряко през тяхното покачване, а кризата ту свършва, ту засяда като магаре на мост. Правителството се кара на бизнеса, който създава работни места, плаща данъци и пълни хазната, а определението на България като данъчен рай вече звучи като обида. Фактът, че такава страна може да е член на ЕС, сам по себе си е парадокс. А фактът, че според социологическите проучвания подобно управление продължава да се радва на висока подкрепа, е диагноза.

Докато правеше изследвания за Световната банка, Симеон Дянков стигна до извода, че всяко намаление на осигуровки с 3 процентни пункта насърчава раждането на 100 000 работни места. Това е в нормални условия, а по време на криза ефектът е запазване на работни места. Като стана министър, Дянков известно време продължи да защитава тези позиции, но напоследък предаде фронта и послушно изчислява с колко да порасне осигурителната вноска. Премиерът пък, който не спира да се тупа в гърдите, че е начело на дясно правителство, предпочита да слуша профсъюзните лидери, а не Дянков. По техни калкулации за 11 годиниработодателите "изяли" 13 млрд. лева,които държавата им "опростила" с намаляването на осигуровките. Милиардите се превърнали не в модерни производства, а в бентлита, яхти, дворци край морета и язовири, карибски пътешествия и почивки на Малдивите. Не че няма девиации - прелетът на НАП с хеликоптера показа удивителни ландшафти с елементи на мутробарок. Но колко от собствениците на тези сгради всъщност са бизнесмени? И то от "белия сектор"? От изнесените досега данни няма такива - помпозните постройки са на името на митничари, бивши държавни служители, мутри, офшорни компании... Които са просперирали и паразитирали благодарение на порочната власт. Работата на управляващите е да покажат, че законите важат за всички - че не можеш да строиш без разрешения и без доказани доходи. Но тъй като това е дълга, сложна и неблагодатна работа, по-лесно е тези грехове да се припишат на целия бизнес.

От друга страна - преди десетина година безработицата в България бе над 18%, а точно преди да ни насмете кризата, бе паднала на 5.6%. Е, как се случи това - да не би измислените държавни програми за временна заетост да са сторили чудото? И да не би държавата да бута нагоре българския износ, който през последните месеци расте с двуцифрени проценти?

Самият социален министър, който още не може да се отърси от битието си на синдикалист, също страда от раздвоение - той ту се хвали, че безработицата спадала и през септември била само 9.03%, ту начумерено съобщава, че осигуровките трябвало да се вдигнат, понеже бизнесът не откликвал на досегашните намаления и не отворил достатъчно работни места. "Видими резултати няма - 7 месеца поред пада безработицата, безработните са с 45 000 по-малко, а заетостта намалява със 100 000 души. Значи те отиват в сивата икономика", разсъждава министърът. Логиката му е направо потресаваща - как така няма резултати от свалянето на осигуровките от 1 януари т.г., а пък безработицата намалява?! Колкото до сивата икономика, ако тя расте, вината е изцяло на държавата - явно контролните звена не си вършат работата. "Имал съм много срещи с работодатели и винаги съм казвал - давайте ми списъци на фирми, които смятате, че работят в сивата икономика, не плащат заплати, осигуровки, данъци, не инвестират в подобряване условията на труд, тоест правят дъмпинг на вас, изрядните платци, за да можем с НОИ и НАП да правим пълни проверки и да налагаме санкции", откровеничи социалният министър. От което следва, че бизнесът трябва да върши работата на чиновниците и покрай всичките си главоболия и задачида се занимава с доноси и с икономически шпионаж.Но ако ГИТ (трудовата инспекция, подопечна на Тотю Младенов, на която самият той до по-миналата година бе шеф), НАП, НОИ и икономическата полиция са безпомощни, как точно директори и управители ще проникнат във ведомостите и черните каси на съседния завод, строеж или склад? А колко синдикални организации са се оплакали на Младенов, че шефовете им са намерили начин да спестяват от осигуровки, за да им плащат по-високи заплати?

Според повечето анализатори - наши, чужди, сивата икономика в България е между 35 и 50%. Според НСИ е само 10%. Дори да приемем за верни наивните данни на официалната статистика, пак излиза, че около 7 млрд. лева се крият в сянката и върху тях не се плащат ДДС, подоходни данъци, акцизи, мита, социални и здравни осигуровки, местни данъци и такси и др. Как държавата се бори с този сектор? Ами никак. Дори напротив - тя го стимулира, като вдига акцизи. Така печалбите на сенчестия бизнес растат - понеже той и без това не ги плаща, а "балъците" да му мислят. И все повече фирми залитат към сивия сектор, за да оцелеят.Също толкова лицемерна е и грижата за НОИ."Увеличението на осигуровките не важи само за бизнеса, а и за работниците. С тези мерки стабилизираме системата, която е с над 2 млрд. лв. дефицит", обясни Младенов. Обаче дефицитът го имаше и когато кабинетът реши, че полезният ход е да свали осигуровките. А като става дума за дефицити и пробити бюджети, какво направи държавата, за да спре течовете? Пребори ли се с фалшивите пенсионери инвалиди? Сложи ли ред в отбраната и МВР, където е пълно с канцеларски мишки, които се радват на привилегии като на бойците в Кандахар? Защо 57% от българите всъщност започват да получават пенсии много рано - на най-различни основания, и само 43% работят дълго и се пенсионират по общия ред. Докога ще търпим Бермудския триъгълник на здравеопазването - министерство, болници и НЗОК могат да погълнат средства колкото брутния вътрешен продукт на Бразилия и пак ще се облизват за още. Просто защото държавата не може да наложи ред и строг контрол върху харченето на нашите здравни вноски и дотации.

Последните хаотични действия на кабинета могат да се тълкуват по два начина. Или Бойко Борисов не вярва на собствените си министри и агенции, че могат да свият сенчестия бизнес и да напълнят хазната. Затова правителството предпочита да замазва проблемите с поредни лопати пари, вместо да се захване с мръсната работа - да изрие двата авгиеви обора - пенсионния и здравния. Или ГЕРБ има пряка полза от стимулирането на сивия сектор. Защото точно там се генерират пари за подкупи и за черни каси по време на избори. Няма никакво значение кое от двете предположения е вярно. И двете са еднакво позорни - и за управляващите, и за България.
67
5516
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
67
 Видими 
14 Октомври 2010 20:15
Герб няма партийна изгода от сивата икономика. Но в икономическия му екип има двама души на ключови постове - Дянков и Трайков, които не разбират проблемите на реалния сектор, но пък много упорито натрапват неолиберални фикции.
14 Октомври 2010 20:43
А фактът, че според социологическите проучвания подобно управление продължава да се радва на висока подкрепа, е диагноза.

Благодарим ти, Юлианче!
Клатят ли се, клатят ли се?
14 Октомври 2010 20:55
Докато правеше изследвания за Световната банка, Симеон Дянков стигна до извода, че всяко намаление на осигуровки с 3 процентни пункта насърчава раждането на 100 000 работни места.

Това е един от многото Дянкови изводи от типа "Ще отбием реката от селото към конюшнята. Селяните ще походят жадни, но когато конете се напият и назобят, ще им носят вода колкото щат". Оказва се прав само за назобването
По-интересното е защо прогнозите на Дянков и Трайков се "сбъдват" по този начин? Според мен, проблемът е в моделните им биографии, както и в тези на заместниците им Косев и Горанов. И четиримата са от калъпа на юпитата с кариери главно в чужбински аналитични центрове. Тоест без капка опит в реалното управление и носенето на отговорност. И познаващи нещата само от птичи поглед. Тоест никак
14 Октомври 2010 20:59
По техни калкулации за 11 години

работодателите "изяли" 13 млрд. лева,

които държавата им "опростила" с намаляването на осигуровките. Милиардите се превърнали не в модерни производства, а в бентлита, яхти, дворци край морета и язовири, карибски пътешествия и почивки на Малдивите. Не че няма девиации

Синдикатите са прави, а тезата, че не са, е смехотворна. Такова нещо може да изкаже само човек, извън тая държава, в буквалния или преносния смисъл на тая дума.

____________________________________
ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
14 Октомври 2010 20:59
Н
Клатят се ама не падат...
14 Октомври 2010 21:07
От друга страна - преди десетина година безработицата в България бе над 18%, а точно преди да ни насмете кризата, бе паднала на 5.6%. Е, как се случи това - да не би измислените държавни програми за временна заетост да са сторили чудото? И да не би държавата да бута нагоре българския износ, който през последните месеци расте с двуцифрени проценти?

Много просто, маце, една триетажна кооперация в провинцията с девет апартамента преброих 4 човека, които са в чужбина от минимум 3 максимум 16 години, а още се водят да живеят в България.
Не възхвалявай бизнесмените, да е жива и здрава чужбина, само тя оправя българите, ни политици, ни бизнесмени, ни журналисти да не си въобразяват, че някой вътре в тая загубена държава изобщо е бил загрижен или е свършил и колкото напръстник работа за работещите.
САМО ЧУЖБИНА СЕ ГРИЖИ за тях.
Според повечето анализатори - наши, чужди, сивата икономика в България е между 35 и 50%. Според НСИ е само 10%. Дори да приемем за верни наивните данни на официалната статистика...

аа, наивна била, а като инфлация отчиташе 1%, а реално беше двойна, а като отчита 7, 5 млн души в България, а те са не повече от 6 млн, че и това им е много, а като прави потребителски кошници, според които цъфтим и връзваме, не е наивна? Тогава ние сме наивните.
Докога ще търпим

...е да де....от 20 години търпите, докога?

____________________________________
ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
14 Октомври 2010 21:13
Бойко
14 Октомври 2010 21:19
kaily ,
Поне от 4-5 години , песът ми брои Сивата на твърди , 40% . Почти без отклонение ...
14 Октомври 2010 21:34
Лъжлив плач!
Добре уредена държава е скъпо удоволствие и най-големите данъкоплатци, по собствените ви думи, го знаете много добре. Такава държава ви изнася най-много и такава имате, другарки и другари български предприемачи.
14 Октомври 2010 21:36
А така! Бой по Тотю Младенов, бой! Писна ми да обяснява с кравешки поглед какво трябва да одерат от плащащите, а не да премахват привилегиите на военни, полицаи и не преразгледат всички инвалидни пенсии. Като хванат фалшив инвалид: да връща парите от пенсията плюс солена глоба.
За статията .
14 Октомври 2010 22:10
Дано икономиксколеги си кажат отговора на Въпроса в заглавието ...

Редактирано от - beagle на 14/10/2010 г/ 22:11:09

14 Октомври 2010 22:36
До когато мафията си има държава, а не държавата мафия както в нормалните страни.
14 Октомври 2010 22:43
А фактът, че според социологическите проучвания подобно управление продължава да се радва на висока подкрепа, е диагноза.

Юлияна
Ама как можа толкова обосновано да напишеш колко нужен е бизнеса за страната. Сега Кайли сън няма да я хване как да вади отделни думи за да ти обяснява колко не си права и колко е льош бизнеса.
14 Октомври 2010 23:08
Основният проблем не е сивата икономика, а криминалния начин на харчене на бюджета.
14 Октомври 2010 23:16
Ма какво и дреме на Кайли за бизнеса, добър -лош, вие си го създазохте, вие си го дробихте , сега си го сърбайте без работници. Внесете си китайци.
Ако искате да се себеусещате като бизвесмени де. Ако немате силици, поемате по пътя на гастарбайтерите.

____________________________________
ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
14 Октомври 2010 23:52
А фактът, че според социологическите проучвания подобно управление продължава да се радва на висока подкрепа, е диагноза.

Точно и ясно .
До Кайли,
ами то внасянето на кадри вече е започнало- пример Т. Дончев ще плаща на евроексперти, а нашите експерти по еврофондовете бяха уволнени от точно това правитлество и сега нашите експерти работят за Евроинституциите в Брюксел, а в бг. министерства ще се търсят евроексперти и ще се плащат европейски заплати за еврочиновници...?!
Държавата АБСУРДИСТАН
14 Октомври 2010 23:55
http://bnt.bg/bg/news/view/38658/elektronn ite_razplashtanija_sreshtu_sivata_ikonomi ka

Колкото повече са се намалявали осигуровките толковаповече се е увеличавала сивата икономика ибизнесът е ставал все по-нагъл! СПЕШНИ ПРОМЕНИ В ДАНЪЧНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО:

- увеличаване правомощията на данъчната администрация,

- създаване на данъчна и финансова полиция,

- създаване на финансов съд за бързо решаване на делата, засягащи фиска,

- оценката на данъчните и други органи, отговорни за събирането и контролирането на държавните вземания, да се извършва по размера на допълнително разкритите неплатени данъци.

Трябва да се отделят и значителни средства за техническо оборудване на тези органи, IT системи, връзки с всички регистри, скенери и др.
15 Октомври 2010 00:50
"Докога ще плащаме греховете и данъците на мутроикономиката?!"


Погледнато принципно - докато я има. Градиха я 21 години, сега да я развалят, що ли ? Я колко народ се нагуши през това време за сметка на "еликтората" - да не са луди да я бастисват сега ...

15 Октомври 2010 00:55
Попай, давай го малко по-спокойно. Между спешните мерки не видях нищо за намаляване на държавните разходи и изобщо за безотговорното трошене на народна пара. Що така? Или дайте да дадете, пък после ще видим? Аре, стига толкова!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
"Държавата трябва да съществува за благото на народа, а не народът за благото на държавата."
Айнщайн
15 Октомври 2010 01:50
" А фактът, че според социологическите проучвания подобно управление продължава да се радва на висока подкрепа, е диагноза."
Аз пък си мисля, че подобни твърдения от страна на публична личност, политик, журналист, .... може да се характеризира като "зависимост" от мутроикономиката /цитирам заглавето/ което погледнато от медицински ъгъл си е диагноза.
Все пак статията е по-добра, от тази на Цеков примерно. Тук не се разчита толкова на патос, колноко на микс. Има и истини и полу такива.
Понеже авторката споменава офшовни компании, да припомним приноса към световните практики, а именно продажбата на национален телеком на такава. Напоследък също има успехи, примелно откриване на "офшорен" университет.
Гледъм има неясноти на тема "данъчен рай". Има доста трактовки, както чисто религиозни така и светски. Дали тук би се приел един осъвременен вариант на "седемстотинте девственици", разбира се според каноните на новата Мека, като работна хипотеза

Истината е, че при идването си на власт, а всъщност и доста преди това всяко правителство се набълбуква с лобисти от всякакъв вид и калибър. Достатъчно е да си припомним "кажи си Иване, хората ще те разберът", велчевата "врътка" с дълга, Калролев и т.н. няма начин да се изброят и малка част. Досега няма прецеденти за коригиране на политики и за отстояване на лобиския натиск. Няма и преизбрано правителство.
15 Октомври 2010 02:00
"Видими резултати няма - 7 месеца поред пада безработицата, безработните са с 45 000 по-малко, а заетостта намалява със 100 000 души. Значи те отиват в сивата икономика", разсъждава министърът.

И това го казва министър, който е работил в социалното министерство, точно по времето, когато Шулева кастрираше понятието "безработица" за да може да "смъкне" безработицата.
-
Безработните са само регистрираната част от неработещите. Тези данни са само върхът на айсберга на реалната безработица и могат да покажат единствено финансови задължения на осигурителната система към безработните. Просто защото в масовият случай някой безработен се регистрира в бюрото по труда, само за времето, когато има да получава обезщетение.
-
Важният показател е броят на заетите. А както разбираме те са намалели със 100 000, което по никакъв начин не е равнозначно, че са отишли в сивата икономика. Може да са емигрирали, а най вероятно просто още са си безработни, но нерегистрирани.
15 Октомври 2010 02:13
Симеон Дянков стигна до извода, че всяко намаление на осигуровки с 3 процентни пункта насърчава раждането на 100 000 работни места.

Кривата на Лафер е крива, а не права линия. Намаляването на данъци (на преразпределението) работи в положителна посока до едно ниво.
-
И връзката между данъци, работни места, растеж я има, но не е единствена. Много по важни фактори са икономическата среда, свободата в икономиката и най-вече платежоспособното търсене.
-
Конкретните работещи мерки в една икономика зависят от социалната й структура. В едно що годе социално хомогенно общество намаляването на данъците увеличава разполагаемият доход, от там търсенето, производството, заетостта и т.н.. В едно социално поляризирано общество, където приходите от икономиката са съсредоточени в няколко десетки човека, то намаляването на данъците има за ефект единствено нарастване на вноса на луксозни стоки, като яхни, частни самолети и майбаси. Тези пари не отиват и не могат да отиват за инвестиции, по простата причина, че инвестициите при липса на платежоспособен пазар са немислими, а и конкретно в българският случай интелектуалният капацитет на назначените "бизнесмени" стига единствено до подкупи и бакалски далавери.
15 Октомври 2010 02:19
И да не би държавата да бута нагоре българския износ, който през последните месеци расте с двуцифрени проценти?

По добре не се хвалете с нарасналият с двуцифрени проценти износ, щото съм готов да се басирам, че никакъв износ не е нараснал с двуцифрени проценти, а просто това е схема за източване на ДДС и Акцизи.
15 Октомври 2010 02:41
Защо идеите на Дянков и отворковците от фондациите на Сорос провалят икономиката ?
-
Има три възможни отговора - конспиративен, добронамерен и реалистичен, който съчетава първите два.
-
Конспиративният е, че те просто изпълняват поръчка за прокарване на интересите на чужди мултинационални финансови корпорации, в чийто интерес е и всяческо сриване на България и обезлюдяване на нейната територия, която да бъде заета от друг народ.
-
Добронамереният е, че просто са религиозен тип догматици, фундаменталисти неспособни да разсъждават, а единствено да повтарят и то без да разбират наизустени мантри. Стига да им върви заплатата от Сорос. Важното е да генерират шум за да я оправдават.
15 Октомври 2010 07:57
Юлиана Бончева:

България е опака държава.
Ха добрутро! Некой изненадан ?
15 Октомври 2010 08:13
А фактът, че според социологическите проучвания подобно управление продължава да се радва на висока подкрепа, е диагноза.


Неверен извод за Форума-има идиотчета, ама в поносими бройки....Сега ще откликнат. [/s]
15 Октомври 2010 08:37
Попай,
Отлично казано, но кой да ги уволни? Боко е същият дебил и слабохарактерен. И не знае какво да прави, кого да назначи. Нещата отдавна минаха чертата на поправимостта. Заедно с Дянков си отиват всичките.

Брайти,
Избягвай да се изказваш на международни теми. Звучи ужасно - провинциално и комплексирано, съвсем не като за бълг. премиер.
15 Октомври 2010 08:58
Това, което описва тази статия е как действа на практика тълпокрацията.

Избраният от тълпите любимец се върти на премиерския стол за да угажда на моментните кефове на тълпите и е неспособен на каквото и да било решително и последователно действие, освен късометражни репортажи за хиливудски-екшъни в борбата срещу силите на злото.
15 Октомври 2010 09:11
Нали Дянков е следствен - бат Бойко често употребява тази квалифиация и даже иска да се забрани на "следствените" да се явяват на избори.
15 Октомври 2010 09:24
Защо и викате мутроикономика? В Хавай, хавайските ризи, са просто - ризи.
15 Октомври 2010 09:31
Брайти,
Избягвай да се изказваш на международни теми. Звучи ужасно - провинциално и комплексирано, съвсем не като за бълг. премиер.

Я, да не би да имаме нов премиер! Как така не съм разбрала?
15 Октомври 2010 09:38
Е, 57% се пенсионират по-рано...Каква е точно тази система, която ще издържи на такъв процент привилегии ?!?!
Как искат хората да я сметнат за справедлива и да си плащат, за да издържат такава простотия ?
15 Октомври 2010 09:38
Всъщност Бончева не казва нищо, което вече не е казано. Просто го е посъбрала в една статийка. Не се учудвам от апологетиката и на бизнеса, дори го разбирам. Все пак заплатата и идва от този бизнес, и то от най-едрата му част.
Бончева, обективността е само част от морала.
А радикалното решение за борба със сивата икономика, престъпността и корупцията съм представил в броя на вестник "СЕГА" от 23.07.2010 г. в рубриката "Наблюдател". В т.ч. и като алтернатива на вдигане на осигурителни вноски, стаж и възраст за петсиониране.
15 Октомври 2010 09:47
Дано икономиксколеги си кажат отговора на Въпроса в заглавието

Бийгъл, краткият отговор е "не могат" и съм го дал в първото си мнение. Във второто си казвам, защо считам, че "не могат" конкретно шушумигите начело на МФ и МИЕТ - непознаване на управляваните системи, плюс неподготвеност за заеманите длъжности. Попай, малко развълнувано е добавил подробности.
А ако искаш по-общо, битте. Изначалният порок на "прехода" ни е унищожаването на способността държавата ни да изпълнява най-важната си функция - контролната. С много невежество и с още повече корист систематично бяха унищожавани механизмите й за контролиране. Едва отскоро, ЕС почна да ни лекува, но инфекцията е такава, че е цяло чудо дето изобщо оцеляхме.
15 Октомври 2010 10:10
Докато правеше изследвания за Световната банка, Симеон Дянков стигна до извода, че всяко намаление на осигуровки с 3 процентни пункта насърчава раждането на 100 000 работни места.
Най-гениалното е, че правилото важи за почти всички страни и при всякакви условия. Проста линейна зависимост. Доказателствата са също издържани – други изследвания на Дянков.

Натиснете тук
15 Октомври 2010 10:10
А радикалното решение за борба със сивата икономика, престъпността и корупцията съм представил в броя на "СЕГА" от 23.07.2010.

БирникЪ, аз те подкрепих изцяло за електронните пари, даже смятам, че добавих полезни допълнения към идеята. Подкрепям я и сега, но нито е панацея, нито ще стане за един ден. Много по-важно час по-скоро да се наложи стриктното спазване на вече съществуващите закони - митнически, данъчни, счетоводни, трудови и специални като ЗУТ. Не следва да има капка съмнение, че това е възможно единствено чрез мобилизирането на цялата репресивна мощ на държавата, включително и на жандармерията. Не електронните пари ще изкоренят контрабандата, а незабавният локаут на цялата сегашна митническа администрация и заменянето й с полицаи и жандармеристи.
15 Октомври 2010 10:17
Но колко от собствениците на тези сгради всъщност са бизнесмени? И то от "белия сектор"? От изнесените досега данни няма такива - помпозните постройки са на името на митничари, бивши държавни служители, мутри, офшорни компании... тъй като това е дълга, сложна и неблагодатна работа, по-лесно е тези грехове да се припишат на целия бизнес.

А така, то било въпрос на дефиниция! Всички бизнесмени с грехове не са бизнесмени - значи бизнесмените са ангели небесни.
Но нима не виждаме: сред бизнесмените върви надпревара по всъдеходи, Мерцедаси, Майбаси и мини-Трианони. Във всеки нов Мерцедес лежат закопани поне 5 работни места, защото не произвеждат нищо, а струват с пъти повече от обикновена кола със същия транспорнтен капацитет. Ако модата сред бизнесмените беше да инвестират натрупаните пари в капитал, те щяха да презират лукса, парвенющината, прахосничеството – като класическите западни капиталисти от епохата на индустриализацията. А и днес милиардери като Уорън Бъфет и собственикът на Икеа живеят скромно и даже стиснато. Личи си кой обича да върти парите и кой предпочита да ги профуква за показност. Нашите бизнесмени демонстрират начина на живот, обличането и маниерите на ямайски сводници.
Аз на такъв човек не бих заел и 1 лев. Но те нямат нужда от кредити и доверие, защото печелят от нарушения. Какво правят с парите, които държавата им отстъпи е изписано на лицето им. Затова търговията с акциите и борсата не вървят – всичко е замърсено от демонстративна непочтеност.
15 Октомври 2010 10:32
Мор, Томас Мор, благодаря за подкрепата. Честните хора винаги ще подкрепят мерки, ограничаващи свободата и властта на тарикатите и престъпниците.
Електронните пари са само носители на стойността, а човечеството е сменило доста носители. Те сами по себе си не са панация, защото човечеството е ползвало парите в различен вид и досега. Панацея е контролът върху паричните потоци чрез съпоставяне на получени приходи с разходите за живот, източниците и т.н. Защо ти е да вземаш подкуп например, като не можеш да го харчиш без да те хванат. И колко престъпления ще станат просто невъзможни.
Ефективна е само онази мярка срещу дадено явление, която го прави невъзможно, или разкриването му неизбежно.
15 Октомври 2010 10:42
Панацея е контролът върху паричните потоци чрез съпоставяне на получени приходи с разходите за живот, източниците и т.н.

И какво правят данъчните в тази област?
15 Октомври 2010 10:47
Когато се говори за милиарди инвестиции се чудя къде са тези фирми които произвеждат нещо. Радвахме се на МЕТРО, сега на МОЛове, ХОТЕЛи и какво произвеждат те. Това са услуги, търговия и малко работни места. Това не е икономика която прави блага. Няма го и селото, има малко арендатори затова внасяме вместо да произвеждаме. Всичко е сбъркано.
15 Октомври 2010 10:56
"И какво правят данъчните в тази област?"
Миииии....., пишат във форума на "СЕГА". :-)
Правим каквото можем и каквото трябва. В рамките на Закона. Вчера например съда ми отказа разкриване на банкова тайна за един тарикат, който не си представи извлеченията от банковите сметки (има 13) въпреки, че съм ги поискал писмено. С мотива, че нямало данни за престъпление. Ако имам данни за престъпление, аз ще го дам на прокуратурата, а няма да му правя ревизия. И сега трябва да извадя оня хубавия член (122 от ДОПК) и да си свърша работата.
15 Октомври 2010 11:06
А фактът, че според социологическите проучвания подобно управление продължава да се радва на висока подкрепа, е диагноза.
15 Октомври 2010 11:28
Желая ти успех, БирникЪ.
Никога не съм си представяла, че за ревизия се изисква решение на съда.
15 Октомври 2010 11:32
За ревизия не се иска разрешение от съда. Банковата тайна е друго.
15 Октомври 2010 11:34
А как проверяват личните доходи без проверка на банковите сметки?
15 Октомври 2010 11:39
Ами с разрешение, нали преди малко бирникът го каза.
15 Октомври 2010 11:55
Докога ли?
Докато мнозинството от 240 души - народни избранници не започнат да мислят като държавници, а не като лобисти на малцинствени бизнес-интереси - да създадат законови предпоставки държавните органи да си вършат работата качествено и отговорно; да се ограничи възможността на "икономическата престъпност" да ползва за параван и като прикритие различни законоворегламентирани ограничения за нейното установяване, разкриване и доказване - като данъчна тайна, банкова тайна, "класифицирана информация" и др.
Докато е възможно безотговорно поведение и на общинските служители, които да се оправдават с "тези отгоре" и с "политическото и международното положение", а също така и с ниското си заплащане да оправдават корупционните си действия, а някои дори и открито декларират, че другите на тяхно място щяха да правят същото... и т.н.
Докато истинските грешници не започнат лично да плащат своите грехове!!!
15 Октомври 2010 12:54
VOCI


15.10.2010 г. 07:57:04
Юлиана Бончева:
България е опака държава.
Ха добрутро! Некой изненадан ?

Аз съм изненадан, че след толкова години дефлорация на населението въобще все още се водим като държава.
15 Октомври 2010 13:16
Вчера например съда ми отказа разкриване на банкова тайна за един тарикат, който не си представи извлеченията от банковите сметки (има 13) въпреки, че съм ги поискал писмено. С мотива, че нямало данни за престъпление.

Това какво трябва да значи Бирник,
Закона ли не е какъвто трябва или магистратите се правят на улави?
15 Октомври 2010 13:19
Бойко ако тури едни очила без диоптър, даже Меркел ще му пусне.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД