:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Сирийците и иракчаните ще получат условни присъди и глоба от 100 лв.
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,525,325
Активни 570
Страници 14,675
За един ден 621,541
Писмо от „България” 1

Силата на силните

Джон Стайнбек е лауреат на Нобеловата награда за литература и на наградата Пулицър за журналистика. Пол Кругман е нобелист за икономика, но и като публицист той заслужава Пулицър. Джек Лондон на нищо не е лауреат, освен че US Postal Service издала 25-центова пощенска марка с образа му.

- Джек Лондон разказал за "Силата на силните" (законността) и за "Желязната пета" (на олигархията, стъпила ни на шията).

- Джон Стайнбек разказа за "Зимата на нашето недоволство" и за "Гневът на мравките" ("Гроздовете на гнева"/"The Grapes of Wrath").

- Пол Кругман миналата седмица разказа за гнева на богатите ("The Angry Rich", September 20, 2010, "The New York Times"). Те са гневни, че държавата може да им настъпи алчността поради световната криза.

Според друг нобелист-икономист, Дж. Стиглиц, кризата няма да е толкова страшна, колкото кризата от 1929, но ще е по-тежка от всички кризи между тогавашната и сегашната.

Аз не се осмелявам да имам мнение. Имам мнение само за разумността на наричащите "Последни острови на комунизъм" всичко, що е социално. Те (в България) и техните аналози в US са от един дол дренки.

От кой дол ли? "От Лаком дол, куме", гласи една стара, весела българска народна приказка, която няма да ви разкажа.

Стайнбек пише за гнева на бедните след 1929, Кругман - за гнева на богатите след 2009.

Гневните богаташи (The Angry Rich), разказва Пол Кругман, са само един процент от американците, но те са very angry. Те наричат президента на САЩ Б. Обама комунист и нов Хитлер.

Не го наричат Джек Лондон, понеже не са чели социалната му антиутопия "Желязната пета", която е от 1907, пък сега се сбъдва. За сегашната криза Кругман написа в "The New York Times" така:

"...Настанаха страшни времена... милиони загубиха жилищата си... младежите не могат да си намерят работа... уволнените, които са над 50 години, се боят, че никога вече не ще работят..."

"The Angry Rich" са само един процент. Те бяха спасени с парите на данъкоплатеца. Сега са възмутени, че за да се позакърпи бюджетната дупка, може да им повишат данъците. Това щяло да е революция, а те искат реставрация на данъчната политика на Буш. Сега свръхбогатите са по-богати и по могат да насочват общественото мнение, отколкото по времето на Стайнбек, когато Рузвелт с неговия Ню Дийл измъкна САЩ от кризата, следвайки моделите на Ялмар Шахт и на Мейнард Кейнс, противоположни на Чикагската школа на Милтън Фридман.

Гневният мултимилиардер Stephen Schwarzman сравни данъчната линия на Обама с нахлуването на Хитлер в Полша. Обама може да бъде разкаран и е под "Желязната пета" на свръхбогатите. Те могат да измъкнат САЩ от кризата чрез бум на военноиндустриалния комплекс, повеждайки заедно с Израел една средно голяма война в Ориента.

Гневните богаташи ("The Angry Rich") представят Обама като гнил либерал, комунист и хитлерист. Че това не е вярно, вие и аз и образованите американци го знаем. Но достатъчно голяма ли е електоралната тежест на образованите гласоподаватели (било в USА, било в България, било другаде)?

САЩ станаха най-силната сила благодарение на образованието. Между 1870 и 1950 образоваността на американците се повишавала с 0.08 процента годишно. Към 1900 година средният американец бил ходил на училище 8.8 години. Към 1910 - 9.6 години. Към 1960 - почти 14 години (според проучването на Claudia Goldin and Lawrence Katz). Макар че и в Европа степента на образованост се повишавала, през ХХ век САЩ изпреварили с 35 години повечето европейски страни по темп на повишаване на образоваността.

Още преди българското "Който се учи, той ще сполучи" девизът на Бенджамин Франклин (човека на 100-доларовите банкноти), бил "Improve your mind!". Той разбирал, че в това е силата на силните.

През войната, за разлика от българските куртки, които после нарекохме гимнастьорки, американските field jackets бяха с особено дълбок горен джоб, за да побере книга "special army edition" с меки корици и така подшита, че да не се разпадне, когато се чете в полеви условия. Нямало в САЩ такива икономисти, които да твърдят, че са излишен разход и комунизъм тези "special army editions"...

Аз предимно такива "джобни" книги крадях от Американската книжарница, която беше в двуетажната къща на сладкарница "Цар Освободител" на ъгъла с "Раковски", където си пиели кафето Елин Пелин и Асен Златаров, а сега там е тревна площ, която големите крадци са си заплюли за бизнес център.

При електоралния механизъм на демокрацията (One man, one vote) богатите подмамват необразованите бедни, все едно дали те са бедстващи американци, ислямски фанатици, български турци или неграмотни цигани, живеещи от социални подаяния.

Аз искам имуществен и образователен ценз. Революционно или реставрационно ще е? Сега ще си пусна "Етюд Опус 10, № 12 на Шопен - Революционен". И ще се питам:

Защо "Революционен"? Защо не е "реставрационен" този етюд? Комунист ли е Шопен? Кажете ми.
151
18336
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
151
 Видими 
28 Септември 2010 19:57
е те така почват революциите...... богатите смятат че не са достатъчно богати и търсят война за самоизява и още богатство....
Но нищо, такива са нещата от живота.... от революция на революция......
28 Септември 2010 20:08
много ми е интересно и приятно да наблюдавам как културен човек почва да губи търпение
според Ханна Арендт всяка революция е вдъхновявана от идеята за връщане към първоначален "идеален замисъл", така че може би и etiuda rewolucyjna e била вдъхновена от идеята за възстановяване на свободна Полша
28 Септември 2010 20:15
Комунист ли е Шопен? Кажете ми.

Кой съм аз, та да казвам?
28 Септември 2010 20:18
"Желязната пета" - недолюбван и от комунистите пророчески роман за една фантазия, превръщаща се в реалност пред нас и за нас.
А "последните острови" и алчните и безскрупулни хищници...Сещаме се!
Банев, Кольо Колев, Райчев, Гергов /2 броя/ и т.н. твари, чиито отстрел очакваме.
Статията -
-----------------------------------------
Блогът на Генек

28 Септември 2010 20:42
Що се учудвате г-н Иванов, че и ние да се чудим. Това са белезите на т.н. "Американски мир"...
28 Септември 2010 21:04
Много силно есе на Димитри
имам забележка върху това заявление:
Аз искам имуществен и образователен ценз.

И според мен, ценз трябва да има определяйки тежестта на гласа (дори и сега има такъв, в много страни изтърпяващите наказание лишаване от свобода нямат право на глас т.е. тежест "нула". Проблемът е как да се оцени тази тежест, имуществен и образователен е доста повърхностна оценка и освен това взаимозависим (бедните са обикновенно без образование). Аз мисля, че тежестта на вота трябва да взема впредвид и социалната култура на индивида, приносът му в обществото както финансов (напр. данъци) така и културен и др. Също може да се взема впредвид някаква комплексна оценка на въздействието на предишни вотове на индивида, напр. онези масово гласували за някоя партия която при следващите избори не може да влезе в парламента получават понижаване на тежестта на вота (аналогиите с бивши величества не са случайни, но и други примери бол).
По тази тема може да си утопстваме чаак до следващата сряда...
28 Септември 2010 21:08
Сега ще си пусна "Етюд Опус 10, № 12 на Шопен - Революционен". И ще се питам:

Защо "Революционен"? Защо не е "реставрационен" този етюд? Комунист ли е Шопен? Кажете ми.
Този е в до-минор. Шопен има един втори революцинен етюд в Ла минор, ама опусът и номерът не мога да се сетя сега, а и не съм в София за да проверя нотите. Разбира се за времето си Шопен е бил ляво настроен, защото пише до-минорният едюд след като бива потушено Варшавското възстание от феодална Русия, която при Николай 1-ви е бил ееропейския жандарм, заедно с Австрия на Метерних. Тогава борбата е била срещу феодализма. Вагнер също е бил ляв, когато участва в революцията в Дрезден през 1848-49. След това се обръща към миналото и става консервативно-дясно настроен нациобналист.
Съща е метаморфозата на Стайбенг - той е бил ляв, когато пише Гроздовете на гнева и Руски дневник (в който слави Русия след победата и над Хитлер). С възрастта той стана консервативен и пишеше възхвали за американците във войната във Виетнам
Нужен е нов революциенен етюд. Сега трябва да се борим срещу капитализма.
28 Септември 2010 21:10
- Джек Лондон разказал за "Силата на силните" (законността) и за "Желязната пета" (на олигархията, стъпила ни на шията).

Любим автор ми е.
28 Септември 2010 21:13

Рядко го правя достояние на публиката, но отново имам удоволствието да се докосна до несъмнен интелект.
Да си жив и здрав, Димитри!
28 Септември 2010 21:20
Ах, публиката реве от кеф и "ръкоплеска френетически".
28 Септември 2010 21:21
Не го наричат Джек Лондон, понеже не са чели социалната му антиутопия "Желязната пета", която е от 1907, пък сега се сбъдва
Джек Лондън също е бил социалист.
"Последни острови на комунизъм"
Това са вчерашните думи на наш Хърсю. Само, че пропуснах да го попитам какво стана с прииказкитъе за просперитет на нашите либерални-икономисти (в САЩ леберален се счита ляв, а в Европа -десен). Сега Боко и Невдянката сипщт обещания - единиятъ, че ще цъфнем след 5 години, а другият - след 10 години ще завържи. Уший им тенекиени гащи, да им дрънчат като приказват глупости.
28 Септември 2010 21:22
Тука направо е отлепил едно шамарче на оня чичо - Емо Хърсев. Обаче съветвам ДИ да не чете Хърсев. Пълна загуба на време и нерви е...
28 Септември 2010 21:26

Е, то Хърсев го чете само Каролев.
Она гьоре.
28 Септември 2010 21:27
И аз искам , Батинка , ама сам виждаш . Хем твоето , дето го апелираш е "дребна работа" - някакъв Изборен кодекс ...
28 Септември 2010 21:29
Ха, Иванкин ме изпревари за Хърсев... Не шамарче, ами плесница, и то звучна! Есето е страхотно! Всяка теза, всеки аргумент, всяка алюзия, всяка алегория... Джимо -
28 Септември 2010 21:35
Аз пък го възприех като карфица, на Хърсев в... (попълнете празното място).
28 Септември 2010 21:37
Mrx++ мили ,
Откъде сети формулата си , Братко , че и срещу какъв капитализъм си тръгнал да се дигаш ? По-добре подай CV-то си в новата Дирекция на ООН , за контакти с неземни ...
28 Септември 2010 21:45
За олигархията commonweаlth е мръсна дума г-н Иванов. Нещо като нашите цигански клетви. За тях има само their ownweаlth. Останалите трябва да бъдат тъпи, гладни, злобни и обхванати от човеконенавистни религиозни култове, хванати в капана на тъжното си скотско битие хора. В съвременният вариант - драги телевизионни зрители на БигБрадър и...там другите подобни реалности. За образователният ценз съм напълно съгласен, но за имущественият - не. Не и при правото за гласуване. Много добри и млади хора ще останат без глас. Иначе - поздравления за есето. Този път със снайпера и в десетката на...той си знае. И те покрай него. Поздравления още веднъж!
28 Септември 2010 21:48
чудесно есе. аве... най-добре танкове да дойдат
28 Септември 2010 22:09
Аидееее!!!!!
Димитрий, ти как го знаеш Обамата? Да си му плащал данъци, да си прекарал някой и друг ден под негово управление? Щото аз го правя ВСЕКИ‌ ДЕН....ти си имай мненийцето, аз си имам мойто. Те мненията са като пъповете/дупетата и тем подобните му неща--секи си има и си мисли как неговото е наи хубаво/наи малко мирище...
За "The New Deal"--не знам дали това е изкарало УСА-то от кризата, бая икономисти спорят как Втората Световна Война ги е изкарало.
За ходенето на школо--ако само годините дето си бил в даскалото се броеха--БГ щеше да е РАЙ НА‌ ЗЕМЯТА!!!! куцо, кйораво и сакато е висшист в родината.
Аз се имам за един от скромните паботяги в УСА-то, и със труда си правя 5-цифрена заплата (в долната зона на 5-те цифри)--Обамата иска да ме провъзгласи за "богат", да ме таксува, и да дава на тукашните мангусти помощи (деет нямат нищо общо сас родата си от Африка--един тукашен ще изхрани едно Кенииско село за месец.)
То беха обещания, сваляне на звезди от небето....малко кат ващшия Бат Боико, ама по ерудиран. Става Обамата да продава коли...
За куртките--Аз още от време на време използвам M-61 field jacket на УСА-армията. Нема докапа! Ако имащ парици за трошене земи си едно от Beyond Clothing. 300 американски кинти--тва използват сега USSOCOM and USAF PJs.
А тва дет бедните не бива да гласуват.....нема да го коментирам. Аз сам бил беден (и в БГ-то, и тук в УСА-то--преди да направя кариера 3 работи имах за да оцелея.) Гласуването е ПРАВО--употрбяваите го разумно, ако няма за кои, не гласуваите, и тва е форма на избор.
А за бедните--в БГ няма измъкване, но на бедните в Амерка ти не им бъди адвокат Димитрий--в Америка да бъдеш беден е ИЗБОР А‌ НЕ‌ СЪДБА. Не казвам как всеки ще е богат ако реши, но никой няма да е бедняк ако има волята да не е.
28 Септември 2010 22:20
Дмитрии ,
не беше ли тази олигархия за която Хенри Форд споменава в своите статии и книги?Искам за нея да се пише и говори.
За тези които си мислят че сеят и жънат човешки съдби.
28 Септември 2010 22:28
Алчността е моторът на материалния прогрес.
Властолюбието - резервният мотор.
28 Септември 2010 22:28
Според друг нобелист-икономист, Дж. Стиглиц, кризата няма да е толкова страшна, колкото кризата от 1929, но ще е по-тежка от всички кризи между тогавашната и сегашната.

Това нещо правилно ли е преведено?!?
Какво е това бъдеще време на кризата?

____________________________________
НИЕ СМЕ СУВЕРЕНЪТ, а не държавата. Държавата е набор от институции, предназначени да служат на суверена. ПРАВЕТЕ РАЗЛИКА, МОЛЯ!
28 Септември 2010 22:30
Разделяй, скарвай, владей.
Лошите богати, добрите бедни...
28 Септември 2010 22:33
Г-н Иванов, Много хубаво есе

Само че, Джек Лондон, както антиутопията "Желязната пета" е написал и утопията "Лунната долина". И от малък понеже съм прост, съм препрочел втората книга няколко пъти, докато "Желязната пета" не ми се препрочита.

А когато подскачахме като сини скакалци по площадите, нищо не препоръчваше - само ни гледаше сеира.

Е, тоз път аз ше ви гледам сеира!

За да има какво да пиша след години.


Олди, не съм подскачал по площади, защото още преди демокрацията ме беше страх от тълпа, придобито на излизане от стадиона от един мач на нац. отбор. И въпреки, че през чутовните 90-92 години всички ми се подиграваха, че съм червен и комунист, смятам, че дори да нямах фобия, трудно някой би ме закарал на върховния митинг на СДС на Орлов мост.
28 Септември 2010 22:42
Имам мнение само за разумността на наричащите "Последни острови на комунизъм" всичко, що е социално. Те (в България) и техните аналози в US са от един дол дренки.

Аххх, в трепетно очакване сме на ответния удар " Слабостта на слабите"...
28 Септември 2010 22:43
Все пак сме хора г-н Инженер, нали?
И се лъжем..
Пардон, лъжеха ни, а ние зяпахме като прегладнели чавчета - свободата начи, демокрацията таквози, равен старт, свободна инициатива, свободни избори..
Какви времена бяха само, а?
И с'я к'во?
Едно голямо Нищо!
И..айде отначало.
Е, не ща пък! Нека други да го правят!
А аз ше им гледам сеира..
Като ДИ.

28 Септември 2010 22:45
Въх, tsanev, какво съвпадение - и аз имам фобия от тълпи по същата причина, само че на влизане...
28 Септември 2010 22:48
Есето на г-н Иванов е великолепно, несъмнено. Интелектуално пиршество, както обича да казва при такъв повод един приятел. И все пак, и все пак, каквато и предопределеност да има в личен план, колкото и силна да е ролята на държавата с действие /САЩ/ или бездействие /БГ/ аз вярвам, че да бъдеш беден е избор и да се пребориш с бедността е избор. Затова и съм съгласен със crossfit75
28 Септември 2010 22:51
Ъх то за Джимо да се дигат палци е банално, жив и здрав да ни е да ни радва!
Маринчо, не знам дали е мръсна дума commonweаlth, ама в Бостън са си кръстили така с таз мръсна дума едно голяяяямо авеню, дето се ръга баш между хай университетите им там -някакъв Харвард и някакъв MIT май бяха.
28 Септември 2010 23:30
Имуществен и образователен ценз ... Да гласуват Дмитри и още двама - които той посочи като най-образовани /барем френски лицей/ и най-имотни, да имат къща на "Дж. Баучър" или на "България".
28 Септември 2010 23:35

Димитрий, ти как го знаеш Обамата? Да си му плащал данъци, да си прекарал някой и друг ден под негово управление? Щото аз го правя ВСЕКИ‌ ДЕН....

След баталиите за религията мислех че не е останал здрав фаянс и цяла миФка, но съм се излъгал!!
Димитри друго освен браво не мога да кажа! Бързо, точно и своевременно реагиране!
28 Септември 2010 23:41
Благодаря на Димитри за чудесното есе.
28 Септември 2010 23:44
А пък за лека нощ - не съм съгласен с Джимо за имуществения ценз.Кво ще праим с тея дето си го напазаруваха с едни по-особени методи. За образователния също имам съмнения - колко струваше една дипломка сега?И дали нямат възможност горните да си напазаруват едни образования, че свят да ти се завие?
Виж ценз за грамотност - би могло, да ги карат там пред урната да си напишат родното място - ето ти бюлетина, не може - ми той не знае за кого ще гласува, айде у леву!Бързо и без пари!Що тъмнозелен и турист ще отпадне...
Тъй.Лека!
28 Септември 2010 23:50
до valeri59:
явно съм пропуснал "баталиите" (не съм видял такава дума в литературата дето съм я дъвкал в езиковата гимназия през 90-те години...имаше "битки" не БАТАЛИИ.....)
ама нейсе--та катъв е проблема--Димитрийто не му сърба попарата на Обамата--АЗ‌ МУ‌ Я СЪРБАМ. И като такъв се изказвам. къде е проблема? Ако си Българско келеме на помощи в УСА-то, не мога да ти помогна, много са такива тука, все висшисти от велики нашенски университети дето ревът как тука "не ги признавали"....
Та я ме светни тука, на каво е реагирал Димитрийто толкова своевременно?‌
29 Септември 2010 00:09
Да Олдмад, така е Мъжко дупе веднъж се е*е
29 Септември 2010 00:09
Те могат да измъкнат САЩ от кризата чрез бум на военноиндустриалния комплекс, повеждайки заедно с Израел една средно голяма война в Ориента.

Tц! Не е толкова лесно и просто, вече, Дмитри! Ситуацията не е толкова наивно-елементарна, както в "Canadian Bacon" на Майкъл Мур, уви.
САЩ като ДЪРЖАВА имат военен капацитет само да пръднат, докато замирише, а не да си устроят, да не говорим да спечелят каквато и да е война. Не че други държави имат такъв. Просто войната вече не носи кинти както едно време и не е универсалната касичка за олигарсите и мазните банкери.
Много богатите просто се задушиха в собствената си лакомия. Скопиоха кокошката, дето им снасяше златните яйца - СРЕДНАТА класа и бачкащите реднеци. Нема ги, вече. В САЩ се произвежда само боя от пръдня - финанси и сървис.
Нищо няма реално покритие, особено долара.
Хората мислят по-инак, вярно. Недоволни и песимисти са, ама са твърде оядени, дебели и със залинели мозъци, за да бъдат насочени към революция. Снакс и TV им стига, за съжаление. И Сара Пейлин...
29 Септември 2010 00:10
когато Рузвелт с неговия Ню Дийл измъкна САЩ от кризата, следвайки моделите на Ялмар Шахт и на Мейнард Кейнс

Великолепно произведение(особенно за "последните острови на комунизма"! ) и идиотът с очила, който го е написал...но, една случайна или умишлена грешка.Един друг модел има в Европа, преди Ню Дийла, на Четиригодишният план, райхспълномощник на плана е един бивш летец, министър на Прусия, ама айде да не му споменавам името по вечерно време..
29 Септември 2010 00:16
Според мен аворът правилно е напипал идеологията и е реагирал изключително своевременно на желанията на аудиторията си. Също както Лондон, Стайнбек останалите, за които говори. Разликата е, че при Лондон и Стайнбек може да се отсъди днес, докато Кругман и Дмитри ще трябва да изчакат известно време.
Според мен Кругман прекалено елементарно и прибързано се опитва да обясни някои явления и настроения в Америка. Като за необразовани. Затова Димитри е прав в твърденетo си, че Кругман заслужава награда за публицистика. Пламенен оратор и непромирим борец му е амплоато, така да се каже. Икономиката е вторично.


Редактирано от - Sta на 29/9/2010 г/ 00:22:09

29 Септември 2010 00:20
crossfit 75 Не исках да те обидя момче! Просто ми стана интересно , че свързваш плащането на данъи и дъбокото познание на президента на страната в която плащаш данъци! Ами меко казано за мен е смешно! Сега да не се обидиш за това че те наричам момче! Момче си защото сигурно не си бил роден , когато аз съм бил беден емигрант! Та келеме никак не ми подхожда!
29 Септември 2010 00:24
>>><<<
Петцифрена заплата е до 99, 000 драги...или не си доучил, или не си доразбрал, или не си дополучил....а данъците ще целят заплати над 250, 000, такива като на бенедикта, тя затова рита...
ПП. Понеже данъците не са се изменяли вече няколко години(базовия модел), а ти риташ срещу мними изменения откакто дошъл Президента, мисля че си и неграмотен...абе, живей!

Редактирано от - sluncho6 на 29/9/2010 г/ 00:31:44

29 Септември 2010 00:29
Димитри Иванов
29 Септември 2010 00:31
Петцифрена заплата е до 99, 000 драги...

По точно е до 99999. sluncho6 не бъзикаѝ момчето! То още е младо зелено!
29 Септември 2010 00:32
В какъв смисъл „социално“?! Да се взима насила от успелите за да се дава на неуспелите, така че последните да гласуват за тебе? А какво е коствало на успелите за да успеят, има ли значение, след като при въпросното преразпределение с бюджета се отнема тъкмо от добросъвестния и почтен бизнес, който си плаща, нали? Впрочем, да сте забелязали, че от момент нататък самият бизнес е заинтересован да подпомага пряко и доброволчески, в т.ч. да повишава заплащането на персонала, вместо да му го взимат такива политически кариеристчета като новия Милибанд на сцената? Или може би войната в Ирак с Коалицията на желаещите щеше да се случи, ако Работническата партия не участваше, а? Това ли е „социално“
Съгласен съм, че би било по-добре и за самите щати големите губещи банки да бъдат оставени да фалират, вместо да ги подпомагат също с парите от данъци. Само че си спомням как проекта на Буш тогава беше лашкан нагоре надолу из Конгреса, докато най-сетне получи и подкрепа на Демократите, а Нанси Пелоси излезе да обяснява, че така трябвало. Фалитите на големите банки щяха да освободят значителен ресурс и стотици от малките (които към днешна дата вече фалираха) по този начин щяха не само да оцелеят, но и някои да се замогнат за да станат големи. Просто, ако не сте обърнали внимание, джунглата е балансирана и саморегулираща се екосистема. Докато някой не започне да я "регулира“, разбира се. И коренното население, струва ми се, ще се съгласи -- племе Йеуей, староафриканска поезия

Редактирано от - maxilianus на 29/9/2010 г/ 00:38:35

29 Септември 2010 00:32
Този дето сърбал попарата на Обама може ли да обясни по-конкретно кои съставки от нея се отразяват толкова фатално на ниската му петцифрена заплата?
29 Септември 2010 00:37
***
Не знам за теб, ама аз сам "gainfully employed" в американска компания (не в стрителна фирма на БГ-имигрант) завършил съм висше тука (в УСА, ся ше ме разпнат местните комуняги!) и Обамата ми мяза на неуспял комуняга. Погледни ми предишните изказвания--аз БЯХ демократ, клонящ към центъра. Откат Обамамунката стана президент, аз клоня все по към републиканец....и тва ще се види на изборите през ноември. Ти не ме обори за "помощите" а ме оборващ за "келемето". Извинявам се за "келемето" не се извинявам за помощите.

Редактирано от - sybil на 29/9/2010 г/ 08:43:28

29 Септември 2010 00:49
Ами ще ти обясня Anacephal:
Тои ривеще срещу Бушмена ама ваканцийте на Обамката са 4 пъти тия на Бушмена, Мишел Обамковска ходи да разпуска по Европа, а "призовава" американските туристи да ходят в Луизиана (да се плацикат в петролния разлив де )
Тои е на обществена позиция пък играе голф бая повеце от мене, дето сам "privately employed"....
Риве за таксуване на "богатите", и кат ги дате на мързелите какво? Даваи да цицаме от богатите, докато няма богати
Тва мяза на цоциализъм. Аз от тва бягах (и от много други неща де--простотия, насилие, идиотщина, и т.н.....)
Има една приказка тука: "Big hat, no cattle" те тва е Обамата, казано от един дет си плаща данъците в УСА-то.

Редактирано от - sybil на 29/9/2010 г/ 08:43:48

29 Септември 2010 00:49
Ами няма как да те оборя за помощите, защото в САЩ ходя само на екскурзия! Аз съм стар(но вече небеден) емигрант–европеец!
29 Септември 2010 00:55
Извинете, но има ли някой запознат с тези книги, дето били "special army editions"? ‌ И освен "Желязната пета" дали американските войници са носили в гимнастьорките си и други, като например "Дивото зове"?
29 Септември 2010 00:58
още нещо Anacephal, кат се види 5-цифрена заплата, и вие у БГ-то ривете--КАПИТАЛИСТ!! не бе Ана, само работлив дивак съм ако ти дам номера на фирмата ми, и се обадиш 0200 PDT (Pacific Daylight Time) аз ще ти вдигна. И ако имащ танкер за инспекция (quantity, quality, Customs, etc) ще ти организирам посрещането на товара, вземането на проби, анализ, и ще ти изпратя доклад за товара ти 240 минути след кат кораба ти е закотвен и готов за разтоварване (или е натоварен и готов за отплаване). В тва влиза и "liability protection"--фирмата ми носи одговорност за неверни данни в сертификатите. Е така се правят 5-цифрени заплати в УСА-то.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД