:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,046,955
Активни 1,244
Страници 39,384
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Как да платим сметките си за ток, парно и телефон чрез банкомат

Неудобството е, че можете да погасявате дълговете си към монополистите само в срока, който съответното дружество е дало за плащане без лихва. След тази дата ще трябва да се разплатите на съответната каса
Снимка: Архив "Сега"
От известно време насам банкоматите са удобен, лесен и достъпен начин за плащане на сметките за ток, парно, телефон, GSM, вода.

Засега услугата е достъпна за GSM-ите на "Мобилтел", за абонатите на "Мобиком", за потребителите на столичното "Електроразпределение" и на софийската "Топлофикация". Най-късно до един месец от банкомат ще може да се плащат обикновените телефони на БТК, независимо от това къде в България се намира постът, сметките към "Глобул" и към "Софийска вода". Софтуерът на машините вече е готов да поеме и тези плащания.

За да платите през банкомат сметката за GSM на "Мобилтел", трябва от менюто "Други услуги" да изберете "Плащане на сметки", а след това - "Мобилтел".

Ще се появи въпрос, който гласи: "Ще използвате ли последния платен от вас номер?". Ако плащате за първи път сметката си, отговорете с "не". Системата просто регистрира, че от вашата карта се плаща сметката на определен телефонен номер, така че ако следващия път решите да плащате за същия телефон, няма да има нужда да го въвеждате отново.

Ако плащате за първи път, въведете телефонния си номер. Банкоматът веднага ще ви попита за номера на потребителя. Това са последните четири цифри от 14-цифровия номер, който е изписан в долния десен ъгъл на фактурата, там, където се поставя печатът. Най-добре е да си запишете някъде тези четири цифри, защото те не се променят. Не ги бъркайте нито с ПИН-кода на СИМ-картата си, нито с четирицифрения код, с който си прослушвате гласовата поща. А още по-малко пък с ПИН-кода на самата карта.

Ако всичко е коректно, банкоматътизписва размера на сумата и ви пита дали да извърши плащанетоПотвърждавате с "ОК", който на някои банкомати е просто зелен бутон или има надпис "въведи". Сметката ви вече е платена, освен ако не надвишава лимита от 200 лева, който е въведен за една транзакция.

По аналогичен начин се презарежда сметката на картите "Прима" за предплатени разговори, като в този случай само се въвежда номерът на телефона и се избира размерът на сумата, която искате да дозаредите. При "Глобул" има идентична услуга - презареждане на картите "b connect".

Можете да увеличите и кредитния си лимит - това за големите потребители спестява неудобството да им спрат GSM-а по средата на месеца, ако са надвишили определения им кредитен лимит.

Известно неудобство на софтуера на банкоматите е, че ако нямате достатъчно пари, за да платите сметката, банкоматът просто изписва "Недостатъчна наличност", без да можете да видите размера на самата сметка. При GSM-ите това не е кой знае какъв проблем, защото и двата оператора дават възможност за проверка чрез SMS. Той все пак е по-евтин, а банкоматът прибира минимум 20 стотинки за всяка транзакция.При плащане на тока трябва да знаете абонатния си номери пощенския код на населеното място. Първо се въвежда пощенският код, а след това - номерът. Абонатния номер можете да вземете от всяка сметка за ток, която получавате. Той също е постоянен.

След няколко секунди на екрана се изписва каква е сметката и ако желаете, потвърждавате плащането й. По аналогичен начин, ако веднъж вече сте плащали за ток, при поставяне на същата дебитна карта, можете да заявите, че ще платите за същия потребител и няма нужда да въвеждате отново цифрите.

За плащане на парното се изминава същия път - от менюто "други услуги" се избира "плащане на сметка" и от възможностите избирате "Столична топлофикация". Отново трябва да въведете постоянния си абонатен номер.

Неудобството при плащането на сметките към монополистите е, че на практика трябва да сте много изряден платец, за да ползвате банкомат за такива плащания. Защото сметка се погасява само в срока, който съответното дружество е дало за плащане без лихва. След тази дата вашата сметка може да се плати само на съответната каса.

При това трябва да се съобразите с разпоредбите на всяко дружество. Ако например сте натрупали две или повече сметки за парно и искате да платите първо по-малката, не можете. Защото столичната "Топлофикация" иска непременно да платите първо най-старата сметка. При това не можете да я делите на две или на три, ако предварително не сте сключили договор за разсрочено плащане. Ако я оспорвате, трябва първо да си я платите, пък после да оспорвате.

На практика вие можете да платите парното през банкомат само между 11-12-о число и края на месеца. За тока трябва да следите постоянно или просто да знаете датата, на която излиза вашата сметка. Обикновено тя е една и съща всеки месец и зависи от това в кой район живеете. Ако не я знаете, можете да я проверите в сайта на столичното електроразпределение: http://www.electro-sof.com.

При БТК срокът за плащане е най-малък - сметките за предишния месец излизат на 11-то число на следващия месец и срокът за безлихвено плащане е до 25-то число. В първия ден на следващия месец телефонът ви се спира.

Другите разпространени начини за безкасово плащане на такива сметки на практика не са толкова ефективни и спестяващи време както банкоматите. Разпространеното още в годините на социализма незабавно инкасо, което тогава се предлагаше само от ДСК, сега се предлага от почти всяка банка. Само че трябва сами да прегледате офертите, защото рядко се случваедна банка да е сключила договор с всяко от дружествата,които ви интересуват. Ако например имате имот и в провинцията или просто вила, за която трябва да плащате режийните, ще се окаже, че плащане през една сметка е невъзможно: местният клон на БТК работи само с две банки, местното енерго - с други две, а топлофикацията - с трети.

Освен това за незабавно инкасо трябва да блокирате известна сума пари в банката. Докато при банкоматите това е просто допълнителна услуга и вие разполагате с тези пари по всяко време. При това върху парите ви се трупа лихва, която при повечето банки е равна на лихвата върху безсрочните депозити на физически лица.

Сравнително по-добре функционираща услуга е"e-pay voice", която засега се предлага само от Първа инвестиционна банка,и то само за притежателите на издадени от нея дебитни карти. При нея заплащането става автоматично по телефона, след въвеждане на отделен ПИН-код, но от предварително посочени от потребителя телефонни постове. Удобството обаче е само за столичани.

За да ползвате този алтернативен начин за плащане на сметки, е необходима и известна доза предпазливост. Един прост и разпространен напоследък механизъм за източване на дебитна карта е при самото теглене на пари: банкоматът гълта картата и устройството блокира. Обикновено в този момент се появява "услужлив" човек, който съветва потърпевшия притежател на картата да опита пак с ПИН-кода си и по време на повторното набиране го запомня. След това собственикът на глътнатата карта отива до най-близкия телефон или банка, за да уведоми за разваления банкомат, а през това време "услужливият" гражданин прибира картата и изтегля от друг банкомат 400 лева.Няма друга система за защита, освен да се пази в тайна ПИН-кодътна дебитната карта. Той не трябва да се въвежда никъде другаде освен в банкомата или в ПОС-терминала на търговеца. Видите ли Интернет-сайт, на който се продава нещо и ви искат освен номера на картата ви и ПИН-кода, просто го затворете.

Съветът към всеки собственик на банкова карта е да не записва ПИН-кода върху картата, да не го съобщава на никого, да не го променя с ПИН код, който съдържа рождената дата на собственика или поредни цифри, и да не предоставя картата на никого. Тя трябва да се прибира веднага след края на операцията. Ако бъде загубена, открадната, задържана в банкомата или собственикът й си забрави ПИН-кода, той трябва да уведоми незабавно банката издател на картата или БОРИКА, като съобщи само номера на картата, името си и единния си граждански номер. Но не и ПИН-кода.

При извършване на операция на банкомат собственикът на картата трябва да стои близо до устройството, когато въвежда своя ПИН-код, като прикрие изписването му с ръка или тяло. Той не трябва да показва парите, които е изтеглил, трябва да прибере веднага картата и банкнотите си, а при необходимост да нулира операцията чрез натискане на клавиша "отказ"/"cansel". Освен това, ако е заявена разписка, тя трябва да се изчака и да се прибере, защото съдържа информация за сметката на клиента и наличността в нея.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ДЕБИТНАТА СИ КАРТАНезависимо коя банка ви е издала дебитната карта, щом сте в България, не можете да изтеглите от банкомат повече от 400 лева на ден и повече от 2800 лева на седмица. Това е направено с цел сигурност, за да се предотвратят големи кражби на пари. При това максималната сума, която можете да изтеглите наведнъж, е 200 лева и това включва и плащането на сметки. Ако пазарувате при търговец, който има ПОС-терминал, седмичният лимит е 3000 лева.

Дневният лимит важи от 0.00 до 24.00 часа. Ако желаете да намалите тези лимити, трябва да попълните специална заявка в банката, която ви е издала картата.

Банката, в която си държите сметката, може да обновява наличността в нея само през работни дни. Това означава, че ако изтеглите от банкомат 400 лева в събота, в неделя вече не можете да изтеглите никакви пари, нито пък да плащате при търговец, колкото и пари да имате в сметката си.

Ако пътувате в чужбина, можете да заявите и по-големи лимити за теглене. Максимално разрешените обаче са 400 лева на транзакция, 1000 лева на денонощие и 10 000 лева седмичен лимит за пазаруване през ПОС-терминал. Особеност тук е, че дневният лимит е 24-часов, т.е. ако в 15.00 часа сте изтеглили този лимит, ще можете да теглите пари отново чак в 15.00 часа на другия ден.

Ако сметката, от която се захранва дебитната ви карта, ви служи и за други цели, преди заминаване за чужбина е добре да определите някаква максимална сума, която ще може да се тегли чрез картата. Но тя трябва да е добре преценена, защото сроковете за обработка на международни разплащания траят до 45 календарни дни и има опасност да останете без пари, независимо че в сметката ви има достатъчно.
7080
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД